JBL Free

Blutut za svaki dan

Udobnost, jednostavna upotreba, dobar zvuk i dopunjavanje iz kutije za nošenje glavni su aduti bežičnih in-ear slušalica Free, koje JBL predstavlja kao idealne bubice za sve namene.

Za razliku od bubica koje se sa izvorom povezuju preko blututa, ali su međusobno spojene kablom, JBL Free predstavljaju takozvane True Wireless bubice, koje se i između sebe povezuju bežičnim putem. Kako bi se obezbedio optimalan komfor, Free se isporučuju sa tri para silikonskih završetaka različitih dimenzija, kao i sa dva para različitih omotača za spoljašnji deo slušalica. Ipak, najznačajniji deo standardne opreme predstavlja okrugla kutijica od tvrde plastike, koje, pored zaštitne uloge kad se bubice ne koriste, imaju i Power Bank funkciju za dopunjavanje slušalica u pokretu. Ovo je veoma značajno jer ugrađene baterije od 85 miliamper-sati omogućuju do četiri sata rada, ali rezerva u kutiji pruža dodatnih 20 sati autonomije. Za punjenje od 0 do 100 odsto potrebno je manje od dva sata, a tehnologija brzog punjenja obezbeđuje jedan sat upotrebe nakon samo 15 minuta punjenja.

Kad su u pitanju same slušalice, JBL Free su opremljene zvučničkim jedinicama prečnika 5,6 milimetara, uz deklarisan frekvencijski opseg od 10 herca do 22 kiloherca. Ugrađeni mikrofon omogućava telefoniranje, a naročito je zgodno što se za razgovore može koristiti samo jedna bubica, poput hendsfri rešenja. Konačno, bubice su otporne na kvašenje po IPX5 standardu, što znači da bez teškoća podnose kišu ili znoj.

Test

Tokom upotrebe, JBL Free pružaju prijatne tonove, naročito u srednjem opsegu. Kolorit je zasićen i nalazi se na toplijoj strani, što posebno godi tokom višečasovnog korišćenja. Gornji deo spektra nešto je izraženiji, ali su tonovi, uobičajeno za JBL, umekšani i pripitomljeni na račun krajnje rezolucije i detaljnosti. Donjim delom opsega dominiraju gornji basovi, koji su veoma brzi i precizni, pa pružaju odličan ritam i živu, temperamentnu reprodukciju. Ipak, za celovit ugođaj nedostaje najdubljeg basa, koji JBL Free, jednostavno, ne isporučuju, pa preporučujemo da se poigrate s tonskim kontrolama u audio-plejeru ili u vidu zasebne aplikacije. Zbog svega navedenog, ove bubice predstavljaju odličan izbor za džez, vokalne numere i delimično za rok, ali ih ne možemo preporučiti ljubiteljima snažnog basa i agresivnijih muzičkih pravaca.

Očečivano, JBL Free garantuju sasvim jednostavnu upotrebu: na svakoj bubici nalazi se po jedan veliki taster, koji služi za upravljanje reprodukcijom i telefonskim pozivima. Pored toga, višebojni svetlosni indikatori u vidu prstena oko tastera prikazuju trenutni režim rada, a povezivanje s ranije uparenim uređajem pokreće se automatski, nakon vađenja iz kutije. Zahvaljujući silikonskim završecima JBL Free pružaju veoma dobru zvučnu izolaciju bez dodatnog Noise Cancelling sistema, što dobro dođe prilikom telefoniranja, ali i pruža upečatljiviji ugođaj tokom slušanja muzike. Silikonski omotači za spoljašnji deo slušalica ne moraju se koristiti pri svakodnevnoj upotrebi, ali ih preporučujemo tokom sportskih aktivnosti. Naime, oni pružaju bolje naleganje na ušnu školjku, po JBL-ovom sistemu Comfort Stay Secure Fit, pa su šanse za ispadanje izuzetno male.

Zaključak

Zahvaljujući izuzetno visokom stepenu praktičnosti, JBL Free se predstavljaju kao odlične in-ear slušalice za svakodnevnu upotrebu, ali i za trening. Uz dodatak kutijice koja se s lakoćom smešta u džep, autonomija je veoma velika, a odabir odgovarajućih završetaka i omotača garantuje udobnost za svakog korisnika. Usled odsustva najnižeg basa, tokom reprodukcije fokus je pomeren ka srednjem i gornjem delu opsega, pa u tom pogledu dobijaju ograničenu preporuku jer nisu za sve žanrove muzike.

JBL Free
Sistem: aktivne
Tip: in-ear
Frekvencijski opseg: 10 Hz - 22 kHz
Prečnik zvučničke jedinice: 5,6 mm
Povezivanje: blutut v4.2
Kapacitet baterije: 85 mAh
Dodatno: mikrofon
Masa: 15 g
Cena: 130 evra
AVL projekt, 021/4751-777
JBL Free
Prijatni srednji i visoki tonovi.Izražena udobnost.Power bank u kutiji.
Plitak bas.
4.1Overall Score
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac