Ferrum Hypsos

Napajanje kao komponenta

Kompaktno audiofilsko napajanje koje pretenduje da izađe iz pozadine vašeg sistema i smesti se u prvi red uređaja.

Još otkad su se pojavile kompaktne audio-komponente sa eksternim napajanjima, bilo da su u pitanju digitalni uređaji ili gramofonski pretpojačivači, poboljšana napajanja (fabrička i u samogradnji) važan su korak u unapređenju zvuka ovih uređaja. I ne samo to: cenu dodatnog napajanja potrebno je uračunati u ono što će biti optimalna verzija uređaja. Tema je nepresušna, bilo da je reč o topologiji napajanja ili tačno određenom naponu koji daje najbolji zvuk.

HEM, kompaniju koja stoji iza brenda Ferrum, osnovao je pre više od 20 godina Marcin Hamerla za projektovanje i programiranje. HEM je radio na projektima za vojnu i medicinsku tehniku pre nego što je počeo da radi na razvoju firmvera za Mytek 8X96 DA/AD konverter, a zatim i za druge uređaje ove firme. Dodatno specijalizovani u audiju putem saradnje s Clarus Cablesom i Feniksom (Eversound), ulaze i sami u audio-univerzum.

Najbolje od oba sveta

Hypsos je, barem zasad, jedini Ferrumov uređaj. Reč je o audiofilskom napajanju, što će reći low-noise, s podesivim izlaznim naponom u veoma velikom rasponu, od pet do 30 volti. Tehnički gledano, jedan sasvim jednostavan stabilizator u samogradnji mogao bi da obezbedi isti opseg, ali ne s optimalnom stabilizacijom, potiskivanjem šuma, niti potrebnom jačinom struje. Na koji način Hypsos to postiže?

Opisan kao hibridno napajanje, Hypsos u sebi spaja linearnu i svičersku topologiju. Doduše, ova druga je glavni razlog zašto se pokušava pobeći s fabričkih svičera veličine punjača za telefon na bolja rešenja, a često i skuplja, kao što su Avondale, Teddy Pardo, Belleson ili neki projekat u samogradnji. Međutim, u Hypsosu je dosta pažnje posvećeno filtraciji. Pođimo od početka. Na mrežnom ulazu se nalazi EMI modul, koji čine dva CLC filtera, odakle se napon vodi na primar torusnog transformatora sa tri sekundarna namotaja. Jedan služi za napajanje upravljačke elektronike, nezavisno stabilisane, i dva namotaja koji, svaki preko releja, ulaze na ispravljačku ploču. Odabir izlaznog napona određuje hoće li biti u kolu jedan ili oba sekundara. Dalje, ispravljeni napon svičer s jednim ulaznim i dva izlazna filtera, a nakon njega sledi low-dropout stabilizator. Napon prema potrošaču tako izlazi bez najvećeg dela talasnosti i šuma u opsegu od 50 herca do 10 kiloherca. Šta se događa sa ostatkom audio-spektra do 20 kiloherca, nismo uspeli da saznamo. Isto tako, audiofilska napajanja po pravilu ističu nisku talasnost izlaznog napona, u mikrovoltima i milivoltima, kao meru sopstvene performanse. Ferrum ne navodi ni ovaj podatak, niti postoje objavljena merenja spektra ili nivoa šuma.

U nastavku, Hypsos isporučuje šest ampera do napona od 13,3 volti, što će zadovoljiti veliku većinu uređaja. Iznad ovog napona, koji ide do maksimalnih 30 volti, napajanje ima nominalnu snagu od 80 vati, pa je struju koja je potrebna za konkretan uređaj potrebno izračunati deljenjem snage s naponom. Za maksimalni napon, nominalna struja iznosi 2,7 ampera, dok impulsna struja u svim konfiguracijama iznosi devet ampera. Bez sumnje strujno potentno, ovo napajanje se može upotrebiti za D/A konvertere, strimere i druge digitalne uređaje, ali i gramofonska pretpojačala. S potrošačem se povezuje kablom dužine 30 centimetara sa četiri voda: dva, naime, idu s kraja napojnog kabla (dakle, s ulaza u potrošač) u povratnu spregu za korekciju napona. U osnovi, teško je zaključiti da postoji razlika između stanja napona na kraju i na početku kabla, gde svi stabilizatori s povratnom spregom “slušaju” izlaz, ali to je možda učinjeno da bi aktivna filtracija otklonila spolja indukovane smetnje u kablu. Uz uređaj se isporučuju dva kabla s dimenzijama konektora 5 x 2,5 mm i 5 x 2,1 mm, što pasuje na većinu uređaja.

