Sonus faber Lumina II

Za slušanje i gledanje

Nakon testa podnostojećeg modela Lumina II, Sonus faber potvrđuje iskorak svoje osnovne serije novim regalskim zvučnicima Lumina II.

Sa osnovnim karakteristikama serije Lumina već smo se upoznali u testu podnostojećih zvučnika Lumina III pre nešto više od godinu dana – u pitanju je početna serija u ponudi uglednog italijanskog proizvođača, koja po tonskim, ali i stilskim kvalitetima donosi znatno više u odnosu na prethodnu osnovnu seriju Principia. Nova linija prvobitno je sadržala samo dva modela – Lumina I i Lumina III – da bi sredinom prošle godine bila proširena većim regalskim zvučnicima Lumina II, kao i trenutno najvećim kutijama u seriji, podnostojećim Lumina V.

Opis

Iako su u pitanju veći bukšelfovi u seriji, s visinom od tek nešto preko 30 centimetara, Lumina II i dalje se svrstavaju među manje regalske kutije. Njihov oblik sasvim je jednostavan i pravilan, s ravnim površinama i pravim uglovima, ali i pored toga, samo jedan pogled na ove zvučnike jasno stavlja do znanja da su oni mogli izaći samo iz italijanske dizajnerske kuhinje. Svaki detalj na ovim zvučnicima odiše luksuzom i neprolaznom elegancijom, pa će Lumina II, kao i drugi modeli iz iste serije, oplemeniti svaki ambijent dobrim zvukom, ali i jedinstvenim stilom. Kompaktni kabineti od medijapana presvučeni su crnom kožom, dok je prednji panel vizuelno i mehanički izdvojen i izrađen od masivne višeslojne šperploče, uz front od prirodnog furnira. Na našem testu našli su se primerci od tamnog venge drveta, a u ponudi su još i nešto svetliji finiš od orahovine i verzija s crnim frontom. Zvučničke jedinice dodatno su istaknute tankim hromiranim okvirima, a vizuelnom identitetu doprinosi nekoliko vodoravnih linija na frontu, kao i zanimljivo rešeno postolje kabineta. Naime, postolje je izvedeno kao dodatak kutijama i u potpunosti je orebreno, dok se na prednjem delu nalazi veći prorez za protok vazduha jer je bas-refleks otvor smešten na donjoj strani. Dakle, filozofiji malih zvučnika pridružen je frontalni bas-refleks, što dodatno umanjuje njihovu potrebu za prostorom, dok gumirana površina donje strane sprečava klizanje, bilo da je zvučnik postavljen na stalak, policu ili komodu.

Dvosistemska topologija testiranih zvučnika izvedena je na uobičajen način, pomoću dve zvučničke jedinice. U gornjem delu prednje strane nalazi se visokotonska jedinica koja je zajednička za celu seriju Lumina, a opremljena je kalotnom svilenom membranom koju isporučuje poznati nemački proizvođač DKM (Dr. Kurt Müller). Membrana ima prečnik 29 milimetara, a visokotonac je izveden u patentiranoj tehnologiji D.A.D. (Damped Apex Dome), uz zaobljeni usmerivač s integrisanim štitnikom. Okvir drajvera izveden je u neobičnom šestougaonom obliku, koji se odlično uklapa s mid-bas jedinicom, a napravljen je od gumiranog materijala visoke elastičnosti kako bi se umanjio prenos neželjenih vibracija. Donji deo fronta zauzela je srednjetonsko-niskotonska jedinica s prilično masivnim motorom, koja je opremljena 150-milimetarskom membranom od celulozne pulpe i drugih prirodnih vlakana. Italijanski osećaj za estetiku ponovo je izražen na središnjem poklopcu za prašinu, koji sadrži diskretno utisnuti logotip kompanije, dok je na okviru visokotonca ugravirana oznaka serije.

Usled malih dimenzija zvučnika, veliki deo zadnje strane zauzeo je upušteni panel s terminalima. Panel sadrži dva para kvalitetnih zvučničkih terminala, koji su izrađeni u potpunosti od metala i s niklovanim spoljašnjim površinama, pa omogućuju sve vidove povezivanja, kao i bi-wiring i bi-amping. Kratkospojnici su izvedeni u obliku krutih pločica, takođe od niklovanog metala, a panel sadrži još i oznaku proizvođača i modela, kao i podatak da je zvučnik proizveden u Italiji. U pogledu tehničkih osobina, Sonus faber navodi da Lumina II pružaju frekvencijski opseg od 55 herca do 24 kiloherca, uz osetljivost od 86 decibela (1 W / 1 m) i nominalnu impedansu na četiri oma. Preporučeno je uparivanje s pojačalima snage 30-150 vati po kanalu, a o skretnici, kao i obično, nema previše detalja – navodi se samo da su korišćeni kondenzatori visokog kvaliteta, koji su dizajnirani po specifikacijama Sonus fabera, kao i da je rezna frekvencija postavljena na 1,8 kiloherca.

Test

Uprkos maloj zapremini kabineta i skromnoj postavci zvučničkih jedinica, Lumina II pripadaju zvučnicima za koje se sa sigurnošću može reći da zvuče veće i ozbiljnije nego što njihov gabarit sugeriše. Pokretani moćnim NAD-om C 399 od 180 vati po kanalu, ovi maleni zvučnici priuštili su nam lepo razvijenu pozornicu, bogatu detaljima i precizno postavljenu po širini, ali i po dubini. Dobra separacija kanala donela je izražen stereo-efekat, a testirani Sonus faberi još više su nas impresionirali jasnom separacijom pojedinačnih tonova. Prezentacija je veoma čista, ali ne poput kliničke egzekucije kakvu neguje, recimo, serija ELAC Uni-Fi, već je diskretno oplemenjena živopisnim i bogatim tonovima. Reprodukcija je muzikalna i razigrana, čak i uz prilično smirenu i linearnu amplifikaciju, a tonovi se prepliću na fluidan način, zadržavajući jasnoću prikaza.

Iako najniži tonovi generalno predstavljaju slabu tačku malih zvučnika, a i Sonus faber nije poznat po insistiranju na basovima od kojih se tresu prozori, Lumina II pružaju više nego prihvatljiv niskotonski opseg. Subjektivan osećaj govori da se 150-milimetarske membrane spuštaju niže od deklarisanih 55 herca, pritom zadržavajući veoma dobru definiciju i jasnu ocrtanost tonova. Donji opseg je nesumnjivo znalački odsečen na dnu kako maleni zvučnici ne bi pokušali da reprodukuju ono što ne mogu i tako izazvanim izobličenjima degradirali celokupnu zvučnu sliku, ali opet, ta granica se ne može jasno primetiti – ukoliko se nađu u prostoriji odgovarajuće veličine (oko 20 kvadrata, prema našem iskustvu), uz stabilno pojačalo i dobro određenu poziciju, Lumina II će pružiti sasvim dobar uvid u duboke basove, koji nisu sasvim tanki, već poseduju određenu masu, pa čak i odjek. U pogledu pozicioniranja, ovi zvučnici zaista nisu zahtevni: iako frontalni bas-refleks nije uvek garancija za jednostavno pozicioniranje, možemo reći da kod ovih zvučnika predstavlja optimalno rešenje. Pronalaženje idealne pozicije u prostoru stoga je prilično jednostavno, a Lumina II će dobro raditi već na tridesetak centimetara od zadnjeg zida – tek kako bi imali malo prostora da dišu i da se razmahnu.

Još jedna osobina koju su italijanski majstori veoma dobro odmerili jeste ravnoteža između opsega: iako su u osnovi prilično izbalansirani, Lumina II ipak diskretno potenciraju srednje tonove – ovo im se ne može zameriti jer je jasno da tu leži njihovo najmoćnije oružje. Srednjetonski opseg živ je i angažovan, a slojevite i precizne note kreiraju veoma izražajnu reprodukciju snažnog emotivnog naboja. Mikrodinamički kvaliteti dopuštaju vrlo dobro pozicioniranje tonova po hijerarhiji unutar složenog orkestarskog izvođenja, pa su zvučnici sposobni da se fokusiraju na grupu instrumenata, a da u isto vreme zadrže dobru definiciju i separaciju ostatka orkestra. D.A.D. visokotonci, koje već dobro poznajemo, pri svakom susretu potvrđuju status favorita iz senke i pružaju zaista izvanredan zvuk. Njihova prezentacija na najbolji način spaja odmerenost i energičnost, pružajući živopisne i prirodne tonove, koji su ujedno odlično definisani, zvonki i vazdušasti, ali i žustri kad zatreba. Ukratko, iako se za ukupan kolorit ne može reći da je sasvim neutralan, Lumina II donose živopisan zvuk i reprodukuju svaki zapis s dozom poleta, što im daje posebnu draž.

Zaključak

Na kraju, možemo samo da konstatujemo da maleni zvučnici iz serije Lumina imaju veliko srce i pristupaju muzici s velikim entuzijazmom. Ukoliko ih postavite u prostoriju manje ili srednje veličine, zablistaće u prikazu detaljnih i lepršavih visokih tonova i plemenitog srednjeg opsega, a čak će i basovi biti bolji nego što se očekuje od kutija ovih dimenzija. Sasvim neprimetno uklapanje dve zvučničke jedinice pružiće fluidnu reprodukciju, a uživanje će biti dodatno povećano pri svakom pogledu na njihove lepe kabinete. Jer, ovo su zvučnici za slušanje – i gledanje.

Sonus faber Lumina II
Preporučena snaga pojačala: 30-150 W
Frekvencijski opseg: 55 Hz - 24 kHz
Osetljivost (1 W / 1 m): 86 dB
Impedansa: 4 oma
Topologija: 1 x 150 mm mid-bas, 1 x 29 mm visokotonac
Rezna frekvencija: 1,8 kHz
Dimenzije (ŠxVxD): 180 x 304 x 263 mm
Masa: 5,65 kg
Cena: 1.100 evra
4Audio, 011/770-4320
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Luksuzna pojava.
Izuzetan dizajn i izrada.
Fluidna prezentacija.
Živopisan i angažovan zvuk.
Ništa u klasi.
4.4