Sonus faber Sonetto III

Italijanska poezija

Sonus faber nastavlja da crpi inspiraciju iz tradicionalnih vrednosti, kao i iz sopstvene istorije duge sada već 36 godina. U spoju vanvremenskog dizajna i savremene tehnologije, novi Sonetto III donosi gotovo sve što se može poželeti od podnostojećeg zvučnika srednje klase.

Ugledni italijanski proizvođač predstavio je novu seriju Sonetto na prošlogodišnjem High End sajmu u Minhenu, uz napomenu da su mnoga rešenja preuzeta od skupljih modela. Serija se sastoji od osam modela: dva regalska dvosistemca, tri podnostojeća u trosistemskoj topologiji, dva centralna zvučnika i jednog višenamenskog zvučnika za postavljanje na zid. Kao prvi model na našem testu našao se najmanji florstender Sonetto III, za koji se može pretpostaviti da će predstavljati jednu od okosnica prodaje.

Opis
Razlog za pretpostavljenu popularnost ovog modela leži u činjenici da je, zahvaljujući relativno kompaktnim dimenzijama za jedan podnostojeći zvučnik, Sonetto III pogodan i za nešto manje prostorije, a ujedno dovoljno snažan da ispuni zvukom i veći prostor. Kao i uvek kad su italijanski proizvodi u pitanju, vizuelni utisak mu još kako ide u prilog: prelep dizajn kabineta, sa šestougaonom osnovom zaobljenih ivica, dopunjen je besprekorno odmerenim detaljima koji donose uvek poželjnu dozu rafiniranog luksuza. Izgled je upotpunjen zaista savršenom završnom obradom, pa se u ovom pogledu Sonetto III može meriti i sa znatno skupljim zvučnicima.

Trosistemska topologija obuhvata četiri zvučničke jedinice na prednjem panelu, koje su raspoređene u uobičajenoj postavci, s visokotoncem na vrhu. Visokotonski drajver izveden je u patentiranoj High Definition DAD tehnologiji (Damped Apex Dome), s metalnim okvirom velike površine, koji je postavljen na visokoelastično oslanjanje kako bi se umanjio prenos neželjenih vibracija. Kupolasta membrana visokotonca ima prečnik 29 milimetara i proizvod je nemačke kompanije DKM (Dr Kurt Müller), s kojom Sonus faber sarađuje već godinama. Ispod visokotonca smeštena je srednjetonska jedinica, opremljena tankim metalnim okvirom i prelepim logotipom kompanije, koji je lucidno postavljen na poklopac za prašinu u središtu. Membrana prečnika 150 milimetara izrađena je od mešavine celuloze i drugih prirodnih vlakana, a ceo sklop smešten je u zatvorenu, kompresionu korpu. Postavku kompletira par niskotonskih jedinica s aluminijumskim membranama prečnika takođe 150 milimetara, za koje Sonus faber navodi da su izuzetno linearne i dinamične. Zahvaljujući istom prečniku i metalnom okviru, niskotonci se savršeno uklapaju sa srednjetonskom jedinicom, a još jedna sličnost ogleda se u kompresionim korpama.

Usled specifičnog oblika kabineta, zadnja strana ima širinu od samo osam centimetara i pritom je blago ispupčena. U gornjem delu postavljena je diskretna metalna pločica sa serijskim brojem i obaveštenjem da je zvučnik proizveden u Italiji, dok se pri dnu nalazi panel sa dva para zvučničkih terminala. Oni su zaista fantastičnog kvaliteta, u potpunosti metalni, lako pristupačni i osposobljeni za prihvatanje svih tipova povezivanja. Unutar kućišta, na putu signala nalazi se skretnica izvedena u Paracross topologiji, s reznim frekvencijama na 220 herca i 3,25 kiloherca. U pogledu ostalih karakteristika, deklarisani opseg zvučnika kreće se od 42 herca do 25 kiloherca, uz osetljivost od 89 decibela i nominalnu impedansu od četiri oma.

Test
Sonetto III isporučuju se s bogatim priborom koji, pored uputstva za upotrebu, obuhvata audiofilske sitnice poput krpice za brisanje prašine i veoma kvalitetnih podloški. Pre postavljanja zvučnika na poziciju neophodno je pričvrstiti nožice pomoću dva zavrtnja. Izvedene u kombinaciji metalne osnove i šiljka s navojem od masivnog aluminijuma, nožice su još jedan primer da dizajn može biti u isto vreme veoma funkcionalan i izuzetno lep. Osim dodatne stabilnosti, nožice pružaju mogućnost podešavanja po visini, dok se vizuelno savršeno uklapaju sa ostalim detaljima.

Pored upečatljivo zaobljenih bokova, Sonetto III donosi iznenađenja na gornjoj, ali i donjoj strani. Umesto furnira kao na ostatku kabineta, gornja strana je obložena kvalitetnom kožom crne boje, koja je veoma mekana na dodir i savršeno uklopljena, sa utisnutim logotipom kompanije. U kombinaciji s prelepim drvenim furnirom i metalnim detaljima, ovo zaista predstavlja završni udarac kojim italijanski dizajneri zadaju domaći zadatak ostatku sveta. Na suprotnoj, donjoj strani, nailazimo na još jedno pametno rešenje: bas-refleks otvor. Zahvaljujući ovome, Sonetto III je manje osetljiv na okruženje, pa se može postaviti bliže zidovima, što će biti od posebnog značaja audiofilima s manjim sobama.

