JBL Arena 120

Mali basista

Manji regalski model iz serije Arena predstavlja se kao dvostruka ličnost jer mu kompresioni kabinet omogućava postavljanje na stalke, ali i montažu na zid bez gubitaka u kvalitetu reprodukcije.

jbl01Nova JBL serija Arena, čije smo predstavljanje započeli u prethodnom broju, sastoji se od ukupno šest modela. Podnostojeći zvučnici Arena 180 i Arena 170 dopunjeni su regalskim modelima Arena 130 i Arena 120, kao i centralnim zvučnikom Arena 125C i sabvuferom Arena SUB100. Nakon testiranja najvećih kutija u seriji, u ovom broju pažnju ćemo posvetiti manjem bookshelf modelu, koji se odlikuje pristupačnom cenom i donekle neuobičajenim proporcijama.

Vitak profil
Sudeći prema visini od 34 i širini od nepunih 19 centimetara, reklo bi se da Arena 120 spadaju u kategoriju standardnih regalskih zvučnika nešto manjih dimenzija. Međutim, dubina kabineta od samo 11,3 centimetra ukazuje na to da su ovi zvučnici pogodni za direktnu montažu na zid, kao stereo-par u manjim prostorijama ili zadnji/surround kanali u sklopu sistema kućnog bioskopa. Takvu koncepciju potvrđuju integrisani nosači na zadnjoj strani, kao i kompresioni dizajn kabineta.

Kao i svi drugi modeli u ovoj seriji, Arena 120 su trenutno dostupni samo u finišu crne ili bele boje. Iako razumemo da je to u cilju što niže cene, bilo bi lepo da u budućnosti vidimo ove zvučnike u još nekim bojama, kao što su klasična braon ili luksuzna tamnocrvena. Ipak, završna obrada je sasvim dobra i potpuno u standardnu klase, pa se u tom pogledu ovim zvučnicima nema šta zameriti. Vizuelno, Arena 120 prate stil većih modela i odlikuju se pravilnom formom i nepretencioznim dizajnom. Kutijast izgled izbegnut je zaobljavanjem uspravnih rubova prednjeg panela, dok se gornja i bočne strane sužavaju ka zadnjoj strani, pa zvučnik ima trapezoidnu osnovu. Pored toga, pažljivijim pregledom primećuju se mali, ali efektni dizajnerski trikovi jer su prednja, gornja i zadnja strana izvedene u crnoj boji s teksturom fine granulacije, dok su samo bokovi prekriveni drvenim finišom. Platnena mrežica je takođe lepo uklopljena, s hromiranim trakama na gornjem i donjem delu, koje predstavljaju kontrast potpuno mračnoj pojavi zvučnika.

Na prednjem panelu postavljene su zvučničke jedinice istog tipa kao kod velikih floorstandera Arena 180. Kupolasti visokotonac izrađen je od tekstila, ima prečnik od 25 milimetara i smešten je u patentirani HDI (High Definition Imaging) usmerivač, koji se prostire gotovo celom širinom prednje strane. Srednjotonsko-niskotonski drajver ima prečnik od 140 milimetara i izrađen je od policeluloze, a mat crni okvir potpuno se uklapa u ostatak prednjeg panela. Arena 120 izvedeni su u dvosistemskoj topologiji, s reznom frekvencijom na 2,5 kiloherca (18 dB po oktavi) i nominalnom impedansom na osam oma, dok osetljivost iznosi 86 decibela (1 w/1 m). Frekvencijski opseg kreće se od 100 herca do 40 kiloherca, a proizvođač preporučuje upotrebu s pojačalima snage 20 do 100 vati po kanalu.

Arena 120 su nas obradovali potpuno prirodnim zvukom saksofona.

Zvuk
Zahvaljujući manjoj dubini kućišta, Arena 120 se isporučuju u relativno maloj kutiji, a u pakovanju se nalaze korisničko uputstvo, šablon za bušenje rupa u slučaju montaže na zid i osam samolepljivih gumenih odstojnika, koji se mogu postaviti na donju ili zadnju stranu kabineta. Kako bi mogli biti sasvim prislonjeni na zid, Arena 120 na zadnjoj strani imaju terminale koji su uvučeni u kabinet, a tu je i udubljenje za smeštaj zvučničkih kablova. Otpakivanje i postavljanje protiču brzo i jednostavno, pa se Arena 120 već nakon nekoliko minuta nalaze u sastavu audio-sistema i spremni su da pokažu šta umeju. S obzirom na to da su u pitanju kompresioni kabineti, za početak smo ih postavili na svega nekoliko centimetara od zadnjeg zida kako bismo isprobali kvalitet reprodukcije pri takvom pozicioniranju.

jbl DSC_2481U numeri „Tubby“ čikaškog džez perkusioniste Teda Sirote Arena 120 su nas obradovali potpuno prirodnim zvukom saksofona, uz detaljne i precizne tonove ritam-sekcije. Scena je bila dobro rekreirana po širini, a zvučnici su pokazali da mogu da zvuče odlično i u nešto većoj prostoriji od oko 25 kvadratnih metara. Ubrzo je na videlo izašla i „porodična crta“ u vidu odličnog niskotonskog područja, sa zavidnom masom i udarcem u odnosu na skroman gabarit zvučnika. Bez obzira na to da li je reč bila o čvrstom ritmu bas-gitare, labavom i odzvanjajućem zvuku kontrabasa ili snažnom udarcu bas-bubnja, Arena 120 su bili na visini zadatka i iz svojih nevelikih kabineta izvlačili sjajne, gotovo nemoguće dobre i tačne tonove. Iako su deklarisani na donju granicu od 100 herca, ovi zvučnici imaju karakter i držanje „pravih“ i velikih kutija, pa se izuzetno hrabro hvataju ukoštac sa svakom vrstom muzičkog materijala. Srednji tonovi su prijatni i nenapadni, i odlično se nadovezuju na niskotonski opseg. Tonalni balans je relativno neutralan, a zvuk jasan, ali bi ovom opsegu prijalo malo više otvorenosti, čime bi i detalji više došli do izražaja. Ovako, muzikalnost i kolorit su odlični, ali nedostaje onih sitnica i finesa koje muzici daju karakter i intimnost. Najviši spektar je jednako smiren i nenapadan, te kao takav savršen za lagani džez ili instrumentalnu muziku, ali smo tokom slušanja agresivnijih numera poželeli malo više britkosti u zvuku.

Nakon prvog dela testa, udaljavanje zvučnika na oko pola metra od zadnjeg zida donelo je male, ali primetne promene u reprodukciji. Niskotonski opseg je zadržao sve pozitivne karakteristike, ali se neznatno povukao, što je omogućilo da detalji u srednjim i visokim tonovima postanu izraženiji. Sve ovo rezultiralo je boljim tonalnim balansom i uravnoteženijom reprodukcijom, te pokazalo da ni kompresioni kabineti nisu imuni na okruženje i pozicioniranje u prostoru. Takođe, zahvaljujući manjoj udaljenosti od pozicije za slušanje, testirani zvučnici su pružili bolji fokus i jasnije ocrtavanje tonova, naročito u srednjem i visokom opsegu. Stoga, zaključak je da bi, ukoliko se koriste kao stereo-par, Arene 120 u manjoj prostoriji trebalo postaviti na zid, dok bi u većoj prostoriji bilo idealno da stoje na stalcima, uz određeno odstojanje od zadnjeg zida.

Zaključak
Na kraju, moramo da odamo priznanje kompaniji JBL zato što je uspela da napravi kutije koje odlično zvuče na stalcima, ali i postavljeni na zid. Iako je reč o velikoj i ozbiljnoj kompaniji u čiju stručnost i resurse ne treba sumnjati, mnogi jednako dobri proizvođači su se opekli upravo na zvučnicima ovog koncepta. Dodatnu pogodnost predstavlja veoma povoljna cena, pa se nameće zaključak da Arena 120 zapravo nemaju istinsku konkurenciju. Ovi zvučnici zvuče jednako dobro kao najbolji u datoj cenovnoj kategoriji, ali su daleko manje zahtevni po pitanju pozicioniranja i po potrebi se mogu montirati direktno na zid. Od ovako pristupačnih zvučnika teško da bi se moglo tražiti više.

PLUS
Diskretan i nepretenciozan dizajn.
Mogućnost postavljanja na stalke ili na zid.
Sjajni niski tonovi.
Prirodnost i odličan tonalni balans.
Pristupačna cena.

MINUS
Detaljnost visokog i srednjeg opsega.

Preporučena snaga pojačala: 20-100 W
Frekvencijski opseg: 100 Hz - 40 kHz
Osetljivost (1 W/1 m): 86 dB
Impedansa: 8 oma
Topologija: 1x140 mm bas/srednjotonac, 1x25 mm visokotonac
Dimenzije (ŠxVxD): 188x341x113 mm
Masa: 3,5 kg
Cena: 220 evra
Reader Rating2 Votes65
65
Ocena čitalaca