Samsung Galaxy Tab A 9.7

Tablet za sve

Predstavljamo najnoviji tablet iz ponude južnokorejskog Samsunga. U pitanju je tablet velikih dimenzija, ali niske cene.

sam001

Nedavno lansirani Galaxy Tab A tablet dolazi u nekoliko verzija – prva podela je po veličini ekrana, manji ima dijagonalu od osam inča, dok je veći dijagonale 9,7 inča. Svaka sličnost sa iPad Mini i iPad Air 2 tabletima jeste naravno slučajna. Mi smo na test dobili Tab A 9.7, a ovaj model dolazi u verzijama s podrškom samo za Wi-Fi ili s dodatnom podrškom za LTE. Tab A je u potpunosti izrađen od plastike, koja deluje veoma elegantno, najviše zahvaljujući obodu srebrne boje. Posmatrano frontalno, Tab A ima standardne opcije koje imaju slični tableti na Androidu. Prednja kamera ima rezoluciju od dva megapiksela (1660x1200px), ali, pored nje, nedostaje LED za svetlosna obaveštenja. S desne strane prisutni su mikrofon, taster za uključivanje i kontrolu glasnoće, kao i ulaz za mikro SD kartice, koji podržava memorije do 128 gigabajta. Na dnu se nalaze ulaz za slušalice, mikro USB za punjenje, kao i dva stereo-zvučnika. Na zadnjem panelu primećujemo samo glavnu kameru od pet megapiksela (2592x1944px) s autofokusom, ali, nažalost, bez blica. Tu su i dva malena kruga koja služe za montiranje originalnih zaštitnih futrola.

Hardver
Ugrađeni procesor je Qualcomm APQ 8016 sa četiri jezgra, koji radi na 1,2 gigaherca. Interna memorija je 16 gigabajta, dok je RAM veličine 1,5 gigabajta. Model koji podržava LTE ima dva gigabajta RAM, a 32 gigabajta memorije za skladištenje. Ekran je izrađen u PLS TFT tehnologiji (Plane-to-Line-Switching), koja nudi dobro osvetljenje i dobru sliku posmatrano i pod velikim uglovima, ali rezolucija ekrana je samo 1024×768 piksela. Gustina piksela je samo 132 piksela po inču, što je naravno malo i može vam zasmetati kad zumirate tekst pri čitanju. Na prvi pogled slika je dobra, boje su veoma dopadljive, ali čim krenete u posmatranje detalja na fotografijama, jasno se vide nedostaci ovog ekrana. Očigledno se nešto moralo žrtvovati zarad pristupačnije cene, a ovde je izbor pao na ekran. Baterija je, s druge strane, odlična i ima kapacitet od sjajnih 6.000 miliamper-sati.

sam2Softver
Srećom, ovaj tablet ne dolazi s bezbroj beskorisnih aplikacija, već samo sa aplikacijama koje su vam zaista potrebne. Na prvom mestu naravno tu je desetak aplikacija Googlea, ali, daleko važnije, Tab A dolazi sa Microsoft Office aplikacijama (Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Skype i OneDrive), a Samsung će vas počastiti i sa 100 gigabajta prostora na OneDrive cloud servisu u trajanju od dve godine. Operativni sistem je najnovije generacije Lolipop, odnosno Android 5.0.2. Zahvaljujući velikoj dijagonali rad u Office programima veoma je lagodan i korisniku je potrebno kratko vreme da se navikne. Podržan je i takozvani MultiWindow, što znači da korisnik može podeliti ekran na dva dela i paralelno raditi u dve aplikacije. Nismo napomenuli da postoji verzija ovog tableta i sa S-Pen olovkom, za potpunu lakoću korišćenja.
Treba izdvojiti još nekoliko važnih softverskih dodataka, poput SideSync i QuickConnect, koji će vam omogućiti sinhronizaciju s drugim Samsungovim uređajima. Podržan je i rad više korisnika, gde svako ima svoj korisnički nalog i prilagođava profil svojim potrebama. Interesantan je i Kids Mode, režim rada prilagođen deci, kao i mnogo toga drugog.

U radu
Iako ovaj tablet nema vrhunski hardver, u radu je veoma prijatan i nismo primetili nikakve zastoje. Sve akcije se odvijaju lagodno, a rad u Office aplikacijama lak je i jednostavan. Svakako bi S-Pen bio od velike koristi, ali i prstima je moguće obaviti baš sve. U Office paketu postoji i veliki broj šablona, tako da korisnik ne mora kreirati fajlove od nule, već je mnogo lakše samo izmeniti postojeće fajlove. Što se tiče multimedije, podrška postoji za veliki broj audio i video fajlova. Kao što smo rekli, Tab A 9.7 ima dva zvučnika postavljena na donjem delu ekrana, koji pružaju solidnu reprodukciju (očekivanu za ovu vrstu tableta). Problem nastaje kad tablet zarotirate jer vam onda zvuk dolazi samo s jedne strane. Zvuk je u tom slučaju veoma loš, pa vam se čini da i ne dopire do drugog uha. Inače, manji Tab A od osam inča ima samo jedan zvučnik. Gledanje video-sadržaja nije zadovoljavajuće zbog niske rezolucije ekrana. Dok ceo svet priča o 4K rezoluciji, kupovina tableta koji ne poseduje bar Full HD rezoluciju nema smisla. Shvatamo trku proizvođača zarad konkurentnosti, ali zbog niske rezolucije ekrana teško da će se ovaj tablet dopasti nekome ko voli da gleda filmove ili video-spotove.

Zaključak
Ovaj tablet ima skoro sve što treba: moderan dizajn, solidan kvalitet izrade, dobar hardver, odličnu bateriju, ali sveukupan utisak kvari niska rezolucija ekrana. Uprkos tome što je prikaz boja lep i što se tablet može gledati i pod velikim uglovima, ovo je ipak veliki nedostatak. S druge strane, u ovom cenovnom rangu mnogi tableti pate od istog nedostatka, pa se korisnik mora ili odlučiti na kompromis ili izdvojiti nešto više novca. Od nas dobija preporuku za dobar odnos cene i kvaliteta.

PLUS
Velika dijagonala.
Odlična baterija.
Stereo-zvuk u vertikalnom položaju.
Office aplikacije.

MINUS
Niska rezolucija ekrana.

Procesor: 1.2 GHz quad core
Displej: 9,7 inča, 1024x768
Operativni sistem: Android 5.0 Lollipop
Memorija (RAM/skladište): 1,5 GB / 16 GB
Podrška za S-Pen: da
Ulaz za microsSD: da, do 128 GB
Kamera prednja/zadnja: 2 MP / 5 MP
Baterija: 6,000 mAh; 15 sati
Dimenzije: 242,5x166,8x7,5 mm
Masa: 450 g
Reader Rating2 Votes51
51
Ocena čitalaca