Pioneer VSX-930

Atmos za svačiji džep

Poput drugih velikih igrača u kategoriji AV risivera, i Pioneer je iskoristio proleće za predstavljanje osvežene ponude modela. U našoj redakciji prvi se našao risiver iz sredine ponude, sa oznakom VSX-930.

pioneer DSC_2448

Osim testiranog modela, predstavljen je pristupačniji risiver VSX-830, koji je sveden na pet kanala, ali uz zadržavanje mrežnog povezivanja, kao i skuplji model sa oznakom VSX-1130. Vizuelni imidž prethodne generacije zadržan je u potpunosti, pa VSX-930 izgleda gotovo isto kao njegov prethodnik VSX-924. Uređaj izgleda krajnje jednostavno i bez posebnih dizajnerskih bravura, pa VSX-930 deluje svedeno i nepretenciozno, naročito u crnoj boji. Centralnim delom prednjeg panela dominira veliki dot-matriks displej, ispod kojeg je diskretno uklopljen niz od 10 izduženih tastera. Panel ispod ekrana prilično je pust, ako se izuzme pet okruglih tastera u njegovom gornjem delu. Leva i desna strana prednjeg panela rezervisane su za velike kružne komande za kontrolu glasnoće i odabir aktivnog ulaza, a ispod njih su postavljeni standby taster, pozlaćeni 6,35-milimetarski izlaz za slušalice, ulaz za MCACC PRO (Multi-Channel ACoustic Calibration) mikrofon, USB port i frontalni HDMI ulaz.

Čini se da VSX-930 donosi za dlaku više topline nego prethodnici.

Zadnja strana risivera solidno je popunjena iako je analognih ulaza iz godine u godinu sve manje. VSX-930 raspolaže sa tri analogna ulaza, koji su dopunjeni sa dva digitalna (koaksijalni i optički) i čak šest HDMI ulaza. Pored brojnih HDMI ulaza, za starije uređaje predviđeni su jedan komponentni i dva kompozitna video-ulaza, kao i jedan kompozitni video-izlaz. Dodatni, sve značajniji vid povezivanja omogućen je putem mrežnog priključka, a Pioneer je opremljen i dual-band wi-fi vezom s dve antene. Pored terminala za sedam zvučnika, prisutan je dodatni par za B ili front presence zvučnike, kao i izlazi za dva aktivna sabvufera. Konačno, tu su priključci za FM i AM antenu, kao i IEC priključak za odvojivi strujni kabl.

Unutrašnjost Pioneerovih AV risivera srednje klase uvek je bila tesno spakovana, ali čini nam se da i ovde iz generacije u generaciju vlada sve veća gužva. Osnovna postavka je klasična, s velikim hladnjakom koji se prostire celom širinom prednjeg dela kućišta. Na njegovu zadnju stranu nalepljeno je sedam parova izlaznih tranzistora, ali njihovu oznaku nismo uspeli da vidimo jer su zaklonjeni velikom, uspravno postavljenom štampanom pločom. U zadnjem delu su smeštene još dve vodoravne i dve uspravne ploče, pa su i elektrolitski kondenzatori potpuno skriveni od pogleda, a zadnji levi ugao rezerevisan je za EI transformator i sekciju napajanja. Za obradu audio-signala u digitalnom domenu zadužen je par DSP kola Texas Instruments Aureus, a digitalno-analognu konverziju obavlja 24-bitski čip ESS Sabre ES9006. Baratanje video-signalom obavljaju kola proizvođača Silicon Image, dok je za kontrolu mreže zadužen višejezgarni SMSC procesor.

Tehnologija na delu
VSX-930 stiže u uobičajenom pakovanju, koje obuhvata brzi vodič u štampanoj formi i kompletno korisničko uputstvo na CD-u. Tu su još sobne FM i AM antene, mikrofon za automatsku kalibraciju sistema i odvojivi strujni kabl. Daljinski upravljač nosi oznaku AXD7723, punih je dimenzija i pravilne forme, te omogućava kontrolu celog sistema. Iako pravo pozadinsko osvetljenje tastera izostaje, dvadesetak najvažnijih komandi ima fosforescentni premaz, pa su vidljive i u mraku.

pioneer DSC_2461

U pogledu povezivanja i mogućnosti ovaj Pioneer zaista ostavlja malo neispunjenih želja. Pored analognih i digitalnih ulaza, na raspolaganju je povezivanje na lokalnu mrežu pomoću kabla ili bežičnim putem. Pored podrške za 192 kHz/24-bitski FLAC i WAV, kao i mnoge druge audio-formate, VSX-930 reprodukuje sve popularniji DSD s frekvencijom semplovanja od 2,8 i 5,6 megaherca (DSD64/128). HDMI 2.0 priključci na putu video-signala podržavaju 4K video, a risiver je osposobljen i za upscaling 1080p formata na 4K/60p. Šlag na torti jeste prisustvo dekodera za Dolby Atmos, pa je VSX-930 jedan od prvih uređaja ove cenovne kategorije s podrškom za neki od Immersive Sound višekanalnih formata. U apsolutnom smislu, moglo bi se poželeti još samo gramofonsko pretpojačalo i USB-B port za vezu s računarom, ali je pri pogledu na cenu jasno da se granica negde morala povući.

