Dynaudio Contour 20

27 godina tradicije

Dynaudio je na High-End sajmu u maju ove godine predstavio potpuno novo izdanje renomirane serije Contour, koja već 27 godina predstavlja jednu od referenci u višoj klasi zvučnika.

dynaudio-contour-20-white-oak-front-copyNova generacija sastoji se od regalskog modela Contour 20 i dva podnostojeća zvučnika sa oznakama Contour 30 i Contour 60, dok je za kompletiranje višekanalne postavke predviđen centralni zvučnik Contour 25c. Pored potpuno redizajniranih kabineta, koji su, prvi put u istoriji kompanije, zaobljeni, Dynaudio navodi da je nova serija Contour opremljena novim zvučničkim jedinicama i skretnicama. Mi smo odlučili da krenemo od početka, pa se na našem testu prvo našao regalski model Contour 20.

Slušanje lepka
U poređenju s prethodnim modelom S 1.4, novi bukšelfovi iz serije Contour porasli su nekoliko centimetara u visinu i širinu, dok je dubina kabineta ostala ista. Ipak, daleko više od povećanih dimenzija, u oči upadaju zaobljene uspravne ivice, kao i bočni zidovi kutije. Iako iz Dynaudija tvrde da zaobljavanje kabineta nije urađeno zarad estetike, činjenica je da Contour 20 izgledaju daleko lepše od prethodnika. Linije su smirene i fuidne, proporcije savršene, a izostanak isturenog prednjeg panela i naglašenog podnožja učinio je da novi model deluje daleko rafiniranije. Ipak, metalni frontalni buffer nije izbačen iz upotrebe, već je samo mnogo bolje uklopljen u prednji panel, a kutija se zapravo odlikuje još većom čvrstinom nego kod prethodne generacije. Za razliku od nekadašnjeg livenog gvožđa, buffer je sada izrađen od aluminijuma debljine oko tri milimetra, a prednji zid kabineta izveden je od medijapana srednje gustine (MDF) i ima debljinu od 26 milimetara. Bočni zidovi su debljine 16 milimetara, dok zadnja strana ima debljinu zida od čak 38 milimetara. Prema rečima proizvođača, debljina zidova i krutost konstrukcije, uz optimalnu zaobljenost, pružaju još manje vibracija i koloracija u zvuku, kao i poboljšan kvalitet reprodukcije van idealne pozicije za slušanje.

Kvalitet završne obrade i finiš kabineta zaista su besprekorni, što nije iznenađenje ako se zna da proces izrade traje tri nedelje i podrazumeva 11 slojeva laka. Primerci na testu bili su obrađeni prelepim prirodnim furnirom oraha, a u ponudi su još svetli hrast, zatim ružino drvo i sivi hrast u high-gloss finišu, kao i crni i beli klavirski lak. Usled zaobljenih bokova, kabinet se primetno sužava ka zadnjem delu, pa je zadnja strana znatno uža od prednje. Ona je relativno prazna i sadrži samo bas-refleks otvor prosečnog prečnika u gornjem delu, dok je pri dnu smešten metalni panel s jednim parom masivnih terminala za zvučnike. Terminali su izvedeni u kombinaciji metalne osnove i robusne plastične oplate, a prihvataju gole žice, viljuške i banana-konektore.

U gornjem delu spektra nizale su se mekane i slatke note sa obiljem vazduha.

Contour 20 su izvedeni u dvosistemskoj topologiji, a zvučničke jedinice takođe su nove. Nekadašnji Esotec visokotonac zamenjen je drajverom Esotar², s tekstilnom kupolom prečnika 28 milimetara – dovoljno je reći da je u pitanju najbolji visokotonac koji Dynaudio ima u programu i, po mnogima, jedan od najboljih visokotonskih drajvera u svetu. Srednjetonsko-niskotonska jedinica ima prečnik od 180 milimetara i nosi oznaku 18W55, a opremljena je MSP membranom (Magnesium Silicate Polymer), koju Dynaudio razvija više od 30 godina. Motor jedinice sastoji se od dva feritna magneta, a u odnosu na prethodnika 18W55 je opremljen 24 procenta većom zavojnicom i vešanjem koje omogućava 70 odsto veću ekskurziju, dok je debljina MSP membrane smanjena sa 0,5 na 0,4 milimetra, što ju je učinilo još lakšom. O tome koliko je pažnje Dynaudio posvetio razvoju jedinice 18W55, govori podatak da su inženjeri isprobavali i slušali različite vrste lepka koji spaja membranu i zavojnicu kako bi odabrali najbolji. Redizajnirana skretnica drugog reda ima reznu frekvenciju na 2,2 kiloherca i opremljena je Mundorf kondenzatorima visokog kvaliteta, a izmenjena je i konfiguracija unutrašnjeg ožičenja. Sve ovo je dovoljno za postizanje frekvencijskog opsega od 39 herca do 23 kiloherca, uz osetljivost od 86 decibela i nominalnu impedansu od četiri oma, a proizvođač preporučuje upotrebu s pojačalima snage do 180 vati po kanalu.

dynaudio-contour-20-white-oak-back-copyUveličavajuće staklo
Iako Contour 20 jesu bukšelf kutije, s visinom od 44 centimetra i masom od preko 15 kilograma teško bi se mogle nazvati malim zvučnicima. Stoga, treba imati u vidu da će za optimalno postavljanje biti neophodni stalci niži od uobičajenih kako bi se visokotonci našli u visini ušiju slušalaca. Dynaudio savetuje da udaljenost od zadnjeg i bočnih zidova treba da iznosi najmanje pola metra, kao i da slušalac treba da odredi toe-in (usmeravanje zvučnika pod uglom ka poziciji za slušanje) u skladu sa sopstvenim afinitetima.

