NAD C 399

Spreman za budućnost

Nedavno predstavljena perjanica NAD-ove serije Classic donosi obilje snage i raznovrsne dodatne opcije u diskretnom i nepretencioznom pakovanju.

Uprkos prisustvu kompaktnih i inovativnih uređaja serije D i prestižnih Masters modela, linija Classic ostaje najdugovečnija i najpopularnija u ponudi kanadskog proizvođača. Razloga za to ima više – od optimalno odmerenog odnosa između uloženog i dobijenog pa do raznovrsne ponude modela i velikog raspona cena, može se reći da ova serija pruža za svakog ponešto i da će većina audiofila u okviru ove serije pronaći spravu u skladu sa svojim željama i potrebama. Ovom prilikom susreli smo se s moćnim integrisanim pojačalom C 399, koje je lansirano prošle jeseni i predstavlja verovatno najsnažnijeg integralca u istoriji serije Classic.

Opis

U pogledu dizajna, novi C 399 u potpunosti sledi stil koji su zacrtali ranije predstavljeni modeli iz iste serije. Ovo podrazumeva svedeni prednji panel, čistih linija i minimalne količine komandi, u čijem središtu se nalazi relativno veliki ekran. Za razliku od pristupačnijih modela, front je ovde izrađen od brušenog aluminijuma, ali zaobljene ivice i crna boja čine da uređaj deluje neupadljivo i manje nego što zapravo jeste, uprkos popriličnom gabaritu. Desno od displeja postavljena su dva tastera, za odabir ulaza i kružna komanda za glasnoću, dok se na levom delu nalaze komande za kretanje kroz sistem menija, taster za stendbaj s integrisanom signalnom diodom i pozlaćeni 6,35-milimetarski izlaz za slušalice. Sve oznake su ugravirane i dodatno istaknute belom bojom, uz logotip kompanije u gornjem levom uglu prednjeg panela.

Sjajna kontrola mid-bas jedinica i moćan niskotonski opseg postavili su temelj istinskog audiofilskog zvuka.

Usled povećane funkcionalnosti, zadnja strana ovog integralca opremljena je velikim brojem priključaka. Na raspolaganju su dva linijska RCA ulaza i zasebni ulaz za gramofone s MM zvučnicom, uz ulaz za dodatno pretpojačalo i dva izlaza za aktivne sabvufere. S obzirom na to da C 399 raspolaže digitalnom sekcijom, prisutna su po dva koaksijalna i optička ulaza, ali i HDMI eARC. Iznad njih se nalaze blutut antena, servisni USB port, RS-232 priključak za automatizaciju, priključci za infracrveni transiver, 12-voltni okidači i taster za resetovanje uređaja, dok je u desnom delu postavljena garnitura zvučničkih terminala. Terminali su uobičajeni za seriju Classic i podrazumevaju osnovu od pozlaćenog metala i oplatu od čvrste plastike, uz jasnu obeleženost polariteta pomoću boja, a prisustvo četiri para terminala omogućuje povezivanje A i B zvučnika. Na levom delu zadnje strane nalaze se dva ležišta za naknadno dodavanje MDC (Modular Design Construction) modula, o kojima će biti više reči nešto kasnije, dok je na suprotnom kraju smeštena IEC utičnica za odvojivi strujni kabl, s pripadajućim osiguračem i mehaničkim prekidačem.