Ipak, najveća vrlina ovih zvučnika jeste kvalitet reprodukcije, koji s lakoćom nadmašuje sve navedene estetske bravure. Iako mu ne manjka detalja, Sonetto III je usmeren ka muzici na jedan celovit način, uvek stavljajući ukupan doživljaj ispred fascinacije pojedinačnim tonom. Finese su prisutne, ali uklopljene u veću sliku, pa zbog toga Soneto III ne predstavlja šampiona u analitičnosti – njegova najjača oružja su izdašna scena, solidan donji deo spektra i fantastični srednji tonovi.

Široka pozornica bez teškoća prevazilazi širinu postavke zvučnika, a uz malo eksperimentisanja u pozicioniranju može se fino podesiti da doseže znatno dalje. Ipak, ovde treba pronaći ravnotežu između razuđenosti i usredsređenosti u odnosu na sweet spot, pa preporučujemo da se poigrate i sa toe-inom, odnosno blagim usmeravanjem zvučnika ka poziciji za slušanje. Pored toga, uprkos bas-refleksu s donje strane, za najbolje rezultate Sonetto III zahtevaju određeni slobodan prostor oko sebe. Ali, jednom kad im pronađete idealnu poziciju, bićete nagrađeni prostranom i uverljivom, trodimenzionalnom scenom.

Nakon dužeg slušanja stekli smo utisak da paru bas-drajvera nije dodeljena uloga teške artiljerije zadužene za trešenje prozora, već da su, kao i ostatak jedinica, usmerene ka timskom radu. Iako neće biti po volji ljubiteljima basa koji se čuje, ali i oseća u stomaku, niskotonci pružaju veoma solidan osnov svakog muzičkog dela, bilo da je u pitanju akustični džez, pršteći rok ili savremena elektronika. Tonovi su odlično definisani i dovoljno masivni, ali nikad ne preuzimaju primat i nadglasavaju ostatak spektra.

Kao što smo rekli, srednji deo opsega predstavlja jedan od glavnih aduta ovih zvučnika. Tonovi su živi i prisutni u prostoriji, verodostojni do detalja i prebogati dinamikom. Numera “Water of Love” s debitanskog albuma benda Dire Straits zvuči zaista veličanstveno, s besprekorno ocrtanom pozornicom i prirodnim, slojevitim timbarom. Škripa prstiju preko žica gitare, čvrsta i precizna ritam-sekcija, diskretna a prisutna druga gitara i mrzovoljan, pomalo hrapav bariton Marka Knopflera mogu se jasno izdvojiti, a ujedno su savršeno uklopljeni u celinu, koja s lakoćom osvaja srca zaljubljenika u muziku. Pozornica ima obilje vazduha, pa Sonetto III kreiraju velik i upečatljiv, a ipak intiman i emotivan prikaz.

Prelazak na čvršće pravce, poput hard-roka i elektronike, pokazao je da testirani zvučnici mogu da zazvuče izuzetno energično i temperamentno zahvaljujući uvek prisutnim dinamičkim svojstvima. Tonovi dobijaju na oštrini i prodornosti u čitavom spektru, a ritam je sjajan, ali Sonetto III uvek zadržavaju određenu dozu rafiniranosti – kao da im nedostaje ono zrno prgave direktnosti koje bi im omogućilo da zaurlaju punom snagom i u potpunosti nam dočaraju stadionski spektakl.

Zaključak
Iako ne briljiraju jednako uz sve muzičke pravce, Sonetto III su se tokom testa nametnuli veoma vernim zvukom, dozom uvek prisutne plemenitosti i muzikalnošću koja pleni već na prvo slušanje. Treba reći da mu je partnerstvo sa Simaudio integralcem veoma prijalo, pa stoga, iako nije previše zahtevan u pogledu snage, preporučujemo što kvalitetniju amplifikaciju. Konačno, vizuelni utisak, kao deo ukupnog ugođaja, ne može biti zanemaren – u ovom pogledu zvučnici iz Sonus fabera gotovo da nemaju dostojnu konkurenciju.

Sonus faber Sonetto III
Preporučena snaga pojačala: 50-250 W
Frekvencijski opseg: 42 Hz – 25 kHz
Osetljivost (1 W / 1 m): 89 dB
Impedansa: 4 oma
Rezna frekvencija: 220 Hz / 3,25 kHz
Topologija: 2x150 mm bas, 1x150 mm srednjotonac, 1x29 mm visokotonac
Dimenzije (ŠxVxD): 219x1.018x305 mm
Masa: 16 kg
Cena: 3.500 evra
4Audio, 011/770-4320
Sonus faber Sonetto III
Fantastična završna obrada.Prelep dizajn.Velika pozornica.Detaljan i veran prikaz muzike.
Nisu za sve žanrove.
4.7Overall Score
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac