Multipak 2021, Pakrac

Festivalska atmosfera

Gradić u zapadnoj Slavoniji godinama organizuje nešto posebno – hi-fi sajam s festivalskom atmosferom. Uz veliki angažman Božidara Savija i podršku grada Pakraca i njegove gradonačelnice, brojni posetioci mogu poslušati najbolje sisteme i uživati u brojnim seminarima, radionicama, izletima i kuvanom pasulju nazvanom multigrah.

Konačno su nam se složile kockice da posetimo Multipak u Pakracu. Iako festival traje praktično cele nedelje, mi smo stigli u petak, kad još nije bilo previše posetilaca, te smo uspeli da vidimo i poslušamo petnaestak vrhunskih sistema. Ovaj maleni grad je ustupio Multipaku nekoliko zgrada u centru, poput Muzeja grada Pakraca i gradske biblioteke, te vam za obilazak celog festivala nije potrebno nijedno prevozno sredstvo. Inače, Multipak je prvi put organizovan 2012. godine i od tada se redovno održava, ako izuzmemo prošlu, pandemijsku godinu.

U subotu smo našli više vremena za upoznavanje sa okolinom, posetili smo ergelu lipicanera u Lipiku, saznali mnogo o svemu što im se događalo od 1991. godine, te smo posetili i obližnji planinarski dom. Istovremeno, posetioci Multipaka mogli su jakim udarcem čekića da naprave svoj kovani novčić – i to upravo onakav kakav je prvi napravljen na ovim prostorima, sa slikom kune. U Pakrac, naravno, nameravamo da dolazimo svake godine – ne samo zbog odličnih hi-fi sistema već i zbog topline i dobrodošlice koju smo tamo osetili.

Marohei Audio

Firma Marohei je najviše poznata u audiofilskim krugovima po svojim kablovima, a sklopili su interesantan set-ap. Sistem je pokretalo lampaško pojačalo hrvatske proizvodnje Kinesis, koji je pogonio poprilično gabaritne zvučnike Marohei.

Sumic Audio i Dacco

U ovoj prostoriji se našao „šareni“ sistem sa Focal zvučnicima, Metronome Le Playerom, zatim hibridno pretpojačalo Vincent Audio SA-32, a za snagu se brinuo Parasound snagaš A21+.

Audio Cinema Art

Naši prijatelji iz Audio Cinema Arta prikazali su celokupan sistem kompanije Leak. Ova kompanija je osnovana 1934, a svoj vrhunac slave dosegla je šezdesetih godina. Ipak, globalizacija je učinila svoje i kompanija se ugasila 1996. Sada je firma ponovo oživljena zahvaljujući IAG Groupu, te su predstavljene komponente retro dizajna kao što su integralno pojačalo Leak Stereo 130 i CD plejer Leak CDT.

Teoharov Audio

Braća Teoharov su na Multipak doneli svoj mali sistem, koji se sastoji od dvosistemca C-TYPE – Reference i integrisanog pojačala sa oznakom IA1. Da bi napravili zabavu kako samo to oni umeju, u večernjim satima su izneli svoj sistem na ulicu i njihov DJ je puštao muziku preko ovog hi-fi sistema.

FaradAudio

Najveće iznenađenje Multipaka priredio je šesnaestogodišnjak, koji je napravio pojačalo za slušalice, zapakovao ga u kutije od bombonica i tako ih prodavao za 50 evra. Pravi entuzijasta, za kog očekujemo da napravi daleko kompleksnije uređaje u budućnosti.

Audio Note

Britanski Audio Note je predstavio, kao i uvek, njihov kompletni sistem. Zvučnici AN-E su uobičajeno bili postavljeni u uglove sobe, a elektroniku je činio CD plejer CDT Three, zatim M3 Preamplifier i DAC 4.1X i gramofon TT-Three, zaključno sa snagašem Conqueror.

