Dynaudio Focus 400 XD

Kvantni skok

Našim čitaocima je Focus serija danske kompanije Dynaudio dobro poznata. Dva modela Focus 140 i Focus 220 čak smo nekoliko godina imali u redakciji. Sad je pred nama nova serija aktivnih zvučnika sa oznakom Focus XD.

dyn03Nova Focus XD serija najavljena je krajem prošle godine, da bi premijeru doživela na CES sajmu u Las Vegasu početkom godine. Evropska publika mogla je da se s njima upozna tek u maju, na minhenskom High End sajmu, dok će domaći audiofili imati prilike da poslušaju upravo Focus 400 XD na narednom Hi-Files sajmu. Focus XD serija sastoji se od tri modela, kompaktnog modela 200 XD, podnostojećeg 400 XD i prilično glomaznog modela 600 XD. Focus 200 XD je dvosistemska kutija koja ima dva pojačala u klasi D, snage 150 vati, koja pogone svaku zvučničku jedinicu. Kod modela 400 XD, koji nam je na testu, ugrađena su tri pojačala od 150 vati, dok je 600 XD pogonjen sa čak četiri pojačala iste snage. Na prvi pogled XD serija se gotovo nikako ne razlikuje od obične serije pasivnih zvučnika Focus. Jedino što korisnik može primetiti jeste niz LE dioda koje su postavljene vertikalno na samoj ivici zvučnika. Zadnji panel je ipak potpuno drugačiji jer na njemu nema terminala za povezivanje kablova ka pojačalu, već se tu nalazi priključak za strujni kabl, analogni RCA ulaz, kao i digitalni ulaz i izlaz. Primećujemo i nekoliko prekidača, ali njihovu ulogu ćemo opisati pri praktičnom navođenju mogućih konfiguracija sistema.

Mogućnosti
Kao i njegova braća, Focus 400 XD je aktivni zvučnik, s mogućnošću direktnog povezivanja analognog i digitalnog izvora zvuka. Tako možemo povezati CD plejer sa analognim izlazima, po jednim interkonekcionim kablom na svaki zvučnik, a korisniku je ostavljena opcija da utiče na ulaznu osetljvost ugrađenog pojačala menjanjem položaja malenog prekidača (-6 dB, 0 dB, +6 dB). Druga opcija je povezivanje digitalnog izlaza CD plejera na 400 XD, gde ne bi došlo do nepotrebne konverzije signala iz digitalnog u analogni domen, pa opet nazad u digitalni. Ova opcija je zanimljiva jer se može ostvariti na dva načina – prvi način je da se digitalni signal (S/PDIF) prosledi jednom zvučniku i da se prekidačem taj zvučnik označi kao „master“, a dalje bi signal bio poslat bežičnim putem do drugog zvučnika koji bi istim prekidačem bio označen kao „slave“. Ipak, ovakva veza je ograničena na 24 bita i 96 kiloherca. Da bi korisnik mogao da uživa u blagodetima rezolucije od 192 kiloherca, morao bi da poveže dva zvučnika dužim digitalnim kablom, gde bi iz „mastera“ kabl išao sa „out“ priključka do „in“ priključka „slave“ zvučnika. Ako pak želite povezati dodatno pretpojačalo i njime kontrolisati glasnoću, onda morate prekidač staviti u „external“ položaj.
Dakle, ove opcije kod Xeo serije nisu moguće, već je za povezivanje bilo kakvog izvora neophodno kupiti Dynaudio Hub, koji bi primljeni signal slao bežično do Xeo zvučnika. Iako se radi o velikom koraku napred, ovde nedostaje mogućnost povezivanja računara. Primetićete USB priključke na zadnjem panelu, ali oni služe samo za servisiranje. Poređenja radi, KEF X300A, koji smo slušali nekoliko puta, ali nažalost nikada nismo imali prilike da testiramo, ima i USB ulaz, pa je za uživanje bilo potrebno samo povezati laptop.

Connect
U poslednjem broju našeg magazina testirali smo Xeo 6 s Hub uređajem, koji je omogućavao povezivanje različitih izvora i slanje signala bežičnom vezom do zvučnika. Naša zamerka se odnosila na dve stvari, prva je prenos signala u rezoluciji od 16 bita i 48 kiloherca, dok je druga nepostojanje podrške za DLNA i blutut. Upravo je sve ovo ispravljeno kod novog uređaja, koji nosi ime Connect. Rezolucija koju on podržava za bežični prenos signala jeste 24 bita i 96 kiloherca, što je zaista kvantni skok u odnosu na Hub. Connect košta 300 evra i smatramo da se isplati kupiti ga jer pruža veliku slobodu za reprodukciju muzike. Na zadnjem panelu Connecta primetićete dva malena tastera za blutut uparivanje, kao i taster za povezivanje na wi-fi mrežu. Kao što sigurno znate, samo treba pritisnuti isti taster na vašem ruteru i na Connectu i za nekoliko sekundi sve je završeno, bez unošenja lozinki ili drugih podešavanja. Blutut podržava i aptX, što znači da možete uživati u sasvim korektnom kvalitetu zvuka i s pametnog telefona. Što je važnije, puštanje muzike na ovaj način toliko je jednostavno da to mogu raditi i trogodišnjaci. Slično je i s DLNA. Ako imate muziku pohranjenu na nekom mrežnom disku ili na računaru, imate instaliran neki DLNA server, muziku možete pokretati putem UPnP aplikacija, koje su podjednako jednostavne. Connect podržava i Spotify, koji i dalje ne radi u Srbiji, iako im je slogan „Muzika za sve“.

