Sennheiser HD 560S

Referentne slušalice za svakoga

Kako bi napravio što kvalitetnije slušalice koje će biti cenovno primamljive što širem krugu korisnika, Sennheiser je pokušao da preuzme što više pozitivnih osobina globalno popularne serije HD 600 i pojeftini proizvodni proces tamo gde je to moguće, a da pritom zvuk minimalno trpi.

Dakle, recept je na papiru jednostavan: zadržati najveći deo kvaliteta, ali znatno spustiti cenu proizvoda, a to je upravo ono što je Sennheiseru pošlo za rukom s novim audiofilskim slušalicama HD 560S. Ipak smo sigurni da proces nije bio nimalo lak, o čemu svedoči uklapanje dizajna i ergonomskih rešenja serije HD 500 i tonskih kvaliteta serije HD 600, zbog čega je, između ostalog, poznati nemački proizvođač ekskluzivno za ovaj model razvio potpuno nove drajvere. Ali, krenimo redom.

Plastični hi-fi

Iako smo svesni da ovakav podnaslov neće probuditi pozitivna osećanja kod ljubitelja kvalitetne tehnike i dobrog zvuka, istina je da su HD 560S izrađene u potpunosti od plastike, uključujući čak i šarke i klizače. Zapravo, izuzev zvučničkih jedinica i internog ožičenja, jedini delovi koji nisu izrađeni od plastike jesu metalne mrežice na spoljašnjim stranama rezonatora i velurski jastučići na rezonatorima i nosaču. Pomenuta plastika je solidnog kvaliteta i prijatna na dodir, ali ne deluje posebno otporno na ogrebotine. Kad je u pitanju strukturalna čvrstina, tako nešto nezahvalno je ocenjivati kod potpuno novih slušalica, ali verujemo da u Sennheiseru znaju šta rade i da nisu dozvolili sebi da puste u prodaju slušalice koje će se raspasti nakon nekoliko godina korišćenja.

O tonskim osobinama gotovo da je izlišno govoriti – HD 560S su u tom pogledu verovatno najtačnije slušalice koje smo imali prilike da testiramo.

E pa, nakon što smo odmah na početku pregrmeli ono najgore, stvari od ove tačke postaju sve bolje i bolje: u pogledu koncepta, HD 560S predstavljaju velike over-ear slušalice otvorenog tipa, predviđene za hi-fi reprodukciju u kućnim uslovima. Kao što smo spomenuli, dizajn je gotovo u potpunosti preuzet od serije HD 500, što podrazumeva elipsaste rezonatore i nosač, koji s njima sačinjava vizuelnu celinu. Ipak, za razliku od modela kao što su HD 579 i HD 599, estetski ugođaj potpuno je zanemaren i primećuju se samo diskretni logotipi kompanije na mrežicama rezonatora, dok je sve ostalo izvedeno u mat crnoj boji, što je i jedini finiš u kom su HD 560S dostupne.

Očekivano, rezonatori se mogu podešavati po sve tri ose, a u njihovoj unutrašnjosti, skrivene od pogleda uprkos otvorenom dizajnu, nalaze se potpuno nove zvučničke jedinice. Iako proizvođač nije naveo prečnik membrana izrađenih od nove polimerske mešavine, pojedini izvori navode podatak od 38 milimetara, što treba uzeti s rezervom. Ono što je izvesno, pri pozicioniranju drajvera korišćena je patentirana tehnologija E.A.R. (Ergonomic Acoustic Refinement). Ovo podrazumeva postavljanje jedinica pod određenim uglom kako bi zvučni talasi dolazili do ušnih školjki blago od napred, simulirajući postavku zvučnika u hi-fi sistemu – Sennheiser već godinama razvija i primenjuje ovu tehnologiju, pa nema razloga da sumnjamo u njenu delotvornost. Specifikacije dalje navode frekvencijski opseg od šest herca do 38 kiloherca, uz izobličenja od 0,05 odsto i najveći zvučni pritisak od prilično visokih 110 decibela. Kao glavni podatak po kom se HD 560S izdvajaju od srodnika iz iste serije i približavaju višoj seriji HD 600 ističe se impedansa od 120 oma – dakle, iako su daleko zahtevnije od drugih modela iz svoje serije, testirane slušalice još uvek su dovoljno prihvatljive za pokretanje i slabijim pojačalima ili čak audio-plejerima.

Prenosnik zvuka

Pakovanje slušalica prilično je skromno i obuhvata odvojivi kabl dužine tri metra, opremljen 6,35-milimetarskim priključkom s pozlaćenim kontaktnim površinama, kao i 3,5-milimetarski adapterski kabl istog kvaliteta. U pogledu udobnosti, ovim slušalicama zaista je teško naći zamerku: pored podešavanja po svim osama, jastučići su dovoljno veliki da u potpunosti obuhvate ušne školjke, a površine koje naležu na glavu veoma su mekane i prijatne na dodir. Osećaju komfora doprinosi i pritisak, koji je, rekli bismo, nešto manji nego kod serije HD 600, a tu je, napokon, i jedna prednost plastične konstrukcije, u vidu mase od samo 240 grama. Ukoliko se tome doda otvoren dizajn, koji, pored akustičkih prednosti, obezbeđuje poboljšano provetravanje drajvera, a time i manje grejanje ušnih školjki, jasno je da HD 560S garantuju izuzetnu udobnost pri upotrebi. Ovo se potvrdilo tokom testiranja, kad smo u više navrata koristili slušalice u neprekidnim intervalima od nekoliko sati, bez zagrevanja, znojenja ili neprijatnog osećaja u ušnim školjkama.

