Samsung Galaxy S9 & S9+

Kako unaprediti savršenstvo?

EISA je prošle godine za najbolje telefone proglasila Galaxy S8 i S8+. Nije prošlo ni godinu dana i Samsung je morao da lansira novu iteraciju. Koliko je moguće unaprediti telefone u ovako kratkom periodu, saznaćete do kraja teksta.

Razlika između prošlogodišnjeg S8 i S8+ modela postojala je samo u dimenzijama ekrana i kapacitetu baterije. Na testu nismo bili zadovoljni baterijom na osnovnom modelu i činilo nam se da „plus“ model može mnogo lakše da pregura dan uz napredno korišćenje. Nova serija je zadržala ove dve osnovne razlike, ali je dobila još jednu – dosta značajnu. Dvostruka kamera koja se nalazila samo na Note8 flegšipu sada postoji na „plus“ modelu.

Za nas kao ljubitelje dobrog zvuka najvažniji novitet je podrška za Dolby Atmos.

Dizajn „devetki“ je nešto svedeniji u odnosu na prethodnike, uz dodatno smanjivanje gornje i donje ivice telefona. Sada beskonačni ekran, kako ga Samsung naziva, dolazi do većeg izražaja uz zadržavanje istih proporcija i zaobljenih uglova ekrana. Podsetimo, telefoni imaju metalni ram, dok se i sa strane ekrana i sa zadnje strane nalazi staklo. Čvrstina i kvalitet ovog stakla nisu upitni, ali i dalje ostaju tragovi nastali od masnoće prstiju. Pakovanje telefona je identično kao i kod prethodne generacije – tu su kvalitetne AKG slušalice, koje smo testirali ranije u zasebnom testu, brzi punjač i adapter sa mikro-USB na USB-C konektor. Celokupno pakovanje deluje dosta luksuzno, kako se i očekuje.

Najveću zamerku, pa čak i ismevanje drugih kompanija, Samsung je trpeo zbog pozicije čitača otisaka prstiju. On se sada više ne nalazi pored kamere, već daleko logičnije – ispod nje.

Noviteti
Za nas kao ljubitelje dobrog zvuka najvažniji novitet je podrška za Dolby Atmos. Iz nekog nepoznatog razloga Dolby Atmos morate samostalno uključiti jer je inicijalno isključen. Reprodukcija muzike postaje glasnija i punijeg zvuka, pa se postavlja pitanje zašto ikada i gasiti ovu mogućnost. Dakle, unapređenje kvaliteta reprodukcije je veoma primetno, ali ostaje pitanje kakve to veze ima sa Dolby Atmos sertifikatom. Svakako ne možemo očekivati da zvuk dolazi s plafona, kako se očekuje u pravom Atmos sistemu. Ako koristite telefon kao zvučnik, naša je preporuka da Dolby Atmos držite stalno uključenim.

Hardver
Koliko je hardver mogao da se unapredi za 11 meseci od prethodne Galaxy serije? Ne puno. Moramo pomenuti da je telefon sada za milimetar niži i pola milimetra širi, ali i pola milimetra deblji. Dakle, promena je neprimetna. Ali očigledno je da su gornja i donja ivica ekrana nešto manje. Unapređen je procesor, te je sada implementiran Exynos 9810 sa osam jezgara. Četiri jezgra rade na 2,7, dok četiri jezgra rade na 1,8 gigaherca. Podrška za mikro-SD kartice je većeg kapaciteta, sa 256 skočila je na 400 gigabajta. Novitet je da sada nova generacija telefona postoji i u verziji sa 128 gigabajta memorije. Treba takođe reći da S9+ postoji i u Dual SIM verziji, što je novitet za evropsko tržište. U međuvremenu je osma generacija dobila nadogradnju na najnoviji Android 8.0 Oreo, tako da ako želite da pređete sa S8 na S9 u softverskom smislu, nećete primetiti nikakvu razliku. Inače, Samsung je ugradio gigabitni modem u S9 modele, koji podržava LTE Cat.18, što bi moralo da natera mobilne operatere da ubrzaju nadogradnju mreža s LTE Advanced PRO standardom.

