Harman Kardon Onyx Studio 5

Još praktičniji Onyx

Izuzev zadržavanja kružnog oblika u osnovi, po ugledu na prethodnike, peta generacija zvučnika Onyx donosi znatne promene. Pored funkcionalnijeg dizajna, izmene su prisutne i unutar uređaja, na polju zvučničkih jedinica i amplifikacije.

Za razliku od sestrinskog brenda JBL, koji je usmeren ka izradi izdržljivih i robustnih blutut zvučnika za sve (ne)prilike, Harman Kardon neguje rafiniraniji pristup. Njihovi modeli prilagođeni su prvenstveno za kućnu upotrebu i dizajnirani tako da svojim stilom oplemene ambijent. Testirani Onyx Studio 5 odličan je primer za ovo i pokazuje da navedena serija iz generacije u generaciju donosi sve elegantniji dizajn, uz zadržavanje svestrane upotrebljivosti.

Opis
Uz kružnu formu i prečnik od nepunih 30 centimetara, Onyx Studio 5 ima odlično odmeren gabarit. Bez problema će naći mesto na tesnoj komodi ili polici, dok integrisana ručka obezbeđuje lagano premeštanje, pa i iznošenje iz kuće. Prethodni model je imao ručku skrivenu sa zadnje strane, ali je kod nove generacije ona prisutna u punom obliku, na vrhu kućišta. Ručka je izrađena od brušenog aluminijuma, dok je ostatak uređaja presvučen kvalitetnim platnom, pa je ukupan utisak više nego pozitivan – Onyx Studio 5 deluje luksuzno i pomalo egzotično, poput istinskog predstavnika premijum kategorije.

Muzika zvuči celovito, prijatno i može se slušati u veoma dugim intervalima.

Rasterećenu površinu prednje strane remete samo diskretno postavljeni tasteri pri vrhu, koji su izvedeni u obliku simbola funkcije. Ovde nailazimo na komande za uključivanje, aktivaciju blutut veze, kontrolu glasnoće i upravljanje reprodukcijom, dok se ispod njih nalazi LE dioda za signalizaciju statusa uređaja. Pored toga, u donjem delu fronta smeštena je metalna pločica s logotipom proizvođača.

Zadnja strana je još slabije popunjena: pri dnu se nalazi omanji panel s priključkom za eksterno napajanje, dodatnim 3,5-milimetarskim audio-ulazom i USB portom za ažuriranje firmvera i servisnu primenu. Onyx Studio 5 koristi napajanje poput onih za laptop računare, ali je opremljen i integrisanom baterijom kapaciteta nepunih 3.300 miliamper-sati, koja omogućava do osam sati rada.

Ispod Onyxove elegantne pojave skriva se dvosistemska topologija, koja obuhvata jednu mid-bas jedinicu prečnika 120 milimetara i 25-milimetarski visokotonac, uz amplifikaciju ukupne snage 50 vati. Iako ovo predstavlja veliku promenu u odnosu na prethodnika, koji je bio opremljen sa četiri jedinice manjeg prečnika, proizvođač navodi da je frekvencijski opseg nepromenjen i kreće se od 50 herca do 20 kiloherca.

Test
Tokom reprodukcije Onyx Studio 5 priuštio nam je zvuk koji Harman neguje već duži niz godina. Tonovi su puni i zasićeni, a muzika zvuči celovito, prijatno i može se slušati u veoma dugim intervalima bez zamora. Visoki tonovi ne pružaju previše detalja i pre su opuštajući nego analitični, s baršunastim notama koje je zaista teško ne zavoleti već na prvo slušanje. Slično je i u srednjem delu spektra, gde Onyx Studio 5 donosi obilje toplih i plemenitih tonova. Detalji su opet u drugom planu, a naglasak je stavljen na fluidnu reprodukciju, prenos emocija i ukupni muzički ugođaj.

Najniži tonovi su izrazito snažni za uređaj ovog tipa, ali to ne mora uvek biti pozitivna osobina. U sprezi sa savremenom muzičkom produkcijom, naglašeni basovi mogu dovesti do prezasićenja i nadglasavanja srednjih tonova, uz neminovan gubitak preciznosti. S druge strane, ukoliko je na meniju nešto starije, poput Arete Frenklin ili Kraftverka, Onyx Studio 5 će vam priuštiti savršeno skladnu i odmerenu, odlično uravnoteženu reprodukciju, sa sjajnim spojem definicije i snage u niskim tonovima.

U pogledu upotrebljivosti, Onyx Studio 5 takođe donosi određene promene u odnosu na prethodnika. Veći kapacitet baterije obezbeđuje povećanu autonomiju, a upotreba je dodatno pojednostavljena zbog odsustva bilo kakve aplikacije ili naprednih vidova kontrole. Ipak, ovo ima i negativne strane, kao što su nedostatak preciznog uvida u napunjenost baterije i verziju firmvera, izostanak glasovnih komandi i Connect+ tehnologije. Na raspolaganju je samo Wireless Dual Sound, koji omogućava povezivanje dva Onyx zvučnika u dual-mono modalitetu za nešto bolji zvučni ugođaj.

Zaključak
Pored modernog i unikatnog dizajna, Onyx Studio 5 odlikuje se izuzetnim kvalitetom završne obrade, kao i odličnim zvukom u okvirima klase. Izostanak određenih funkcija čini ga veoma jednostavnim za upotrebu, što govori o usmerenosti ka korisnicima koji samo žele da uživaju u dobroj muzici iz praktičnog i lepog blutut zvučnika, bez potrebe za dodatnim opcijama.

Harman Kardon Onyx Studio 5
Ukupna snaga: 50 W
Frekvencijski opseg (-6 dB): 50 Hz - 20 kHz
Odnos signal-šum: 80 dB
Topologija: 1x120 mm bas/srednjetonac, 1x25 mm visokotonac
Povezivanje: blutut, mini-džek 3,5 mm
Interna baterija: 3.283 mAh
Dimenzije (ŠxVxD): 291x284x128 mm
Masa: 3 kg
Cena: 225 evra
AVL projekt, 021/4751-777
Harman Kardon Onyx Studio 5
Atraktivan dizajn.Odličan kvalitet izrade.Pun i plemenit zvuk.Muzikalnost.
Naglašeniji bas.Siromašne opcije.
4.2Overall Score
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac