Sony h.ear on MDR-100AAP

Sve je u imenu

Nova generacija Sonyjevih slušalica prilagođena je uživanju u visokorezolutivnom zvuku i obogaćena modernim dizajnom, dok su za kvalitet reprodukcije zadužene napredne zvučničke jedinice prečnika 40 milimetara.

hear_on_Y_std_150622-LargeS novim h.ear slušalicama iz kompanije Sony prvi put smo se sreli na IFA sajmu u Berlinu, u septembru prošle godine, a pored on-ear modela h.ear on, predstavljene su i bubice h.ear in. Iako se još uvek ne zna kad će serija biti dopunjena još nekim modelima, poznato je da su oba aktuelna modela prilagođena za reprodukciju visokorezolutivnog materijala, pa se savršeno uklapaju s novim Walkman uređajima i drugim prenosivim hi-res plejerima.

Dizajn i tehnička rešenja
Slušalice koje su stigle na naš test privlače pažnju još pre nego što se izvade iz kutije jer je fabričko pakovanje izvedeno u istoj boji kao slušalice, a nama su dostavljene h.ear on u jarkoj zelenožutoj boji. Ova boja vam se može svideti ili ne, ali jedno je sigurno – s njom nigde nećete ostati neprimećeni. Pored ove upadljive verzije, h.ear on se prave u plavoj, crnoj, ružičastoj i crvenoj boji, pa smo sigurni da će svako pronaći izdanje po svom ukusu. Ipak, ukoliko iz jednačine isključimo egzotičnu boju, činjenica je da se h.ear on odlikuju interesantnim i modernim dizajnom, s karakterističnim ispupčenjima na rezonatorima. Rezonatori su izvedeni od veoma kvalitetne plastike i aluminijuma na spoljašnjem delu, dok nosač ima metalnu osnovu, aluminijumski gornji deo i tapaciranu unutrašnju stranu. Pored standardnog podešavanja obima, rezonatori se mogu sklopiti, što ih čini zgodnijim za prenošenje.

Jastučići na rezonatorima su bogato tapacirani i imaju poprilično veliki obim, što postavlja h.ear on na gornju granicu on-ear slušalica, veoma blizu over-ear modela. Sa unutrašnje strane, ispod mrežice od finog platna, nalaze se napredne zvučničke jedinice prečnika 40 milimetara. Njihove membrane presvučene su titanijumom, što bi trebalo da obezbedi čistiji i postojaniji zvuk u celom opsegu, a za pogon su upotrebljene CCAW (Copper-Clad Aluminium Wire) zavojnice s neodimijumskim magnetima. Prema navodima proizvođača, ova tehnička rešenja omogućavaju frekvencijski opseg od pet herca do 60 kiloherca, uz osetljivost od 103 decibela po milivatu i nominalnu impedansu od 24 oma (1 kHz).

hear_on_P_fold_150622-LargeUpotreba i zvuk
Pored slušalica, u pakovanju se isporučuje futrola za nošenje, kao i pljosnati kabl koji se ne može upetljati. Njegova dužina iznosi oko 120 centimetara i sa obe strane je terminisan pozlaćenim mini-džek priključcima prečnika 3,5 milimetara. Smatramo da je odvojivi kabl uvek dobro rešenje jer omogućava jednostavnu zamenu kabla u slučaju da se originalni ošteti, kao i eksperimentisanje s kvalitetnijim kablovima zarad postizanja još boljeg kvaliteta reprodukcije. Osim toga, na kablu se nalazi daljinski upravljač sa integrisanim mikrofonom i samo jednim tasterom, koji omogućava javljanje na telefonski poziv i prekidanje razgovora. Ipak, više bismo voleli da daljinski raspolaže standardnom postavkom od tri tastera jer je u ovom slučaju upravljanje reprodukcijom pomalo komplikovano. Naime, jedan pritisak na taster pauzira i ponovo započinje reprodukciju, pomoću dva pritiska prelazi se na narednu numeru, a tri pritiska vraćaju na prethodnu numeru. Dakle, sve uobičajene funkcije su tu, ali je mogućnost zadavanja pogrešne komande prilično velika.

Nakon upoznavanja s tehničkim karakteristikama i mogućnostima, vreme je da proverimo kako Sony h.ear on zvuče. Pre svega, treba reći da tonalni balans preferira nešto izraženije niske i visoke tonove, dok je srednjotonski opseg za nijansu povučeniji. Ipak, ovo nije posebno izraženo i ne utiče na celovitost muzičkog izraza, pogotovo zato što h.ear on pružaju izuzetno prijatne i nešto toplije visoke tonove. Količina detalja je sasvim dobra, a preciznost odlična u čitavom spektru. Uz to, h.ear on su nam priuštile veoma dobro rekreiranu pozornicu, koja ima odlično pozicioniranje po sve tri ose, ali ne izlazi iz okvira realnosti. Kao što smo pomenuli, srednjotonski opseg je neznatno povučen, ali to ne znači da mu bilo šta nedostaje – samo je reprodukovan nešto tiše od ostatka spektra. Uz malo koncentracije ili adekvatan odabir numera može se sagledati nesumnjiv kvalitet srednjih tonova, koji su muzikalni i bogati detaljima. Konačno, tu su najniži tonovi – u ovom opsegu h.ear on zaista briljiraju. Basovi su snažni i masivni, uz zavidnu brzinu i veoma jasan prikaz svih finesa u području gornjih basova. Izražen ritam, uz besprekornu definiciju do samog dna i odličnu uklopljenost sa ostatkom zvučne slike, čini ove slušalice sjajnim izborom za sve koji žele da uživaju u impresivnom basu, ali bez odricanja od ostatka spektra. Pored sposobnih zvučničkih jedinica, verujemo da ovde do izražaja dolazi Sonyjeva tehnologija Beat Response Control, s bas-refleks prorezima koji su postavljeni s gornje strane rezonatora i omogućavaju nesmetan protok vazduha.

Udobnost i cena
Nakon dužeg korišćenja, h.ear on su pored odličnog zvuka ukazale i na visok stepen udobnosti. Mekani jastučići velikog prečnika gotovo u potpunosti obuhvataju ušnu školjku, pa je pritisak minimalan i omogućena je upotreba u dužim intervalima bez napora. Na kraju, smatramo da je cena od oko 215 evra potpuno u skladu s kvalitetima ovih slušalicama, koje po svemu mogu stati rame uz rame s renomiranim konkurentima u datom cenovnom razredu. Ukoliko vam je dizajn po volji, a tražite svestrane i udobne slušalice odličnog zvuka, Sony h.ear on možemo da preporučimo kao odličan izbor.

PLUS
Veoma kvalitetna izrada.
Elaborirana tehnička rešenja.
Odvojiv kabl.
Odličan zvuk i fantastičan bas.

MINUS
Daljinski sa samo jednim tasterom.

Sistem: dinamičke
Tip: bas-refleks
Prečnik zvučničke jedinice: 40 mm
Frekvencijski opseg: 5 Hz - 60 kHz
Impedansa (1 kHz): 24 oma
Osetljivost: 103 dB/mW
Dužina kabla: 1,2 m
Priključak: 3,5 mm
Masa (bez kabla): 220 g
Cena: oko 215 evra
Reader Rating2 Votes100
100
Ocena čitalaca