Huawei P8

Izazivač flagshipa

Napredak u finišu izrade uređaja i znatno poboljšana kamera u odnosu na prethodnika dve su karakteristike koje u najkraćim crtama opisuju ovogodišnji flagship model kineskog giganta.

Huawei se priključio trendu koji su zacrtali ostali premijum brendovi stavljajući naglasak na dizajn i napredak foto-aparata, čime se naslućuje da su ostale tehničke karakteristike uređaja već s prethodnim modelom dosegle funkcionalni vrh. Pomaci su uočljivi i na drugim komponentama uređaja, do kojih je korisnicima i dalje i te kako stalo, poput ekrana, čipseta, baterije i softvera.

Specifikacijama koje u svakodnevici funkcionišu tako da nude osećaj rada s punokrvnim flagshipom ovaj uređaj je jedan od atraktivnijih top-smartfona na tržištu.

Tu su, od bitnih karakteristika, aluminijumsko unibody kućište, 5,2-inčni Full HD ekran, osmojezgarni procesor Kirin 930 “kućne izrade”, koji kuca taktom od dva gigaherca, potpomognut s tri gigabajta RAM-a i 16 gigabajta radne memorije proširive microSD karticama (postoji i premijum model sa 64 gigabajta interno pohrambenog prostora), baterija kapaciteta 2.680 miliamper-sati, kao i 13-megapikselna pozadinska kamera s optičkom stabilizacijom i osmomegapikselna selfi-kamera.

Originalno neoriginalan
Aluminijumsko kućište Huaweia P8 nadomešta kombinaciju staklene pozadine i metalnog ruba s prošlogodišnjeg modela, zbog čega se sada aparat čini znatno lakšim, no to sugeriše njegova deklarisana masa od 144 grama. Debljinom od 6,4 milimetra i strogo četvrtastim oblikom bez ikakvih zaobljenja pruža istovremeno osećaj elegancije i čvrstoće, ali ne i naročite ergonomičnosti. On uprkos nedostatku ikakvog zaobljenja ili ulaganja u detaljniji finiš aluminijuma, ipak, leži dosta pouzdano u ruci i jasno je da je taj neznatni nedostatak ergonomije kompromis učinjen radi postizanja elegancije – današnje tržište prati takav trend gde je takav kompromis neophodan.
Impresivan odnos površine ekrana i sveukupne prednje površine uređaja od čak 78,3% pruža veliku raskoš čak i prilikom korištenja telefona samo jednom rukom, te se svakako može zaključiti da Huawei P8 pruža premijum osećaj u ruci, pa je jasno da se radi o telefonu visoke klase.
Uz sve to, Huawei se ni ovaj put nije libio da pozajmi rešenja konkurencije kad je reč o dizajnu, pa mnogi elementi uveliko podsećaju (zapravo, u potpunosti su isti) na one na Appleovim, Samsungovim i HTC-ovim flagship modelima smartfona. Ipak, ne može se reći da P8 ne sledi linije prethodnika (Ascenda P6 i Ascenda P7), zbog čega ipak ima određenu prepoznatljivost. Upadljivo je da je proizvođač na belom modelu odlučio da izostavi logotip na prednjoj strani telefona, ma koliko bio svestan da neoriginalnost za mnoge kupce predstavlja prednost a ne nedostatak.
Prednja strana Huaweia P8 ispod ekrana ne donosi nikakve tipke, dok se iznad ekrana nalaze samo zvučnik za telefonske razgovore, prednja osmomegapikselna kamera i nekoliko senzora. Pozadi je sa uskog komada uklonjen aluminijum kako bi se omogućilo prodiranje signala svim ugrađenim antenama, a smeštena je pozadinska 13-megapikselna kamera uz dvostruki LED blic, dok je logotip smešten pri sredini, pa su sličnosti s Appleovim najnovijim iPhoneom izuzetno velike.
S leve strane uređaja Huawei nije smestio nikakve tipke, dok je u desnu doslovce nagurao dva otvora za kartice, u koje je moguće umetnuti dve nanoSIM kartice (za dual-SIM način rada), odnosno jednu nanoSIM karticu i jednu microSD karticu za proširivanje memorijskih kapaciteta za skladištenje podataka. Tu su još i Power-taster i tasteri za kontrolu glasnoće. Na donjem delu telefona su perforacije stereo-zvučnika, između kojih se tačno u sredinu smestio microUSB priključak, dok je na gornjem rubu sićušan sekundarni mikrofon, kao i 3,5-mm audio-priključak.

