Sonus faber Lumina III

Zvuk i stil

Čistokrvni trosistemac u kompaktnom podnostojećem kućištu, s bas-refleksom na donjoj strani, pogodan je i za manje prostorije. Izvrstan kvalitet izrade i, naravno, jedinstveni italijanski osećaj za estetiku. Kako odoleti?

Iako nasleđuju seriju Principia na poziciji najpristupačnijh Sonus faberovih zvučnika, modeli iz linije Lumina podižu lestvicu znatno više i donose unapređenu estetiku, kao i bolji kvalitet zvuka. Predstavljena prošlog septembra, nova serija zasad obuhvata samo po jedan regalski i podnostojeći model (Lumina I i Lumina III), kao i centralni zvučnik Lumina CI za kompletiranje sistema kućnog bioskopa.

Klasičan dizajn na italijanski način

U odnosu na prethodni entry-level florstender iz Sonus faberove ponude pod nazivom Principia 5, koji smo testirali u Hi-Filesu broj 75, Lumina III dizajnirana je potpuno iznova i dodirne tačke gotovo da ne postoje. Kao što smo već rekli, u pitanju je podnostojeći zvučnik manjeg gabarita, ali sada u konvencionalnoj formi kvadra, bez zaobljenih ivica i zakošenog kabineta. U osnovi je u pitanju sasvim klasičan i minimalistički dizajn, ali ono što ga čini jedinstvenim jesu sjajna estetska rešenja: naime, kabinet je izrađen od medijapana i obložen crnom kožom, dok je front izveden od masivne šperploče presvučene prirodnim furnirom u crnom, walnut ili wenge finišu, pa zvučnici zaista odišu luksuznom i elegantnom pojavom. U donjem delu nalazi se masivno istureno postolje, koje je integralni deo kabineta, dok je s njegove donje strane smešten bas-refleks otvor većeg prečnika, usmeren ka podu.

Lumina III uživo zvuče moćnije i upečatljivije nego što sugeriše konzervativno deklarisana donja granica od 40 herca.

Postavka na prednjoj strani takođe je prilično uobičajena za savremene trosistemce i obuhvata četiri zvučničke jedinice. Na vrhu se nalazi kupolasti visokotonac u patentiranoj D.A.D. tehnologiji (Damped Apex Dome), koji je opremljen svilenom DKM (Dr. Kurt Müller) membranom prečnika 29 milimetara. Drajver je smešten u visokoelastični okvir, koji umanjuje neželjene vibracije, i izveden je u šestougaonom obliku s diskretnim hromiranim obrubom, poput onog na skupljoj seriji Sonetto. Ispod njega je postavljena srednjetonska jedinica, za koju proizvođač ne krije da je preuzeta od Sonetto zvučnika. Ova jedinica opremljena je 150-milimetarskom membranom u kombinaciji prirodnih vlakana i papira, koja je takođe patentirana, i oplemenjena prelepim logotipom kompanije na središnjem poklopcu za prašinu. U produžetku se nalaze dve istovetne niskotonske jedinice, za koje Sonus faber navodi da su potpuno nove i dizajnirane namenski za seriju Lumina. Za razliku od aluminijuma kod serije Sonetto, za izradu membrana prečnika 150 milimetara ovde je upotrebljena papirna pulpa, pa bi niskotonci trebalo da se savršeno uklapaju sa srednjetonskom i visokotonskom jedinicom.

Za razliku od gornje strane i bokova, koji su presvučeni kožom, zadnja strana izvedena je u mat crnom finišu. U donjem delu nailazimo na upušteni panel s dva para zvučničkih terminala, koji su izvedeni u potpunosti od metala i odličnog su kvaliteta, uz kratkospojnike u obliku profilisanih metalnih pločica. Iza terminala, u unutrašnjosti kabineta, smeštena je skretnica u patentiranoj Para-cross topologiji za optimizaciju odziva, s reznim frekvencijama na 350 herca i tri i po kiloherca. Kao rezultat dobijen je frekvencijski odziv od 40 herca do 24 kiloherca, uz nominalnu impedansu na četiri oma i vrlo dobru osetljivost od 89 decibela, a proizvođač preporučuje upotrebu s pojačalima kontinualne snage 50 do 150 vati po kanalu.