Za vreme kritičkog slušanja brzo nam je postalo jasno da VSX-930 nastavlja tamo gde su stali njegovi prethodnici. U dvokanalnom režimu zvuk je veoma dobar, s jasnom separacijom kanala i obiljem snage. Scena ima solidnu širinu, a instrumenti su dobro pozicionirani. Ipak, tokom reprodukcije složenih orkestarskih dela, pri većim glasnoćama, može doći do malog pada definicije – risiver jednostavno ne uspeva da do kraja ocrta svaki ton i postavi ga na odgovarajuće mesto. Tonalni balans je dobro odmeren, a čini se da VSX-930 donosi za dlaku više topline nego prethodnici, što ga čini još prijatnijim za slušanje na duge staze. Prilikom reprodukcije višekanalnih formata, Pioneer se pokazuje u još boljem svetlu – trodimenzionalni efekti su sjajno prikazani, a dinamika je na veoma visokom nivou za ovu klasu risivera. Iako ovom prilikom nismo imali na raspolaganju sedmokanalni sistem više klase, koji bi zaista stavio na muke amplifikaciju ovog uređaja, iskustvo s prethodnim generacijama govori nam da se VSX-930 ni u ovakvom okruženju ne bi obrukao. S druge strane, povezan na surround zvučnike adekvatnog cenovnog razreda, Pioneer se pokazao kao sposoban i izuzetno muzikalan uređaj.

pioneer DSC_2468Tokom testiranja, pored neosporno dobrog zvuka, imali smo priliku da se pobliže upoznamo s Pioneerovom kontrolnom aplikacijom iControlAV5. Aplikacija je besplatna i postoji u verziji za Android i Apple uređaje, a omogućava zaista veliki stepen kontrole. Osim odabira izvora, upravljanja reprodukcijom i čuvanja plejlista, putem aplikacije mogu se obaviti i detaljna podešavanja sistema, sve do selekcije modaliteta rada i podešavanja zvuka po želji. Posebno nam se svidela funkcija “Emphasis”, koja omogućava jednostavno podešavanje najnižih frekvencija, kao i dijaloga tokom gledanja filmova. Raspored komandi i podstranica je intuitivan, a sve je upakovano u moderan i atraktivan dizajn, pa korišćenje aplikacije predstavlja pravo uživanje.

Još jedan pobednik
Kad su ovako svestrane sprave u pitanju, zbog ograničenog prostora nam se sve češće dešava da i ne pomenemo veliki broj funkcija, a VSX-930 ih ima još podosta. Automatska kalibracija radi bez greške, isto kao i bežično blutut i AirPlay povezivanje, dok su višekanalni zapisi podržani do 96/24. DLNA 1.5 pruža kompatibilnost sa svim UPnP serverima, a vTuner omogućava slušanje internet radija. Zaista, Pioneer VSX-930 pruža neverovatno mnogo mogućnosti i zvuka po više nego prihvatljivoj ceni.

PLUS
Odlična kontrolna aplikacija.
Podrška za DSD i Atmos.
Prijatan i dobro definisan zvuk.
Sjajni surround efekti.

MINUS
Ništa po ovoj ceni.

Kontinualna snaga: 7x105 W na 8 oma
Frekvencijski opseg: 20 Hz - 20 kHz
Izobličenja THD: 0,09%
Formati: Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD, Dolby Atmos, DTS-ES, DTS Neo: 6, DTS-HD Master Audio
Analogni audio ulazi/izlazi: 3/0
Digitalni audio ulazi/izlazi: 2/0
HDMI ulazi/izlazi: 7/2
Komponentni video ulazi/izlazi: 1/0
Kompozitni video ulazi/izlazi: 2/1
Izlazi za zvučnike: 7.2
Izlaz za slušalice: Da
Tjuner: FM/AM, RDS, 63 mem. mesta
Dodatno: USB, LAN, Wi-Fi, blutut, AirPlay
Dimenzije (ŠxVxD): 435x168x363 mm
Masa: 9,8 kg
Cena: oko 630 evra
Reader Rating6 Votes83
83
Ocena čitalaca