Uvek je dobra stvar kad prilikom testiranja na raspolaganju imamo više komponenti, a tokom pisanja ove recenzije u redakciji su bila prisutna čak tri pojačala za slušalice: FiiO Q3, EarMen Sparrow i Unison Research uPhono+. Uz novi i savremeni FiiO Q3, čiji test takođe možete pročitati u ovom broju, HD 560S pružile su nam veoma, veoma neutralan zvuk, s potpuno ravnomernim odzivom u celom čujnom spektru. O tonskim osobinama gotovo da je izlišno govoriti – HD 560S su u tom pogledu verovatno najtačnije slušalice koje smo imali prilike da testiramo, a svojom verodostojnošću možda premašuju i HD 660S. Njihov najbolji opis zapravo bi bio „prenosnik zvuka“, jer praktično nemaju sopstveni karakter i kolorit, već nam samo prenose ono što su zamislili muzičari i tonski inženjeri u studiju. Detalja ima u izobilju, a svaki pojedinačni ton potpuno je jasan i može se lako razabrati, čak i tokom složenih deonica. Tekstura tonova i akustičke odrednice instrumenata takođe su na zavidnom nivou, iako ne dosežu sasvim do visina serije HD 600, ali testirane slušalice se iskupljuju boljim ukupnim balansom, što pre svega znači – više basa. I to kakvog! Najniži deo spektra predstavljen je dubokim i preciznim tonovima koji imaju telo i oblik, ali i sasvim odgovarajuću masu, pa muzika zvuči prisutno, a instrumenti dobijaju fizičku veličinu. Kao potencijalno negativna strana testiranih slušalica može se navesti već spomenuta i izražena linearnost, koja može odvratiti slušaoce koji u muzici traže više kolorita i uzbuđenja. Ipak, proizvođač je ostao dosledan sopstvenoj tradiciji, pa se za HD 560S može reći da predstavljaju Sennheiserov zvuk u najboljem izdanju – beskompromisno čist, linearan do krajnjih granica i surovo realan u prikazu svih nedostataka loše produkcije.

Prelaskom na minijaturni EarMen Sparrow, HD 560S su nas iznenadile prikazivanjem jasnih razlika između dva headampa iako su u pitanju pristupačni prenosivi uređaji niže klase. Iako smo bili više nego zadovoljni količinom detalja uz FiiO, Sparrow nam je pokazao da HD 560S mogu još više, prikazujući pozadinske detalje i najtananije finese, koje ranije nismo čuli na istim snimcima. Posledično, analitičnost je dodatno poboljšana, pa su se HD 560S pokazale kao slušalice koje su u stanju da otkriju i na odgovarajući način prikažu i naizgled najbeznačajnije sitnice na snimku. Pored toga, na testiranim slušalicama jasno se čulo da oblikovanje pojedinačnih tonova nije na nivou modela Q3 i da je Sparrow u tom pogledu grublji i siroviji, uz nešto svetliji ukupan kolorit i povučeniji najniži opseg.

Na kraju smo prešli na Unison Research – nesumnjivo najozbiljnije ime – koji je, opet, doneo sopstveni karakter zvuka. HD 560S su najednom postale toplije i prijatnije, gotovo baršunaste, s nešto manjom količinom detalja, ali i prelepo uobličenim, sofisticiranim tonovima. Ovakav zvuk sadržao je najviše energije i života, iako nije bio analitičan poput prethodnika, ali to je još jedna potvrda Sennheiserovog kameleonskog karaktera – sve je u snimku i pojačalu, a HD 560S su tu samo da proslede zvuk direktno do vaših ušiju.

Put do srca zvuka

Iako je ovaj test do kraja pretio da se pretvori u uporedni prikaz tri pojačala za slušalice, to je samo posledica beskrajne analitičnosti i neutralnosti modela HD 560S – jednostavno, njihov tonski pečat ne postoji. Ove slušalice takođe su prilično zahvalne za pokretanje i neće se buniti ni prilikom uparivanja s ne posebno moćnim headampovima s USB napajanjem, ali će umeti da cene pravu snagu. Možda Sennheiser HD 560S neće biti po vašem ukusu ako tražite temperamentnu reprodukciju jarkih boja i živopisnog kolorita, ali preporučujemo da im svakako date šansu da vam prenesu svaku sitnicu, za koju niste ni znali da postoji na snimku – bićete nagrađeni linearnim i analitičnim, gotovo studijskim zvukom, koji stiže do samog srca tonskog zapisa.

Sennheiser HD 560S
Sistem: dinamičke
Tip: otvorene
Frekvencijski opseg (-10 db): 6 Hz - 38 kHz
Izobličenja THD (1 kHz): <0,05%
Zvučni pritisak (SPL): 110 dB
Impedansa: 120 Ω
Kabl: odvojiv, 3 m
Povezivanje: 6,35 mm (adapter za 3,5 mm)
Masa (bez kabla): 240 g
Cena: 200 evra
4Audio, 011/770-4320
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Mala masa i izuzetna udobnost.
Linearnost i analitičnost.
Ravnomeran tonski balans.
Zvuče dobro i sa slabijim pojačalima.
Potpuno plastična konstrukcija.
4.5