Nakon svih ovih godina bavljenja hi-fi uređajima mislili smo da neke numere znamo do poslednjeg tona, ali Contour 20 su nas uverili u suprotno. “Spanish Harlem” u izvođenju Rebecce Pidgeon zvučao je prozračno i suptilno do jedva čujnih finesa, a tonovi su s lakoćom obuhvatili prostoriju od dvadesetak kvadrata. U gornjem delu spektra nizale su se mekane i slatke note sa obiljem vazduha, što nije ugrozilo njihovu savršenu ocrtanost u prostoru. Bas-podloga je bila snažna i duboka, ali nenametljiva, a ulazak violine i klavira u drugom delu numere priuštio nam je rafinirane i izuzetno verne tonove. Prelazak na Mancinijevu temu iz „Pink Pantera“ ukazao nam je na izuzetnu mikro i makro dinamiku zvučnika, uz zadržavanje, rekli bismo, ultimativnog nivoa detaljnosti i potpuno homogenu zvučnu sliku, bez obzira na stepen glasnoće. Jednostavno, ovi zvučnici su sposobni da se u potpunosti zaustave u deliću sekunde i na taj način stvore apsolutnu tišinu samo trenutak nakon veoma glasne deonice, u šta smo se uverili tokom numere “Stimela” južnoafričkog džez trubača Hugha Masekele.

Kako bismo poslušali Contour 20 u čvršćem izdanju, prešli smo na Deep Purple i album “Machine Head” u rezoluciji od 96 kiloherca i 24 bita. Često navođen kao jedan od začetnika hevi-metala, ovaj album je ispunjen moćnim gitarskim rifovima i žestokim ritmom, a Contour 20 su nam na to ukazali na veoma upečatljiv način – niskim tonovima koji se čuju, ali i osećaju u stomaku. Note bas-gitare su čvrste i masivne, sa optimalno odmerenim odjekom, a zvuk bubnjeva savršeno detaljan i veoma slojevit, bez obzira na kompleksnost i dubinu. Zaista, mid-bas jedinica 18W55 kao da nema donju granicu, već se tonovi jednostavno gube iz čujnog opsega bez ikakvog gubitka u kvalitetu, potpuno definisani do poslednjeg trenutka. Dakle, Contour 20 s jednakom lakoćom reprodukuju baršunaste, lirske tonove i znojavi rokenrol, a količina instrumenata i dinamički opseg ne čine baš nikakvu razliku.

Verujemo da veći modeli iz nove serije Contour donose još impresivniji bas i veći stepen glasnoće bez izobličenja, primereniji velikim prostorijama, ali u pogledu količine detalja, dinamike i odsustva koloracije sigurni smo da Contour 20 staje rame uz rame s njima. Takođe, prijatno smo iznenađeni nezahtevnošću testiranih kutija u pogledu pozicioniranja i veličine prostorije. Uprkos velikom gabaritu i bas-refleksu na zadnjoj strani, Contour 20 su nam priuštili sjajan kvalitet reprodukcije i potpuno plug & play ugođaj, bez ikakvih igrarija oko pozicioniranja, u dnevnom boravku sasvim prosečnih dimenzija, udaljeni od zadnjeg zida svega oko 40 centimetara.

Obline na pravim mestima
Nakon testiranja jasno je da su novi zvučnici serije Contour dobili obline na pravim mestima, te da je temeljni redizajn kabineta, zvučničkih jedinica i svih ostalih komponenata urodio plodom. Iako se ovo odrazilo na cenu, koja je u slučaju testiranog zvučnika povećana za 50 procenata u odnosu na prethodnu generaciju, pretpostavljamo da je to cena progresa – jer Dynaudio Contour 20 su u svakom segmentu bolji od svojih prethodnika.

PLUS
Savršena izrada.
Veoma lep zaobljeni dizajn.
Zvuk bez koloracija u celom opsegu.
Izuzetna makro i mikro dinamika.
Zahvalni za pozicioniranje.

MINUS
Znatno skuplji od prethodne generacije.

Preporučena snaga pojačala: do 180 W
Frekvencijski opseg (-3 dB): 39 Hz - 23 kHz
Osetljivost ([email protected]): 86 dB
Impedansa: 4 oma
Rezna frekvencija: 2,2 kHz
Topologija: 1x180 mm bas/srednjotonac, 1x28 mm visokotonac
Dimenzije (ŠxVxD): 215x440x360 mm
Masa: 15,5 kg
Cena: 4.500 evra
Vox trade, 011/3016-230
Reader Rating24 Votes77
77
Ocena čitalaca