Sony Xperia XZ Premium

4K premijum

Godinu i po nakon predstavljanja prvog telefona sa 4K ekranom Xperije Z5 Premium, Sony na tržište dolazi s obnovljenim modelom Xperia XZ Premium, koji uz ovu rekordnu rezoluciju ekrana donosi i još nekoliko aduta koji je čine tehnološki jednim od trenutno najnaprednijih smartfona na svetu. Uz osmojezgarni Qualcomm Snapdragon 835, uređaj krasi i izuzetan finiš kojim, u kombinaciji s plastičnom levom i desnom, te metalnom gornjom i donjom ivicom, dominira staklo prekriveno Gorilla Glassom 5 s prednje i zadnje strane, Motion Eye kamera koja ima mogućnost snimanja sloumoušn videa gustine čak 960 frejmova u sekundi, te baterija kapaciteta 3.230 miliamper-sati s podrškom za QuickCharge 3.0.

Sony Xperia XZ je, očigledno, posebno ambiciozno zamišljen uređaj koji će doista iz aktuelnog Qualcommovog SoC-a top-klase izvući maksimum, uz nastojanje da privuče pažnju najzahtevnijih kupaca, koje zanimaju, pre svega, savremena tehnološka dostignuća, a ne toliko trendovi na nivou funkcionalnosti, kojima se kod flegšip modela okreću drugi proizvođači – poput izduživanja ekrana, dvostrukih kamera ili dosetki vezanih za korisnički interfejs. Utoliko ovaj telefon zaista predstavlja demonstraciju sile, uz ignorisanje industrijskih pravaca kojima se pokušavaju okrenuti i drugi proizvođači, ali i kupci…

Kvalitet i izrada
Sony Xperia XZ Premium je prvi telefon ovog proizvođača koji je staklo prekiveno Gorilla Glassom 5 iskoristio kao glavni materijal kojim će definisati finiš, pa su na taj način napravljene kompletna prednja i zadnja strana. Leva i desna ivica telefona su zaobljene i napravljene od plastične legure, no Sonyjevi dizajneri su to uspeli da izvedu na potpuno neprimetan način, pa se nikakva promena materijala – kad se prelazi prstom po rubu uređaja – ne može osetiti. Dakako, plastični uglovi kudikamo doprinose otpornosti uređaja pri eventualnim padovima, baš kao i metalna gornja i donja ivica, koje su u potpunosti ravne.

U početku se stoga čini da uređaj u ruci leži pomalo nesigurno i da bi lako mogao skliznuti, no njegova masa od gotovo 200 grama ipak mu daje dozu robusnosti i pouzdanosti koja takav osećaj brzo anulira. Ono što se ipak može zameriti finišu jeste premaleni pomak po pitanju dizajna u odnosu na prethodne modele. Sony se već godinama drži svog modusa temeljenog na strogo četvrtastom obliku i minimalistički skrivenim tipkama na desnoj ivici uređaja i, ma koliko se radi o elegantnom i modernom rešenju, postalo je zaista teško razlikovati pojedine Xperijine modele… Vreme je ipak za nešto novo, premda je dobro da je tu i nešto staro – IP68 sertifikat, zahvaljujući kojem je telefon otporan na prašinu i vodu.

Obrubi ekrana su vrlo veliki, ali to je jedan od onih detalja po kojima Sony ignoriše tržišne trendove. Štaviše, kontrolne tipke (Home, Back, Tasks), uprkos velikim obrubima, smeštene su na samom ekranu kao deo korisničkog interfejsa – konzervativno, ali više prema pravilima “čistog Androida” nego kad se tipke izmeštaju na ivice. Ovako se na prednjoj strani telefona nalaze tek perforacije stereo-zvučnika (iznad i ispod ekrana), prednja kamera, razni senzori i Sonyjev logotip.

Zadnja strana telefona donosi objektiv kamere potpuno u ravni s površinom uređaja, kao i blic. Na levoj ivici je fioka za nano-SIM i mikro-SD kartice, a na desnoj Power tipka, iznad koje je dugmad za kontrolu glasnoće, a ispod mehanička tipka za aktiviranje foto-aparata i okidanje fotografija. Donji rub donosi USB Type-C priključak i primarni mikrofon, a gornji 3,5-milimetarski audio-priključak i sekundarni mikrofon. Dimenzije telefona su prilično velike, te su sa 156x77x7,9 milimetara gotovo podudarne iPhone 7 Plusu.