dyn05

Focus XD
Nakon priče o povezivanju i mogućim konfiguracijama, vratimo se na Focus 400 XD. Topologija ove kutije je dvoiposistemska. Poseduje dve zvučničke jedinice prečnika 170 milimetara i visokotonac sa svilenom membranom prečnika 28 milimetara. Skretnica je digitalna i ima pad od 18 decibela po oktavi, a rezne frekvencije su na 300 i 2.500 herca. Reći ćemo još jednom, ugrađeno pojačalo ima tri puta po 150 vati u svakom od zvučnika, tako da možete očekivati ekstremno glasnu reprodukciju. Na zadnjem panelu nalaze se još neki prekidači koji omogućavaju fino tjuniranje zvuka po ukusu slušaoca. Tu je prekidač za podešavanje visokih frekvencija s malim stepenom podešavanja (-1 dB, 0 dB, +1 dB), ali i prekidač za prilagođavanje reprodukcije u zavisnosti od položaj zvučnika u prostoriji. Mogući položaji su neutralni, pored zida i u ćošku. Focus XD takođe podržava reprodukciju u više prostorija, pa tako možete svaki zvučnik smestiti u jednu od tri ponuđene zone (crvenu, plavu i zelenu). Nakon ovakvog objašnjenja čini se da je Dynaudio zakomplikovao priču, ali kad se sistem jednom namesti po želji, samo korišćenje postaje praktično i lagano. Uz zvučnike korisnik dobija i maleni daljinski upravljač, na kome može birati izvore zvuka i vršiti kontrolu glasnoće. Takođe, moguće je isključiti displej, odnosno vertikalni niz LE dioda.

dyn02Reprodukcija
Nepotrebno je reći da smo želeli da poslušamo ove zvučnike što pre, te smo nakon montaže metalnih nožica odmah povezali Connect putem blututa. Posle slušanja nekoliko numera morali smo da se poigramo s prekidačima na zadnjoj strani zvučnika, pa smo visoke tonove prvo istakli za jedan decibel, a kasnije ih vratili. Iako se radi o neznatnoj promeni, i pored toga što se uši brzo naviknu na novi tonalni balans, ova promena je veoma interesantna i korisna. Nekada mala promena u dnevnoj sobi može znatno uticati na zvuk, pa je zaista glupo biti nezadovoljan celokupnim sistemom samo zato što je vaša voljena odlučila da promeni zavese. Dynaudio je na elegantan način uneo mir u vaš dom. Što se tiče druge vrste finog podešavanja, Focus 400 XD postavili smo daleko od zidova, te se nismo dodatno igrali s prekidačem za položaj zvučnika u prostoru.
Reprodukcija je bila veoma slična onoj koju smo imali već prilike da čujemo jer smo naše Focuse 220 nekada imali prilike da povezujemo s poludigitalnim integralcem Lyngdorf SDAI2175. Tada smo bili šokirani koliko glasno možete slušati muziku bez ikakvih nuspojava, a situacija je sada bila ista. Ovakva sirova snaga davala je fantastičnu reprodukciju i na dinamičnim snimcima, kao i na onim veoma blagim i prijatnim, poput milion puta odslušane pesme “Spanish Harlem” u izvođenju Rebecce Pidgeon. Slično je bilo i sa akapela verzijom „Tom’s Diner” Suzanne Vega.

Zaključak
Focus 400 XD je ozbiljna zvučna kutija sa ozbiljnom amplifikacijom. Ako ste stari analogni tip audiofila, verovatno ćete poželeti da ih povežete na CD plejer, ali naša topla preporuka je da kupite i Connect jer su mogućnosti za uživanje u muzici fantastične, a cena ovog uređaja i više je nego prihvatljiva. Posebnih zamerki nemamo, ali očekivali bismo da u nekoj narednoj iteraciji vidimo i USB priključak na samim zvučnicima, koji je sposoban za prijem muzičkih fajlova. Čini nam se da Dynaudio znatno napreduje i da ne gubi vreme na pogrešne poteze. Primetićete da je ovo jedna od retkih hi-fi kompanija koja nije napravila slušalice, već se drži one teritorije na kojoj ima mnogo znanja i dobrog temelja. Focus 400 XD od nas dobija najviše preporuke, a s nestrpljenjem čekamo na novitete iz Dynaudio fabrike.

PLUS
Focus kvalitet izrade.
Odlična amplifikacija.
Široke mogućnosti povezivanja.
Connect ima podršku za DLNA i blutut aptX.

MINUS
Nema USB na zvučnicima.

Snaga pojačala: 3x150 W po kanalu
Frekvencijski opseg (+/-3 dB): 29 Hz – 24 kHz
Rezne frekvencije: 300, 2.500 Hz
Topologija: 2x170 mm bas, 1x28 mm visokotonac
Dimenzije (ŠxVxD): 198x980x307 mm
Masa: 18,5 kg
Cena: 8.000 evra
Dynaudio Connect
Podrška za wi-fi: DLNA, Spotify Connect
Podrška za blutut: A2DP, apt-X, AAC
Prenos signala: 24 bita, 96 kHz
Ulazi: analogni mini-džek, analogni stereo, optički, koaksijalni, mini USB
Cena: 300 evra
Reader Rating20 Votes88
88
Ocena čitalaca