Odličan IPS
Ekran je jedan od onih delova Huaweija P8 zbog kojih će kupci biti veoma zadovoljni s obzirom na to da je vrlo precizno napravljen prema spomenutom receptu “dovoljno dobar da impresionira, ali ne i najbolji na svetu”. Reč je o 5,2-inčnom Full HD IPS LCD-u s Full HD rezolucijom 1080×1920 piksela, što konačno rezultira gustoćom od 424 ppi.
Prikaz slike je stoga izrazito oštar i nemoguće je lako razaznati pojedine piksele čak ni kad se prati sporo animiranje tankih ukošenih linija koje menjaju ugao nagiba ili scroll i dijagonalno pomicanje tankih fontova na veb-stranicama. Tako opisano, može se zaključiti da Huawei P8 nudi savršenu oštrinu prikaza i da ekrani s većom gustoćom piksela (posebno oni s QHD rezolucijom) zaista nemaju posebnog smisla, no činjenica je da QHD ekrani uživo ostavljaju za nijansu upečatljiviji utisak. To je u slučaju ovog uređaja nebitno jer je ekran na P8 impresivan i ostavlja utisak rada s premijum klasom telefona.
Tu je i vrlo postojan kontrast i širok ugao vidljivosti. Kad je reč o bojama, naglasak je ipak stavljen na tamnije i hladnije tonove, što znači da telefon realističnije pokazuje deo spektra bliži crnoj nego beloj boji, no u stvarnosti je saturacija na ekranu natprosečna i sigurno nijedan kupac neće imati primedbu na kvalitet slike koju pruža P8. Zanimljivo je da se nivo zasićenosti boja može ručno podesiti unutar postavki, čime se tonovi i deo spektra koji će biti naglašeni mogu prilagoditi ličnim preferencijama. Uz ponudu nekoliko tema, wallpapera i setova ikona koje je Huawei već postavio na telefon, moguće je pronaći kombinaciju koja pruža i posebno ugodan rad i impresivan utisak.
Pri izloženosti dnevnom svetlu, valja napomenuti, ekran ovog uređaja pruža prosečnu postojanost kontrasta za top-klasu telefona. Zavisno od kombinacije odabrane teme i spomenutih postavki, rad na suncu biće bolje ili lošije osvetljen, ali i dovoljno dobar da kupci nemaju primedbe i da – setivši se da su za Huawei P8 platili manje nego za bilo koji drugi flagship – uživaju u više nego solidnom prikazu.

