Yamaha MusicCast 20 & MusicCast 50 & MusicCast SUB 100

Budućnost na Yamahin način

Nakon prvobitnog uspeha MusicCast uređaja, Yamaha je odlučila da ponudi ovu tehnologiju u mnogo većem broju modela, a na našem testu ovom prilikom našli su se dva stona zvučnika i dodatni aktivni sabvufer.

Ponuda MusicCast modela konstantno se uvećava, pa se sada MusicCast logotip može naći na svemu od kompaktnih zvučnika, preko saundbarova i sabvufera, pa do AV risivera. Uz veći broj modela stigle su i povećane opcije povezivanja, te danas MusicCast predstavlja sinonim za veliku grupu najrazličitijih mrežnih audio-uređaja koji se mogu povezati na gotovo sve načine koji korisniku mogu pasti na pamet, a sve to putem pregledne i intuitivno organizovane aplikacije.

MusicCast 20

Prema gabaritu i ceni, MusicCast 20 je najmanji model u novoj generaciji MusicCast zvučnika. Poznat još i kao WX-021, ovaj zvučnik odlikuje se modernim i atraktivnim dizajnom, s paralelnim presekom kućišta u obliku elipse. Telo zvučnika gotovo je u celosti obloženo gustom metalnom mrežicom, dok su plastični delovi vidljivi samo na vrhu i dnu kućišta. Gornji obrub izveden je u matiranom finišu, a unutar njega nalazi se panel u crnoj boji visokog sjaja. Pored logotipa proizvođača, gornji panel iskorišćen je za smeštaj tastera osetljivih na dodir, pa ovde nailazimo na komande za uključivanje, povezivanje, kontrolu glasnoće i reprodukcije, kao i na tri memorijska tastera o kojima će više reči biti kasnije. Postavku kompletiraju četiri LE diode na daljoj strani obruba, koje signaliziraju status uređaja, mreže, blututa i alarma.

Površina na zadnjem delu prilično je prazna ako se izuzmu prihvatnici za kačenje zvučnika na zid i montažu na zidni ili podni nosač. Pored toga, u dnu zadnje strane nalazi se upušteni deo, u kojem su smešteni eternet port, USB portovi za servisnu primenu i utičnica za odvojivi strujni kabl.

Unutar kućišta skromnih dimenzija vlada poprilična gužva. Najveći deo prednje strane zauzela je srednjetonsko-niskotonska jedinica prečnika 90 milimetara, iznad koje je smešten 30-milimetarski visokotonac. To, ipak, nije sve jer je konstruktor iskoristio bokove za smeštaj pasivnih radijatora s ravnom membranom u racetrack formi, koje su prilično velike i zauzimaju gotovo celu raspoloživu površinu. Za pokretanje dvosistemske mono-postavke zaduženo je pojačalo od 15 vati za visokotonac i 25 vati za mid-bas, pretpostavljamo u klasi D.

U pogledu mogućnosti, MusicCast 20 donosi gotovo sve što se očekuje od savremenog zvučnika ove kategorije. Osnovni vid povezivanja predstavljaju wi-fi i eternet, koji su i najzahvalniji jer omogućuju sve opcije koje pruža MusicCast tehnologija. Spisak je prilično dugačak i obuhvata, pored samostalne upotrebe, povezivanje dva zvučnika u stereo-postavku, formiranje bežičnog surround sistema s ovim zvučnicima na zadnjim kanalima i multirum postavku, koju mogu oformiti bilo koji uređaji iz serije MusicCast. Dodatno, na raspolaganju su blutut i AirPlay veza, a za punu kontrolu predviđena je aplikacija za mobilne uređaje. Nakon uvida u tehničku elaboriranost i sveukupni koncept ovog modela kao bežičnog zvučnika za kućnu upotrebu, ne možemo zameriti odsustvo interne baterije, dok bi postojanje dodatnog audio-ulaza povećalo funkcionalnost u teoretskom smislu, ali je u današnje vreme vladavine wi-fi i blutut povezivanja pitanje koliko je zaista potreban.

MusicCast 50

Veći model na našem testu nosi naziv MusicCast 50, a može se sresti i pod oznakom WX-051. Pripadnost istoj seriji vidljiva je na prvi pogled: i ovaj zvučnik ima osnovu u obliku elipse, ali sada znatno veće, sa širinom od punih 40 centimetara. Kućište je izvedeno u potpuno istom stilu, s metalnom mrežicom koja ga obujmljuje gotovo u celosti i plastikom solidnog kvaliteta na donjoj i gornjoj strani, uz gornji panel u finišu visokog sjaja. Ipak, postoje i neke razlike, pa su tako komande osetljive na dodir smeštene na prednjoj strani gornjeg obruba, dok je na suprotnoj strani postavljen niz od čak devet signalnih LE dioda.

Na zadnjoj strani izostaju prihvatnici za montažu, ali je zato prisutan znatno veći broj priključaka. Pored neizbežnog eternet porta, servisnog USB porta i utičnice za odvojivi strujni kabl, na raspolaganju su dva analogna ulaza u formi 3,5-milimetarskog i stereo RCA priključka, kao i jedan digitalni optički ulaz.

Očekivano, ispod mrežice većeg modela smeštena je znatno ozbiljnija dvokanalna postavka, sačinjena od para centralno postavljenih mid-bas jedinica prečnika 100 milimetara i dva 30-milimetarska visokotonca, koji su smešteni u uglovima prednje strane. Kako kod uređaja ovog tipa detaljne tehničke karakteristike nisu u središtu pažnje potencijalnih kupaca, proizvođač navodi samo da je za pokretanje upotrebljeno pojačalo snage 35 vati po kanalu, što predstavlja više nego dovoljnu vrednost za sobnu upotrebu.

Mogućnosti većeg modela iste su kao kod manjeg MusicCast 20, uz dodatak analognih i digitalnih ulaza. Pored različitih opcija koje pruža MusicCast tehnologija, treba reći da oba zvučnika podržavaju reprodukciju lossless, nekompresovanih i visokorezolutivnih 192 kHz/24-bitskih fajlova preko mrežne veze.

MusicCast SUB 100

Kao dodatak MusicCast zvučnicima, na test nam je stigao i treći uređaj, pod nazivom MusicCast SUB 100. Iz naziva je jasno da je reč o sabvuferu koji se može naći i pod oznakom NS-NSW100, a upakovan je u kabinet srednje veličine, konvencionalne forme i pravilnih linija. Crna boja kabineta oplemenjena je visokim sjajem, dok je čitava prednja strana prekrivena platnenom maskom. Ispod platna, u donjem delu fronta, postavljena je niskotonska jedinica prečnika 200 milimetara, a iznad nje je smešten bas-refleks otvor. U potpunosti frontalna postavka predstavlja veoma dobro rešenje jer obezbeđuje manju zahtevnost u pogledu pozicioniranja i omogućuje postavljanje bliže zadnjem i bočnim zidovima.

Kako je u pitanju aktivni sabvufer, unutar kućišta nalazi se pojačalo snage 130 vati, a deklarisani frekvencijski opseg kreće se od 28 do 300 herca. Pored wi-fi i eternet povezivanja, prisutan je i analogni ulaz na zadnjoj strani, uz tastere za uključivanje uređaja i aktivaciju wi-fija, kao i prekidače za određivanje tipa veze i automatsko bežično povezivanje. Osim toga, na zadnjem rubu gornje strane nalazi se mali panel s kružnom komandom za nezavisno podešavanje glasnoće i LED indikatorima statusa uređaja i wi-fi veze.

One app to rule them all

Najzabavnija stvar kod testiranog sistema jeste to što se njegova postavka može menjati u zavisnosti od trenutnih želja i potreba korisnika. MusicCast 20 i MusicCast 50 mogu se koristiti u odvojenim prostorijama, dok je sabvufer jedini koji ne može da funkcioniše samostalno, već samo uparen s nekim od ova dva zvučnika. Pored toga, veći zvučnik se preko nekog od audio-ulaza može povezati s televizorom i preuzeti ulogu svojevrsnog saundbara; dodajte mu sabvufer i dobili ste daleko moćniji zvuk i veći užitak tokom gledanja filmova.

Kao zvučnik skromnog gabarita, MusicCast 20 predstavlja odličan izbor za neobavezno slušanje muzike u spavaćoj ili radnoj sobi. Tonovi su čisti i precizni, uz solidnu količinu detalja, koji su odlično integrisani u zvučnu sliku. Uprkos mono-postavci sa samo dva drajvera, MusicCast 20 uspeva da veoma lepo ispuni prostor, a vazdušasti visoki tonovi dodatno proširuju pozornicu. Bas je takođe sasvim dobar zahvaljujući paru pasivnih membrana – zapravo, ovaj maleni zvučnik nas je u nekoliko navrata iznenadio neočekivano čvrstim i definisanim najnižim tonovima.

U drugom delu testa prešli smo u dnevni boravak, u kom su se nalazili MusicCast 50 i MusicCast SUB 100 u 2.1-kanalnoj postavci. Veća snaga i brojnija garnitura drajvera primećuju se od prve note, a navedeni komplet pruža znatno moćniji i upečatljiviji zvuk. Zahvaljujući blago zakošenim visokotoncima, MusicCast 50 kreira daleko širu pozornicu, čemu doprinosi i stereo-reprodukcija. Visoki tonovi su veoma detaljni i jasni, ali i prilično direktni, pa će bez uvijanja pokazati nedostatke produkcije ili kompresovanog zapisa. Stoga preporučujemo upotrebu lossless ili, u idealnom slučaju, visokorezolutivnih formata, uz koje ćete čuti ove Yamahe u najboljem izdanju.

