Teoharov Legendary

Makedonci ukrali šou

Drugog dana Too Loud Festa u Zagrebu najavljena je promocija zvučnika Legendary firme Teoharov iz Makedonije. Kao specijalni gost na promociji najavljen je gitarski virtuoz Vlatko Stefanovski, koji je učestvovao u konstruisanju ovog vrhunskog zvučnika.

U najvećoj prostoriji hotela „Double Tree“ promociji je prisustvovalo oko stotinu posetilaca, koji su nestrpljivo čekali da prođe kratka tonska proba i da zauzmu svoja mesta. Vlatko Stefanovski je postavio svoju akustičnu gitaru i pedal board, na kojoj smo prepoznali Boomerang III Phase Sampler, kao i Electro-Harmonix Freeze Sound Retainer. Za konačni zvuk Vlatko je koristio HX Stomp procesor kompanije Line6.

Gitara je bila priključena na Teoharov pojačalo, koje je pogonilo zvučnike Legendary, koji su tako i konstruisani kao aktivni zvučnik, tj. kao komplet. Pojačalo u sebi ima četiri ICEpower modula kako bi svako pojačalo pogonilo svaku zvučničku jedinicu u ovim dvosistemcima. Kako bi celu priču načinio još interesantnijom, Teoharov je pojačalo i zvučnike povezao kablovima s velikim džek Neutrik konektorima, istim onim koje koriste gitaristi za vezu pojačala i gitare.

Legenda

Konstruktor Veselin Teoharov je na početku prezentacije objasnio kako je došlo do saradnje s Vlatkom, te da je sve počelo još pre tridesetak godina, kad je on prvi put slušao Vlatka uživo. Njihova obostrana pasija za dobrim zvukom i high-end proizvodima približila ih je, iz čega su se rodili prijateljstvo i saradnja na ovom projektu.

Zvučnik Legendary će biti proizveden u limitiranoj seriji od 15 pari. Na postolju stalka svakog zvučnika biće ugraviran serijski broj zvučnika i kratka poruka po želji kupca. Sam zvučnik svojim dizajnom podseća na gitaru jer je stalak izrađen od niza drveta i aluminijumskih pločica koje svojim rasporedom podsećaju na vrat gitare. Zvučna kutija ima monolitni dizajn i napravljena je od ornalita, medijapana (HDF) i laminacije, čime se dostigla debljina kutije od čak 40 milimetara. Prednja ploča zvučnika je izrađena od aluminijuma debljine čak 15 milimetara, a na sebi ima ugraviran logo Teoharova i potpis Vlatka Stefanovskog. Sama kutija zvučnika ima sfernu geometriju, čime su ubijeni stojeći talasi, a samim tim nije bilo potrebe za prevelikim dampiranjem kutije.

Ispod zvučnika se nalazi čak šest slojeva aluminijumskih ploča koje ublažavaju vibracije, potom ide niz pomenutog oraha i aluminijuma u rasporedu gitarskih pragova, da bi na samom dnu postojale još dve ploče aluminijuma debljine po 10 milimetara. Kroz ceo stalak prolaze tri velike šipke, a kompresija kojom je ceo stalak bio izložen pri sklapanju iznosi neverovatne tri tone. Zvučnik s postoljem je tako dostigao težinu od fantastičnih 45 kilograma po komadu.

Za zvučničke jedinice korišćeni su Scan-Speak berilijumski visokotonac i mid-bas jedinice poslednje generacije. Visokotonce pokreće pojačalo snage 70 vati i oni rade u opsegu od 2.000 herca do 50.000 herca, dok mid-bas jedinice pokreće drugo pojačalo snage 180 vati, koje radi od 0 do 2.000 herca. U kutiji pojačala je ugrađen DSP visokih performansi, koji interno radi na 24 bita i 192 kiloherca. Odvojena pojačala primaju signal preko DSP i tako dalje šalju signal na zvučničke jedinice, što znači da zvučnici nemaju pasivnu skretnicu na putu signala.

Gitara

Vlatko Stefanovski je posetiocima odsvirao tri svoje, možda i najpoznatije numere: „Bistra voda“, „Uspavanka za Radmilu M.“ i „Makedonsko devojče“. Svaka numera je počinjala dobro poznatom melodijom, da bi posle dva do tri minuta Vlatko upotrebio looper i krenuo sa svojim virtuoznim varijacijama ovih numera. Tako je svima u prostoriji zastao dah, a svaka numera je trajala bar sedam-osam minuta. Nije tu bilo preteranog korišćenja efekata, već se jasno čulo i videlo da je Vlatko ove note imao u prstima, delovalo je sve tako lako odsvirano.

Na samom kraju prezentacije, Vlatko Stefanovski, Veselin Teoharov i ceo njegov tim, kao i organizator Too Louda Nebojša Uglješić dobili su gromoglasan aplauz za ovo iskustvo koje su nam priredili.