Simaudio MOON Neo 240i

Ne postoji mali Simaudio

Kao pripadnik serije Neo, najpristupačnije integrisano pojačalo kanadskog proizvođača opremljeno je analognim i digitalnim ulazima, a na naš test stiglo je ovenčano brojnim priznanjima.

S obzirom na to da su računari i muzički serveri već odavno postali punopravni članovi audio-sistema, sve je češći slučaj da proizvođači nude pojačala s digitalnim ulazima. Ovi uređaji proširene funkcionalnosti prisutni su u svim cenovnim razredima, a kako se interni D/A konverter može upotrebiti i za poboljšanje zvuka s CD plejera, kablovskog risivera i bilo kog drugog digitalnog izvora, jasno je zbog čega je njihova popularnost sve veća.

Made in Simaudio
Bazno integrisano pojačalo iz ponude Simaudija predstavljeno je 2017, a krase ga vizuelne odrednice tipične za seriju Neo. Prednji panel opremljen je neznatno isturenim, zaobljenim levim i desnim delom, a za smeštaj gotovo svih komandi iskorišćena je ravna središnja površina. Ovde nailazimo na OLED ekran, čije su dimenzije dovoljne za jasan i čitak prikaz informacija. Levo od ekrana smešteno je pet okruglih tastera, koji služe za stendbaj, odabir ulaza, isključivanje zvuka (mute) i podešavanje jačine osvetljenja na displeju u četiri koraka (uključujući potpuno gašenje). Desno od ekrana nalaze se još dva tastera za podešavanje opcija, a ispod njih su smešteni 6,35-milimetarski izlaz za slušalice i 3,5-milimetarski analogni ulaz za prenosive uređaje poput audio-plejera ili telefona. Konačno, na spoju središnjeg panela i desnog zaobljenog dela postavljena je velika kružna komanda koja služi za podešavanje glasnoće, ali i za kretanje kroz menije.

Bez obzira na zahtevnost, dinamika nije dovedena u pitanje ni na ekstremima.

Za razliku od uređaja u nižim klasama, koji obično imaju gornju i bočne stranice iz jednog komada lima, MOON Neo 240i je izrađen znatno ozbiljnije. Kućište je izvedeno od odvojenih metalnih panela, sa izuzetno čvrstom šasijom i gornjim poklopcem debljine dva milimetra. Masivni bokovi oplemenjeni su uzdužnim rebrima za bolje odvođenje toplote, a prorezi za hlađenje nalaze se na gornjoj i donjoj strani. Naravno, prednji panel takođe je izrađen od metala, uključujući komande, uz središnji deo u brušenom finišu.

Na zadnjem panelu nailazimo na veliki broj priključaka. Gledano sleva, prisutna su tri analogna RCA ulaza i jedan izlaz, koji može poslužiti za povezivanje eksternog pojačala snage ili aktivnog sabvufera, kao i uzemljenje za gramofon. U produžetku se nalaze digitalni ulazi – po dva koaksijalna i optička i jedan USB-B. Desni deo zadnje strane zauzela su dva para kvalitetnih zvučničkih terminala, a ispod njih nalaze se SimLink ulaz i izlaz, ulaz za daljinsku komandu i RS-232 port. Postavku kompletira IEC utičnica za odvojivi strujni kabl s prekidačem i osiguračem.

 

Po skidanju masivnog poklopca, ukazuje nam se prizor od kojeg će svakom ljubitelju tehnike zaigrati srce. Levu stranu unutrašnjeg prostora zauzela je sekcija napajanja s torusnim transformatorom od 320 volt-ampera kanadskog proizvođača Brownsburg Electronik i bankom Nichicon i MOON elektrolitskih kondenzatora ukupnog kapaciteta 26.000 mikrofarada. U prednjem delu smešten je hladnjak, uz koji su priljubljena dva para izlaznih tranzistora LM3886T, poreklom od kompanije Texas Instruments. Ostatak površine zauzima štampana ploča na kojoj se, između ostalog, nalaze gramofonsko pretpojačalo i D/A konverterska sekcija s kolom ESS Sabre32 ES9010K2M.

Upotreba i zvuk
Tokom testiranja u sećanje nam dolazi all-in-one sprava MOON Neo ACE, koju smo imali na testu u broju 83. Ovo ne predstavlja iznenađenje jer su u pitanju dva veoma srodna uređaja, koja dele čak i istovetnu spoljašnjost – sličnost je tolika da se može reći da ACE zapravo predstavlja 240i s dodatkom mrežnog plejera MiND. Stoga ne iznenađuje da je kvalitet reprodukcije kod ova dva uređaja veoma, veoma sličan.

Pri slušnom testu, 240i veoma brzo pokazuje da čvrsto drži situaciju pod kontrolom, bez obzira na to da li su u pitanju jedva čujne finese visokih tonova ili masivni, duboki basovi. Već smo navikli da Simaudio prilično konzervativno deklariše snagu svojih pojačala, a testirani integralac očito ne predstavlja izuzetak – s nominalnih 50 vati u po kanalu na osam oma u klasi AB, sposoban je da pokreće i zahtevnije podnostojeće zvučnike. Pritom, nije to nemilosrdni, diktatorski stisak, već istinski autoritet iskusnog kapitena, koji se u svakoj situaciji trudi da izvuče maksimum iz saigrača u audio-sistemu. Uparen s kompaktnim florstenderima Sonus faber Sonetto III, 240i nam je priuštio fantastičan spoj živog i prisutnog zvuka, koji je ujedno relaksiran i neopterećujući.

