JBL Xtreme

Žurka pored bazena

Već smo testirali pregršt blutut prenosnih zvučnika kompanije JBL, ali sada nam je na test stiglo nešto ekstremno. U pitanju je uređaj koji je osvojio EISA nagradu za najbolji prenosni zvučnik.

xtreme01

Mnogima je poznat zvučnik JBL Charge, koji ima i svoju drugu iteraciju, ali taj model je tek nešto veći od konzerve gaziranog pića. Xtreme je svojim dimenzijama daleko impresivniji jer se njegova širina proteže na 28 centimetara, a masa je 2,1 kilogram. Ipak, nešto veći gabarit ne predstavlja problem, pa Xtreme i dalje može da bude prenosni zvučnik.

Neosetljiv na kapi
JBL Xtreme izgleda jako zanimljivno jer je presvučen veoma gustom tkaninom, koja se proizvodi u tri boje: plavoj, crvenoj i crnoj. Ovako gusto protkan materijal omogućava da zvučnik bude otporan na polivanje vode, u šta smo se i lično uverili. Jedino što ovaj zvučnik ne bi istrpeo jeste potapanje u vodu, ali slučajno ili namerno polivanje apsolutno mu neće naškoditi, pa makar se radilo i o više litara tečnosti. Naravno, ako baš dođe do prosipanja nekog slatkog pića po njemu koje bi ostavilo lepljive tragove, neophodno je isprati zvučnik čistom vodom. Isto tako, ako Xtreme zaboravite u dvorištu i krene da pada kiša, ne bi trebalo da bude ikakvih posledica.
Na gornjem delu zvučnika nalazi se nekoliko gumenih tastera – prvi je za blutut uparivanje, zatim za smanjivanje glasnoće, tu je i taster za uključivanje uređaja, pa taster za JBL Connect, pojačavanje muzike i, konačno, taster za pauziranje i nastavljenje reprodukcije (play/pause). Dvostruki pritisak na play/pause taster prebaciće reprodukciju na sledeću numeru na plejlisti. JBL Connect je tehnologija o kojoj smo ranije govorili, a koja omogućava uparivanje dva zvučnika u stereo-par. Podrazumevano, oba zvučnika moraju imati podršku za ovu tehnologiju. Takođe, možete primetiti na gornjoj stranici dve metalne kopče na koje se može zakačiti kaiš koji se isporučuje u pakovanju.

xtreme02

Priključci i baterija
Ako zavirimo s donje strane, primetićemo rajsferšlus koji štiti različite priključke od tečnosti. Iza rajsferšlusa prisutni su priključak za eksterni strujni adapter, AUX ulaz od 3,5 milimetara i dva USB ulaza, na koje se mogu istovremeno puniti telefon ili tablet. Baterija je kapaciteta 10.000 miliamper-sati i potrebno joj je oko četiri sata da se napuni do punog kapaciteta. Koristi se litijum-jonski polimer. Što se tiče potrošnje, ona naravno zavisi od glasnoće reprodukcije, ali smo sigurno da Xtreme može da podnese između dvanaest i petnaest sati solidno glasne muzike. Naravno da će se to vreme skratiti ako punite neki telefon, ali većina telefona ima bateriju oko dve do tri hiljade miliamper-sati, što će, i pored punjenja, ostaviti sigurno šest-sedam sati glasne reprodukcije. Moramo još napomenuti da je izlaz struje na dva USB priključka ograničen na dva ampera, pa ako koristite oba priključka u isto vreme, struja će se prepoloviti i svaki uređaj će se sporije puniti strujom od jednog ampera.

Tehnologija i mogućnosti
xtreme03Ovaj zvučnik je moguće koristiti za razgovor putem blutut veze, a JBL je zato implementirao tehnologiju za uklanjanje neželjenih zvukova okruženja, kao i uklanjanje eha, pa je razgovor zaista jasan i razumljiv. Topologija je slična kao i kod modela Charge, pa se Xtreme može nazvati starijim bratom – bočno imamo dve jedinice prečnika 35 milimetara, dok su za niske frekvencije zadužena dva woofera prečnika 63 milimetra. Sve zvučničke jedinice pokreće pojačalo u bi-amp režimu sa snagom od dva puta 20 vati.
JBL je razvio i smartfon aplikaciju, ali sve što ona radi zapravo je usmereno na instaliranje nove verzije firmvera. Takođe, aplikacija objašnjava i kako da uparite dva zvučnika putem JBL Connect tehnologije, ali sama aplikacija za to nije potrebna.

Reprodukcija
JBL je uvek pomerao granice u reprodukciji kod prenosnih zvučnika i uvek prijatno iznenađivao. Sada je otišao korak dalje jer se radi o zvučniku kome veće dimenzije dozvoljavaju daleko impresivniju reprodukciju. Takođe, prag na kojem zvuk počinje da dobija izobličenja neverovatno je visok, tako da ovaj zvučnik možete poneti na plažu i ozvučiti pedesetak kvadratnih metara bez muke. Reprodukcija je ujednačena, nema iskakanja bas-tonova, niti prenaglašenih visokih frekvencija. Sve što možemo očekivati od prenosnog zvučnika tu je, ali i mnogo više…

Zaključak
Jedina mana koju možemo uputiti ovom zvučniku upravo je prenosivost jer masa od 2,1 kilogram može odbiti mnoge da ovaj zvučnik stave u ranac i prebace ga preko ramena. Naravno, odluka se mora doneti pri kupovini da li ste za lakšu prenosivnost i ozvučavanje manjih prostora, pa ćete izabrati Charge, ili tražite nešto više, snažniji zvuk i veću autonomiju nauštrb prenosivosti koju nudi Xtreme. Ne možemo posebno kritikovati ni cenu, jer je ona sasvim očekivana i opravdana za sve što donosi JBL Xtreme. Naši iscrpni testovi pokazali su da Xtreme sasvim zasluženo može da nosi logotip EISA nagrade, a da jedino otvoreno pitanje ostaje da li će konkurencija pronaći odgovor na rešenja koja nudi JBL.

PLUS
Velike dimenzije daju i jači zvuk.
Kvalitet izrade i otpornost na prskanje.
Odličan kapacitet baterije.
Punjenje drugih uređaja.

MINUS
Prenosivost nije uvek zgodna.

Snaga pojačala: 2x20 W
Frekvencijski opseg (+/-3 dB): 70 Hz – 20 kHz
Topologija: 2x30 mm visokotonac, 2x63 mm bas
Dimenzije (ŠxVxD): 283x126x122 mm
Masa: 2,1 kg
Cena: 300 evra
Reader Rating15 Votes79
79
Ocena čitalaca