Kao što znamo, zvuk sa 5.1 kanalom se sastoji od prednjeg levog i desnog, centralnog, zadnjeg levog i desnog i LFE kanala. Prvih pet kanala sviraju u punom frekventnom opsegu, dok takozvani Low Frequency Effects kanal isporučuje samo informacije o bas opsegu. Ovaj bas zvuk koji se nalazi ispod 120 herca ne stvara percepciju o smeru iz kog dolazi. Razlog tome leži u prirodi ljudskog sluha.

LFE kanal je prvenstveno osmišljen za bioskope kada se zvuk upisivao na filmske trake širine 70 milimetara, a dodatni subwooferi bili su postavljeni iza filmskog platna. Postojanje zasebnog "bas" kanala dozvoljavalo je ubacivanje glasnih i dubokih zvučnih efekata u filmove, bez potrebe da se nadograđuju postojeća pojačala i zvučnici za prednja tri kanala. Takođe, nije postojala potreba za dodatnim skretnicama koje bi sa prednja tri kanala, preusmeravale bas opseg na subwoofer. Zbog ovakvih mogućnosti, postojanje zasebnog kanala zaduženog za bas opseg, ispostavilo se kao najzgodnije i najekonomičnije rešenje. Kako bi zadržao kompatibilnost sa postojećim bioskopima, Dolby Digital format je zadržao zasebni LFE kanal. Zbog toga su producenti morali u finalnom miksu da posebno obrate pažnju odnos LFE kanala sa bas opsegom drugih kanala.

LFE kanal nije isto što i subwoofer. Formati Dolby Digitala mogu sadržati LFE kanal, ali ovaj kanal se ne odnosi direktno na subwoofer. Moguće je da muzički materijal sadrži LFE kanal, ali da dekoder ne prosleđuje ovu informaciju subwooferu, već zvučnicima prednjih kanala. I suprotna opcija je moguća – materijal ne mora da sadrži LFE kanal, ali dekoder može generisati signal subwooferu u situacijama kada prednji zvučnici nisu u mogućnosti da reprodukuju dubok bas (primer – sateliti). Razlika između LFE kanala i subwoofera je u tome što LFE kanal služi da bi prenosio informacije o basu u Dolby Digital formatu, dok subwoofer služi za reprodukciju tih informacija.

Signal u LFE kanalu je kalibrisan tako da može da doprinese jačem zvučnom pritisku u odnosu na bas iz prednjih kanala za čak 10 decibela. Iako su sva tri prednja kanala aktivna, subwoofer bi i dalje došao do izražaja. Upravo ovaj uslov dozvoljava producentima da rasterete prednje kanale preusmeravanjem basa ka odvojenom LFE kanalu. U najzahtevnijim uslovima muzičkog materijala, u trenucima kada su sva tri prednja kanala "puna" bas efekata, LFE kanal je u mogućnosti da podigne intenzitet basa za 6 decibela. Sa druge strane subwoofer nam isporučuje bas informaciju sa svih kanala koji su izabrani.

Izabrana podešavanja bas menadžmenta u AV risiveru, odlučiće da li se bas informacije sa centralnog i zadnjih kanala, kao dodatak LFE kanalu, preusmeravaju na subwoofer. Iz svega navedenog vidimo da LFE kanal nije isto što i subwoofer i da ove termine ne treba mešati. Nadamo se da smo uspeli da razbijemo ovu potencijalnu zabludu.