Soltanus Acoustics

Zoltan Mikovity, glavni dizajner koji stoji iza brenda Soltanus Acoustics, predstavio je svoj elektrostatički zvučnik ESL Virtuoso MK II. Po čemu je ovaj zvučnik poseban, osim svoje fantastične pojave i reprodukcije koja oduzima dah? Po tome što ESL Virtuoso MK II nema skretnicu.

Mir Audio i All Stars Audio

Našim čitaocima je Miroslav Petrović već dobro poznat, pre svega po svojim nastupima na našem sajmu. Ovoga puta ­­­­­­­­­­­­­­­­­­Miraudio je, pored novih zvučnika, predstavio snagaša A333, pretpojačalo P100 i gramofonsku sekciju, koja je bila zadužena za gramofon proizvođača All Stars Audio.

Audio San

Distributer Audio San iz Zagreba prikazao je sjajne zvučnike Harbeth HL-Compact 7 ES3, a za izvor je korišćen atraktivni Brinkmann Oasis gramofon. Zanimljivo je da je kao pojačalo korišćen Linn Selekt DSM, koji je prvenstveno strimer, ali dolazi i u verziji sa integrisanim pojačalom.

Intek Croatia

Hrvatska ispostava slovenačke firme Intek predstavila je lep sistem koji čine zvučnici poljske proizvodnje Pylon Diamond 30. Njih je pokretalo snažno pojačalo kompanije ATC sa oznakom SIA2-150, čiji diskretni MOSFET izlazni stepen pravi čak 150 vati po kanalu. Kao izvor korišćen je OPPO plejer.

Mozzaik Audio

Mozzaik Audio je hrvatska „tvrtka“ koja je­ proizvela pojačalo manjeg formata koje u sebi sadrži i procesor. Tako korisnik može na zadnjem panelu da kontroliše tri parametra – frekvencijsku kompenzaciju, kompenzaciju zvučnika i podešavanje psihoakustične karakteristike. Za demonstraciju je korišćen zvučnik iz slovenačke kompanije Gallus Acoustics.

Robertoshop & Art R

Još jedan proizvođač iz Srbije je bio predstavljen u Pakracu – novosadski Karan Acoustics. Za izvor je bio korišćen Le Player iz Metronome, povezan na Karan pretpojačalo Master Collection LINEb, zatim na monoblokove KA S400. Zvučnici su bili adekvatni – Dynaudio Confidence 20! Sva elektronika je bila postavljena na Art R police, koje je proizveo Božidar Savi.

Way Cables & BM

Jedan od najimpresivnijih zvučnika u Pakracu bio je Marten Coltrane 3, pogonjen kompletno Pass Labs elektronikom. Snagaši su bili XA60.8, pretpojačalo XP-22 i XP napajanje. Za sve ožičenje pobrinula se ekipa iz Beograda, iz firme Way Cables, čiju liniju proizvoda već dobro poznajemo.

RotaryAudio

RotaryAudio je predstavio nekoliko sjajnih sistema – u trenutku kad smo ih posetili, svirao je glomazni sistem sastavljen od McIntosh elektronike i Sonus faber zvučnika. Drugi sistem su činili Avantgarde Acoustics Uno XD zvučnici sa Audio Research elektronikom.

Auris Audio i EarMen

Auris je pokazao svoje novitete poput Tradutto balansiranog DAC-a, kao i nove ručice za gramofone. Predstavljen je i Auris Euterpe pojačalo za slušalice, koje su posetioci mogli da poslušaju.

Dachorn

Hrvatski Dachorn je prikazao svoj korpulentni zvučnik Kron sa ugrađenim pojačalima. Ovaj aktivni zvučnik je dvosistemski, a svaku zvučničku jedinicu pokreću pojačala u klasi D. Dve jedinice imaju prečnik 12 inča, dok je horna prečnika dva inča. Koristeći DSP i softver Armonia korisnik lako može prilagoditi zvuk svojim afinitetima.