Sonus faber Omnia

Oblik muzike

Svestrani jednodelni audio-sistem Omnia izveden je u naprednoj 2.1-kanalnoj postavci, pa je sjajan za reprodukciju stereo-materijala, ali i veoma sposoban u ulozi egzotičnog saundbara.

Iako je poznata najpre po klasičnim zvučnim kutijama, kompanija Sonus faber povremeno ume da iznenadi audiofilsku zajednicu predstavljanjem modela koji izlaze iz okvira njihovog uobičajenog programa – to je bio slučaj s luksuznim slušalicama Pryma, kao i s prestižnim i veoma skupim all-in-one uređajem Sf16. Sada je pred nama njegov duhovni naslednik pod nazivom Omnia, koji donosi svestranu upotrebljivost i napredna rešenja, ali po daleko prihvatljivijoj ceni.

Italijanski dizajn

Već odavno je poznato da italijanski majstori dizajna teško mogu da razočaraju svojim kreacijama, a nova Omnia najbolji je primer za to – u pitanju je sprava koja je na pola puta između stonog zvučnika i saundbara, upakovana u kućište koje se ne može uporediti ni sa čim drugim na tržištu. Donja strana uređaja snažno je zaobljena i presvučena kvalitetnom crnom tkaninom, koja je takođe prisutna na vizuelno izdvojenim bokovima. Kao kontrast, savršeno uklopljena gornja strana izvedena je od masivnog višeslojnog drveta s površinskim furnirom od orahovine. Ukoliko želite diskretniju pojavu, proizvođač nudi Omniju i u verziji s grafitnosivim gornjim panelom. Uređaj je postavljen na prilično veliko ovalno postolje, a od detalja se izdvajaju samo logotip kompanije na prednjoj strani i neobične linije na gornjem panelu, o kojima ćemo kasnije reći nešto više.

Panel s priključcima nalazi se na zadnjoj strani, ali je prilično uvučen, što donekle otežava pristup. Postavka je na prvi pogled skromna, ali zapravo dovoljna za najpopularnije vidove reprodukcije i obuhvata HDMI port s podrškom za ARC, mrežni priključak i analogni ulaz u formi MiniDIN konektora, uz koji se isporučuje adapter za uobičajenu RCA vezu sa činčevima. Pored MiniDIN konektora nalazi se prekidač za odabir linijske ili gramofonske veze, jer Omnia, kao uređaj neupitne svestranosti, sadrži integrisano gramofonsko pretpojačalo za MM zvučnice, a postavku kompletiraju taster za resetovanje uređaja i utičnica za odvojivi strujni kabl. Naravno, mogućnosti povezivanja ovde se ne završavaju jer Omnia nudi bežično povezivanje preko wi-fi, blutut aptX HD i AirPlay 2 veze.

U tehničkom smislu Omnia predstavlja izuzetno elaboriran uređaj, ispod čijeg se poklopca nalazi 2.1-kanalna postavka u četvorosistemskoj topologiji. Na krajevima prednje strane, ispod gustog platna smeštena su dva visokotonca prečnika 19 milimetara, koji su opremljeni kalotnim svilenim membranama i neodimijumskim magnetima. Pored njih, bliže središnjoj osi uređaja, postavljena su dva 76-milimetarska srednjetonca s membranama od papirne pulpe, dok se na bokovima nalaze dodatne širokopojasne jedinice, opremljene konkavnim kalotnim membranama, prečnika 44 milimetra, koje su izrađene od celulozne pulpe. Četvorosistemsku topologiju upotpunjuje jedna 165-milimetarska niskotonska jedinica, koja je smeštena na sredini donje strane i opremljena aluminijumskom membranom i vešanjem dugog hoda. Za pokretanje sedam zvučničkih jedinica zadužena je amplifikacija ukupne snage 490 vati – proizvođač ne deklariše snagu po pojedinačnim drajverima – a kvalitet reprodukcije dodatno je oplemenjen patentiranom tehnologijom Crescendo. Ovo novorazvijeno rešenje u osnovni predstavlja napredni DSP, koje unapređuje zvučno polje i stvara veću pozornicu – Sonus faber tvrdi da Crescendo pruža istinski trodimenzionalni ugođaj.

Upotreba i zvuk

Tokom reprodukcije, Omnia veoma brzo pokazuje da je sasvim dorasla manjim stereo-sistemima klasičnog tipa, koji sadrže dva regalska zvučnika. Pozornica je prostrana i dobro razvijena, ali ovde nije reč samo o dimenzijama već i o načinu na koji Sonus faber formira zvučnu scenu. Tonovi su jasni, a pozicioniranje instrumenata veoma dobro – naročito nas je iznenadila prisutnost određene dubine, koja prevazilazi početne stereo-sisteme klasičnog tipa. Italijanski majstori na najbolji način su iskoristili tehnologiju Crescendo, koja u realnom vremenu podešava kašnjenje i faze pojedinačnih drajvera, koristeći prednosti bipole i dipole postavki kako bi postigla veliki dvokanalni zvuk iz samo jedne kutije. Iz istog razloga, Omnia predstavlja vrlo dobar izbor za filmove – iako se ne može porediti s višekanalnim uređajima, njen zvuk nemerljivo je bolji od bilo kog televizora i pruža sveobuhvatnu i uzbudljivu zvučnu podlogu. Dodatnu prednost predstavlja podrška za HDMI ARC, koja obezbeđuje automatsko uključivanje i prebacivanje na HDMI ulaz kad se TV uključi, kao i centralizovanu kontrolu glasnoće preko daljinca od televizora.

Uprkos drugačijem konceptu, Omnia zadržava prepoznatljiv tonski potpis koji smo sretali na konvencionalnim kutijama ovog proizvođača. Zvuk se odlikuje savršenom ravnotežom između otvorenosti i prijatne, gotovo umilne topline, koja će vam neosetno približiti svaku numeru i povećati želju za slušanjem muzike. Tonovi su puni i sočni u čitavom spektru, pa se za gornji opseg ne može reći da je preterano detaljan, ali je i ovde prisutan dobar balans: finesa ima dovoljno za celovit ugođaj i utisak da muzici ništa ne nedostaje – o čemu svedoči i odličan osećaj prostora – ali bez prekomerne analitičnosti, koja bi prerasla u bezdušno seciranje tonskog zapisa. Srednji opseg verovatno je najjače oružje ovog jednodelnog sistema i pruža živopisne i prelepo uobličene note, izražene slojevitosti i teksture, pa vokali zvuče zaista sjajno. Srednjem opsegu znatno pomažu bočne širokopojasne jedinice, koje su očigledno najviše aktivne upravo u ovom delu spektra, pa su tonovi krupni, s vrlo dobro odmerenom masom i trajanjem.

U najnižem delu spektra do izražaja dolazi nadole usmereni niskotonac, opremljen usmerivačem koji ravnomerno rasprostire zvuk oko uređaja. Prečnik od 165 milimetara i adekvatna amplifikacija pružaju veoma dobru niskotonsku podlogu, koja je takođe odlično integrisana u sveukupni tok muzike. Basovi su precizni i dobro definisani, te sadrže dovoljnu masu i energiju, koja se može primetiti tokom brzih udara i zahtevnih deonica. Situacija je slična i tokom gledanja filmova, kad Omnia isporučuje zaista sjajan ugođaj, uz potmulo, a opet precizno kontrolisano rezonovanje tokom eksplozija i drugih glasnih efekata. Iako ne poseduje sopstvenu aplikaciju, Omnia ipak pruža određeni stepen podešavanja preko panela kom se pristupa preko mreže, a omogućuje isključivanje sistema Crescendo i Loudness Maximizer. Dodatne opcije obuhvataju podešavanje pozicije (blizu ili daleko od zida), automatsko prepoznavanje HDMI signala, automatski stendbaj, ažuriranje firmvera i druge funkcije.

Zaključak

Na kraju, moramo da se osvrnemo na jedinstveni sistem kontrole: naime, pored daljinskog upravljača, na raspolaganju je patentirani Senso, koji zapravo predstavlja komande osetljive na dodir, koje su integrisane u gornju stranu uređaja. Uz sasvim malo navikavanja, ovaj intuitivni interfejs omogućiće jednostavnu kontrolu osnovnih funkcija, kao što su uključivanje, podešavanje glasnoće i odabir izvora, uz indikaciju pomoću različitih boja – a njegova osvetljena postavka predstavljaće pravu atrakciju. Uz sve najrasprostranjenije vidove povezivanja, integrisane platforme kao što su Spotify Connect, Tidal Connect, Chromecast i Roon, te prelep dizajn, Sonus faber Omnia predstavlja jedinstven način za uživanje u istinskom dvokanalnom zvuku.

Sonus faber Omnia
Ukupna snaga: 490 W
Frekvencijski opseg (-6 dB): 30 Hz - 25 kHz
Topologija: 2 x 19 mm visokotonski, 2 x 76 mm srednjetonski, 2 x 44 mm širokopojasni, 1 x 165 mm niskotonski
Audio-ulazi: HDMI, kombinovani analogni
Dodatno: eternet, wi-fi, blutut, AirPlay 2
Daljinski upravljač: da
Dimenzije (ŠxVxD): 660 x 126 x 278 mm
Masa: 7,6 kg
Cena: 1.950 evra
4Audio, 011/770-4320
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Prostrana stereo-pozornica.
Izbalansiran zvuk i odličan bas.
Jedinstven dizajn.
Jednostavna upotreba.
Voleli bismo detaljnija podešavanja zvuka.
4.5