JBL Xtreme 3

Žurka u rancu

Kao blutut zvučnik koji pruža verovatno najbolji odnos između portabilnosti i snažnog zvuka, JBL Xtreme nastavlja uspešno tržišno prisustvo i u najnovijoj, trećoj generaciji.

Iako nije toliko lagan za prenošenje kao manji modeli Flip i Charge, Xtreme 3 još uvek je dovoljno kompaktan da se može smestiti u putnu torbu ili ranac. Dimenzije kućišta samo su neznatno povećane u odnosu na prethodnika, dok je masa čak nešto manja. Naravno, i dalje je prisutan prepoznatljiv valjkasti oblik, ali razlike su prisutne u detaljima. Pre svega, vidljive nožice na donjoj strani ustupile su mesto veoma diskretnom gumiranom delu, koji služi kao postolje, dok su bočne strane sada sasvim blago zakošene nagore – ipak, ne toliko da Xtreme 3 ne bi mogao da stoji uspravno ako je to potrebno. Postavka komandi u gornjem delu praktično je neizmenjena i obuhvata dugmad za uključivanje i blutut uparivanje, kao i tastere za upravljanje reprodukcijom, koji su izvedeni u obliku simbola funkcije. Snažne metalne alke smeštene su na krajevima gornje strane i služe za kačenje pripadajućeg remena kako bi se zvučnik mogao nositi preko ramena, a uvek nas razgali JBL-ova ideja da na remen integriše otvarač za flaše – zaista, Xtreme 3 stvoren je za žurke. Veliki logotip na prednjoj strani takođe je izmenjen, pa je umesto upadljive značke sada tu diskretna crna oznaka s atraktivnim narandžastim prelivom, a ispod nje je smešten svetlosni indikator napunjenosti baterije u formi uspravne LED trake.

Usled dvokanalne postavke, zvučna slika je prilično raširena, a na većoj udaljenosti može se primetiti i određeni stereo-efekat.

JBL nije mnogo eksperimentisao u pogledu zvučničkih jedinica, pa je topologija ista kao kod prethodnika, a postavka sadrži dve mid-bas jedinice prečnika 70 milimetara i dva 20-milimetarska visokotonca. Amplifikacija je, međutim, pojačana, čime je i donja granica frekvencijskog opsega spuštena na 53,5 herca. Interna baterija zadržana je na kapacitetu od oko 10.000 miliamper-sati, što je, prema fabrici, dovoljno za do 15 sati rada, uz punjenje za oko dva i po sata. Punjenje se obavlja preko USB-C porta na zadnjoj strani, koji je smešten ispod gumenog poklopca kako bi Xtreme 3 ostvario otpornost na prašinu i vodu po standardu IP67. Na istom mestu smešten je i USB-A port, a oba priključka mogu se koristiti za punjenje drugih uređaja kod funkcije „powerbank“. Najzad, iako je kao glavni vid povezivanja predviđen blutut u verziji 5.1, na raspolaganju je 3,5-milimetarski audio-ulaz za povezivanje analognog izvora pomoću kabla.

Upotreba i zvuk

Usled zadržavanja istovetnog gabarita i koncepcije, moramo priznati da tokom reprodukcije Xtreme 3 ne donosi posebno velike razlike u odnosu na prethodni model. Naravno, ovo ni na koji način nije loše, a JBL je čak uspeo da donese mala, ali primetna unapređenja u pojedinim segmentima. Iako je zvuk prekookeanski pun i zasićen, Xtreme 3 pruža sasvim solidan prikaz detalja i razgovetne tonove u celom spektru. Usled dvokanalne postavke, zvučna slika je prilično raširena, a na većoj udaljenosti može se primetiti i određeni stereo-efekat. Ipak, najveći adut ovog zvučnika ostaje glasnoća, odnosno sposobnost veoma glasne reprodukcije bez čujnih izobličenja. Muzika zadržava celovitost, bez raspadanja slike i povlačenja bilo kog opsega, a Xtreme 3 postojano svira i pri glasnoćama koje ozbiljno narušavaju dobre komšijske odnose, čak i s baterijskim napajanjem. Mikrodinamika je takođe dodatno unapređena, pa veliki blutut zvučnik pruža sveobuhvatnu zvučnu sliku i pri tihom slušanju, a rekli bismo da je i niskotonski spektar neznatno poboljšan. Basovi su snažni i veoma dobro artikulisani, s krupnim telom i mekanim ivicama, a definicija je zadržana i tokom glasne reprodukcije zahtevnih deonica. Sigurni smo da, pored dva 70-milimetarska drajvera, ovome doprinosi par pasivnih bas-radijatora, koji su smešteni na bokovima kućišta.

U srednjem i visokom delu spektra Xtreme 3 žrtvuje deo preciznosti kako bi pružio dobro izbalansiran prikaz, ostvarujući kolorit koji je veoma prijatan za slušanje na duže staze. Tonovi su stoga pre baršunasti i topli nego zvonki i prodorni, dok su detalji prisutni i mogu se čuti iz drugog plana. S obzirom na mogućnosti ovog zvučnika, opet ćemo reći da je prava šteta što izostaje podrška za aptX, iako su rezultati koje Xtreme 3 postiže sa standardnim blutut prenosom dostojni poštovanja. Zvuk se ne može podešavati ni preko aplikacije, koja u ovom slučaju služi samo za povezivanje dva zvučnika u stereo-modalitetu ili za sinhronizaciju između više JBL zvučnika preko funkcije PartyBoost, prikaz napunjenosti baterije i ažuriranje firmvera.

Zaključak

Iako nije teško zaključiti da su žurke u kući ili dvorištu prirodno okruženje ovog zvučnika, to ni izdaleka nije sve što on može da pruži. Odlična dinamika omogućuje uživanje u tihoj i prijatnoj muzičkoj podlozi tokom celog dana, a izdržljivost je takva da će Xtreme 3 bez teškoća podneti da ga bez zaštite ubacite u prtljažnik i krenete na izlet ili godišnji odmor. Tu je i izdašna baterija, koja obezbeđuje zaista dugačke intervale upotrebe bez dopunjavanja, uz veoma praktičnu funkciju punjenja drugih uređaja. Stoga je potrebno samo da odaberete između crnog, golublje plavog i maskirnog finiša, a JBL Xtreme 3 će se pobrinuti za dobar zvuk u svakoj prilici.

JBL Xtreme 3
Snaga: 2x50 W
Frekvencijski opseg: 53,5 Hz - 20 kHz
Topologija: 2x70 mm mid-bas, 2x20 mm visokotonski
Audio-ulazi: blutut v5.1, mini-džek 3,5 mm
Baterija: oko 10.000 mAh
Dimenzije (ŠxVxD): 298x136x134 mm
Masa: 1,97 kg
Cena: 320 evra
AVL Projekt, 021/4751-777
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Izdržljiva i robustna izrada.
Makro i mikro dinamika.
Odličan bas.
Snažan zvuk bez izobličenja.
Nedostaje aptX.
Skromna aplikacija.
4.4