Bose SoundLink Max

Maksimalno upotrebljiv

Kao najnoviji i najveći model u seriji, novi blutut zvučnik SoundLink Max donosi izdržljivo kućište, jednostavnu upotrebu i odličan zvuk.

SoundLink serija prenosivih zvučnika iz kompanije Bose prisutna je na tržištu više od 10 godina, tokom kojih je iznedrila male bisere, kao što su popularni SoundLink Mini ili minijaturni SoundLink Micro. Dizajnerski pravac tokom godina je varirao i Bose je lansirao zvučnike različitih oblika, ali je s najnovijim modelom rešio da zaigra na sigurno. SoundLink Max stoga ima prilično jednostavan i konvencionalan dizajn, možda pomalo generički i neupadljiv, ali nesumnjivo praktičan i dovoljno prijatan za oko. Osnovni oblik kvadra oplemenjen je snažno zaobljenim ivicama, a ističe se ručka za nošenje na gornjoj strani. Prednji deo izrađen je od čvrste i najvećim delom perforirane plastike, a jednake perforacije nalaze se i na bokovima. Ostatak kućišta obložen je gumiranom površinom, za koju proizvođač tvrdi da će bez vidljivih oštećenja i ogrebotina podneti poneki udarac. Spomenuta ručka jednako je robustna, jer je izrađena od debelog, upletenog kanapa i obložena gumom, a konačna potvrda izdržljivosti nalazi se u sertifikatu IP67, koji garantuje da je SoundLink Max otporan na prašinu i vodu.

Za kontrolu je zaduženo šest tastera na gornjoj strani, koji su blago udubljeni kako bi se lakše pronašli pod prstima, ali bi bilo dobro da su njihove oznake malo krupnije i upadljivije. Sleva nadesno pronalazimo tastere za uključivanje i blutut uparivanje, kao i poseban taster – prečicu. U nastavku su smešteni tasteri za podešavanje glasnoće, kao i komanda za kontrolu reprodukcije. Postavku upotpunjuju četiri sitne LE diode, koje različitim bojama i načinima rada signaliziraju status uređaja, dodatnog ulaza, blutut veze i prečice. Na zadnjoj strani nalazi se USB-C port za punjenje interne baterije, koji takođe može poslužiti kao power bank za punjenje drugih uređaja, kao i jedan dodatak koji se sve ređe sreće – analogni ulaz u obliku 3,5-milimetarskog mini-džeka, koji služi za povezivanje audio-izvora pomoću kabla.

Upotreba i zvuk

Već uobičajeno, Bose u pratećoj dokumentaciji potpuno zanemaruje tehničke finese i navodi samo da je SoundLink Max izveden u dvokanalnoj postavci, uz upotrebu širokopojasnih zvučničkih jedinica. Naglasak je na praktičnim detaljima, pa proizvođač ističe da interna baterija pruža do 20 sati autonomije, uz punjenje za oko pet sati, ukoliko se koriste punjač od tri ampera i pripadajući USB kabl. Za povezivanje se koristi blutut u verziji 5.3, što podrazumeva mogućnost istovremene povezanosti na dva uređaja, kao i podršku za SimpleSync – ovo je Boseova tehnologija za brzo i jednostavno proširenje audio-sistema dodavanjem kompatibilnih zvučnika i saundbarova. Posebno je zanimljivo što SoundLink Max podržava novu tehnologiju Snapdragon Sound – ovo rešenje dopušta upotrebu kvalitetnijeg kodeka aptX Adaptive, koji ima bit-ratu do 420 kilobita u sekundi i, prema tvrdnjama Qualcomma, pomoću novog kompresionog algoritma pruža kvalitet zvuka na nivou kodeka aptX i aptX HD. Ipak, ova tehnologija funkcioniše samo s pojedinim blutut izvorima, pa proverite da li vaš mobilni uređaj podržava Snapdragon Sound.

Kao što naziv sugeriše, SoundLink Max pruža prilično veliki i upečatljiv zvuk, sposoban da ispuni i veće prostorije. Još u prethodnim testovima navodili smo da je Bose u prethodnih nekoliko godina izmenio zvučni potpis svojih uređaja, a to potvrđuje i novi blutut zvučnik. Njegov tonski balans prilično je neutralan, bez povlačenja ili isticanja bilo kog dela spektra. Pojedinačne note prikazane su čisto i precizno, pa je sveukupna prezentacija jasna i bistra, bez sitnih zamućenja, karakterističnih za blutut zvučnike starijih generacija. Zahvaljujući dvokanalnoj postavci, pozornica poseduje određenu širinu, koja se, istina, ne može meriti s punokrvnim hi-fi sistemima, ali je izuzetna za uređaj ovog tipa. U ovom pogledu malo koji rivalski model može se meriti s ovim Boseom – na pamet nam padaju pojedini JBL-ovi modeli, ali znatno većeg gabarita. Pozornica, takođe, profitira od čistih tonova i dobre mikrodinamike, pa sadrži određenu količinu vazduha u prezentaciji, kao i relativno tamnu, tihu pozadinu. Kolorit je, ponovo, izuzetan za jedan blutut zvučnik i SoundLink Max pruža verodostojne note, ne previše izražene teksture, ali vrlo uverljive i prirodne boje.

Kao nezaobilazni segment savremenih blutut zvučnika, pripadajuća aplikacija Bose Music ne funkcioniše kao audio-plejer, ali sadrži nekoliko značajnih i praktičnih opcija. Među njima je najvažniji ekvilajzer s četiri predefinisana načina rada i nezavisnim podešavanjem niskog, srednjeg i gornjeg dela spektra. Zatim, tu je podešavanje dugmeta prečice, koje je fabrički podešeno za uključivanje dodatnog analognog ulaza, ali se može podesiti za direktan pristup muzičkom servisu Spotify. Na raspolaganju je i automatsko isključivanje uređaja nakon određenog perioda neaktivnosti kako bi se prištedela baterija. Uređaj je fabrički podešen da se sam ugasi posle 20 minuta, ali se ova vrednost – kao i potpuno isključivanje ove funkcije – može podesiti kroz aplikaciju. Konačno, aplikacija omogućuje automatsko ažuriranje firmvera, pa će SoundLink Max u budućnosti možda biti obogaćen još ponekom korisnom opcijom ili kvalitetnijim blutut kodekom.

Zaključak

Pored svih praktičnih i tonskih kvaliteta, Bose je obogatio novi SoundLink Max vizuelnim prilagođavanjem, koje obuhvata izbor između crne i sivoplave boje kućišta, kao i mogućnost zamene ručke. Ona se može skinuti i na jednostavan način zameniti drugom, u jednoj od četiri ponuđene boje, a takođe je dostupan i dugački remen kako bi se zvučnik mogao nositi preko ramena. Na kraju, vratimo se na sam naslov ovog teksta – za SoundLink Max zaista se može reći da postiže maksimum iz svog gabarita kako u pogledu zvuka, tako i u praktičnoj upotrebljivosti i izdržljivosti.

Bose SoundLink Max
Povezivanje: blutut v5.3, mini-džek 3,5 mm
Dimenzije (ŠxVxD): 265 x 120 x 105 mm
Masa: 2,13 kg
Cena: 440 evra
4Audio, 011/770-4320
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Praktično i izdržljivo kućište.
Savršeno odmeren gabarit.
Čist i precizan zvuk.
Neutralan kolorit.
aptX Adaptive samo uz Snapdragon Sound uređaje.
4.3