FiiO X3 2nd gen

Druga generacija

Druga generacija prenosivog plejera iz sredine ponude proizvođača FiiO donosi unapređenja u pogledu podržanih fajlova i kvaliteta reprodukcije, ali i neke druge promene.

fiio01

Za razliku od modela X1 i X5, koji su od početka opremljeni horizontalno postavljenim ekranom i velikom, višenamenskom kružnom komandom, plejer X3 prve generacije imao je uspravno postavljen ekran i garnituru klasičnih tastera. U drugoj generaciji to je izmenjeno jer je novi X3 2nd gen dobio isti tip postavke prednjeg panela, pa se u vizuelnom pogledu više ne izdvaja od ostatka ponude. Kućište je izrađeno u potpunosti od legure aluminijuma, a finiš je izveden u atraktivnoj boji titanijuma, pa X3 druge generacije izgleda robustno i luksuzno. Horizontalni TFT ekran dijagonale 51 milimetar preuzet je od modela X1 i ima rezoluciju 320×240 piksela, dok veći IPS ekran s rezolucijom 400×360 piksela ostaje rezervisan za prestižni X5. Pomenuta kružna komanda zauzima gotovo celu donju polovinu prednjeg panela i, kao kod druga dva modela, presvučena je gumom koja sprečava klizanje prsta. U njenom središtu nalazi se veliki višenamenski taster, dok su oko spoljašnjeg ruba postavljena još četiri manja kružna tastera. Takođe, u samom dnu prednjeg panela smeštena je diskretna LE dioda, koja različitim bojama prikazuje status uređaja. Na levom boku postavljeni su tasteri za uključivanje i kontrolu glasnoće, koji su, kao i tasteri na prednjem panelu, izrađeni u potpunosti od metala. Na desnom boku nalazi se prorez za mikro SD karticu, dok je na donjoj strani smešten mikro USB port. Gornja strana rezervisana je za dva 3,5-milimetarska mini-džek priključka, koji služe kao izlaz za slušalice i kombinovani analogni/digitalni izlaz. Zadnja strana je potpuno prazna, pa je njena površina iskorišćena za postavljanje logotipa proizvođača, oznake modela i drugih informacija.

fiox33Unutra
Kao što smo već navikli kad je ovaj proizvođač u pitanju, unutrašnjost plejera je veoma dobro osmišljena i ispunjena kvalitetnim komponentama. Za pokretanje sistema upotrebljen je procesor Ingenic JZ4760B sa XBurst jezgrom na 600 megaherca, koji se odlikuje odličnim performansama i malom potrošnjom. Za dobar zvuk zadužen je D/A konverter Cirrus Logic CS4398, što predstavlja jednu od najvećih promena u odnosu na prvu generaciju, koja je na ovoj poziciji imala DAC Wolfson WM8740. Za što manji džiter upotrebljena su dva kristalna oscilatora – jedan za fajlove od 44,1, 88,2 i 176,4 kiloherca i drugi za rezoluciju od 48, 96 i 192 kiloherca. U analognom delu postavljena su dva operaciona pojačivača Texas Instruments OPA1642, kao i pojačalo za slušalice istog proizvođača sa oznakom LMH6643. Spisak komponenata kompletira interna baterija, koja je postavljena uz zadnji panel i ima kapacitet od 2.600 miliamper-sati.

U radu
FiiO X3 druge generacije isporučuje se u lepom i praktičnom pakovanju, a spisak prateće opreme prilično je bogat. Pored brzog vodiča za upotrebu, uz uređaj stiže ne posebno lepa, ali veoma korisna zaštitna silikonska futrola, kao i tri zaštitne folije za ekran. Za povezivanje je predviđen adapter sa 3,5-milimetarskog na koaksijalni digitalni kabl, a za punjenje se isporučuje standardni mini USB/USB-A kabl. Ukoliko korisnik želi, može promeniti izgled uređaja pomoću nalepnica u imitaciji drveta, karbon-kevlara i s motivima zastave SAD. Na kraju, kupcima se u paketu isporučuje poseban kod, pomoću kojeg se ostvaruje popust od 15 procenata pri kupovini digitalnih audio-izdanja u online prodavnici HDtracks.

Prvi deo slušnog testa obavili smo pomoću slušalica Sennheiser MM 550X Travel kako bismo ocenili X3 u onome za šta je prvenstveno namenjen – zvuku u pokretu. Ova kombinacija zvučala je rafinirano, s mekano zaobljenim tonovima i nešto toplijim, veoma prijatnim basovima. Najniži tonovi imaju izuzetnu masu i veoma dobru definiciju, a u pojedinim numerama činilo nam se da je bas čak prenaglašen. Ipak, pozitivno je što se zvuk može podešavati pomoću desetopojasnog ekvilajzera, što garantuje da X3 može svima da ugodi. Pomenuta rafiniranost najbolje se čuje u srednjim i visokim tonovima, koji su prepuni nežnih detalja i nikad ne prelaze u zonu oštrog i sirovog zvuka. Separacija tonova je odlična u sva tri opsega, pa i kompleksne kompozicije zvuče jasno i precizno. Zvučna scena je veoma dobro odmerena, a njena veličina ne izlazi iz okvira realnosti i ne deluje usiljeno. Pored toga, nakon nekoliko dana testiranja na X3 smo počeli da primećujemo detalje na koje samo upotreba u praksi može da ukaže. Jedan od njih je mala izbočina na tasteru za povećanje glasnoće, koja omogućava orijentaciju i podešavanje zvuka bez gledanja, dok je plejer u džepu. Takođe, novi ekran i korisničko okruženje približavaju ovaj plejer skupljem modelu X5, a korišćenje je zaista jednostavno i intuitivno.

Separacija tonova je odlična u sva tri opsega.

Nakon upotrebe sa slušalicama, rešili smo da isprobamo X3 kao eksterni D/A konverter u sklopu stereo-sistema. Zahvaljujući odličnom DAC čipu Cirrus Logic CS4398, mali plejer se u ovoj ulozi pokazao veoma dobro i pružio kvalitet reprodukcije potpuno u ravni s pristupačnijim D/A konverterima. Zapravo, X3 ih u pojedinim segmentima čak i nadmašuje, pa smo uz njega uživali u veoma prijatnom, celovitom i nešto toplijem zvuku. Detalji i širina scene su odlični, pa se tokom slušanja stiče utisak celovitosti muzičkog dela, bez osećaja da bilo šta nedostaje. Asinhrona USB veza i podrška za 192 kHz/24-bitske i DSD fajlove dolaze kao šlag na torti jer nam je ovaj maleni uređaj omogućio reprodukciju sjajnih viokorezolutivnih zapisa.

Napredak?
Iako je već na prvi pogled, zahvaljujući novom ekranu i rasporedu komandi, bolji od prethodnika, novi X3 ima i neke odlike u kojima je razvoj krenuo unazad. Tako, interna memorija više ne postoji i korisnik se mora osloniti na mikro SD karticu kapaciteta do 128 gigabajta, a kapacitet interne baterije smanjen je sa 3.100 na 2.600 miliamper-sati. Na sreću, ove karakteristike su u domenu praktičnosti, a moguće je i da su nove komponente i ekran zauzeli više prostora, pa je nešto moralo da otpadne. S druge strane, u pogledu ugrađenih komponenti, jednostavnosti upotrebe i kvaliteta zvuka X3 druge generacije nesumnjivo je bolji od prethodnika i u pojedinim segmentima veoma se približio flagship modelu X5. Stoga, smatramo da je povećanje cene od 15 procenata sasvim skromno jer se po ceni od 229 evra dobija izuzetno moderan, kvalitetan i višestruko upotrebljiv plejer/DAC odličnog zvuka.

PLUS
Potpuno metalno kućište.
Novi ekran i korisničko okruženje.
Mogućnost rada kao eksterni USB DAC.
Podrška za 192/24 i DSD128.
Odličan, rafiniran zvuk.

MINUS
Nema internu memoriju.
Rezolucija ekrana mogla bi biti veća.

Ekran: TFT 51 mm, 320x240 px
D/A konverter: Cirrus Logic CS4398
Frekvencijski opseg: 20 Hz - 20 kHz
Izobličenja THD (1 kHz): <0,001%
Formati: AAC, AIFF, ALAC, APE, DSD, FLAC, MP3, OGG, WAV, WMA
Analogni izlazi: 1x 3,5 mm mini-džek
Digitalni izlazi: 1x 3,5 mm mini-džek
Izlaz za slušalice: 3,5 mm
Memorija: mikro SD slot
Dodatno: USB
Interna baterija: 2.600 mAh
Dimenzije (ŠxVxD): 57x96x16 mm
Masa: 135 g
Cena: 229 evra
Reader Rating4 Votes91
91
Ocena čitalaca