Technics SU-G30

Novi početak

Nakon više od deset godina pauze Technics se vratio u hi-fi svet, a povratak je željno iščekivao veliki broj audiofila. Jer, čak iako nikada niste posedovali nijedan Technicsov uređaj, sigurno vam je poznata sjajna reputacija kompanije koja je prisutna na tržištu od 1965.

sug30

Istini za volju, Tehnics je donekle ugrozio sopstveni ugled serijama pristupačnih uređaja niže klase tokom poslednje decenije prošlog veka, ali stručnost kompanije u izradi gramofona, kao i studijske opreme nikad nisu dovedene u pitanje. Novi početak, koji se dogodio 2014, pokazao je da Technics više nema želju da se spušta u najniže cenovne razrede, pa predstavljena ponuda obuhvata uređaje srednje i visoke klase, s cenama koje se kreću od 950 evra za modele serije C700, pa do preko 10.000 evra za referentnu seriju R1. Pored toga, primetna je usmerenost kompanije ka savremenim tehnologijama i kretanjima u audio-svetu, pa su praktično sva pojačala izvedena u digitalnoj tehnologiji i opremljena internim D/A konverterima, a često i mrežnim povezivanjem.

Svež dizajn
Za prvi test ponovno rođenog brenda odabrali smo model SU-G30, koji se nalazi u sredini ponude. Ukratko, u pitanju je integrisano pojačalo, opremljeno analognim i digitalnim ulazima, mrežnim povezivanjem, ali i gramofonskim pretpojačalom. Kućište punih hi-fi dimenzija i pravilnih, čistih linija izrađeno je u potpunosti od metala, s prednjim panelom od brušenog aluminijuma debljine sedam milimetara. Bokovi su takođe izvedeni od aluminijuma kako bi poslužili za bolje odvođenje toplote.

Pozornica je veoma široka, ali još više se ističe izuzetna dubina.

Za ovako svestran uređaj prednji panel je prilično jednostavan i rasterećen. Centralnu poziciju zauzima velika kružna komanda glasnoće, dok se na desnoj strani nalazi manja, višenamenska kružna komanda, a na levoj su smešteni taster za stendbaj sa signalnom LE diodom, senzor daljniskog upravljača, 6,35-milimetarski izlaz za slušalice i USB-A port. Pored toga, između dve kružne komande postavljen je grafički displej izuzetne čitljivosti, s belim prikazom na crnoj podlozi. Sve komande su veoma čvrste i pružaju odličan komfor pri upotrebi, a izlaz za slušalice je pozlaćen.

Usled niskog profila, površina zadnje strane je popunjena u potpunosti, ali se proizvođač pobrinuo da oko svakog priključka ima dovoljno prostora za prilaz prilikom priključivanja kablova. Korisnicima su na raspolaganju jedan linijski i jedan gramofonski MM ulaz s pozlaćenim RCA priključcima, a za digitalne izvore predviđena su dva koaksijalna i jedan optički ulaz. Za direktnu vezu s računarom namenjen je USB-B port, a povezivanje na lokalnu mrežu može se obaviti pomoću kabla ili bežično. Pored mrežnog povezivanja, SU-G30 omogućava direktno povezivanje preko internih blutut i AirPlay adaptera, a za prijem svih vrsta bežičnog signala koriste se dve male antene na zadnjem panelu. Za povezivanje zvučnika predviđeni su masivni i veoma kvalitetni terminali s pozlatom, a testirani Technics ne podržava bi-wire ili bi-amp. Konačno, tu je IEC priključak za odvojivi strujni kabl, koji se po želji vlasnika može zameniti kvalitetnijim. Ukupno, kvalitet izrade ovog uređaja zaista je besprekoran, a moderan i sveden dizajn, oslobođen suvišnih detalja, ostavlja snažan vizuelni utisak.

dsc_8075-copy

Tehnologija i mogućnosti
U pogledu primenjenih tehnologija, SU-G30 se predstavlja kao zaista moćan centar savremenog hi-fi sistema, koji objedinjuje najbolje od analognog i digitalnog sveta. Digitalna sekcija sadrži Technicsov JENO Engine (Jitter Elimination and Noise-shaping Optimisation), koji obuhvata regenerator kloka, visokoprecizni konverter sempling-rate i PWM modulator. Prema rečima proizvođača, ovakav sklop omogućava izuzetno preciznu konverziju signala u analognu formu, bez gubitaka u dinamičkom opsegu i smetnji u vidu džitera. U izlaznoj sekciji pojačala nalaze se veoma brzi GaN FET tranzistori niskog otpora, a put signala je najkraći mogući. Pored toga, hibridna napajanja odaju veoma nizak nivo šuma zahvaljujući fiksiranoj frekvenciji, što doprinosi još čistijem signalu.

