Denafrips Ares II

Retro na moderan način

D/A konverzija pomoću otporničke mreže najstariji je metod konverzije, koji još nije spreman za zaborav.

Ares II je najpristupačniji D/A konverter u ponudi kineskog proizvođača Denafrips, ali, baš kao i svi DAC-ovi koji nose ime brenda, i Ares II je zasnovan na R-2R konstrukciji, tj. na konverziji putem otporničke mreže. Direktnom onlajn kupovinom od proizvođača ovaj model će nakon plaćanja svih dažbina izneti nešto preko hiljadu dolara.

Kontrabas je posedovao uverljivu težinu i teksturu, a jasno smo čuli i svako istitravanje žice.

Uređaj je prosečnih dimenzija, ali smo već pri otpakivanju primetili natprosečnu težinu. Prednja strana je napravljena od aluminijuma debljine šest milimetara, dok je ostatak kućišta izrađen od nešto tanjeg lima. Na poleđini uređaja nailazimo na bogat izbor digitalnih ulaza, koji uključuju USB, dva optička i dva koaksijalna. Na strani analognih izlaza imamo izbor između klasičnih RCA i balansiranih XLR konektora. Na prednjoj strani se nalazi dugme za slanje uređaja u stendbaj, kao i niz kontrolnih tastera. Ares II ne poseduje daljinski upravljač, pa je ovo jedini način za odabir ulaza, a pored toga, moguće je odabrati jedan od tri ponuđena filtera i invertovati fazu.

DAC se napaja direktno s mreže, a ispravljanje napona obavlja se u samom uređaju putem predimenzionisanog torusnog trafoa i pozamašne banke kondenzatora. Za obradu digitalnih signala koristi se FPGA kolo, koje je programirao sam proizvođač, koje će prihvatiti sve PCM formate do čak 1.536 kiloherca, kao i DSD do nivoa 1.024. Za samu D/A konverziju zadužena je već pominjana otpornička mreža, sačinjana od otpornika čije odstupanje, po rečima proizvođača, nije veće od 0,01 procenat. Ovakva preciznost nije bila izvodljiva u vreme začeća R-2R tehnologije, tako da na delu imamo spoj odavno zrele konstrukcije i savremene tehnologije, koja omogućava podizanje rezolucije ovakve konverzije na ranije nedostupan nivo.

Finalno, korisnik je u prilici da odabere jedan od tri moda D/A konverzije, a to su NOS (bez oversemplovanja), OS slow roll-off (oversemplovanje sa sporo opadajućim filterom) i OS fast roll-off (oversemplovanje sa oštro opadajućim filterom). Promene koje svaki od modova unosi u zvuk značajnije su nego što smo navikli igrajući se filterima na Delta-Sigma DAC-ovima. U našem test-okruženju najbolje se pokazao OS slow roll-off, koji je pružio nešto više rezolucije i prostornosti od druga dva filtera. Preporučujemo ipak da sve dostupne opcije, i njihov uticaj na zvuk, isprobate i sami.

Test

Slušanje smo započeli odličnim džez albumom „Soular Energy“ (The Ray Brown Trio), a Ares II je iskoristio priliku da demnostrira odličnu rekreaciju prostora i atmosfere snimka. Kontrabas je posedovao uverljivu težinu i teksturu, a jasno smo čuli i svako istitravanje žice. Zvuci klavira su delovali prirodno i neutralno, dok je bubanj imao punoću i energiju potrebnu da taj instrument zaista oživi. Otvoreno visokotonsko područje je u stanju da prezentuje scenu s dosta vazduha, a udari činele su zvučali realistično i bez omekšavanja. Ako od R-2R konstrukcije očekujete romantičnu i sladunjavu prezentaciju, u ovom modelu je ipak nećete naći. Menjajući albume i muzičke pravce, utvdili smo da je Ares II u stanju da proizvede masivne niske tonove, gusto i informativno srednjetonsko područje, dok više frekvencije zvuče otvoreno i prozračno uz vešto izbegavanje napadnosti i oštrine. Možda i najistaknutija osobina ovog DAC-a jeste njegova sposobnost da sve navedeno stopi u prirodnu celinu i kreira prostranu i uverljivu zvučnu scenu, na kojoj su izvođači vešto raslojeni i oko sebe poseduju iznenađujuću količinu vazduha za ovu klasu uređaja.

Prelazak u NOS mod dodaje nešto topline u zvuk, te blago podebljava određene instrumente i glasove, dodajući malu dozu euforije. Uz blagi otklon od neutralnog, NOS mod donosi i blagi gubitak rezolucije i zgušnjavanje zvučne scene u nešto manji prostor. Finalno, OS fast roll-off je za naše uši zvučao čisto, ali pomalo veštački podešeno u odnosu na prethodna dva. Stoga je, kao što smo već pomenuli, OS slow roll-off mod ostao naš favorit kad je ovaj uređaj u pitanju.

Zaključak

Ares II je pokazatelj da moderan pristup i tehnološki procesi venčani s diskretnom tehnologijom konverzije mogu dati vrlo uspešne rezultate. Kako je reč o najpristupačnijem D/A konverteru u paleti proizvođača, koji se već pokazao kao potpuno zreo proizvod prirodnog i neutralnog zvuka, ne možemo a da se ne zapitamo kako zvuči neki od naprednijih i skupljih Denafrips modela. Na to pitanje ipak još uvek nemamo odgovor, pa ćemo se vratiti na Ares II, koji predstavlja jedan od najuspelijih D/A konvertera u svojoj cenovnoj kategoriji, pogotovo ako na svojoj listi prioriteta prirodnost tona i prostornost stavljate iznad mikrodetalja.

Denafrips Ares II
D/A konverter: R-2R
Podržani formati: PCM 1536 kHz, DSD1024
Digitalni ulazi: 1x USB, 2x koaksijalni, 2x optički
Analogni izlazi: 1x RCA, 1x XLR
Dinamički opseg: 119 dB
Dimenzije (ŠxVxD): 215x230x45 mm
Težina: 3,5 kg
Cena: oko 850 € nakon poreza i carine
www.denafrips.com
Prirodan i bogat tonski balans.
Prostrana pozornica s puno vazduha.
Izdašan izbor ulaza i izlaza.
Nepostojanje daljinskog upravljača.
4