Po skidanju prilično masivnog metalnog poklopca s brojnim perforacijama na gornjoj strani, nailazimo na NAD-ov specijalitet u vidu HybridDigital amplifikacije. Ova tehnologija izvedena je na bazi nCore modula poznate holandske kompanije Hypex i, prema navodima proizvođača, donosi stabilnost i snagu klase D, uz manja izobličenja, nižu izlaznu impedansu i umanjen uticaj opterećenja. Moduli su postavljeni zasebno, svaki sa sopstvenim bakarnim hladnjakom, a vodovi do obližnjih zvučničkih terminala takođe su izrađeni od krutih bakarnih spojnica. Sekcija napajanja smeštena je u prednjem delu i, pored transformatora, sadrži četiri elektrolitska kondenzatora kapaciteta 4.700 mikrofarada, dok se u središnjem delu, uspravno postavljena i dodatno oklopljena, nalazi prilično velika štampana ploča s digitalnom sekcijom. Pored konverterskog kola američke kompanije ESS Technology, ova sekcija sadrži priključke za povezivanje dodatnih MDC modula, a iza nje, u zadnjem delu, nalazi se još jedna ploča s ostatkom elektronike.

Mogućnosti

Iako u osnovi predstavlja integrisano pojačalo, C 399 sasvim je u duhu savremene serije Classic jer pruža zaista velike mogućnosti. Digitalna sekcija opremljena je 32-bitskim kolom ESS Sabre 9028, koje je preuzeto od skupljih modela M10 i M33, a podržava 192 kHz/24-bitsku rezoluciju preko koaksijalnih i optičkih ulaza. Već smo spomenuli gramofonsku sekciju i pojačalo za slušalice, dok HDMI eARC najnovije generacije omogućuje direktnu vezu s televizorom zarad preuzimanja audio-signala na najjednostavniji način. Blutut povezivanje je dvosmerno, što znači da NAD može da prosleđuje audio-signal na blutut slušalice ili zvučnik, ali i da reprodukuje muziku direktno s telefona ili drugog blutut uređaja – i to uz podršku za kvalitetniji aptX HD kodek. Pored toga, kao prvi uređaj s MDC2 arhitekturom najnovije generacije, C 399 dopušta dodavanje BluOS-D modula, koji donosi podršku za reprodukciju preko mreže, multirum uvezivanje, Dirac Live korekciju i druge mogućnosti. Sporedne opcije uređaja takođe su veoma brojne i obuhvataju raznovrsna podešavanja, pa je tako na raspolaganju podešavanje balansa, kao i niskog i visokog opsega u rasponu od +7 do -7 decibela. Svi ulazi mogu se preimenovati, a za glasnoću se može odabrati prikaz u decibelima ili procentima. Funkcija Auto Sense omogućuje automatsko uključivanje kad uređaj registruje signal na nekom od ulaza, dok Analog Bypass zaobilazi DSP kolo, a izlazima se može zadati čak i fiksno pojačanje (gain). Na kraju, displej i signalne diode mogu se isključiti kako ne bi odvraćali pažnju tokom uživanja u muzici, dok će C 399 automatski preći u stendbaj modalitet nakon 20 minuta neaktivnosti.

Test

Očekivano, moćni C 399 od samog početka kritičkog slušanja fascinira naizgled neiscrpnom snagom – kontrola zvučničkih jedinica besprekorna je u svim okolnostima, uz popriličnu brzinu i sposobnost pojačala da brzo pokrene i zaustavi membrane. Iz istog razloga, dinamički kvaliteti su izvanredni, pa je reprodukcija jednako elaborirana kad se radi o finim detaljima, ili su u pitanju snažne i glasne niskotonske deonice. Najniži opseg ide onoliko duboko koliko su zvučnici u stanju da izdrže, bez ikakvih promena u definiciji, dinamici ili pozornici, što potvrđuje obećanja proizvođača u vezi s linearnošću i malim stepenom izobličenja. Pored toga, navedena tonska podešavanja dobro će doći ukoliko koristite zvučnike sa stidljivijim basom ili drugim vidom neravnoteže u tonskom spektru jer ovaj NAD omogućuje jednostavnu i efektnu korekciju – njegovih 180 vati po kanalu pokrenuće i zahtevne kutije, koje su gladne snage, dok će se sa osetljivijim zvučnicima bukvalno poigravati.

Nakon što prvobitna euforija oko velike snage splasne i korisnik se navikne da pod svojom komandom, preko odličnog daljinskog upravljača SR 9, ima zaista ozbiljnu amplifikaciju, tokom reprodukcije počinju da se primećuju i druge osobine testiranog pojačala. Pre svega, nivo detalja je odličan u celom spektru, pa C 399 bez teškoća omogućuje istinski analitičnu reprodukciju. Pored toga, pozitivno je što su, pored očekivane detaljnosti u visokom i srednjem opsegu, finese prisutne i kod basova – najniži tonovi ne prekrivaju gornje basove, pa se jasno mogu čuti njihova brzina i odsečnost, kao i različita tekstura pojedinačnih nota. Precizni tonovi praćeni su jednako dobro prikazanim odjekom, uz odgovarajuće trajanje i ravnomerno opadanje glasnoće do samog praga čujnosti. S druge strane, ukoliko ste naviknuti na živopisan zvuk, kolorit ovog pojačala vam može delovati pomalo suvo i dokumentarno, naročito ukoliko ga uparite s neutralnim zvučnicima – stoga preporučujemo pažljiv odabir ostatka sistema.

U drugom delu testiranja na poziciji zvučnika našli su se podnostojeći dvoiposistemci Dynaudio Emit 30, koji su, prema deklarisanoj nominalnoj impedansi, preporučenoj snazi i, na kraju, cenovnoj kategoriji, predstavljali ozbiljniji zalogaj, primereniji ovakvom pojačalu. Ipak, C 399 je veoma brzo pokazao da je potpuno dorastao izazovu, pokrenuvši skandinavske florstendere do veoma visokog nivoa reprodukcije. Sjajna kontrola mid-bas jedinica i moćan niskotonski opseg postavili su temelj istinskog audiofilskog zvuka, a obilje detalja sada je bilo propraćeno upečatljivo velikom pozornicom i masivnim tonovima, što male regalske kutije jednostavno nisu bile u stanju da dočaraju. Pored toga, rekli bismo da se tonski karakter Dynaudija bolje uklopio s testiranim NAD-om, jer su pojedinačne note postale živopisnije i sočnije, uz zadržavanje odlične separacije, ali i bolju uravnoteženost celog čujnog spektra.

Zaključak

Iako raspolaže velikom snagom, za C 399 se ne može reći da predstavlja sirovog snagatora koji će pokrenuti svake kutije, ali će mu pritom nedostajati finesa. Naprotiv, ovo pojačalo zahteva pažljiv odabir zvučnika, ali će uz dobro odabran ostatak sistema zasijati punim sjajem i prikazati obilje detalja, precizne tonove i muzikalnu reprodukciju. Njegova upotrebna vrednost uvećana je prisustvom internog D/A konvertera, gramofonske sekcije, pojačala za slušalice i blutut veze, a mogućnost naknadnog dodavanja dva MDC modula učiniće ga aktuelnim još dugi niz godina, kad na scenu stupe neke nove tehnologije. Stoga, NAD C 399 može predstavljati odličan i veoma zahvalan izbor za svestrani hi-fi ili audio-video sistem srednje klase.

NAD C 399
Kontinualna snaga: 2 x 180 W na 4-8 oma
Frekvencijski opseg: 20 Hz - 20 kHz
Damping faktor: >150
Izobličenja THD: <0,02%
Analognih ulaza: 3
Digitalnih ulaza: 5
Broj izlaza za zvučnike: 4
Dodatno: blutut
Izlaz za slušalice: 6,35 mm
Daljinski upravljač: sistemski
Dimenzije (ŠxVxD): 435 x 120 x 390 mm
Masa: 10,1 kg
Cena: 1.900 evra
4Audio, 011/770-4320
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Nenametljiv dizajn.
Savremena tehnička rešenja.
Obilje snage.
Izuzetne kontrola, dinamika i detaljnost.
Nedostaje USB port.
Zahteva pažljiv odabir zvučnika.
4.5