Mogućnosti ovog uređaja takve su da zaista ne ostavlja neispunjene želje. Pored linijskog i gramofonskog ulaza, na raspolaganju su digitalni ulazi, USB i mrežno povezivanje. Očekivano, podrška za digitalne fajlove najbolja je preko USB-B porta, kad SU-G30 prihvata 384 kHz/32-bitski PCM i DSD256 (11,2 MHz), dok je mrežna DLNA veza ograničena na 192 kHz/24-bitski FLAC i WAV, kao i DSD128 (5,6 MHz). Osim toga, novorazvijeni High Res Re-Master sistem podiže rezoluciju ulaznog signala na 192 kiloherca i 32 bita, a blutut podržava aptX kodek za reprodukciju u CD kvalitetu.

Slušni test
Proizvođač navodi da kontinualna snaga pojačala iznosi 50 vati po kanalu pri otporu od osam oma, odnosno 100 vati na četiri oma, a mi smo se tokom testa uverili da snage nikad ne nedostaje. Zvuk je sasvim čist i pri veoma glasnom slušanju, što je uvek izazov kad se u jednom uređaju nađe ovako veliki broj elektronskih sklopova. Pozornica je veoma široka, ali još više se ističe izuzetna dubina i, kako bi fotografi rekli, dubinska oštrina, koja dozvoljava potpuno jasno izdvajanje instrumenata čak i pri orkestarskim izvođenjima. Kad su u pitanju numere s manjim brojem instrumenata, može se sasvim precizno odrediti pozicija muzičara u prostoru. Vrhunac se postiže pri reprodukciji živih snimaka iz klubova, kad se pred auditorijumom nalazi prava trodimenzionalna pozornica, uz verno i uverljivo oslikavanje svih pratećih zvukova okruženja – zaista, istinski lajv doživljaj.

dsc_8083-copyPrisustvo zvučnika s veoma renomiranim RAAL ribonima omogućilo je Technicsu da se iskaže na polju visokih tonova i moramo reći da je SU-G30 to iskoristio na najbolji način. Nakon prvih taktova albuma “Miles_Gurtu” prostoriju su ispunili prozračni i izuzetno definisani tonovi, uz obilje detalja, koji se ne mogu čuti pri testovima svakog uređaja, što je dokaz da je SU-G30 izvukao maksimum iz zvučnika, ali i iz tonskog zapisa. Takođe, pored bogatstva tonova u gornjem i srednjem delu spektra, muzika je zadržavala nenametljiv karakter, bez želje da se istakne i dopadne po svaku cenu, što je prvi uslov da se neki uređaj može slušati u dugačkim intervalima bez napora.

U donjem delu spektra Technics zadržava potpunu artikulaciju i suvereno vlada najdubljim tonovima, pa zvučna slika deluje kompletno. Pored definisanih i slojevitih najdubljih tonova, ističe se brzina gornjih basova, uz jasno određeno trajanje i čujni prelaz između tona i odjeka. Ritmičnost nikad nije dovedena u pitanje, pa SU-G30 kreira odličnu podlogu za modernije i agresivnije pravce, kao što su tvrđi rok i elektronika.

Pored odličnog kvaliteta reprodukcije, SU-G30 se tokom testiranja istakao naprednim mogućnostima kontrole. Svojim dimenzijama i aluminijumskom gornjom stranom, daljinski upravljač prati kvalitet matičnog uređaja, ali je naša pažnja bila više usmerena ka besplatnoj aplikaciji Technics Music. Ova aplikacija omogućava jednostavnu kontrolu reprodukcije, ali i podešavanja uređaja, kao i pravljenje objedinjenih plejlista s različitih mrežnih izvora. Meniji su pregledni, a upotreba jasna i početnicima, pa smatramo da je Technics napravio odličan pametni daljinac za savremeno doba.

Zaključak
Iako se radi o moćnom i svestranom uređaju, SU-G30 se suočava s veoma opasnom konkurencijom, a nama u razmišljanja dolazi, pre svih, Hegel H160. Ipak, nešto manja nominalna snaga Technicsove sprave se u praksi pokazuje sposobnom da pruži izuzetnu kontrolu i odličnu reprodukciju, uz preuzimanje primata kad su mogućnosti u pitanju. Stoga, SU-G30 se predstavlja kao pametno osmišljena i odlično izvedena višenamenska sprava poznatog imena, koja u potpunosti ispunjava sve audiofilske zahteve.

PLUS
Izuzetan kvalitet izrade.
Digitalni ulazi i mrežno povezivanje.
Precizan i nenametljiv zvuk.
Odlična kontrola niskih tonova.

MINUS
Ništa.

Kontinualna snaga: 2x50 W na 8 oma
Frekvencijski opseg (line): 5 Hz - 80 kHz
Izobličenja THD: 0,05 %
Formati: AAC, ALAC, AIFF, DSD, FLAC, MP3, WAV, WMA
Analogni ulazi: 2x RCA
Digitalni ulazi: 2x koaksijalni, 1x optički, USB-B i USB-A
Broj izlaza za zvučnike: 1 par
Izlaz za slušalice: 6,35 mm
Dodatno: LAN, Wi-Fi, blutut, AirPlay
Dimenzije (ŠxVxD): 430x98x424 mm
Masa: 11,5 kg
Cena: 2.990 evra
4Audio, 011/770-4320
Reader Rating10 Votes69
69
Ocena čitalaca