Bose QuietComfort 25

Savršen saputnik

Iako je jedan od lidera u izradi noise cancelling slušalica, nakon uspešnog modela QuietComfort 15 Bose nije spavao na lovorikama, već je radio na predstavljanju naslednika.

bose001

Slušalice Bose QuietComfort 25 predstavljene su kao zamena za popularne QuietComfort 15, koje smo testirali u broju 48. One predstavljaju najbolje Bose slušalice sa aktivnim sistemom za redukciju spoljašnje buke (noise cancelling) i izrađuju se u tri verzije – za Apple, za Android i za one koji žele da budu različiti u svakom detalju.

Ozbiljan izgled
QuietComfort 25 se isporučuju u prilično atraktivnoj kutiji sa štampom u boji, a sadržaj je višestruko zaštićen. Pored slušalica, u pakovanju se isporučuje veoma kvalitetna torbica za nošenje, koja je izrađena od tvrdog materijala i poseduje odeljak za smeštaj rezervne baterije i adaptera za priključivanje na ozvučenje u avionu. Torbica ima gajku za nošenje, kao i elastičnu pregradu na zadnjoj strani, pa je veoma praktična za upotrebu. Osim toga, uz slušalice se dobija jednostavno korisničko uputstvo na više jezika, kao i odvojivi silikonski kabl dužine 1,4 metra, koji je terminisan univerzalnom 3,5-milimetarskom bananicom.

Visokotonski spektar je baršunast i potpuno lišen neprijatne oštrine.

U pogledu dizajna, jasno je da su QuietComfort 25 izvedene po ugledu na prethodnika. Rezonatori imaju elipsastu formu i upadljivi, hromirani logotip proizvođača, a jastučići su izrađeni od veštačke kože i ispunjeni veoma mekanom memorijskom penom. Pored toga, platna koja prekrivaju rešetke zvučničkih jedinica imaju jasno naznačenu levu i desnu stranu slušalica. Nosač ima osnovu od metalne legure i može se precizno podešavati, a gornji deo je presvučen mekanom i postavljenom tkaninom koja podseća na somot. Pored podešavanja obima, slušalice imaju zglobove na spoju nosača i rezonatora, pa se mogu podešavati u svim pravcima.

Aktivno i pasivno
Kao i uvek kad je ovaj proizvođač u pitanju, tehnički podaci o proizvodu su šturi, čak i retko kad postoje, pa ostajemo uskraćeni za informacije o tipu i prečniku zvučničkih jedinica, frekvencijskom opsegu i nominalnoj impedansi slušalica u pasivnom režimu rada. Ipak, ono što je sigurno jeste da QuietComfort 25 donose jedno ozbiljno poboljšanje u odnosu na prethodnika. U pitanju je upravo pasivni režim, koji na modelu QuietComfort 15 nije postojao – kad se baterija isprazni, slušalice bi jednostavno prestale da rade, što može biti prilično iritantno ukoliko kod sebe nemate rezervnu. Za razliku od većine konkurentskih modela koji imaju integrisanu bateriju s mogućnošću dopunjavanja, Bose je za ove slušalice predvideo standardnu AAA bateriju. Iako se ovakvo rešenje možda neće dopasti onima koji slušalice koriste svakodnevno na kraćim relacijama (na putu do posla i sl.), zamislite situaciju da ste na dužem putovanju vozom, prekookeanskom letu ili u nekom okruženju u kojem ne možete da dopunite bateriju – ukoliko koristite QuietControl 25, jednostavno ćete ubaciti rezervnu bateriju i nastaviti da uživate u muzici.

bose1

Kad smo započeli kritičko slušanje, već nakon nekoliko minuta bilo je jasno da QiuetComfort 25 poseduju dozu topline tipičnu za ovog proizvođača. Zvuk je izuzetno prijatan i ne zamara ni pri zaista dugačkim slušnim sesijama. Tonalni balans je donekle specifičan jer su visoki i niski tonovi nešto izraženiji u odnosu na srednjotonski opseg, pa se ove slušalice ne bi mogle nazvati neutralnim. Visokotonski spektar je baršunast i potpuno lišen neprijatne oštrine, čak i u najagresivnijim deonicama, pa verovatno tu leži tajna gotovo nestvarno prijemčivog zvuka ovih slušalica. Srednji tonovi su dovoljno bogati i detaljni, uz izraženu muzikalnost i odličnu uklopljenost s preostala dva opsega. Od patentiranog Bose Active EQ sistema najviše su profitirali niski tonovi, koji su u svakoj prilici na nivou zadatka i isporučuju masivan, dubok i topao bas. Definicija je odlična, a zvuk se odlikuje veoma dobrom dinamikom.

Nakon slušanja sa uključenim sistemom za redukciju buke, pomoću diskretnog prekidača na desnom rezonatoru prešli smo u pasivni režim. Pored smanjenja glasnoće, što je bilo očekivano, tonalni balans se malo popravio i srednji spektar kao da se izjednačio s visokim i niskim tonovima. Iako za najbolje rezultate u pasivnom režimu preporučujemo upotrebu dodatnog pojačala za slušalice, navedena razlika je primetna i pri slušanju direktno s prenosivog plejera ili mobilnog telefona. Prema našem mišljenju, ovo je samo dokaz da su QuietComfort 25 u startu konstruisane veoma dobro, te da prisustvo dva modaliteta rada samo dodaje vrednosti ovih slušalica jer omogućava izbor između dve donekle različite reprodukcije.

Zaključak
Od „najvažnijih sporednih stvari“ zaboravili smo da spomenemo daljinski upravljač sa integrisanim mikrofonom, koji se nalazi na kablu i omogućava kontrolu reprodukcije i javljanje na telefonske pozive. Model na našem testu bio je namenjen Apple uređajima, ali postoji i verzija za Android. Takođe, na početku teksta smo spomenuli i treću verziju ovih slušalica – u pitanju su Custom QuietComfort 25, kod kojih kupac, istina uz doplatu, može sam da odabere boju za svaki od devet delova iz kojih se slušalice sastoje. U ponudi su čak 52 boje, što ukupno daje ogroman broj kombinacija. Ipak, nama se QuietComfort veoma sviđaju i u osnovnom izdanju jer deluju ozbiljno i zrelo, pa će se jednako dobro uklopiti i uz farmerke i uz odelo s kravatom. Ukoliko ste u potrazi za udobnim slušalicama koje pružaju sjajnu izolaciju od spoljašnje buke i daju zvuk u kojem se može uživati satima, Bose QuietComfort 25 predstavljaju jedno od najboljih rešenja.

PLUS
Nepretenciozan dizajn.
Odličan kvalitet izrade.
Topao i prijatan zvuk.
Praktično rešenje sa zamenom baterije.

MINUS
Nisu neutralne.
Noise cancelling donekle menja zvuk.

Sistem: dinamičke
Tip: zatvorene
Kabl: 1,4 m
Priključak: 3,5 mm
Masa (bez kabla): oko 195 g
Cena: 380 evra
Reader Rating3 Votes72
72
Ocena čitalaca