Too Loud Fest 2021, Zagreb

Još glasnije

Četvrti Too Loud Fest održan je u Zagrebu 16. i 17. oktobra u hotelu „Double Tree by Hilton“. Organizator Nebojša Uglješić, koji je ujedno autor bloga Too Loud, hrabro je organizovao sajam uz strogo poštovanje epidemioloških mera.

Kad je Too Loud Fest najavio da će svi učesnici na sajmu morati da imaju kovid propusnice, mnogi su bili revoltirani. Iako takvu odluku nije doneo niti hotel, niti organizator, već hrvatski Stožer (krizni štab), to nije sprečilo negativne komentare na društvenim mrežama. Pre kupovine ulaznica ili preuzimanja akreditacija za izlagače morali ste da pokažete svoj sertifikat. Ako sagledamo realno, drugačije i nije bilo moguće organizovati sajam. Hi-fi sajmovi se prave u manjim sobama u kojima sedi i više od deset učesnika, a hotelski ventilacioni sistemi su konstruisani za filtriranje vazduha za dva-tri gosta po sobi. Ipak, uz nošenje maski svi posetioci su mogli da se osećaju bezbedno.

Na četvrtom Too Loud Festu bilo je 18 iznajmljenih prostorija uz nekoliko izlagača u foajeu. Na konačan broj izlagača uticalo je nekoliko otkazivanja u poslednjem trenutku jer su se zaposleni ili članovi porodica izlagača, nažalost, zarazili nekoliko dana pred sajam. Predstavljamo vam nama najzanimljivije sisteme.

Media Audio

Prvi sistem koji je priredio legendarni Tonči Dumičić činili su zvučnici Audiovector R 3 Signature, koje je pogonilo lampaško pojačalo PrimaLuna EVO 300 uz Ayre DAC i Pro-Ject gramofon.

Media Audio

U drugoj sobi Media Audio je napravio premijeru zvučnika Magico A5 u kombinaciji s Krell 375XD, PS Audio BHK Signature, Ayre Acoustics QX-Twenty DAC i gramofonom Pro-Ject Audio Xtension 9 EVO.

Teoharov Audio

Prvog dana Too Loud Festa braća Makedonci iz Teoharov Audija predstavili su svoj sistem s pretpojačalom, snagašem, baterijskim napajanjem i zvučnicima H-TYPE – Loudspeaker II.

Auris Audio

Nakon MultiPaka, Auris Audio je odlučio da predstavi svoj prvi gramofon i ručicu razvijenu u saradnji sa Slobodanom Kopcem. Gramofon nosi naziv Terza W9, a željno ga iščekujemo na testu.

Rotary Audio

Božidar Savi je predstavio impresivni McIntosh sistem, ali uz još impresivnije zvučnike Sonus faber Il Cremonese Ex3me. Ovi zvučnici su proizvedeni u samo 50 pari i prodaju se po ceni od 50.000 evra.

Rotary Audio

Drugi sistem u istoj prostoriji koji je „složio“ Rotary činio je Kuzma gramofon Stabi R, zatim pretpojačalo koje je izradio Trafomatic Audio pod imenom Rotary Audio Pakra, Audio Research elektroniku i DeVore Orangutan Reference zvučnici. DeVore zvučnici se sastoje od četiri zvučnika!

Intek Croatia

Intek se i ovde odlučio da ide s poljskim zvučnicima Pylon Diamond 30 uz pojačalo Copland CSA 150, kao i izvore Melco N-100 i OPPO 105D. Filtraciju struje radio je NuPrime Pure AC-4 uz strujne kablove Shunyata Research i Titan Audio.

Too Loud

Organizator sajma je odlučio da samostalno složi jedan interesantan sistem. Uz Mark Levinson integralac No5802 i preamp Classe CP-800, sistem su činili neobični zvučnici Gradient 1.4. U pitanju su finski zvučnici interesantnog dizajna i impresivne reprodukcije.

ProTiRa Audio

Slovenački distributer je predstavio fantastične Borresen zvučnike uz Aavik elektroniku i Ansuz strujne filtere. Svirali su naizmenično modeli 02 T2 Cryo Edition i Z1 Cryo Edition, koji su zaslužili daleko veću izložbenu prostoriju.

BM i Way Cables

Slično kao i u Pakracu, BM i Way Cables predstavili su zvučnike Marten Coltrane 3, ali uz Pass Labs integralac INT-250. Strujni i zvučnički kablovi Way impresivno su zašarenili ovaj sistem.

Audio Dream

Prezentaciju Linn SELEKT DSM pojačala postavio je g. Michael O’Rourke, koji je detaljno demonstrirao čujne razlike u podešavanjima ovog pojačala. Prezentacija je bila napravljena na zvučnicima PMC twenty5.24i.

Synthesis

Hrvatska firma Synthesis predstavila je all-in-one bežični zvučnik „omnee.m“, napravljen od betona, sa ugrađenim pojačalom i strimerom. Zvučnik se pravi u tri boje: prirodni beton, crni i beli. Za potrebe sajma napravljena je i posebna boja cigle.