Korisnički interfejs

Prenji panel sa svetlećim logotipom Ferrum krije i displej u boji, koji se automatski gasi, kao i obrtnu kontrolu, koja i softverski isključuje i uključuje napajanje na pritisak. Autor ovih redova je konačno mogao da isključi Chord 2Qute na dugme. Niz klikova releja u unutrašnjosti uređaja propušta napon do DAC-a. Zaštita od prenapona i kratkog spoja pruža dodatnu sigurnost za korisnika i potrošača. Displej nudi listu predefinisanih uređaja s poznatim naponima, doduše, ne previše obimnu. Ako se vaš uređaj ne nalazi na listi, dovoljno je pročitati napon na originalnom napajanju i podesiti ga i on će ostati trajno podešen u memoriji. Sada dolazimo do funkcije sweet spot, koja omogućava variranje odabranog napona. Zbog čega biste ovo radili? Samograditelji napajanja, posebno za DAC-ove, uvideli su da blago povišeni napon ima pozitivan uticaj na zvuk, dok su forumi puni debata s decimalama napona za svaki DAC. Hypsos ovo omogućuje okretanjem kontrole u koracima od 0,1 volt, ali ne dozvoljava veće varijacije od pet odsto kako bi se potrošač zaštitio od prenapona.

Displej nudi informacije o mrežnom i izlaznom naponu, kao i o potrošnji i struji. Ova poslednja vrednost i nije najtačnija: na našem DAC-u 2Qute izmerena potrošnja je 250 umesto prikazanih 100 mA, a na Hypsosu se ne menja ni kad se DAC prebaci na najviši sample rate. No, to su sekundarni podaci, koji se više tiču opterećenja napajanja i ne utiču na potrošač.

Hypsos poseduje i ulaz za okidački napon iz pojačivača i risivera, kao i mogućnost za povezivanje s Apple TV uređajem.

Slušni test

Čak i kad proizvođač uređaja kategorički tvrdi da bolje napajanje neće poboljšati zvuk njegovog uređaja, promena uvek postoji. S Hypsosom one nisu na nivou nijansi, niti je prvi utisak “crna” pozadina zvuka. S nominalnim naponom od 12 volti cela zvučna pozornica je reorganizovana, prostornija prema dubini i s prirodnijim i zaobljenijim srednjim opsegom. Bas ima veći volumen i jači udarac, a visoki opseg dobija još finiju definiciju. Pri povećanju napona na 13 volti zvuk postaje gušći i za nijansu tamniji, kao kod tonskih kontrola. Možda će nekima ovako modifikovan zvuk odgovarati, ali nismo sasvim sigurni da je to bila namera Chorda. Iako cena Ferrum Hypsosa može biti ograničavajući faktor za unapređenje sistema ili u nesrazmeri s vrednošću uređaja koji napaja, ovo je svakako dobrodošao dodatak u svaki sistem i sjajna inovacija u domenu audio-pribora.

Ferrum Hypsos
Izlazni napon: 5-30 V
Izlazna struja i snaga: 6 A / 80 W (5-13,3 V), 80 W / izlazni napon (13,3-30 V)
Maksimalna impulsna struja: 9 A
Konektori: DC 5x2,5 mm i 5x2,1 mm
Dimenzije (ŠVD): 217,5x206,5x50 mm
Masa: 2,89 kg
Cena: 995 evra
ferrum.audio
Kvalitet izrade na nivou audio-komponente.
Čujno poboljšanje zvuka.
Kratak napojni kabl do uređaja.
Lista predefinisanih uređaja se ne može ažurirati.
4.8