Xiaomi 11T & 11T Pro

Brz i brži

Xiaomi je za ovaj deo sezone predstavio i dva uređaja prihvatljive cene, koje krase izuzetno moćne karakteristike, posebno zanimljive onima koji ponajviše drže do brzih performansi i brzog punjenja baterije.

Dvojac koji predstavlja Xiaomijeve adute za kraj tekuće godine naziva se naprosto Xiaomi 11T i Xiaomi 11T Pro – dakle, bez oznake “Mi”, koja je dosad bila karakteristična za najjaču seriju uređaja tog kineskog giganta. Zaista, modelima 11T i 11T Pro Xiaomi nastoji približiti gornju srednju i takozvanu near flegšip kategoriju mobilnih uređaja, čemu u prilog ide i njihova izuzetna sličnost.

Štaviše, spolja su skroz identični, pa tako, uz podjednake dimenzije i podjednak setap kamera, razliku donose tek u rasponu dostupnih boja za pojedini model. Iznutra su sličnosti takođe prilično velike, pa se razlike, zapravo, svode tek na čipset, koji je kod jačeg modela 11T Pro Qualcommov u najmoćnijem izdanju, tj. 5-nanometarski Snapdragon 888 5G, a nešto slabiji 11T ima MediaTekov 6-nanometarski Dimensity 1200 5G. Druga bitna razlika je i u dodatnoj opremi, pa 11T Pro dolazi sa superbrzim punjačem snage 120 vati, dok 11T ima “samo” jako brzi punjač snage 67 vati.

Sličnosti i razlike

U praksi, razliku je nemoguće osetiti na samim performansama, osim kad se ne pokrene baš nadrealno mnogo paralelnih procesa. Može se očekivati, eventualno, da će vek fluidnosti na moćnijem Xiaomiju biti nešto duži nego na onom s MediaTekovim čipsetom. Takođe, model sa Snapdragonom u mogućnosti je da snima i 8K video zbog snažnijeg procesora, dok model 11T snima video u 4K rezoluciji. Oba donose na maksimalnim rezolucijama zapisa videa od 60 frejmova u sekundi.

Konačno, zvučni sistem modela Xiaomi 11T Pro dolazi s potpisom ugledne marke Harman Kardon, s obzirom na to da je zajedno s tim brendom i razvijan, pa je zvuk koji se pušta s tog uređaja nešto više prilagođen sladokuscima audija.

Tri su glavna aduta tog dvojca, međutim, zajednička. To su izuzetno uverljiv i robustan finiš, fenomenalan AMOLED ekran i sjajna autonomija, “podebljana” spomenutim brzim punjačima, koje vam Xiaomi isporučuje u pakovanju s telefonima.

Tri aduta

Kad je reč o finišu, reč je o staklenom pokrovu i s prednje i sa zadnje strane uređaja s aluminijskom šasijom, koja ih spaja u vrlo čvrstu celinu. Dizajn uređaja tipično je xiaomijevski, što znači da nije naročito spektakularan i ne odudara od proseka kad su u pitanju savremeni uređaji, no zato je tu IP53 sertifikat, kao oznaka zaštite od prašine i prskanja vodom. Industrijska obrada je vrhunska i precizna, te je teško i pomisliti da bi neko malo grublje korišćenje tih telefona moglo rezultirati bilo kakvim vidljivim oštećenjima.

Ekran, slično tome, impresionira i na prvi i na drugi pogled. Posredi je AMOLED s dijagonalom od 6,67 inča, s HDR10+ podrškom i Dolby Visionom rezolucije 1.080 x 2.400 piksela, što rezultira gustoćom od 395 piksela po inču, pa je slika izuzetno oštra i ugodna oku. Tu je, međutim, i dinamičko osvežavanje do maksimalnih 120 herca, koje i te kako odmara oči i korišćenje telefona čini ugodnijim prilagođavanjem frekvencije tipu sadržaja, pa se ta milosrdnost oseti i na autonomiji baterije. Slično tome, frekvencija očitavanja dodira visokih je 480 herca, što je retko viđena specifikacija i na daleko skupljim telefonima, pa će i zaljubljenici u gejming biti vrlo srećni ponašanjem ekrana na modelima 11T i 11T Pro.

Treći adut koji smo spomenuli jeste baterija kapaciteta 5.000 miliamper-sati. Osim što vam pruža golemu pouzdanost svojom dugom autonomijom, koja uz prosečno korišćenje telefona omogućuje čak i to da ga punite tek svake druge noći, brzi punjači koji se isporučuju uz telefone dodatno ga čine praktičnom. Tako ćete bateriju slabijeg modela 11T priloženim punjačem snage 67 vati moći obnoviti od 0 do 100 odsto za samo 36 minuta. Kad je reč o jačem uređaju 11T Pro, za samo 10 minuta baterija mu se puni od 0 do 72 procenta, odnosno za 17 minuta do 100 procenata. To je ujedno i jedini telefon na tržištu koji ćete dobiti isporučenog s punjačem snage čak 120 vati.