Kapaciteti baterija su ostali na prošlogodišnjem nivou i tu nema nikakvih inovacija. Ostaje primedba da će model S9 teže pregurati dan ako ste napredniji korisnik.

Kamera
Ako ste videli reklame Samsunga, a sigurni smo da jeste, primetili ste da je u marketinškom smislu najveći akcenat stavljen na kameru. Kamera je zaista inovativna i pravi veliku razliku u odnosu na prethodnu generaciju telefona. Na S9 modelu kamera je 12-megapikselna i opremljena Super Speed Dual Pixel tehnologijom fazne detekcije autofokusa, optičkom stabilizacijom, LED blicem. Ipak, prvi put na flegšip telefonu vidimo kameru s dvostrukom blendom, koja može biti otvorena na f/1,5 ili f/2,4. Blenda od f/1,5 je rekordni otvor, koji do sada nismo videli na telefonima, a rezultati u noćnim uslovima su zaista impresivni. Samsung je napravio i algoritam redukcije šuma, pa su slike nekako čak i bolje od onoga što vidimo svojim očima. Po rečima proizvođača, šum se na ovaj način može smanjiti za čak 30 procenata. Slikanje s manje otvorenom blendom od f/2,4 pogodnije je za dnevna snimanja jer pravi bolji kontrast, veći dinamički raspod i, naravno, bolju oštrinu.

Puno pažnje Samsung je posvetio i usporenim snimcima, koji sada mogu postići i do 960 frejmova u sekundi. U praksi, usporeni snimci su ipak prespori za gledanje i monotoni. Još jedna mogućnost je korišćenje veštačke inteligencije na kameri, gde će telefon pomoću Bixby Visiona sam prepoznati šta fotografišete i dati dodatne informacije poput koliko kalorija ima obrok koji ste upravo uslikali. Dvostruka kamera na S9+ modelu dosta je interesantnija u praksi, pa smo se s njom daleko više igrali. Rezultati koje dobijate poprilično dobro oponašaju bokeh efekat koji inače možete dobiti s ozbiljnijim foto-aparatima.

Zaključak
Uz nekoliko inovacija poput kamere i većeg broja izbora boja, Samsung je unapredio svoju Galaxy liniju telefona. Ipak, skok sa sedmica na osmicu čini se danas kao mnogo veći napredak, te nismo sigurni da li će se veliki broj korisnika odlučiti da zameni svoj telefon. Kako bi olakšao eventualni prelazak na novu generaciju, Samsung je ponudio program zamene staro za novo, ali isto tako je ponovio akciju jednogodišnjeg osiguranja telefona od loma sa simboličnim učešćem. U svakom slučaju, nova generacija jeste bolja, pitanje je samo da li ste spremni da platite ovaj iskorak ili ne.

Samsung Galaxy S9 & S9+
Displej: 5,8 i 6,2 inča, 1.440x2.960 px, 570 ppi
Procesor: Exynos 9810 Octa, 4x2,7 GHz + 4x1,8 GHz
Operativni sistem: Android 8.0 Oreo
Memorija (RAM/skladište): 4 GB / 64, 128 i 256 GB
Ulaz za mikro-SD: da, do 400 GB
Kamera prednja/zadnja: Dual 12 MP / 8 MP
Baterija: 3.000 i 3.500 mAh
Samsung Galaxy S9
Dimenzije (ŠxVxD): 68,7x147,7x8,5 mm
Masa: 163 g
Cena: oko 880 €
Samsung Galaxy S9+
Dimenzije (ŠxVxD): 73,8x158,1x8,5 mm
Masa: 189 g
Cena: oko 980 €
www.samsung.com/rs
Samsung Galaxy S9 & S9+
Znatno unapređena kamera.Vrhunski hardver.Osiguranje u trajanju od godinu dana.
Viša cena.
0.0Overall Score