Dynaudio Music 1 & Music 3

Mali dijamanti

U broju 85 testirali smo Music 5, kao manji stoni zvučnik iz serije, a sad su na red došli Music 1 i Music 3, koji donose određeni stepen portabilnosti zahvaljujući ugrađenoj bateriji.

Zahvaljujući dizajnu koji podseća na izgled dijamanta, zvučnici iz serije Music prepoznatljivi su na prvi pogled. Pored toga, sva četiri modela dele karakteristike kao što su blutut s podrškom za aptX kodek i wi-fi povezivanje s prihvatanjem 96 kHz/24-bitskog materijala. Kao što smo već spomenuli, zvučnici koje ovom prilikom testiramo izdvajaju se od većih Music 5 i Music 7 po prisustvu interne baterije.

Music 1

Najmanji zvučnik u seriji Music odlikuje se relativno kompaktnim dimenzijama koje će omogućiti transport, ali ipak treba računati da će zauzeti solidnu količinu prostora u rancu ili torbi. Kao kod većih modela, osnov kućišta čini šestougaoni aluminijumski okvir širine 25 milimetara, dok su prednja i zadnja strana gotovo potpuno simetrične. Maske na prednjoj i zadnjoj strani izrađene su od mrežaste plastike koja je presvučena kvalitetnim platnom, a Music 1 isporučuje se u tamnosivoj, svetlosivoj, plavoj i crvenoj boji.

Pored toga što zvučniku daje čvrstinu, aluminijumski okvir iskorišćen je za smeštaj komandi. Taster za uključivanje skriven je u levom donjem delu, dok se na levom boku nalaze komande za kontrolu glasnoće. Na gornjoj strani postavljena su tri tastera za kontrolu reprodukcije, kao i niz od 16 sitnih LE dioda za indikaciju stepena glasnoće, dok se na desnom boku nalaze taster za odabir izvora i šest dioda za indikaciju.

Dynaudio je predvideo da se platnene maske mogu jednostavno skinuti radi čišćenja ili zamene, što predstavlja veoma korisnu mogućnost, ali i dozvoljava da bar donekle zavirimo ispod poklopca. Ispod prednje maske, najveći deo površine zauzela je niskotonsko-srednjetonska jedinica prečnika 102 milimetra, a iznad nje je postavljen 25-milimetarski visokotonac. Drajveri su smešteni u kompresioni kabinet, dok su za pokretanje zaduženi moduli od 40 vati u klasi D – po jedan za svaku zvučničku jedinicu.

Pored već navedenog bežičnog povezivanja pomoću wi-fi i blutut veze, na zadnjem panelu nalazi se dodatni analogni ulaz u formi 3,5-milimetarskog priključka. Na raspolaganju je i USB-A port, predviđen za povezivanje i reprodukciju sa iOS uređaja, ali i punjenje drugih mobilnih sprava iz interne baterije kapaciteta 2.400 miliamper-sati.

Music 3

Sa širinom od preko 40 centimetara, za Music 3 se ne može reći da je kompaktan, pa njegovu portabilnost treba uzeti s rezervom. U pogledu dizajna, ovaj model je najlakše opisati kao Music 1 razvučen po širini, uz zadržavanje iste visine, ali nešto veću dubinu. Taster za uključivanje nalazi se na istom mestu kao kod manjeg brata. Ostale komande takođe su iste kao kod Music 1, ali su sada svi tasteri i indikatori postavljeni na gornju površinu aluminijumskog okvira, što ih čini pristupačnijim i preglednijim.

Očekivano, uz veći gabarit stiže i izdašnija postavka zvučničkih jedinica. Music 3 u središnjem delu prednje strane sadrži jednu mid-bas jedinicu prečnika 127 milimetara, dok su na zakošenom levom i desnom delu fronta postavljena dva visokotonca od 25 milimetara. Amplifikacioni moduli isti su kao kod manjeg modela, ali usled prisustva tri drajvera, pa time i tri modula, ukupna snaga zvučnika iznosi 120 vati.

Music 3 donosi iste opcije povezivanja i dodatne priključke kao Music 1, pa čak i jednak kapacitet interne baterije, što čini dva testirana zvučnika ravnopravnim u pogledu mogućnosti. Ipak, veći model ima blagu prednost kad je u pitanju praktičnost jer se isporučuje s daljinskom komandom koja omogućava kontrolu najvažnijih funkcija.