Performanse i trajanje baterije
Slične pohvale mogu se uputiti i performansama čipseta u ovom uređaju. Huaweiev čipset Kirin 930 s osam jezgara sasvim glatko odrađuje sve zadatke koji se postave pred njega. Procesor dolazi s kombinacijom četiri Cortex-A53 jezgra na taktu od dva gigaherca i četiri Cortex-A53 jezgra s taktom od 1,5 gigaherca, kao i s grafičkim podsastavom Mali-T628, što je kombinacija koja – na nivou arhitekture – nudi proverene uslove za dugotrajan fluidan rad Androida 5.0.2 (Lollipop).
Nije, ponovo, ovde reč o zvučnim imenima silicijumske industrije koji obaraju rekorde na sintetičkim merenjima, poput Qualcomma ili Samsunga, ali se radi o hardveru koji pruža fluidnost svojstvenu flagshipima, uz pružanje prostora proizvođaču da održi razumnu cenu telefona. Svemu pomaže i činjenica da telefon dolazi s čak tri gigabajta RAM-a i što Full HD rezolucija nije toliko zahtevna kao QHD na poznatijim modelima, pa Huawei P8 nudi optimalnu kombinaciju zahtevnosti te softversko-hardverske platforme koja će kupce zadovoljiti.
Korišćenje sopstvenog procesora i rezolucije koja ne ide – kako su još na prezentaciji telefona u Londonu rekli predstavnici Huaweia – nepotrebno iznad nivoa koji može razaznati prosečno ljudsko oko osiguralo je da P8 ima istovremeno performanse flagshipa i cenu mid-range (doduše, gornjeg dela mid-range ponude) telefona. Takva kombinacija nije se previše odrazila na eventualnu veću autonomiju baterije. Ona sa svojih 2.680 miliamper-sati izdržava otprilike dan do dan i po intenzivnog rada, što je prosečna vrednost za telefon ove veličine.

Nova kamera
Pozadinska kamera kod Huaweia P8 dolazi sa 13-megapikselnim Sonyjevim senzorom, no pažnju privlači mogućnost rotacije optički stabilizovanih sočiva do 1,6 stepeni. To je, makar nominalno, dvostruko snažnija optička stabilizacija od one koju ima, na primer, iPhone 6 Plus, no Huawei ne specificira brzinu sočiva, odnosno otvor blende, što je takođe bitan faktor pri formiranju konačnih fotografija, posebno pri lošijim uslovima osvetljenja, kada razlike među kamerama na smartfonima najviše dolaze do izražaja.
Pre analize snimaka bitno je spomenuti i to da je kamera ovog telefona prava, ima četvorobojnu, dakle RGBW matricu senzora, što omogućuje kumulativno primanje više svetla i uverljiviji kontrast. Utoliko softverski nije nužno intenzivno uklanjati šumove pri snimanju s lošim osvetljenjem, pa kamera telefona nudi mekše tonove, više detalja i čistije noćne snimke.
Rezultat svega ovoga uopšte nije loš, pa se i za kvalitet snimaka može reći da je dovoljno dobar da kupci budu zadovoljni, ali nije uporediv s onim koji nude skuplji flagshipovi premijum brandova. Generalno, fotografije dolaze s vrlo velikim dinamičkim rasponom, ispravnom saturacijom i solidnim nivoom detalja, no ne i s jednako pohvalnom oštrinom. To znači da će na ekranu samog telefona izgledati zaista sjajno, isto kao i na društvenim mrežama poput Facebooka i Twittera, no ako ih gledamo na većem monitoru ili ih odštampamo na fotografski papir, vidi se mnogo veća količina artefakata, pa deluju gotovo neoštro.
Napredak u odnosu na prethodne modele ipak je vidljiv, naročito je kod pozadinske kamere napravljen najveći pomak u odnosu na prethodni model, no – kao i kod svih drugih karakteristika – može se i bolje. Ali verovatno ne po ovoj ceni…
Svi koji se odluče za Huawei P8 biće zadovoljni dizajnom, uverljivim finišem aparata i premijum osećajem koji pružaju ekran i čipset, dok će cepidlake zameriti određene neoriginalnosti u dizajnu i artefakte na uvećanim fotografijama. Oni koji žele mnogo za razumnu cenu neće se previše dvoumiti oko ovog uređaja.

PLUS
Čvrsta izrada
Raskošan i kvalitetan ekran.

MINUS
Artefakti vidljivi kad se povećaju slike.
Neoriginalnost dizajna.

Ekran: 5,2“ (1080x1920)
Memorija 16/64 GB, 3 GB RAM
Procesor: Kirin 930/935, octa-core
Dimenzije: 145x72x6,4 mm
Masa: 144 g
Cena: 499 evra (16 GB)
Reader Rating13 Votes
82
82
Ocena čitalaca