Shanghai International Audio Video 2020

Povratak Normalnosti

Prvobitno odložen zbog pandemije koronavirusa, ovogodišnji, 28. po redu Međunarodni audio-video sajam u Šangaju održan je 23-25. oktobra i do danas predstavlja jedini internacionalni hi-fi sajam organizovan ove godine.

Prema rečima organizatora, u periodu od tri dana SIAV 2020 je obišlo oko 22.000 posetilaca, a 186 sajamskih prostorija bilo je podeljeno u tri hotela. Svi hoteli nalaze se u nekadašnjoj francuskoj koncesiji u Šangaju, a najprestižniji među njima je Okura Garden Hotel Shanghai, koji je izgrađen 1926. i do danas čuva prelepu art deko atmosferu.

Prvog dana sajma g. Huang, generalni sekretar Udruženja kineske audio-industrije (China Audio Industry Association – CAIA), izneo je nekoliko zanimljivih činjenica o kineskom tržištu kućnog audija, a mi vam prenosimo tri najznačajnije:

1. Kovid 19 pandemija primorala je ljude da provode više vremena kod kuće, pa su oni sada spremniji da ulože više u kućni komfor. Kućni audio-sistemi deo su ovog komfora i kvalitet zvuka postao je znatno važniji činilac.

2. Kao rezultat, uvoz i izvoz audio-uređaja povećani su u odnosu na prošlu godinu, naročito u srednjem cenovnom razredu.

3. Glavni izazov za distributere kućnih audio-uređaja u Kini jeste obezbeđivanje što bolje usluge za svoje kupce.

Zbog svega toga, na sajmu su se mogle videti grandiozne sobe, s ogromnim zvučnicima koje je pokretala izuzetno skupa elektronika, uz izvore izrađene po najnovijim tehnologijama. Pored tako velikih igrača našlo se i mnoštvo hi-fi brendova koji su prikazali svoje najnovije proizvode, a neki od njih su nudili postavke izuzetnog zvuka po znatno razumnijim cenama.

Nanjing Weihong Audio

U ovoj sobi svirao je vinil kad smo ušli. Kao izvor korišćen je gramofon nemačke kompanije Einstein, uz kertridž i gramofonsko pretpojačalo od istog proizvođača. Amplifikacija se sastojala od uređaja kompanije Engstrm, a bila je sačinjena od pretpojačala Monica i cevnih monoblokova Eric. Zvučnici su vodili poreklo od proizvođača Lansche Audio – bio je u pitanju model 9.2 (350 kg po komadu), opremljen papirnim membranama i patentiranim visokotoncima zanimljivog naziva CORONA Plasma Tweeter.

Nanjing Weihong Audio

U sobi „Ljiljan“ svirao je Red Book CD preko referentnog transporta APL Hi-Fi DTR-MR, uz pripadajući referentni D/A konverter DSD-MR MK2 s cevnim izlaznim stepenom. Amplifikacija je bila od proizvođača Einstein, sačinjena od pretpojačala The Preamp i OTL monoblokova Silver Bullet, koji su pokretali zvučne kutije Blumenhofer Acoustics Classic 1743.

Wise Sound Supplies Limited

Kao izvor je korišćen transport Luxman DX-03X, uparen s D/A konverterom Soulution 760. U pogledu amplifikacije upotrebljeni su uređaji istog proizvođača, i to pretpojačalo Soulution 525 i flegšip monoblokovi 701. Na poziciji zvučnika našli su se YG Acoustics Sonja 2.3 u unapređenom izdanju, s dodatnim zvučničkim jedinicama za niske frekvencije, dok su police vodile poreklo od kompanije Critical Mass.

Radar Audio Company

U ovoj sobi prikazan je sistem sačinjen u potpunosti od uređaja kompanije Gryphon Audio, koji su bili povezani kablovima AudioQuest. Gryphon Essence pretpojačalo i monoblokovi dobijali su signal od CD plejera Ethos, a pokretali su zvučnike Gryphon Pantheon.

Dah Chong Kong Holdings

Distributer iz Hongkonga postavio je sistem od Esoteric uređaja, povezan s Tannoy zvučnicima. Kao izvor upotrebljen je Super Audio CD transport Grandioso P1X s eksternim klok-generatorom Grandioso G1. Na poziciji amplifikacije našli su se pretpojačalo Grandioso C1X i monoblokovi Grandioso M1, koji su pokretali podnostojeće kutije Tannoy Prestige GRF.

Jadis Electronics Limited

U ovoj sobi bila je prisutna elektronika kompanije EMM Labs, kompletirana zvučnicima Wilson Audio. Kao izvor digitalnog signala korišćen je CD/SACD transport EMM Labs TX2 s njihovim referentnim D/A konverterom DA2, dok su zvučnike Wilson Audio Alexia Series 2 pokretali pretpojačalo EMM Labs PRE i monoblokovi MTRX2.

Hyper Audio

Ovaj distributer predstavio se posetiocima u dve sobe, a u jednoj je bio postavljen kompletan Nagra sistem. Kao izvor je korišćen Nagra CDP s eksternim napajanjem Classic PSU i flegšip konverterom HD DAC X. Amplifikacija je takođe bila iz serije HD i sadržala je pretpojačalo HD Preamp i monoblokove HD Amp, koji su pokretali prestižne zvučnike Diesis Audio Roma, a bio je izložen i magnetofon Nagra T.

U drugoj sobi našao se gramofon Clearaudio Master Innovation s tangencijalnom ručkom Statement TT1, koji je slao signal na zvučnike Wilson Benesch Resolution preko flegšip elektronike proizvođača Karan Acoustics.

Le Son International

Pored dva potpuno restaurirana magnetofona, Le Son je prikazao svoj novi MC kertridž LS10 na ručici Brinkmann 12.1, koja je bila postavljena na gramofon Denon DP-3000. Gramofonska sekcija La Base slala je signal u pretpojačalo ESTI i izlazno pojačalo 300B SET, a zvučnici su takođe bili sopstvene proizvodnje – LS3/5, s berilijumskim visokotoncem i mid-basom od kevlara.

Technics

Poznati proizvođač predstavio je sistem sačinjen od uređaja serije Reference Class R1, koji je za ovu priliku stigao direktno iz Japana. Referentni gramofon SL-1000R bio je opremljen MC kertridžom Lyra Kleos, dok se na modelu SL-1200G našao kertridž Air Tight Coda. Na poziciji gramofonskog pretpojačala našao se Allnic H-1500 II Plus.

HMG

Ovaj distributer upario je Accuphase elektroniku s gramofonom Acoustic Signature Double X i MC kertridžom MCX-1. Gramofonsko pretpojačalo Accuphase C-47 slalo je signal pretpojačalu C-2850, dok je izlazno pojačalo A-75 pokretalo podnostojeće zvučnike Fyne Audio F1-12.

Yamaha

Poznata kompanija predstavila je dva uređaja iz prestižne serije 5000 – u pitanju su gramofon GT-5000 i zvučnici NS-5000. U sistemu su se našli još i integrisano pojačalo i CD/SACD plejer iz serije 3000.