Displej
4K ekran je, svakako, najzanimljivija tehnička karakteristika Sony Xperije XZ Premium, iako smo toliku rezoluciju na telefonu videli već na Xperiji Z5 Premium pre godinu i po dana. Novi ekran je u odnosu na stari dramatično bolji u svakom pogledu. Donosi, konačno, ugodan, pa čak i impresivan kontrast i realistično zasićene boje bez pomaka u spektru, što se može videti kad se isti elementi prikazuju istovremeno na ovom uređaju i na starijoj Xperiji Z5 Premium. Ekran, konkretno, ima 3.840×2.160 tačaka, što mu, uz 5,46-inčnu dijagonalu, daje rekordnu gustoću od 807 piksela po inču (stariji model je imao gustinu od 806 ppi jer je ekran bio 5,5-inčni). U odnosu na čitavu prednju stranu samog telefona, ekran zauzima 68,4 odsto površine.

Pozitivnom utisku vezanom za prikaz slike pridonosi i to što ekran podržava i HDR tehnologiju, trenutni „must have“ u svetu flegšip modela televizora, zbog čega slika donosi dodatni nivo dinamike i postojanosti kontrasta, stvarno vidljivu golim okom. Ovo je prvi telefon na svetu koji nudi nešto ovakvo. Duboki crni i čisti beli tonovi, dobra svetlina ekrana i realistična interpretacija boja rezultirali su i kudikamo boljom ugodnošću korišćenja telefona pri direktnoj izloženosti suncu. Appleov i Samsungov flegšip još uvek su za nijansu bolji po tom pitanju, ali Sony je svakako s Xperijom XZ Premium sada debelo iznad proseka.

Kad je reč o 4K rezoluciji, ona se u potpunosti koristi samo tokom prikazivanja video-zapisa te rezolucije. Kad radimo na ekranu uređaja ili s aplikacijama, uređaj koristi upscaleing maksimalne nativne rezolucije na 4K. Pri svakodnevnom radu razlike u oštrini u odnosu na Full HD rezoluciju, naravno, realno se ne vide na ekranu ove veličine, no daleko od toga da je Sony sa 4K rezolucijom planirao da poboljša oštrinu prikaza slike. Primena u kojoj će ova silna količina piksela stvarno doći do izražaja jeste, pre svega, VR, što je još jedan detalj zbog kojeg je Snapdragon 835 praktično nužan za ovaj uređaj. Još se primenjuje u gejmingu i reprodukciji HDR videa 4K rezolucije sa striming servisa na 4K ekranima (ukoliko neko pokreće striming baš na telefonu).

Performanse i vek baterije
Aktuelni Sonyjev top-model dolazi s Qualcommovim osmojezgarnim Snapdragonom 835, pa samim tim ima i 1 Gbps LTE modem, što je brzina kojom mobilni operateri širom sveta tek sada počinju da nadograđuju mreže. Ono što donekle razočarava jeste činjenica da Xperia XZ Premium dolazi sa „samo“ četiri gigabajta RAM-a i 64 gigabajta memorije za skladištenje podataka – od ovogodišnjih superflegšipa očekuje se nivo više i dobar deo konkurenata je taj ekstrakorak napravio, ponudivši telefone sa šest gigabajta RAM-a.

U ovom trenutku je, međutim, i četiri gigabajta više nego dovoljno radne memorije za aktuelne aplikacije i igre, posebno uz Adreno 540 grafiku, pa Sonyjev telefon pokazuje jednako impresivne rezultate na sintetičkim merenjima i u svakodnevnom radu, gde je u potpunosti fluidan u bilo kojoj situaciji. GeekBench 4 na multi-core merenju pokazuje skor od 5.840 za Xperiju XZ Premium, a na single-core merenju 1.940, što su brojke otprilike podudarne onima koje ima Samsung Galaxy S8.

Baterija kapaciteta 3.230 miliamper-sati pokazuje natprosečnu autonomiju – ipak se puna 4K rezolucija koristi ređe, a S835 je vrlo dobro optimiziran čipset. Telefon će bez problema pružati pouzdanost do kasno u noć, čak i uz intenzivno korišćenje, a uz prosečan nivo upotrebe doguraće debelo i u drugi dan bez spajanja na punjač. Tu je i USB Type-C priključak, koji podržava QuickCharge 3.0 tehnologiju punjenja baterije, kao i Sonyjeva Qnovo tehnologija produžavanja veka baterije tako da uređaj predviđa koliko će korisnik dugo držati uređaj spojen na punjaču kako bi mu tempirao obnavljanje kapaciteta na najefektniji način.

Kamera
Sony Xperia XZ Premium je opremljen kamerom rezolucije 19 megapiksela, ali raspoređenih na dosta velikom senzoru od 1/2,3”. Tačnije, reč je o najvećem senzoru među svim ovogodišnjim flegšip modelima, što je nezanemarljiva prednost ovog uređaja. Ispred velikog senzora smešten je objektiv s otvorom blende f2.0, što je ipak slabije u odnosu na većinu konkurentskih modela top-klase, a zanimljivo je da Sony nema optičku stabilizaciju senzora, već se oslanja na elektroničku, odnosno softversku stabilizaciju, koja radi u čak pet osa. Takav tip stabilizacije posebno je moćan pri snimanju videa.

Još jedan adut u snimanju videa jeste snimanje superusporenih videa, zasnovanih na snimku od 960 frejmova u sekundi, što ne može nijedan drugi telefon na svetu. Za postizanje fokusa Sony se oslanja na kombinovani pristup senzora faznog pomaka i laserskog daljinomera. Kad je reč o fokusiranju, takođe treba spomenuti da je XZ Premium jedan od retkih telefona s posebnom tipkom za okidanje. Kao i na foto-aparatima, tipka ima dva nivoa, pa ju je moguće pritisnuti dopola za fokusiranje, a potom do kraja za okidanje. Prednja kamera ima jednak otvor blende kao i zadnja, a takođe ima hrpu megapiksela – čak 13.

Softver za upravljanje kamere prilično je logično organizovan, no nema neke dodatne mogućnosti kao što su fotografije sa selektivnim fokusom. Mod s ručnim postavkama takođe je ograničen jer je opcija za ISO skrivena u dubljem meniju, a osetljivost i brzinu zatvarača nije moguće odvojeno kontrolisati. Aplikacija čak ni u tom modu ne podržava snimanje u RAW formatu.

Fotografije su među najboljima kad je reč o ovogodišnjim flegšip telefonima. Nivo oštrine, uklonjenog šuma i vidljivih detalja jeste natprosečna. I dalje Sony, kao i na prethodnim modelima, poprilično softverski doteruje slike – posebno snimljene noću i u lošim uslovima osvetljenja – gubeći pritom detalje radi uklanjanja šuma.  S prilično visokom rezolucijom snimanja to je prihvatljivo jer se njenim smanjivanjem ta razlika može nivelisati.

Spreda se nalazi 13-megapikselni senzor, blende takođe f/2.0, te još šireg ugla snimanja, sa 22 milimetra foksune dužine.

Zaključak
Kad se sagleda svih pet karakteristika kojima Sony nastoji Xperiju XZ Premium da učini zanimljivom najzahtevnijim korisnicima – 4K HDR ekran, Snapdragon 835, Motion Eye kamera, stakleno-plastično-metalni finiš i Quick Charge 3.0 – jasno je da je reč o tehnološkoj preteči flegšipa kakvi tek dolaze. Dodaju li se ovakvim specifikacijama trendovske dosetke poput izduženih ekrana, dvostrukih kamera i rubova osetljivih na dodir – dobivamo preciznu sliku telefona koji će tek biti predstavljeni. Lišen takvih gimmicka, Sonyjev adut će biti jedan od najpoželjnijih mobilnih telefona među developerima, kreatorima sadržaja i ostalim early adopterima.

PLUS
Izuzetno robustan, pouzdan i uverljiv dizajn i finiš.
4K ekran s HDR-om drastično je unapređen u odnosu na prethodni.
Natprosečna autonomija baterije.
Motion Eye kamera s rekordnom gustinom sloumoušn videa.

MINUS
Prevelike ivice ekrana.
Masa i dimenzije uređaja.
„Samo“ 4 GB RAM-a.
Malo dostupnog 4K sadržaja.

Displej: 5,46 inča, 2.160x3.840 px, 807 ppi
Procesor: Qualcomm MSM8998 Snapdragon 835, 4x2,45 GHz Kryo + 4x1,9 GHz Kryo
Operativni sistem: Android 7.1 Nougat
Memorija (RAM/skladište): 4 GB / 64 GB
Ulaz za mikro-SD: da, do 256 GB
Kamera prednja/zadnja: 13 MP / 19 MP
Baterija: 3.230 mAh
Dimenzije (ŠxVxD): 156 x 77 x 7,9 mm
Masa: 195 g
Cena: oko 750 evra
www.sonymobile.com
Reader Rating1 Vote
41
41
Ocena čitalaca