Test

U pogledu kvaliteta reprodukcije, Music 1 donosi zvuk dostojan imena koje nosi, uprkos skromnom gabaritu. Čak i standardna blutut veza ili internet radio, uobičajeno nižeg kvaliteta, zvuče sasvim prihvatljivo i omogućavaju celodnevno slušanje bez zamora. Naravno, za bolji kvalitet zvuka potrebno je posegnuti za aptX kodekom, dok wi-fi pruža najviše zahvaljujući podršci za visokorezolutivne formate. Uz kvalitetan ulazni signal, Music 1 će pružiti neutralan i uravnotežen zvuk, s jednakom zastupljenošću svih delova spektra i bez izobličenja pri velikoj glasnoći. Mala mid-bas jedinica pruža iznenađujuće čvrste i prisutne najniže tonove, dok je srednji deo opsega ispunjen lepo uobličenim i slojevitim notama. U gornjem delu spektra visokotonac obavlja odličan posao u kreiranju tonova koji imaju telo, a ujedno su lepršavi, uz veliku količinu prezentovanih detalja.

Očekivano, prelazak na veći model doneo je još više dobrog zvuka. Mid-bas membrana većeg prečnika pruža znatno dublje basove, koji su odlično definisani i poseduju solidnu masu. Zapravo, Music 3 još kako je sposoban da zagrmi i oduševi nas u reprodukciji najnižih tonova, naročito kad se uzme u obzir mala zapremina kabineta. Srednji tonovi zadržavaju prepoznatljivu Dynaudiovu neutralnost i staloženost, čak i tokom zahtevnijih deonica – muzikalnost je uvek prisutna, ali na jedan uređen način.

Zahvaljujući paru visokotonskih jedinica koje su postavljene na suprotno zakošene površine, Music 3 kreira znatno širu zvučnu sliku, što je posebno izraženo ukoliko ste udaljeni od zvučnika. Prostor je zaista ispunjen muzikom, a visoki tonovi su uverljivi i živopisni, uz sposobnost prikaza finih detalja.

Pored kvalitetnih drajvera i amplifikacije, zasluga za ovako dobar zvuk pripada i sistemima RoomAdapt i NoiseAdapt, koji automatski prilagođavaju zvuk obliku i rasporedu postorije. Dovoljno je da u aplikaciji aktivirate ove funkcije i zvučnik će, pomoću ugrađenih mikrofona, izmeriti odziv i prilagoditi tonska podešavanja. Osim toga, aplikacija Dynaudio Music omogućava multirum kontrolu više zvučnika, kao i njihovo povezivanje u stereo-par. Ukoliko želite dodatna podešavanja zvuka, na raspolaganju su tri predefinisana modaliteta i zasebno podešavanje visokih i niskih tonova, uz dodatne opcije poput određivanja jačine LE dioda i automatskog isključivanja. Iako je aplikacija zaista sveobuhvatna, intuitivna i veoma stabilna, nama se posebno svidelo što se memorisanim internet radio-stanicama može pristupiti i preko tastera na zvučniku, bez potrebe za aplikacijom i mobilnim uređajem.

Zaključak

Sa zvukom koji znatno premašuje njihove skromne dimenzije, Dynaudio Music 1 i Music 3 predstavljaju jedne od najboljih prenosivih zvučnika na tržištu. Njihovoj upotrebljivosti doprinosi odlično osmišljena aplikacija, pa se više zvučnika ove serije može koristiti u multirum ili stereo postavci, dok inovativni sistemi RoomAdapt i NoiseAdapt garantuju optimalan kvalitet zvuka u svakom okruženju.

Dynaudio Music 1
Ukupna snaga: 80 W
Frekvencijski opseg (-3 dB): 50 Hz - 20 kHz
Izobličenja THD: <0,3%
Topologija: 1x102 mm mid-bas, 1x25 mm visokotonac
Podržani formati: AAC, ALAC, FLAC, MPEG, OGG, PCM, SBC, WAV, WMA
Podržana rezolucija: do 96 kHz/24 bita
Povezivanje: wi-fi, blutut aptX, AirPlay, USB-A, mini-džek 3,5 mm
Interna baterija: 2.400 mAh
Dimenzije (ŠxVxD): 229x220x142 mm
Masa: 1,6 kg
Cena: 500 evra
Dynaudio Music 3
Ukupna snaga: 120 W
Frekvencijski opseg (-3 dB): 47 Hz - 20 kHz
Izobličenja THD: <0,3%
Topologija: 1x127 mm mid-bas, 2x25 mm visokotonac
Podržani formati: AAC, ALAC, FLAC, MPEG, OGG, PCM, SBC, WAV, WMA
Podržana rezolucija: do 96 kHz/24 bita
Povezivanje: wi-fi, blutut aptX, AirPlay, USB-A, mini-džek 3,5 mm
Interna baterija: 2.400 mAh
Daljinski upravljač: da
Dimenzije (ŠxVxD): 405x220x174 mm
Masa: 3,7 kg
Cena: 650 evra
Vox trade, 011/3016-230
Dynaudio Music 1 & Music 3
Svestrana upotrebljivost.Sjajna aplikacija.Neutralan i celovit zvuk.Odličan bas (Music 3).
Baterija bi mogla biti veća (Music 3).
4.7Overall Score
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac