Manger Audio p1 & c1

Korak bliže prirodnom zvuku

Audio-noviteti predstavljaju uglavnom varijacije i poboljšanja već postojećih tehnologija, ali se povremeno pojave i suštinski nova rešenja i proboji.

c1_frontU nauci se često dešava da zakoni fizike prkose preciznim teorijskim proračunima, a da dobijeni rezultati demantuju postojeće znanje i uverenja. Jedan takav slučaj se dogodio pre oko 35 godina nemačkom konstruktoru Josefu Mangeru, kad je predstavio novi princip zvučnika profesoru fizike Manfredu Hecklu s Tehničkog univerziteta u Berlinu. Heckl je tad bio jedan od vodećih svetskih autoriteta u oblasti akustike, u kojoj je već 90 godina kao jedini princip vladao dinamički zvučnik Ricea i Kellogga. Tom zvučniku, kakav svi poznajemo i koji sačinjavaju električni kalem i membrana koja potiskuje vazduh, Manger je, uprkos Hecklovoj neverici, za koju je kasnije i sâm priznao da je bila pogrešna, suprotstavio zvučnik koji radi na principu emitovanja transverzalnih talasa. Od male firme koja je u Nemačku uvozila razglasne sisteme Marshall, Fender i Klipsch i čijeg je vlasnika zanimalo zbog čega svi oni zvuče bitno drugačije od živog zvuka nastao je Manger Audio.

Manger zvučnička jedinica
Manger Schall Wandler (akustički transformator), koji je usavršavan punih 40 godina, i danas čini srce zvučnika ove firme i funkcioniše na principu transverzalnih talasa. Za razliku od dinamičkog zvučnika koji osciluje u pravcu prostiranja zvuka, ovde su transverzalni talasi poprečni u odnosu na taj pravac. Takve zvučne talase, na primer, proizvode žice klavira. Na koji način to polazi za rukom ovom zvučniku nesvakidašnjeg i elegantnog izgleda sa zvezdastim krajevima? Ravna kružna površina, po kojoj se talasi koncentrično prostiru od centra ka obodu, nije ujednačena, već se njena krutost povećava ka periferiji, što direktno utiče na raspored frekvencija, slično membrani ljudskog uha: visoke frekvencije polaze od centra i veoma brzo se umrtve, dok se niže frekvencije zbog veće energije prostiru sve dalje ka obodu. Tamo ih apsorbuje zvezdasti obod od materijala za dampiranje, koji ima zadatak da spreči njihovo odbijanje i vraćanje u ovaj složeni splet talasnih dužina, koji obuhvata neverovatan opseg od 80 herca do čak 40 kiloherca. Na taj način, aktivna površina membrane pre
nika 190 mm zapravo zavisi od talasne dužine. Izrada koja ovaj princip funkcionisanja sprovodi u delo veoma je kompleksna i odvija se isključivo u Nemačkoj, između matične kuće i još nekoliko firmi koje su u stanju da održe najmanju toleranciju od osam mikrona kao standard u svakodnevnoj proizvodnji. Zvučnik je smešten u duraluminijumsku korpu sa statorom od 15 snažnih neodimijumskih magneta, koji daju magnetno polje od 1,32 T u procepu širine manje od jednog milimetra, u kome se kreće aluminijumski kalem prečnika 70 milimetara i mase svega 0,4 grama. Na taj način se dobija fantastično brzo vreme odziva od samo 13 us, kao i osetlivost od 91 dB.
U izvesnom smislu, Manger zvučnik bi se mogao zamisliti kao kontinualni niz koncentričnih jedinica. Međutim, ono što ga čini različitim jeste da jedinice nisu odvojene tako da je ceo korisni opseg integrisan veoma blizu idealnom teorijskom modelu tačkastog izvora zvuka, kao i činjenica da ga pokreće samo jedan motor, a ne više njih, tako da ovde nemamo posla sa skretnicama i njihovim manjkavostima. Konačno, princip transverzalnih talasa ovde pravi suštinsku razliku. Manger zvučnik otklanja nekoliko problema od kojih pate sve klasične jedinice koje osciluju longitudinalno, od zvučnika prema slušaocu. Budući da je fizički fleksibilan, za razliku od klasičnih krutih membrana, njegova impedansa je konstantna, tako da ga pojačivač vidi kao stabilan omski otpor koji je lak za pokretanje. Dalje, tokom kretanja, u membrani i vešanju se ne akumulira gotovo nikakva kinetička niti potencijalna energija, što eliminiše tranzijentna izobličenja konvencionalnih zvučnika.

p1_frontAktivna i pasivna implementacija
Najbolji primer kako firma Manger, koju danas vodi ćerka osnivača, Danijela, vidi svoj izum u primeni jeste aktivni monitor sa oznakom c1. U tridesetak kilograma teškom regalskom zvučniku (blizu 50 sa stalkom) smešten je, pored Manger jedinice, jedan bas od sendviča staklenih vlakana i poliestera prečnika 200 milimetara u kompresionoj kutiji. Tu je i dosta složena prateća elektronika: pojačivač od 250 vati za niski opseg i 180 za srednji i visoki, oba u tradicionalnoj AB klasi, kao i aktivna skretnica s reznom frekvencijom na 330 Hz (iako firma navodi da Manger jedinica bez teškoća emituje do 30 Hz). Kontrole na zadnjem panelu obuhvataju: odabir ulazne osetljivosti između 0,775 ili 1,55 volti (nemački DIN standard je još uvek živ!), fino podešavanje ulaznog nivoa u 11 koraka u rasponu od 12,5 dB do +2,5 dB i hi-pass filtere (AV filter 80 Hz – 12 dB, korekcija prostorije 100 Hz – +3/-6 dB, bliski monitoring 3,25 kHz – +3/-3 dB i prilagođenje visokog opsega na 10 kHz – +2/-2 dB). S prednje strane su dva LED indikatora, za napajanje i overload. Na ovaj zvučnik je moguće priključiti dodatni bas-modul, koji se postavlja s gornje strane, priključuje preko speakon konektora i podiže maksimalni zvučni pritisak na 116 decibela. Ovaj impozantni komad, uprkos masivnom livenom hladnjaku i ručkama za nošenje, izgleda kao deo studija, ali se i sa svojih nekoliko finiša u Nextelu, sjajnom laku u RAL bojama ili furniru, odlično uklapa i u kućne enterijere. Cena para sa stalcima iznosi 12.000 evra.
Za ulazak u svet Manger Audija potrebno je duže testiranje kako bi se slušalac prvo navikao na drugačiji doživljaj zvuka, a tek onda prešao na njegovo ocenjivanje. Reference Studio Monitor c1 slušali smo kod domaćeg distributera M-Kabl priključenog na Lindemann DAC s pretpojačalom Musicbook:10. Prvo što se čuje jeste potpuno drugačiji kvalitet srednjeg i visokog opsega, koji se može opisati kao blizak, neposredan, topao, lak i prirodan. Ovde jednostavno nema ni traga oštrine u najvišem opsegu, artificijelnog zvuka niti metalnog prizvuka. Upravo to što smo navikli da čujemo i kod najboljih primeraka visokotonaca u prvim minutima ovde može stvoriti pogrešan utisak nešto tamnijeg zvuka. Sumnji, međutim, nema mesta jer je Manger jedinica linearna do 40 kiloherca, i samo je stvar vremena da se sluh navikne na slušanje reprodukcije iz prirodnog izvora, na prirodni zvuk prvog reda. Isto se može reći i za srednji opseg koji kod vokala nepogrešivo oponaša pravi ljudski glas. Veoma bitna odlika ovih zvučnika jeste široki sweetspot, zahvaljujući poprečnom pružanju talasa. To, međutim, ne utiče na stereo-sliku niti prostorno pozicioniranje, mada smo tokom slušanja utvrdili da ovim zvučnicima prija nešto veći međusobni razmak. Mnoštvo podešavanja parametara, ali u vrlo malim opsezima na zadnjem panelu, dozvoljava da se zvuk nepogrešivo podesi za svaku primenu i u skoro svakom sistemu.
Implementacija Manger jedinice nije jednostavna i stoga pasivni model, podnostojeći dvosistemac P1, zvuči znatno drugačije. Glavni razlog treba tražiti u specifičnosti rada Manger jedinice, koja, po rečima proizvođača, zahteva što veći bandwidth (u aktivnom monitoru, HF pojačivač ima opseg od 250 kHz). Model P1 koristi ista dva drajvera kao i aktivni c1 u kompresionoj kutiji visine 114 centimetara, sa impedansom od četiri oma i preporučene snage do 200 vati daje potpuno drugačiji zvučni utisak. Priključen na Lindemann Musicbook:55 snage 240 vati u D klasi zvuči bliskije i toplije od aktivnog monitora. Njegov zvuk je bliži regalskom zvučniku: besprekorno integrisani visoki i niski opseg, ali i manje basa nego što bi se očekivalo od veličine zvučnika. Razlog svakako nije pojačivač, koji ih pokreće s lakoćom. Deklarisani frekvencijski opseg koji je ošto odsečen i polazi od 40 herca ovde jasno otkriva nameru firme da u prvi plan stavi lepotu srednjeg i visokog opsega, a da bas-jedinica pruži samo dodatnu boju Manger jedinici. S maksimalnim zvučnim pritiskom od 106 decibela zadovoljiće svojom slatkoćom zvuka, ali ne i one koji traže da osete udarni talas u stomaku. Njegova cena se kreće oko 10.000 evra.
Ostatak palete čine aktivni podnostojeći model s1, najmanji bookshelf z1, kao i efekt zvučnik w1. Uprkos tome što njihove cene mnoge udaljavaju od kupovine, Manger Audio je napravio pomak u zvuku i razliku u doživljaju zvuka. Zato je ozbiljan konkurent u specifičnom segmentu high-enda i markama kao što je Living Voice.

PLUS p1
Sjajna bliskost i toplina zvuka.
Izvrsna integracija celog opsega.

MINUS p1
Nedostaje veća ekstenzija donjeg basa.
Može biti izbirljiv prema pojačalima.

PLUS c1
Besprekorna prirodnost i detaljnost.
Odlična sinergija sa ugrađenom amplifikacijom.

MINUS c1
Može zvučati monitorski hladno.
Zahteva vreme da se slušalac navikne na drugačiju prirodu zvuka.

Manger p1
Preporučena snaga pojačala: 250 W
Frekvencijski opseg: 40 Hz – 40 kHz
Topologija: 1x Manger Sound Transducer, 1x Custom Scanspeak 200 mm Carbon Fiber
Dimenzije (ŠxVxD): 270x1139x214 mm
Masa: 28 kg
Cena: 7.800 evra
Manger c1
Snaga pojačala LF: 250 W / 8 oma
Snaga pojačala HF: 180W / 8 oma
Frekvencijski opseg: 30 Hz – 40 kHz
Topologija: 1x Manger Sound Transducer, 1x 200 mm Glass Fiber-Polyester
Dimenzije (ŠxVxD): 270x495x424 mm
Masa: 30 kg
Cena: 9.980 evra
Reader Rating0 Votes0
-
Ocena čitalaca