Yamaha AVENTAGE RX-A3050

Visoka klasa

U odnosu na prošlogodišnji model, novi flegšip AV risiver japanskog proizvođača donosi poboljšanja u najvažnijim segmentima, kao što su podrška za Immersive formate, DSD, HDCP2.2 i MusicCast.

yamaha01

Nova generacija AVENTAGE risivera predstavljena je u junu i sastoji se od šest modela, a zanimljivost je da je za ovu sezonu ponuda obogaćena novim osnovnim modelom RX-A550. Ipak, mi smo odlučili da upoznavanje s novim AVENTAGE uređajima započnemo modelom sa samog vrha ponude, moćnim risiverom RX-A3050.

Spolja i iznutra
Već na prvi pogled jasno je da RX-A3050 pripada visokoj klasi AV risivera, na šta ukazuju njegove dimenzije, pre svega visina od gotovo 20 centimetara. Takođe, preporučujemo oprez prilikom otpakivanja jer masa risivera iznosi skoro 20 kilograma, što zahteva pažljivo manevrisanje prilikom ubacivanja na audio-video policu. Velika površina prednjeg panela podeljena je po horizontalnoj liniji, pri čemu je donji deo, izrađen od brušenog aluminijuma, neznatno zakrivljen i uvučen, dok je gornji u potpunosti prekriven zatamnjenom plastikom. Zahvaljujući masivnom poklopcu u središtu, donji deo je prividno prazan i sadrži samo dve velike kružne komande, koje služe za odabir izvora i kontrolu glasnoće. Ispod ovog poklopca, koji je opremljen jednostavnim i pouzdanim mehanizmom za otvaranje nadole, smešteno je čak 29 sitnih tastera, HDMI, USB-A, linijski RCA i kompozitni video-ulazi, 6,35-milimetarski izlaz za slušalice i priključak za YPAO mikrofon. Gornji deo fronta izveden je u sličnoj filozofiji, sa samo dva tastera u uglovima – standby i pure direct – dok je veliki dot-matriks displej skriven ispod zatamnjene plastike.

Iako je RX-A3050 u osnovi izrađen poput pristupačnijih Yamahinih risivera, s gornjom i bočnim stranama izvedenim iz jednog komada, ispod poklopca najskupljeg AVENTAGE modela kriju se brojna poboljšanja. U skladu s ART tehnologijom (Anti Resonance Technology), u gornjem delu šasije postavljena su ojačanja u obliku latiničnog slova H, a u donjem delu se na najvažnijim mestima nalaze dvostruki metalni profili. Takođe, u uglovima donje strane postavljene su četiri masivne nožice s antivibracionom podlogom, dok se u središtu nalazi peta nožica u formi obrnute kupe. Unutrašnjost risivera sadrži zaista impresivnu količinu elektronike, ali je, zahvaljujući velikoj zapremini kućišta i brojnim prorezima, ipak osigurano dobro hlađenje komponenti. U središtu prednjeg dela postavljen je masivni EI transformator, koji je oklopljen protiv elektromagnetskog zračenja, a levo i desno od njega smešteni su veliki hladnjaci sa izlaznim tranzistorima na zadnjoj strani. Zadnji deo kućišta rezervisan je za štampane ploče u tri nivoa, kao i za dva elektrolitska kondenzatora Nippon Chemi-Con kapaciteta po 18.000 mikrofarada. Za izlazne tranzistore Yamaha je odabrala komplementarne parove STD05N i STD05P renomiranog proizvođača Sanken, koji se mogu naći i u prethodnom modelu RX-A3040. Isti je slučaj i s većinom važnijih čipova, pa su tako za D/A konverziju upotrebljena 32-bitska kola ESS Sabre ES9016 na glavnim kanalima i ES9006 na presence kanalima. Za obradu višekanalnih formata zaduženo je kolo Cinema DSP proizvođača Texas Instruments, a dekodiranje i konverziju video-signala obavlja Analog Devices ADV7181C. Od ostalih komponenti, na gornjoj površini izdvaja se wi-fi modul Yamaha NW-01, koji je izdignut na zasebnu pločicu i u potpunosti oklopljen.

DSC_6080-copy-copy

Na zadnjoj strani, nasuprot svedenom i jednostavnom prednjem panelu, stoji pravo bogatstvo priključaka. Korisniku su na raspolaganju sedam HDMI ulaza i dva izlaza (HDCP2.2), kao i tri komponentna i pet kompozitnih video-ulaza i po jedan izlaz. Za izvore zvuka predviđeno je devet analognih ulaza (uključujući gramofonski) i šest digitalnih ulaza (po tri koaksijalna i optička), a tu su i analogni izlazi za sve kanale, pa se na RX-A3050 mogu povezati dodatna izlazna pojačala za sve, ili samo pojedine zvučnike. Pored toga, tu su još eternet port i wi-fi antena, kao i priključci za FM i AM antene, a na desnoj strani postavljen je IEC priključak za odvojivi strujni kabl. Pripadnost višoj cenovnoj kategoriji primetna je i na zvučničkim terminalima, koji su kvalitetni i dovoljno masivni, s pozlaćenim metalnim telom i oplatom od čvrste plastike, a ima ih čak 22: devet parova za glavne kanale i još dva para za drugu zonu, presence ili bi-amping prednjih zvučnika.

Snaga i kontrola
Poznato nam je da, kad su u pitanju pakovanje i prateća oprema, Yamaha nije sklona iznenađenjima, pa je RX-A3050 opremljen očekivanim paketom. Pored brzog vodiča u štampanoj formi i kompletnog uputstva na CD-u, tu su još kalibracioni mikrofon sa stalkom, sobne FM i AM antene, kao i IEC strujni kabl. Daljinski upravljač je pune veličine i omogućava kontrolu kompletnog sistema, ali je u ovoj klasi Yamaha mogla da ponudi nešto luksuznije od obične, mada kvalitetne plastike.

yamaha03

Tokom evaluacije, RX-A3050 nam je pokazao da je u pogledu snage veoma daleko od pristupačnih AV risivera iz nižih cenovnih razreda, što ostaje kao jedan od najupečatljivijih utisaka s testiranja. Prelazak sa 5.1 na 9.2 konfiguraciju nije izazvao ni najmanje kolebanje u zvuku, a risiver je postojano i samouvereno isporučivao snagu svim zvučnicima, pa smo sigurni da će u tom smislu zadovoljiti i najprobirljivije višekanalne audiofile. Bez obzira na režim rada i zahtevnost zvučnika, RX-A3050 impresionira savršeno čistim zvukom od vrha do dna. Reći da su surround efekti verno dočarani bilo bi potcenjivanje jer ovaj risiver uvlači auditorijum u središte zbivanja i bez muke dočarava i najsitnije zvukove okruženja. Iako u surround sistemu najniži tonovi zavise pre svega od kvaliteta aktivnog sabvufera, Yamaha obavlja sjajan posao u procesu konverzije i obrade signala, pa su basovi savršeno jasni i precizni, a ujedno masivni i besprekorno uklopljeni u zvučnu sliku. Takođe, podrška za Dolby Atmos i najava za DTS:X putem sledeće verzije firmvera čine RX-A3050 idealnim partnerom za sastavljanje zaista moćnog i modernog sistema kućnog bioskopa. Prelazak na dvokanalni materijal pružio nam je istinsko uživanje u detaljnoj i muzikalnoj reprodukciji, uz savršenu kontrolu i autoritet, koji se ne može sresti kod mnogih stereo-pojačala. Pozornica je široka onoliko koliko zvučnici i prostorija dozvoljavaju, a scena je takođe sjajno formirana po dubini. Zaista, ovoj moćnoj spravi teško je naći manu jer je bez zadrške izašla u susret svim našim željama, bilo da su u pitanju plemeniti i bogati srednji tonovi ili baršunasti visoki spektar. Kao pravi univerzalac, Yamaha s jednakom lakoćom reprodukuje oštar, režeći zvuk električne gitare, prodornu trubu i suptilni ženski vokal.

Pored sjajnog zvuka, RX-A3050 fascinira spiskom mogućnosti koji se proteže gotovo unedogled. Osim spomenute podrške za Immersive formate (Atmos i DTS:X), mrežno povezivanje omogućava reprodukciju 192/24 i DSD128 fajlova, a po želji korisnika 44/16 materijal može se podići na 96/24 kvalitet. Od dodatnih opcija povezivanja na raspolaganju su blutut i AirPlay, dok MusicCast omogućava kreiranje multirum sistema s drugim Yamahinim uređajima koji podržavaju ovu opciju. Za upravljanje reprodukcijom preporučujemo aplikaciju AV Controller App, koja u poslednjoj verziji pruža elaboriranost funkcija, kao i potpunu prilagodljivost potrebama korisnika.

Zaključak
Bez obzira na to kojoj grupi ljubitelja dobrog zvuka pripadate, sigurni smo da će testirani risiver ispuniti sve vaše želje. Ukoliko želite jednostavnu upotrebu, dovoljno je da obavite YPAO kalibraciju i sistem će zazvučati sjajno; ako volite da sami podešavate svoj sistem kako biste iz njega izvukli maksimum, mogućnosti podešavanja su ogromne. Iako nije jeftin, RX-A3050 s razlogom stoji na samom vrhu ponude japanskog proizvođača, a njegova snaga, sposobnosti i prilagođenost dolazećim formatima čine ga jednim od najpoželjnijih AV risivera današnjice.

 

PLUS
Odličan kvalitet izrade.
Obilje snage u svim režimima.
Impresivan i celovit zvuk.
Ogromne mogućnosti.

MINUS
Daljinski upravljač ne prati kvalitet risivera.

Kontinualna snaga: 9x150 W na 8 oma
Frekvencijski opseg: 20 Hz - 20 kHz
Izobličenja THD: 0,06%
Formati: DD/EX/Stereo/+, Dolby TrueHD, Dolby Pro Logic/II/x/z, Dolby Atmos, DTS:X, DTS Digital/Stereo/Neo:6, DTS-HD/HD Master Audio, DTS-HD HR Audio, DTS-ES Matrix/Discrete
Analogni audio ulazi/izlazi: 9/0
Digitalni audio ulazi/izlazi: 6/0
HDMI ulazi/izlazi: 8/2
Komponentni video ulazi/izlazi: 3/1
Kompozitni video ulazi/izlazi: 5/1
Izlazi za zvučnike: 11.2
Izlaz za slušalice: da
Tjuner: FM/AM, RDS, 40 mem. mesta
Dodatno: Wi-Fi, LAN, USB, blutut, AirPlay
Dimenzije (ŠxVxD): 435x192x474 mm
Masa: 19,6 kg
Cena: 2.250 evra
Reader Rating3 Votes82
82
Ocena čitalaca