Sennheiser Momentum 2

Za sve prilike

Podstaknut velikim uspehom Momentum slušalica, Sennheiser je pristupio dizajniranju druge generacije, a mi smo za prvi test odabrali najveći model u ponudi – Momentum II over-ear.

senn02

Razlika u odnosu na prvu generaciju primećuje se već kod pakovanja jer su prethodne Momentum slušalice stizale u prilično velikoj, tvrdoj kutiji za transport, s dodatnim prostorom za sitnice i odličnom zaštitom sadržaja. Umesto nje, sada je tu znatno manja torba, mekših stranica, kao i dodatna vrećica za pakovanje slušalica. Razlog ovome je jednostavan: za razliku od prve generacije, Momentum II over-ear mogu se preklopiti kako bi zauzimale manje mesta prilikom transporta. Iako ovo jeste praktičnije, ipak bismo više voleli tvrdu i otpornu kutiju jer slušalice ove cenovne kategorije to zaslužuju. Pored torbe i vrećice, uz slušalice se isporučuje jednostavan brzi vodič u štampanoj formi, a kutija je veoma kvalitetna.

Kao što smo već spomenuli, Momentum II over-ear mogu se sklopiti, ali to ni na koji način ne remeti njihov dizajn. Šarke se nalaze na unutrašnjoj strani nosača i ne mogu se videti tokom korišćenja, pa je Momentum II teško razlikovati od prve generacije. Ovome doprinosi ukupan izgled, koji je zadržan u potpunosti – nosač je izrađen od nerđajućeg čelika s vrhunskom završnom obradom, a gornji deo je podeljen na dve paralelne trake i obložen kožom sa istaknutim žutim štepovima. Rezonatori imaju elipsastu formu i relativno su plitki, dok su jastučići prilično bogato tapacirani, ali za nijansu manji nego kod prosečnih over-ear slušalica. Kako su Momentum II slušalice zatvorenog tipa, na rezonatorima ne postoji nikakav otvor ili bilo kakva druga aplikacija, a logotip proizvođača postavljen je na spoju rezonatora i nosača, koji ujedno služi i za podešavanje obima.

Kad su u pitanju tehničke karakteristike, Sennheiser ne navodi dimenzije zvučničkih jedinica, ali se prema kategoriji slušalica može pretpostaviti da su u pitanju drajveri prečnika između četiri i pet centimetara. S druge strane, poznato je da jedinice koriste neodimijumske magnete, kao i da se frekvencijski opseg kreće od 16 herca do 22 kiloherca, te da je impedansa 18 oma.

Uverljiv zvuk
Tokom upotrebe prvo primećujemo izraženi komfor pri nošenju, po čemu je i prva generacija bila poznata. Jastučići na rezonatorima nešto su manjeg prečnika, ali dovoljni da obuhvate ušnu školjku, a tanko tapaciranje čini da korisnik potpuno zaboravi na nosač na glavi. Pokretane pojačalom Musical Fidelity V90-HPA, koje je preuzelo i ulogu D/A konvertera, Momentum II over-ear su nam pružile sveobuhvatnu i odlično izbalansiranu reprodukciju. Visoki tonovi su veoma čisti, s jasnim prisustvom najfinijih detalja i prostornim pozicioniranjem koje sceni daje veliku širinu. Pored toga, imponuje sposobnost slušalica da u ovom opsegu s jednakom uverljivošću i lakoćom prezentuju rafinirane i nežne tonove, kao i oštre, reske zvukove. Čak i tokom složenih deonica s velikim brojem instrumenata, iskričavi visoki tonovi se izdvajaju i sve vreme ostaju potpuno jasno čujni. Srednjotonski opseg se odlično nadovezuje na visoke tonove, s jednako dobrom prostornošću i jasnim prikazom. Iako po intenzitetu i prisustvu u muzici ne zaostaje za visokim i niskim spektrom, srednji opseg se odlikuje neznatno suvljim zvukom. Stoga, ljubitelji prebogatih i isturenih srednjih tonova koji na sebe preuzimaju celokupan muzički doživljaj mogu ostati uskraćeni – ove slušalice sve prikazuju prilično verno i bez ulepšavanja, pa su nas u ovom smislu podsetile na skandinavsku školu zvuka. Najniži opseg je zaista impresivan, ali ne na onaj jeftini, galamdžijski način. Momentum II iskazuju prisustvo niskih tonova na pravi način, pa se basovi odlikuju snažnim udarcem i besprekornom definicijom do samog dna. Vremensko određivanje tonova je optimalno, brzina i dinamika sjajne, a zrnce topline je tu samo kako bi oplemenilo donji opseg.

senn01

Iako su Momentum II slušalice over-ear tipa, nešto manje dimenzije i mogućnost preklapanja čine ih prihvatljivim i za upotrebu u pokretu. Pored toga, na kablu se nalazi daljinski upravljač sa integrisanim mikrofonom, koji omogućava kontrolu reprodukcije, glasnoće i telefonskih poziva. Ovde treba spomenuti mogućnost odvajanja fabričkog kabla s daljinskim, koji na drugoj strani ima 2,5-milimetarski banana-priključak s jednostavnim mehanizmom za zabravljivanje. Dakle, u pokretu se može koristiti fabrički kabl, a za kućnu upotrebu on se može zameniti nekim kvalitetnijim, bez prisustva daljinske kontrole. U prilog upotrebi u pokretu ide i relativno opraštajuća priroda ovih slušalica, koje čak i uz MP3 s telefona zvuče sasvim prihvatljivo, što nije uvek slučaj u ovoj klasi. Na kraju, jedine zamerke upućujemo ka nedostatku tvrde kutije za transport i 6,35-milimetarskog adaptera.

Zaključak
Iako se preklopivi rezonatori i mikrofon ne sreću često u kategoriji over-ear slušalica, to je samo potvrda da je Sennheiser ovim modelom želeo da pomiri dve tržišne niše – mobilne i hi-fi slušalice više klase. U pogledu dizajna i kvaliteta izrade Sennheiser je išao na sigurno, pa novi model i u ovim segmentima dobija najviše ocene – verujemo da izgled ovih slušalica nikada neće zastariti, a upotrebljeni materijali i završna obrada zaista su vrhunski. Uz jednako dobar zvuk, na vama je samo da odlučite da li ćete ih koristiti u kući, u pokretu, ili u svim prilikama.

PLUS
Vrhunski kvalitet izrade.
Vanvremenski dizajn.
Višestruka upotrebljivost.
Fantastični visoki tonovi.
Sveobuhvatan i precizan zvuk.

MINUS
Nedostaje kutija od tvrdog materijala.
Nekompletna prateća oprema.

Sistem: dinamičke
Tip: zatvorene
Frekvencijski opseg: 16 Hz - 22 kHz
Izobličenja THD: <0,5%
Impedansa: 18 oma
SPL: 113 dB
Dužina kabla: 1,4 m
Priključak: 3,5 mm
Cena: 350 evra
Reader Rating4 Votes
53
53
Ocena čitalaca