Iako nije šampion u reprodukciji plemenitih i prijatno toplih srednjih tonova, MusicCast 50 pruža odličnu kombinaciju neutralnosti i direktnog, otvorenog prikaza. Muzikalnost i osećaj za ritam takođe su veoma dobri, pa ovaj zvučnik predstavlja sjajan izbor za rok, pop i energičnije muzičke pravce. Njegova priroda je vesela, a snaga više nego dovoljna za uživanje u glasnom zvuku bez izobličenja. Naravno, za energičniju muziku neophodan je čvrst osnov u vidu snažnog basa, a tu na scenu stupa MusicCast SUB 100.

Iako MusicCast 50 pruža više nego solidan bas za svoju veličinu, s dodatnim sabvuferom situacija se poboljšava po svim kriterijumima. MusicCast SUB 100 sposoban je da se spusti prilično nisko, uz zadržavanje kompozicije tonova i zavidnu masu. Čvrst ritam i bas koji se čuje, ali i oseća u stomaku, savršen su recept za kućnu žurku, ali ovde treba biti obazriv: kao što smo već spomenuli, MusicCast uređaji su osetljivi na kvalitet materijala, pa ćete prilikom promene izvora ili albuma možda morati da korigujete glasnoću sabvufera – preko aplikacije ili, još jednostavnije, na samom uređaju.

Ipak, mnoge od navedenih funkcija ne bi bile moguće da nije sjajne MusicCast aplikacije, koju treba smatrati četvrtim i potpuno ravnopravnim članom sistema. Sada u trećoj verziji, aplikacija je potpuno oslobođena od dečjih bolesti i funkcioniše besprekorno brzo i glatko, uz trenutan odziv svih komandi. Uprkos velikom broju opcija, dizajneri su uspeli da očuvaju preglednost i srazmerno jednostavnu upotrebu, pa ova aplikacija predstavlja istinski komandni centar za gotovo neograničeno veliki broj MusicCast uređaja i sistema. Pored toga, sjajno je što se omiljene plejliste i internet radio-stanice mogu memorisati i nakon toga pozivati direktno preko tastera na uređaju, bez posezanja za telefonom.

Zaključak

Iako smo ovom prilikom testirali samo mali deo MusicCast ponude, u potpunosti su nam dočarane sva moć i praktično beskrajne mogućnosti ovakvog koncepta. Stoga, ukoliko tražite garnituru mrežnih audio-uređaja koji mogu da ozvuče celu kuću, uz potpunu međusobnu kompatibilnost i jednostavno prilagođavanje različitim željama i potrebama vaših ukućana na svakodnevnom nivou – od samostalne upotrebe do brzog i bežičnog povezivanja u stereo ili čak surround sistem – rešenje postoji i zove se Yamaha MusicCast.

Yamaha MusicCast 20 (WX-021)
Izlazna snaga: 40 W
Topologija: 1x90 mm mid-bas, 1x30 mm visokotonac
Povezivanje: LAN, wi-fi, blutut, AirPlay
Formati: AAC, AIFF, ALAC, FLAC, MP3, WAV, WMA...
Rezolucija: do 192/24
Dimenzije (ŠxVxD): 150x186x130 mm
Masa: 2,2 kg
Cena: 250 evra
Yamaha MusicCast 50 (WX-051)
Izlazna snaga: 2x35 W
Topologija: 2x100 mm mid-bas, 2x30 mm visokotonac
Povezivanje: LAN, wi-fi, blutut, AirPlay
Dodatno: 3,5 mm, RCA i optički ulaz
Formati: AAC, AIFF, ALAC, FLAC, MP3, WAV, WMA...
Rezolucija: do 192/24
Dimenzije (ŠxVxD): 400x121x200 mm
Masa: 4,5 kg
Cena: 550 evra
Yamaha MusicCast SUB 100 (NS-NSW100)
Izlazna snaga: 130 W
Frekvencijski opseg: 28-300 kHz
Topologija: 1x200 mm niskotonac
Povezivanje: LAN, wi-fi, 3,5 mm
Dimenzije (ŠxVxD): 252x383x418 mm
Masa: 12,6 kg
Cena: 500 evra
4Audio, 011/770-4320
Yamaha MusicCast 20 & MusicCast 50 & MusicCast SUB 100
Gotovo svemoguć koncept.Fantastična aplikacija.Čist i precizan zvuk.Snažan i celovit zvuk (MusicCast 50 + MusicCast SUB 100).
Osetljivost na kvalitet materijala.
4.4Overall Score
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac