JBL Cinema SB250

Bioskop bez muke

Pored konvencionalnih surround sistema, američki JBL trenutno ima u ponudi dva saundbar-sabvufer kompleta nove generacije iz serije Cinema, sisteme SB250 i SB350.

Image - SB 250 System Hero 3D

Zbog različite forme dva uređaja od kojih se sastoji, audio-sistem Cinema SB250 isporučuje se u poprilično velikoj, ali relativno praznoj i laganoj kutiji. Usmerenost sistema ka najširim slojevima kupaca, koji traže kompletno rešenje, vidljiva je i po pratećoj opremi u okviru koje se nalazi sve što je neophodno za uživanje u dobrom zvuku odmah nakon otpakivanja. Pakovanje sadrži uputstvo za povezivanje i puštanje u rad, strujne kablove, po jedan digitalni i analogni audio-kabl, daljinski upravljač i metalne nosače za postavljanje saundbara na zid. Iako bi se po oznaci i pripadnosti istom cenovnom razredu moglo zaključiti da Cinema SB250 predstavlja naslednika modela SB200, to je samo donekle tačno. Naime, za razliku od jednodelnog saundbara SB200, sada je pred nama dvodelni sistem, koji se sastoji od saundbara i sabvufera. Ipak, u dizajnu novog saundbara vidljiv je uticaj prethodnika, ponajviše po snažno zaokrugljenim krajevima. Zajedno sa zaobljenom, gotovo cilindričnom formom kućišta, saundbar deluje veoma moderno, a kombinacija crne metalne mrežice i srebrnog okvira dodaje mu notu luksuza. Takođe, moramo da primetimo da novajlija izgleda daleko elegantnije od pomalo nezgrapno sklopljenog prethodnika. Izuzev centralno postavljenog logotipa proizvođača, mat crni saundbar je lišen bilo kakvih dodatnih detalja, a na gornjoj strani diskretno je uklopljeno šest duguljastih tastera, koji su predviđeni za uključivanje, selekciju izvora, kontrolu glasnoće, odabir modaliteta rada i aktivaciju blutut veze.

Zvučna podloga je naglašena i veoma dinamična.

Pogled na zadnju stranu pokazuje da je JBL razmišljao o različitim opcijama pozicioniranja jer su priključci smešteni u upušteni deo, s prostorom za provlačenje kablova na donjoj i gornjoj strani, dok su u levom i desnom delu postavljeni prorezi za prihvatanje zidnih nosača. Kad je u pitanju povezivanje, korisniku su na raspolaganju digitalni optički i analogni 3,5-milimetarski ulaz, kao i mogućnost bežične blutut veze. Izmenjeni koncept i osveženi dizajn doneli su i novu postavku zvučničkih jedinica, pa je SB250 opremljen s dva širokopojasna drajvera prečnika 55 milimetara i dva 32-milimetarska visokotonca. Drugi deo sistema predstavlja bežični sabvufer kompaktnih dimenzija i pravilnog oblika, koji je izveden u diskretnoj crnoj boji. Uglasta forma kabineta ublažena je zaobljenim uspravnim rubovima i zakrivljenim nožicama, a niskotonska jedinica prečnika 165 milimetara postavljena je na donjoj strani. Pored toga, na zadnjoj strani su postavljene komande za bežično povezivanje i obrtanje faze, LE diode za indikaciju statusa, kao i bas-refleks otvor prilično velikog prečnika. Skromna tehnička deklaracija ne navodi detalje o zvučničkim jedinicama i snazi pojedinačnih pojačala, pa se moramo zadovoljiti podatkom o ukupnoj snazi sistema od 200 vati i frekvencijskom opsegu od 45 herca do 20 kiloherca.

Grmljavina u dnevnoj sobi
Postavljen na komodu ili audio-video policu, SB250 deluje kompaktno i ne opterećuje prostor uprkos širini od preko 83 centimetra. Povezivanje s bežičnim sabvuferom obavlja se jednim pritiskom na taster, a preporučujemo da u prvim danima upotrebe stalno premeštate sabvufer po prostoriji kako biste pronašli njegovu optimalnu poziciju. Jednom postavljen, SB250 je izuzetno jednostavan za upotrebu i donosi zaista ogroman napredak u odnosu na zvučnike bilo kog televizora. Tokom gledanja filmova zvučna podloga je naglašena i veoma dinamična, a trodimenzionalni efekti dobro su pozicionirani. Saundbar kreira veoma jasne i razgovetne visoke tonove, dok je srednjotonski opseg neznatno povučen. Ipak, najveću snagu SB250 pokazuje u niskim tonovima, a mi smo uživali u potmuloj grmljavini i brojnim akcionim scenama iz novog blokbastera „Pan“. Za razliku od pojedinih konkurenata, koji pružaju nešto detaljniji i prefinjeniji zvuk, kod ovog kompleta naglasak je na snazi i masivnosti, pa će SB250, uz televizor veće dijagonale, veoma uspešno preneti bioskopski ugođaj u dnevni boravak. Takođe, primetna je razlika između Virtual Surround i stereo modaliteta, pa se tokom reprodukcije muzike u dvokanalnom formatu ostvaruju bolji fokus i jasnije ocrtana dvodimenzionalna pozornica.

Image - SB 250 Bar Rear Detail

Pored dobrog zvuka, Cinema SB250 donosi korisne dodatne opcije, kao što je sposobnost učenja kodova drugih daljinskih upravljača. Ovo znači da ćete saundbar moći da kontrolišete upravljačem od televizora, što će smanjiti gužvu na stolu u dnevnoj sobi. Blutut povezivanje omogućava povezivanje i reprodukciju muzike direktno sa smartfona ili računara, a SoundShift dopušta jednostavnu i brzu promenu izvora između TV-a i blutut uređaja. Treba pomenuti Harman Volume, funkciju koja izjednačava glasnoću, što veoma zgodno neutrališe agresivno glasne TV reklame, a nezavisna kontrola glasnoće sabvufera obezbeđuje određeni stepen prilagođavanja zvuka željama i afinitetima korisnika.

Zaključak
Na kraju testa, jednoglasan zaključak Hi-Files redakcije jeste da Cinema SB250 predstavlja odličan izbor za korisnike koji traže bolji zvuk za uživanje u filmovima, kao i za povremeno slušanje muzike, bez komplikacija u vezi s pozicioniranjem i upravljanjem sistemom.

PLUS
Moderan i elegantan dizajn.
Jednostavna upotreba.
Pun i glasan zvuk.

MINUS
Mali broj priključaka.

Ukupna snaga sistema: 200 W
Frekvencijski opseg: 45 Hz - 20 kHz
Topologija (po kanalu): 1x55 mm širokopojasni, 1x32 mm visokotonac
Digitalni audio-ulazi: 1x optički
Analogni audio-ulazi: 1x 3,5 mm
Dodatno: blutut
Dimenzije (ŠxVxD): 831x78x65 mm
Masa: 2,8 kg
Sabvufer topologija: 1x165 mm bas
Sabvufer dimenzije (ŠxVxD): 242x320x242 mm
Sabvufer masa: 4,8 kg
Cena kompleta: oko 370 evra
Reader Rating4 Votes80
80
Ocena čitalaca