Kamere

Kamere su jedini element ova dva uređaja koji ostavlja bitan prostor za doradu. Reč je o identičnom setapu kakav smo već videli kod modela Xiaomi Mi 11i i Redmi Note 10 Pro, uz nešto povećanu rezoluciju kod ultraširokog objektiva. Konkretno, uređaj dolazi s trostrukom pozadinskom kamerom, gde glavni objektiv prekriva Samsungov senzor maksimalne rezolucije 108 megapiksela i otvora blenda f/1,75. Podržan je noćni način snimanja, no kamera nema optičku stabilizaciju, čime se, ipak, gubi na detaljima kod lošije osvetljenih kadrova.

Tu je i kamera s ultraširokim objektivom maksimalne rezolucije osam megapiksela, iza koje stoje Sonyjev senzor i objektiv s otvorom blende f/2,2. Fokus je fiksiran na beskonačnost, a dobro je da je i tu podržan noćni način snimanja. Konačno, telefon ima i makrokameru, ovaj put ponovno Samsungovu, s pet megapiksela i blendom otvorenom na f/2,4. Podržan je autofokus, uz podržane udaljenosti od tri do sedam centimetara. Fotke koje sve tri kamere rade u proseku su za ovu kategoriju uređaja – one ničim ne razočaravaju, ali ničim i ne oduševljavaju.

Ukupne performanse

Kad je u pitanju softverska opremljenost, oba uređaja dolaze sa OS-om Android 11, oplemenjenim Xiaomijevim korisničkim interfejsom MIUI 14. Tu je unapred dedicirana podrška za nadogradnje u trajanju od čak četiri godine, što je jedan od aduta koji bi mnoge mogao uveriti u isplativost kupovine tih uređaja i primer koji bismo rado videli da slede i drugi proizvođači (kao i onaj s isporučenim brzim punjačima, svakako). Spomenuti MIUI 14 se, u stvari, gotovo nimalo ne razlikuje od već viđenog korisničkog interfejsa na pređašnjim Xiaomijevim telefonima.

Na sintetičkim usporednim merenjima model 11T Pro pokazuje se kao i te kako ozbiljan pretendent za podizanje obrva konkurenciji, koja slične rezultate, s istim čipsetom, postiže tek uz nekoliko stotina evra veću cenu za uređaj i sasvim je sigurno da niko ko nabavi ovaj uređaj neće ostati razočaran. Reč je o punokrvnom near flegšip modelu koji cilja na najzahtevniju publiku, kojoj, ipak, odnos cene i dobijenog predstavlja bitan faktor pri donošenju odluke o kupovini.

Slično se može reći i za Xiaomi 11T, koji ponovo na sintetičkim usporednim merenjima daje rezultate koji su u gornjem delu tablice srednje klase telefona i uporedivi s onima koji koštaju nekoliko stotina evra više. Utoliko se i za model 11T može reći da obećava dugotrajnu pouzdanost i da je vrlo uverljiv kao predstavnik premijum mid-range kategorije.

Poslednjih meseci Xiaomi se izuzetno dobro pozicionirao kako na globalnom, tako i na srpskom tržištu mobilnih uređaja, probivši se među tri najpoželjnija brenda. Modelima 11T i 11T Pro, koji imponiraju finišem, ekranom, autonomijom i opremom, i kod kojih tek kamere ostavljaju neznatno mesta za doradu, tu poziciju i te kako opravdavaju, stavljajući naglasak ponajviše na brzinu i pouzdanost.

Xiaomi 11T
Ekran: 6,67 inča (1.080 x 2.400 piksela)
Procesor: MediaTek Dimensity 1200 5G
Memorija 128/256 GB, 8 GB
Kamera: 108 MP + 8 MP + 5 MP, 16 MP selfi
Baterija: 5.000 mAh
Dimenzije i masa: 161 x 77 x 8,8 mm, 203 g
Cena: od 510 evra

Xiaomi 11T Pro
Ekran: 6,67 inča (1.080 x 2.400 piksela)
Procesor: Qualcomm Snapdragon 888 5G
Memorija 128/256 GB, 8/12 GB
Kamera: 108 MP + 8 MP + 5 MP, 16 MP selfi
Baterija: 5.000 mAh
Dimenzije i masa: 161 x 77 x 8,8 mm, 204 g
Cena: od 650 evra
www.mi-srbija.rs
Brzi punjač.
Ekran.
Finiš.
Noćni snimci.
4.4