Sony STR-DN860

Odličan u svakom pogledu

Nova generacija Sony AV risivera nije donela osveženje u pogledu dizajna, ali se ispod poklopca kriju velika unapređenja. Kako bi ostao o vrhu klase, novi STR-DN860 pruža upscaling 4K materijala, podršku za DSD i vrlo dobar zvuk.

sony DSC_2420

Poput većine poznatih proizvođača, Sony se trudi da svojim uređajima podari prepoznatljiv izgled koji će ih izdvojiti od konkurencije. Međutim, kad su u pitanju AV risiveri niže klase, prostora za dizajnerske eksperimente nema mnogo, pa se razlike svode na detalje. Sony se u ovoj kategoriji prepoznaje po nešto manjim ekranima, koji su uklopljeni u crnu plastičnu površinu koja se proteže celom širinom fronta, a na pojedinim modelima postavljeni su na sam vrh prednjeg panela. Na modelu STR-DN860, ispod ove površine, celom širinom prostire se žleb koji jasno razdvaja prednji panel na dve horizontalne celine. Donji deo je relativno prazan i sadrži dve kružne komande u desnom delu – za podešavanje glasnoće i odabir izvora, dok se na levoj strani nalaze standby taster, 6,35-milimetarski pozlaćeni izlaz za slušalice, ulaz za kalibracioni mikrofon i USB-A port. Pomenuti crni panel smešten je odmah iznad vodoravnog udubljenja, a tu je i 12 diskretno uklopljenih, duguljastih tastera, koji služe za kontrolu važnijih funkcija. Sam vrh prednjeg panela rezervisan je za logotip proizvođača na levoj strani, dok se na desnoj nalazi oznaka “Hi-Res Audio”, koja ukazuje na to da je risiver osposobljen za reprodukciju visokorezolutivnih audio-formata.

Gornji i srednji spektar su otvoreni i direktni, s jasnom prezentacijom i zvukom punim finih detalja.

Klasična izvedba kućišta podrazumeva da su gornja i bočne strane izrađene iz jednog komada lima, s velikim brojem proreza za hlađenje, dok zadnji panel potvrđuje opštu tendenciju smanjivanja broja analognih ulaza u korist digitalnih i mrežnih priključaka. Analogni ulazi svedeni su na četiri para RCA priključaka, uz koje su postavljena dva kompozitna video-ulaza i jedan izlaz. HDMI ulaza ima pet, od kojih je jedan u standardu HDCP 2.2, a dva su predviđena samo za audio-signal sa SACD ili Blu-ray plejera. Dodatno, tu su još dva optička i jedan koaksijalni digitalni ulaz, kao i priključak za FM antenu. Mrežno povezivanje može se obaviti preko eternet priključka (RJ45) ili bežično, za šta su predviđene dve wi-fi antene. Zvučnici se povezuju preko standardnih terminala koji prihvataju gole žice, viljuške ili banana-priključke, a tu su još dva izlaza za aktivne sabvufere.

Unutrašnjost risivera izvedena je klasično, ali je zbog nešto manje dužine kućište uređaja prilično popunjeno. U prednjem delu poprečno je postavljen veliki hladnjak, na čiju je zadnju stranu nalepljeno sedam komplementarnih parova izlaznih tranzistora Sanken MN2488 i MP1620. Zadnju polovinu zauzela je štampana ploča na dva nivoa, uz još nekoliko manjih, koje su postavljene uspravno. Proizvođač posebno ističe potpuno nov dizajn pretpojačala, kojem je posvetio veliku pažnju i čiji je sklop sada prilagođen reprodukciji visokorezolutivnog materijala. Novo pretpojačalo obezbeđuje brži odziv, bolji odnos signala i šuma (SNR), umanjene termalne interferencije i veću stabilnost u radu zahvaljujući sopstvenom vodu za napajanje. Na donjoj ploči postavljena su dva elektrolitska kondenzatora proizvođača Nippon Chemi-Con, kapaciteta 6.800 mikrofarada po komadu, dok je levi deo kućišta rezervisan za EI transformator i sekciju napajanja. Još jednu zanimljivost predstavlja sekcija za bežično mrežno povezivanje, koja je smeštena u potpuno oklopljen odeljak kako bi se sprečile smetnje. Ovo je zaista pametno i ozbiljno rešenje, koje se retko sreće i kod znatno skupljih risivera.

Za sve prilike
U toku testiranja svidelo nam se što se uz risiver isporučuje daljinski upravljač nešto manjih dimenzija, koji je ujedno opremljen manjim brojem tastera nego kod konkurencije. Prema našem mišljenju, ovo je sasvim logičan potez jer se kontrola može obavljati i pomoću besplatne Android/iOS aplikacije na mrežnim ili blutut uređajima. Sonyjeva aplikacija zove se SongPal i u svojoj trećoj verziji donosi osvežen dizajn, kao i visok stepen kontrole risivera. Ovo obuhvata odabir izvora, pristup deljenim audio-fajlovima na mreži, kontrolu reprodukcije i mrežnih servisa (Pandora, Spotify itd), ali i dodatne funkcije poput podešavanja ekvilajzera ili tajmera za odloženo isključivanje uređaja.

sony DSC_2412

Tokom gledanja filmova Sonyjev risiver nam je priuštio dinamičan zvuk s obiljem detalja, što predstavlja jednu od najvažnijih stavki pri dočaravanju atmosfere koja prati scenu. Trodimenzionalni efekti su odlično kreirani i precizno postavljeni, a detalji i promena teksture i glasnoće zvukova prilikom dešavanja na ekranu prikazani su veoma dobro. Pored toga, STR-DN860 je odlično ispratio brze promene glasnoće, pa se u ovom pogledu predstavlja kao dostojan rival novom modelu VSX-930 iz kompanije Pioneer. Testirani risiver pruža 95 vati na sedam kanala (šest oma), uz mogućnost povezivanja dva aktivna sabvufera, što se pokazalo kao sasvim dovoljno za surround sisteme manje i srednje veličine. Jedini nedostatak ogleda se u izostanku dekodera za nove Immersive Sound formate (Dolby Atmos, DTS:X i Auro-3D), koje mnogi konkurentski risiveri već imaju, pa očekujemo da će Sony ovo uključiti u novi firmver u bližoj budućnosti. Prelazak na muzički materijal u dvokanalnom formatu rasteretio je risiver, što je rezultiralo još boljom dinamikom i većom masom u niskotonskom području. Zvuk je rafiniran i prijatan za slušanje, a scena veoma dobro postavljena po širini. Gornji i srednji spektar su otvoreni i direktni, s jasnom prezentacijom i zvukom punim finih detalja. Muzikalnost i ritmičnost prisutne su i tokom zahtevnih deonica, pa se STR-DN860 predstavlja kao istinski all-rounder, koji jednako uspešno reprodukuje različite muzičke pravce.

Pored izostanka dekodiranja Immersive Sound formata, nedostatak predstavlja i podrška za DSD audio-zapis, koji se može reprodukovati preko USB memorije, ali ne i preko mreže. Pretpostavljamo da će proizvođač i ovo rešiti ažuriranjem firmvera jer se radi o poprilično važnim funkcijama. Do tada, STR-DN860 je u reprodukciji preko mreže ograničen na 192 kHz/24-bitski FLAC i WAV, 96 kHz/24-bitski ALAC i druge popularne formate. Ipak, Sony se za ovo iskupljuje sjajnim višejezičnim korisničkim interfejsom, koji je intuitivno dizajniran, jednostavan za korišćenje i izuzetno pregledan zahvaljujući velikim ilustracijama i fotografijama. Automatska kalibracija je takođe krajnje jednostavna i traje manje od jednog minuta, ali je entuzijastima omogućeno da detaljno podešavaju sve parametre sistema po sopstvenom nahođenju. Iako se već podrazumeva, treba pomenuti da STR-DN860 podržava 4K Ultra HD i omogućava upscaling Full HD sadržaja na ovu rezoluciju.

Zaključak
Iako nastupa u kategoriji u kojoj vlada žestoka konkurencija, Sony STR-DN860 raspolaže adutima koji ga svrstavaju u sam vrh ponude. Zahvaljujući odličnom kvalitetu reprodukcije, elaboriranom korisničkom interfejsu i brojnim sporednim opcijama, ovaj risiver se nameće kao sjajan izbor. Do najviše stepenice nedostaje mu samo jedan korak – dodavanje podrške za Immersive Sound i DSD preko mreže – koji će, pretpostavljamo, biti načinjen uskoro.

 

PLUS
Sjajan korisnički interfejs i aplikacija.
Celovit all-round zvuk.
Dinamika i detaljnost.

MINUS
Ne podržava DSD preko mreže.
Ne podržava Immersive Sound višekanalne formate.

Kontinualna snaga: 7x95 W na 6 oma
Frekvencijski opseg: 20 Hz - 20 kHz
Izobličenja THD: 0,09%
Formati: Dolby Digital EX, Dolby Pro Logic IIz, Dolby TrueHD, DTS-ES, DTS 96/24, DTS Neo:6, DTS HD MA, DTS HD HR Audio
Analogni audio ulazi/izlazi: 4/0
Digitalni audio ulazi/izlazi: 3/0
HDMI ulazi/izlazi: 5/1
Kompozitni video ulazi/izlazi: 2/1
Izlazi za zvučnike: 7.2
Izlaz za slušalice: da
Tjuner: FM, RDS, 30 mem. mesta
Dodatno: USB, LAN, Wi-Fi, blutut, AirPlay
Dimenzije (ŠxVxD): 430x156x329 mm
Masa: 8,3 kg
Cena: oko 625 evra
Reader Rating4 Votes73
73
Ocena čitalaca