Wiko View5 Plus

Mnogo toga za malo novca

Francuska kompanija Wiko predstavila je dva nova modela pametnih telefona iz svoje serije View. Na test nam je stigao jači model View5 Plus, koji po specifikacijama nudi zaista mnogo po neobično niskoj ceni.

Naši čitaoci nisu dovoljno upoznati s brendom Wiko – u pitanju je francuska ćerka-kompanija kineske firme Tinno Mobile, koja je vlasnik još nekoliko brendova pametnih telefona. Wiko je osnovan 2011. godine u Marselju i od tada uporno predstavlja telefone pristupačnih cena. Serija View je doživela petu iteraciju i sada je pred nama telefon sasvim solidnih specifikacija, u lepo dizajniranom kućištu.

View 5Plus dolazi s velikim ekranom od 6,55 inča, izrađen u IPS tehnologiji. Reč je, dakle, o telefonu većih dimenzija, ali s nižom rezolucijom ekrana, od samo 720 x 1.600 piksela, što daje gustinu od 267 tačaka po inču, i to u odnosu 20:9. Samim tim, ovaj telefon nije posebno zahtevan po pitanju procesora, ali još važnije – ni ne rasipa kapacitet baterije. Baterija ima impresivan kapacitet od 5.000 miliamper-sati, te u kompaniji Wiko tvrde da će vam baterija trajati čak tri i po dana. Da li možete da zamislite da u 2020. godini pametni telefon punite samo dva puta nedeljno? Wiko je u tome uspeo!

Ovaj telefon dolazi u dve boje – aurora-plavoj i iceland-srebrnoj boji, s velikim natpisom Wiko na poleđini telefona. Kao ranijih godina, čitač otisaka prstiju nalazi se na sredini poleđine telefona. Čitač radi veoma dobro, a ko želi, može da registruje i svoje lice i otključava telefon pogledom ka selfi-kameri. Iako je telefon prilično veliki po dimenzijama i poseduje veliku bateriju, težak je samo 200 grama, što je sasvim prihvatljivo. Primetićete da nije reč o skupocenom telefonu po velikim okvirima oko ekrana, ali to je praktično jedina vizuelna zamerka.

Hardver

Za pokretanje telefona zadužen je osmojezgarni procesor MediaTek MT6765, a poseduje četiri gigabajta RAM memorije. Prostor za skladište je veličine 128 gigabajta, a ako vam to nije dovoljno, možete iskoristiti mikro-SD karticu i umetnuti je umesto druge SIM kartice. View5 Plus poseduje noviji USB-C priključak, kao i mini-džek ulaz za slušalice. Kad priključite slušalice, one ujedno postaju antena za radio FM signal, te ako ste ljubitelj slušanja radija, eto još jedne prednosti.

Impresionirale su nas kamere na ovom veoma pristupačnom telefonu. Naime, Wiko je ugradio čak četiri kamere u View5 Plus, dok tu ne računamo i selfi-kameru. Glavna kamera ima 48 megapiksela i podršku za veštačku inteligenciju (AI). Druga kamera je širokougaona i snima sa osam megapiksela pod uglom od 120 stepeni. Treća kamera je makrokamera i nju ćete koristiti samo kad želite da priđete veoma blizu nekom objektu, a fotke će imati pet megapiksela. Četvrta kamera ima samo dva megapiksela i koristi se za snimanje portreta sa izraženim boke efektom. Na sve ovo treba pomenuti da je selfi-kamera umetnuta u gornji levi ugao ekrana, što nikako ne očekujemo u ovom rangu cene telefona, te da ova kamera ima osam megapiksela. Oko selfi-kamere primetićete krug koji se vremenom skraćuje i zapravo prikazuje stanje baterije telefona. Ukoliko ste ljubitelj fotografije, ovaj telefon je odlično rešenje za iskrene entuzijaste.

Softver

Wiko dolazi s Androidom 10 i veoma malim brojem dodatnih aplikacija. Uglavnom su instalirane samo Google aplikacije, što moramo posebno pohvaliti. Ako ste ljubitelj Google asistenta, dopašće vam se što View5 Plus dolazi sa zasebnim tasterom na telefonu kojim ćete pokrenuti glasovne komande. Omiljena komanda vašeg omiljenog urednika jeste: „Where did I park?“, a Google to pamti bolje od nas.

Pregledajući sve opcije ovog telefona, koje su veoma jednostavne, primetili smo da je Wiko predvideo takozvani „simple mode“. Jednostavni režim će uvećati sve ikonice i pregled telefona će biti olakšan svima onima koji imaju problem s vidom ili jednostavno pripadaju starijoj generaciji i slabo se snalaze s pametnim telefonima.

Zaključak

Wiko je za ovaj telefon napravio i posebnu preklopivu futrolu, koja će, pored zaštite telefona, ponuditi i dodatne funkcije. Naime, telefon će shvatiti da se nalazi u futroli i u malenom delu će vam prikazati obaveštenja poput propuštenih poziva, tačnog vremena ili pesme koju slušate. Wiko View5 Plus nudi vam sve što vam treba za prosečnog korisnika, ali i više od toga. Impresivne kamere, fantastična baterija i jednostavan softver samo su neke od stvari koje su nas inspirisale da preporučimo ovaj pristupačan telefon. U prodaji je od ove nedelje i biće dostupan u: Gigatronu, Tehnomediji, Win Winu i Tehnomaniji.

Wiko View5 Plus
Displej: 6,55 inča, 720x1.600 px
Procesor: Octa-Core MediaTek MT6765
Operativni sistem: Android 10.0
Memorija (RAM/skladište): 4/128 GB
Ulaz za mikro-SD: da, do 256 GB
Kamera prednja/zadnja: 48 + 8 + 5 + 2 MP / 8 MP
Baterija: 5.000 mAh
Dimenzije (ŠxVxD): 77x166x9,3 mm
Masa: 201 g
Cena: 24.990 RSD
www.wikomobile.com
Impresivne kamere.
Fantastična baterija.
Jednostavan softver.
Veći okvir oko ekrana.
4