Zvučnici okruženja predstavljaju ključ dobrog sistema kućnog bioskopa. Njihova snaga i preciznost daće konačan utisak o kvalitetu svakog sistema. Oni su jedna od retkih komponenti koja neće ubrzo postati tehnološki prevaziđena.

Svi se sećamo filma "Spasavanje redova Rajana", koji je dobio Oskara za najbolji zvuk i zvučne efekte. Ako želite da zaista "osetite" svaku eksploziju, svaki delić atmosfere filma, to će vam omogućiti prvenstveno pravi sistem zvučnika. Zapravo, u čitavom sistemu zvučnici predstavljaju najbolju investiciju. Kompletan sistem zvučnika "oživeće" svaki film. Vi ćete se, kao gledalac i slušalac, naći "usred akcije", dok glasni zvuci "proleću" pored vas, dijalog vas direktno "udara", a efekti okruženja dolaze sa svih strana. Još kad bas "protutnji"…

Komponente zvuka okruženja
Sistem zvučnika za kućni bioskop sastoji se najčešće od šest komponenti. Svaka jedinica u sistemu dizajnirana je tako da reprodukuje određeni opseg materijala, ali sinhronizovano, tako da sve zajedno funkcionišu kao da je u pitanju jedna komponenta. Prednji stereo par zvučnika je najsnažniji i oni reprodukuju najvažnije informacije zvučnog materijala. Centralni zvučnik se uglavnom postavlja iznad TV aparata i namenjen je reprodukciji dijaloga. Surround zvučnici emituju ambijentalne zvuke, kao što su šumovi, efekti vremenskih prilika, aplauz i pozadinska buka. I na kraju subwoofer, komponenta koja daje ekstenziju u bas reprodukciji, dajući pritom veću uverljivost specijalnim efektima, kao što su eksplozije ili grmljavina. Kada se komplet zvučnika poveže sa risiverom opremljenim DTS ili Dolby Digital dekoderima efekat postaje još snažniji. Pomoću ove "elektronike" zvuk se distribuira zvučnicima zasebno, što daje veću tačnost praćenju akcije zvuka sa slikom.

Parametri
Jedna od prvih stavki na koju treba obratiti pažnju pri kupovini seta zvučnika za kućni bioskop je, naravno, cena. U zavisnosti od proizvođača i kvaliteta izrade, cene kompleta zvučnika se u našoj zemlji kreću u razumnom opsegu od 150 do 1.000 evra. Naravno, postoje i kompleti izvan ovog cenovnog opsega, ali oni za sada nisu predmet našeg interesovanja. Kompleti zvučnika ranije nisu obavezno podrazumevali i subwoofer. Ovaj zvučnik može biti aktivan ili pasivan, tj. može posedovati integralno pojačalo ili ne. Ako subwoofer nema sopstveno pojačalo, ono mora koristiti snagu pojačala ili risivera sistema. Subwoofer sa većom membranom i snažnijim integrisanim pojačivačem stvoriće snažniji i dublji bas. Zanimljivo je da čovek mnogo bolje pamti zvučne efekte ako ih i oseti i čuje.

Treba znati da snaga zvučnika može biti neadekvatno predstavljena od strane proizvođača. Jedini pravi parametar za određivanje snage je RMS podatak, odnosno efektivna vrednost snage. Treba, naravno, voditi računa da snaga risivera bude u sličnom opsegu kao zvučnici, kako ne bi došlo do oštećenja. Za male i srednje prostorije bi opseg snage od 50 do 150 vati bio sasvim zadovoljavajuć. Pre kupovine zvučnika obavezno pogledajte uputstvo koje ste dobili uz AV risiver. Danas je čest slučaj, naročito kod satelitskih sistema, da svi kanali imaju podjednaku snagu. Ukoliko se korisnik odluči za kupovinu nekoliko modela iz serije zvučnika, zadnji kanali mogu imati manje snage od prednjeg stereo para.

Frekventni opseg igra veoma važnu ulogu u konačnom utisku koji neki sistem ostavlja. Mnogi sistemi nemaju nikakvih problema sa reprodukcijom visokih frekvencija, ali sa basom to nije slučaj. Većina sistema se "spušta" do 30 herca, a upravo to je frekvencija koju bi subwoofer trebalo da reprodukuje. Ozbiljniji subwooferi mogu verno reprodukovati i frekvencije od 16 herca. Kvalitet izrade zvučnika može se videti i na ugrađenim priključcima. Ozbiljniji zvučnici imaju kvalitetne terminale, koje elektrotehničari često nazivaju buksnama; engleski termin je binding posts. Kao alternativu nižeg kvaliteta, proizvođači ugrađuju priključke koji uštinu ogoljeni provodnik. Takozvane "žabice" ne predstavljaju ozbiljno rešenje, jer na samom kontaktu može doći do degradacije signala.

Ekstra
Primetili ste da određeni kompleti zvučnika imaju na sebi THX sertifikat? U pitanju je poseban sertifikacioni program za sisteme kućnog bioskopa koji je stvorila kompanija Lucasfilm. Tvorac ovog programa je poznati filmski reditelj Džordž Lukas, autor filmskih serijala "Star Wars" i "Indiana Jones". Samo zvučnici koji ispunjavaju neophodne propisane standarde mogu se "odlikovati" THX sertifikatom. Još jedan parametar na koji treba posebno obratiti pažnju jeste magnetna oklopljenost. Snažni magneti koji se nalaze u zvučnicima mogu, ukoliko se postave blizu, dovesti do izobličenja slike na TV ekranu, a najveći problem predstavlja centralni zvučnik. Nažalost, ako su zvučnici duže vreme stajali pored ekrana sa katodnom cevi, posledice mogu biti trajne. Mnogi proizvođači ovaj problem rešavaju postavljanjem magnetnog "oklopa" u same zvučnike, te se danas većina novih zvučnika može bezbedno postaviti blizu ekrana.

Investicija
Ulaganje novca u komplet zvučnika je, u odnosu na bilo koju drugu komponentu u sistemu, najbolja investicija. Daljim napretkom digitalne tehnike će oprema poput DVD plejera ili nove digitalne televizije postajati sve jeftinija. U svakom slučaju, dobar set zvučnika za kućni bioskop je uvek potreban i uvek aktuelan.
O postavljanju zvučnika u prostoriji smo praktično već nešto i rekli. Trebalo bi da prednji par zvučnika bude na podjednakoj razdaljini od slušaoca, pritom na visini koja postavlja uši korisnika i visokotonac zvučnika u istu ravan. Centralni zvučnik se najčešće nalazi na TV aparatu, dok se zadnji par zvučnika obično postavlja na stalke ili se kači o zidne nosače, na visini od pola metra iznad slušaoca. Najzanimljivija je situacija sa subwooferom. Naime, ljudsko uho ne može da precizno pozicionira odakle dolaze najniže frekvencije, tako da se glomazni subwoofer može postaviti bilo gde u prostoriji. Obično je to ugao prostorije, jer se zbog blizine zidova bas intenzivira. O detaljnim rezultatima različitih postavki zvučnika govorićemo naknadno, u posebnom članku.

Termini
Decibel – mera za upoređivanje dve istorodne veličine, u ovom slučaju zvuka. Zbog toga što ljudsko uho čuje logaritamski, razlika od tri decibela predstavlja dvostruko veći odnos između veličina.

Frekventni opseg – opseg frekvencija koji određena oprema može da reprodukuje. Totalni čujni opseg ljudskog uha je od 20 herca do 20 kiloherca.

Satelitski zvučnici – zvučnici manjih dimenzija koji, korišćenjem naprednih tehnologija, uspevaju da reprodukuju dovoljno glasan zvuk. Zbog svojih malih "gabarita", pogodni su za kućne bioskope.
Satelitski zvučnici – zvučnici manjih dimenzija koji, korišćenjem naprednih tehnologija, uspevaju da reprodukuju dovoljno glasan zvuk. Zbog svojih malih "gabarita", pogodni su za kućne bioskope.