Slušajući “Live at the Regal”, po mnogima najbolji živi snimak B. B. Kinga, kroz Simaudio smo čuli svu setu, radost i bes koje je ova legenda bluza unela u svoju muziku. Već na uvodnoj “Every Day I Have the Blues” prisutan je prepoznatljiv ton Kingove gitare, s blagim prezensom na pojačalu, dok su ostali instrumenti bili jasno prisutni u prostoru. Veoma široka pozornica na najbolji način nam je dočarala ovaj koncert, što se može čuti u brojnim uzvicima iz publike, koji dolaze do nas sa svih strana u “Worry, Worry”. Takođe, prepoznatljiva boja Kingovog glasa preneta nam je s nepogrešivom uverljivošću, što ukazuje na veoma vernu i detaljnu prirodu srednjih tonova. Konačno, “Woke Up This Mornin'” donosi raspoloženu ritam-sekciju i razularenog bubnjara, a 240i parira s veoma agilnom prezentacijom, sjajnim tajmingom i brzim promenama fokusa. Bez obzira na zahtevnost, dinamika nije dovedena u pitanje ni na ekstremima, a Simaudio zadržava razboritost i jasnu definiciju tonova i pri velikoj glasnoći.

Prelaskom na ambijentalnu elektroniku u vidu švedskog dvojca Carbon Based Lifeforms, prostorijom se raširio prostrani tepih sintetičkih tonova melanholičnog prizvuka. Najniži tonovi spuštali su se veoma duboko, uz očuvanje slojevitosti, bez izobličenja ili kompresije u prezentaciji. Na suprotnoj strani spektra visoki tonovi obilovali su vazdušastim notama, koje su muzici davale jedan sanjiv prizvuk – baš kao što smo navikli od ovog albuma. Odličnom ugođaju svakako doprinosi 24-bitska rezolucija snimka; ovde treba reći da 240i podržava do 96/24 preko optičkih ulaza i do 192/24 preko koaksijalnih ulaza, dok USB prihvata PCM rezolucije do 384 kiloherca i 32 bita, kao i DSD rezolucije do 11,2 megaherca (DSD256).

U završnom delu testa upotrebili smo eksterni D/A konverter Chord 2Qute, dok je 240i zadržao ulogu integrisanog pojačala. Opet, rezultati su bili približni onima s ACE multipraktikom: razlike u korist spoljašnjeg DAC-a, iako postoje, daleko su od drastičnih. Tonovi su postali još slojevitiji, s veoma uverljivom, gotovo organskom teksturom, što ukazuje na poboljšanje u domenu definicije i timbara. S druge strane, dinamika je ostala na jednako visokom nivou, kao i širina pozornice, što govori da su upoređeni konverteri u tom pogledu izjednačeni. Iako uvek može bolje, ukupni utisak je da je Simaudio na testiranom modelu znalački uklopio amplifikaciju i DAC kako bi oba sklopa radila u harmoniji i uvek bila blizu maksimalnog iskorišćenja.

Pored osnovnih funkcija pojačala i D/A konvertera, 240i pruža veliki broj praktičnih dodatnih opcija, koje se mogu podešavati kroz menije. Osim automatskog odlaska u stendbaj nakon 30 minuta neaktivnosti, na raspolaganju je nezavisno podešavanje ofseta za svaki ulaz kako bi se izjednačili po glasnoći, a moguće je i zadavanje najveće dozvoljene glasnoće, kao i podrazumevane glasnoće prilikom uključivanja. Pored toga, svim ulazima se može promeniti naziv po želji korisnika, a ulazi koji se ne koriste mogu se deaktivirati kako se prilikom promene ulaza ne bi gubilo vreme. Na kraju, ukoliko se zaigramo s podešavanjima, uređaj se može jednostavno vratiti na fabrička podešavanja. Dakle, Simaudio je zaista mislio na sve – jedino je šteta što se navedena podešavanja mogu obavljati samo preko komandi na uređaju, ali ne i preko odličnog daljinskog upravljača nove generacije, s oznakom CRM-3.

Trajno rešenje?
Iako sprave sa Simaudio logotipom nikada nisu bile jeftine, bar iz ugla domaće audiofilske populacije, MOON Neo 240i zaista pruža mnogo i u tom smislu više nego opravdava svotu koju je za njega potrebno izdvojiti. Pored autoritativnog i iznenađujuće snažnog pojačala, u paketu stižu odličan i savremen D/A konverter s podrškom za DSD, kvalitetno pojačalo za slušalice i gramofonsko pretpojačalo, a sve to je upakovano u kućište koje je napravljeno da traje i oplemenjeno klasičnom elegancijom, koja je uvek u modi. Stoga, iako je tek početni model u ponudi, Simaudio MOON Neo 240i za mnoge od nas može predstavljati zaista dugoročno rešenje za uživanje u sjajnom zvuku.

Simaudio MOON Neo 240i
Kontinualna snaga: 2x50 W na 8 oma
Frekvencijski opseg (+0/-3 dB): 10 Hz – 80 kHz
Izobličenja THD: 0,02%
D/A konverter: ESS Sabre32 ES9010K2M
Broj analognih ulaza: 4
Broj digitalnih ulaza: 5
Broj izlaza za zvučnike: 2
Izlaz za slušalice: 6,35 mm
Daljinski upravljač: da
Dimenzije (ŠxVxD): 429x89x366 mm
Masa: 11 kg
Cena: 2.600 evra
Vox Trade, 011/3016-230
Simaudio MOON Neo 240i
Klasičan dizajn i vrhunska izrada.Snaga i kontrola.Odličan i savremen DAC.Celovitost i muzikalnost.
Nepotpuna daljinska komanda.
4.8Overall Score
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac