Samsung EO-IG955

Tuned by AKG

Pored nadmetanja u performansama pametnih telefona, proizvođači se poslednjih godina utrkuju i u karakteristikama njihove prateće opreme, a mi smo rešili da proverimo kvalitet zvuka in-ear slušalica koje se isporučuju uz Samsungov flegšip Galaxy S8+.

Iako na sebi nose prestižnu oznaku AKG, u pitanju su zapravo Samsungove bubice sa oznakom EO-IG955. Naime, stvar je u tome da je južnokorejski gigant Samsung krajem prošle godine postao većinski vlasnik Harman korporacije, koja pod svojim krovom ima i renomiranog austrijskog proizvođača slušalica. Stručnost i iskustvo inženjera iz AKG-a upotrebljeni su za fino tjuniranje, odnosno podešavanje zvuka ovih bubica, uz marketinšku potporu u vidu dodavanja logotipa uglednog proizvođača.

Opis
EU-IG955 stižu sa tri para silikonskih završetaka različitih dimenzija kako bi svako mogao da pronađe veličinu koja mu odgovara. Kabl koji se ne može upetljati u donjem delu opremljen je dodatnim pletenim bužirom za fizičku zaštitu, ali i izolaciju. U gornjem delu, na kablu desne slušalice smešten je daljinski upravljač veoma tankog kućišta, koji sadrži tri standardne komande za podešavanje glasnoće, pauziranje reprodukcije i upravljanje telefonskim pozivom. Pored toga, na zadnjoj strani upravljača nalazi se mikrofon, koji je tokom upotrebe pozicioniran tačno u visini usta korisnika.

Reprodukcija uvek deluje celovito i, iznad svega, muzikalno i energično.

Rezonatori su veoma mali i lagani, sa elegantno obrađenom spoljašnjom stranom, na koju je smešten AKG logotip. Nakon skidanja silikonskog završetka, ukazuje se gusta metalna mrežica koja skriva zvučničku jedinicu. Kako ni proizvođač ne daje podatke o ugrađenim drajverima, ostajemo uskraćeni za detaljnije tehničke informacije poput prečnika ili THD izobličenja. Dakle, poznato je samo da frekvencijski opseg slušalica iznosi od 20 herca do 20 kiloherca, uz nominalnu impedansu od 32 oma i osetljivost od 93,2 decibela.

Test
Tokom upotrebe, EO-IG955 veoma brzo pokazuju da su daleko iznad uobičajenih in-ear slušalica najniže kategorije, koje se isporučuju uz pristupačnije telefone. Silikonski završeci pružaju odličan komfor, kao i čvrsto prianjanje, bez opasnosti od ispadanja slušalica iz ušnog kanala. Takođe, izolacija od ambijentalne buke izuzetno je dobra, pa je zvuk čist i jasan čak i u bučnim okruženjima. Reprodukcija je odlično izbalansirana, s dobro usklađenim opsezima i sasvim malim, gotovo neznatnim isticanjem najnižeg dela spektra. Ovo je urađeno s merom i nije ni nalik preduvanom bas-opsegu kod pojedinih slušalica, već samo pruža za nijansu izraženije niske tonove, što zapravo poništava slabosti minijaturnih drajvera u ovom spektru. Stoga, basovi su čvrsti i imaju dovoljno autoriteta, uz jasnu definiciju koja se provlači kroz čitav opseg.

Veoma dobra definicija, bez naznaka mutnih i nepreciznih tonova, jedna je od glavnih odlika ovih bubica. Iako detalja nema previše, stručnjaci iz AKG-a potrudili su se da reprodukcija uvek deluje celovito i, iznad svega, muzikalno i energično. Srednji tonovi su otvoreni i bogati, s direktnom prezentacijom, a EO-IG955 uspevaju da održe jasan prikaz i solidnu definiciju i tokom reprodukcije najzahtevnijih deonica. Najviši deo spektra isporučuje se bez koloracija i uz izuzetno precizno ocrtavanje tonova, pa u ovom pogledu EO-IG955 podsećaju na neutralan zvuk studijskih slušalica. Ipak, tokom dužeg slušanja poželeli smo malu dozu topline, koja bi oplemenila informativne kvalitete visokih tonova.

Zaključak
Pored praktičnog daljinskog upravljača s mikrofonom, testirane bubice opremljene su kablom dužine 1,2 metra, što je sasvim dovoljno za upotrebu u pokretu. Takođe, terminacija je izvedena pomoću standardnog 3,5-milimetarskog priključka, pa se EO-IG955 mogu koristiti s praktično svim mobilnim uređajima. Stoga, sigurni smo da će korisnici Samsungovih flegšip telefona biti zadovoljni dobijenim bubicama, koje su daleko iznad proseka, dok EO-IG955 kao zasebna kupovina mogu predstavljati odličan izbor u gornjem segmentu in-ear slušalica.

PLUS
Odličan kvalitet izrade.
Udobnost i izolacija.
Celovit i muzikalan zvuk.

MINUS
Nešto suvlji visoki tonovi.

Sistem: dinamičke
Tip: in-ear
Frekvencijski opseg: 20 Hz - 20 kHz
Impedansa: 32 oma
Osetljivost: 93,2 dB
Priključak: 3,5 mm
Dužina kabla: 1,2 m
Masa: 15 g
Cena: oko 100 evra
www.samsung.com/rs
Reader Rating5 Votes57
57
Ocena čitalaca