Slatke note

Iako uživaju veliki ugled među audiofilima širom sveta, zvučnici iz Sonus fabera nikada nisu bili poznati po spektakularnom basu. Niskih tonova, naravno, ima, ali su oni često u drugom planu – kao da nisu bili u fokusu konstruktora kad je projektovao zvučnike, pa su u tom pogledu poznati italijanski zvučnici uvek pomalo zaostajali za vodećima u klasi. Međutim, Lumina III kao da želi to da promeni, pa smo kod nje prvo uočili upravo sjajno niskotonsko područje. Usled čistokrvne trosistemske topologije, paru niskotonskih drajvera dopušteno je da se bave samo onim što najbolje znaju, kreirajući masivne i snažne basove oslobođene izobličenja. Definicija tonova veoma je dobra, a ritmičnost i agilnost na zavidnom nivou, pa Lumina III uživo zvuče moćnije i upečatljivije nego što sugeriše konzervativno deklarisana donja granica od 40 herca. Uprkos tome, ovi zvučnici nose prepoznatljiv zvučni pečat i kroz najdublje niskotonske ponore, uspevajući da istovremeno zvuče snažno i slatko, moćno i suptilno.

Sonus faberov pristup reprodukciji nastavlja se u srednjem opsegu: Lumina III nisu šampioni u laserski preciznom prikazu srednjih tonova, ali donose veliku količinu finih detalja. Ipak, više od toga imponuje način na koji su oni prezentovani – besprekorno uklopljeni u tok muzike, a opet dovoljno prisutni da istinski ožive reprodukciju. Tonski balans je veoma dobro odmeren, pa se za Luminu III ne može reći da su posebno otvoreni i direktni, ali ni tamni zvučnici. Pojedinačne note su razgovetne i odlično artikulisane, uz izuzetno prijatan kolorit koji teži suptilnom, mekanom prikazu muzike. Stoga, iako su dovoljno sposobni za rokenrol ili savremenu elektroniku, ovi zvučnici zaista briljiraju tokom reprodukcije džeza, soula i klasične muzike. Ovome doprinose solidna osetljivost i odlična dinamika, koji im omogućuju zaista moćan krešendo uz zadržavanje fokusa, ali i sasvim jasan prikaz tihih deonica.

Gornjim delom spektra vladaju precizne note, a obilje vazduha dodatno je istaknuto širokom zvučnom slikom. Prostornost je stoga veoma dobra, a uvek prisutna suptilnost u izrazu omogućuje ovim podnostojećim zvučnicima da dosegnu stepen uvida blizak monitorskim regalskim kutijama. Uz kvalitetan ostatak sistema i dobru produkciju, Lumina III će bez teškoća prevazići sopstveni gabarit i pružiti izuzetno prostranu pozornicu, uz prisutno pozicioniranje po dubini i detalje koji su postavljeni daleko izvan frontalne linije zvučnika – ovo je posebno primetno pri reprodukciji ambijentalne muzike, kao i tokom gledanja filmova, čak i u dvokanalnoj postavci. Pri svemu tome ne može se zanemariti odlično rešenje bas-refleks otvora: njegovim smeštanjem na donju stranu kabineta proizvođač je obezbedio zaista nezahtevno pozicioniranje, pa će Lumina III sasvim dobro raditi i u manjoj prostoriji, uz udaljenost od tridesetak centimetara od zadnjeg zida i oko pola metra od bočnih zidova.

Mali Sonetto

Nakon dvonedeljnog druženja, jasno je da je nova Lumina III po svemu dostojna bogatog nasleđa Sonus fabera, te da je ukupno daleko bliža skupljoj seriji Sonetto nego prethodnim entry-level modelima. Ovo se ogleda i u ceni, koja je znatno veća nego za seriju Principia, ali je ovoga puta to sasvim opravdano: sve je novo, počevši od trosistemske topologije i kvalitetnijih zvučničkih jedinica, pa do prepoznatljive estetike, prelepih vizuelnih detalja i izuzetnog kvaliteta završne obrade. Na kraju, kvalitet reprodukcije je takođe u potpunosti dorastao renomeu kompanije – bogat, suptilan i fluidan, pa se Lumina III nameću kao sjajno rešenje za svakodnevno uživanje u autentičnom italijanskom zvuku, ali i stilu.

Sonus faber Lumina III
Preporučena snaga pojačala: 50-250 W
Frekvencijski opseg (+/-3 dB): 40 Hz – 24 kHz
Osetljivost (1 W / 1 m): 89 dB
Impedansa: 4 oma
Topologija: 2x150 mm bas, 1x150 mm srednjetonac, 1x29 mm visokotonac
Rezne frekvencije: 350 Hz / 3,5 kHz
Dimenzije (ŠxVxD): 228x989x278 mm
Masa: 15,9 kg
Cena: 2.000 evra
4Audio, 011/770-4320
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Odlično odmeren bas.
Suptilna i dinamična prezentacija.
Nezahtevno pozicioniranje.
Sjajna estetika i izrada.
Nisu za sve žanrove.
4.3