Harman Kardon Onyx Studio 4

Kućni ljubimac

Prepoznatljiv dizajn, obilje snage i jednostavna upotreba najznačajnije su karakteristike novog člana porodice Onyx, koji ne omogućava wi-fi povezivanje, ali je dostupan po daleko pristupačnijoj ceni.

Poput ostalih modela u seriji, Onyx Studio 4 odlikuje se karakterističnim dizajnom, s kućištem koje je postavljeno na nožice i blago zakošeno unazad. Oblik kućišta najpreciznije je opisan kao spoj dve konveksne površine, s ispupčenom prednjom i zadnjom stranom, pa uređaj izgleda veoma atraktivno i futuristički iz svakog ugla. Prednja strana u potpunosti je prekrivena zaštitnom maskom, koja je presvučena platnom, a kao jedini detalj ističe se logotip proizvođača u središtu. Spoj prednje i zadnje površine izveden je od gumiranog materijala, koji u donjem delu služi kao oslonac kućišta s dva diskretna stabilizatora, dok u gornjem delu sadrži sjajno uklopljene komande. Pored kontrole glasnoće, na raspolaganju su taster za uključivanje i isključivanje, blutut povezivanje, kontrolu telefonskih poziva i aktiviranje funkcije HK Connect+.

Pored praktične integrisane ručke u gornjem delu, zadnja strana sadrži elegantno izvedenu pasivnu membranu za poboljšanje niskih tonova. U samom dnu zadnje strane nalazi se mali upušteni panel sa 3,5-milimetarskim audio-ulazom, priključkom za napajanje i USB portom za ažuriranje firmvera. Osim toga, prisutne su dve veće nožice, na koje se uređaj oslanja.

Pozornica ima znatno veću širinu nego što smo navikli od uređaja ovog tipa.

Proizvođač navodi da se ispod platnene maske prednjeg panela nalaze dva visokotonska drajvera prečnika 20 milimetara i dve 75-milimetarske mid-bas jedinice. Za pokretanje je zadužena amplifikacija koja pruža 15 vati po zvučničkoj jedinici kad je uređaj priključen na strujnu mrežu, odnosno upola manje tokom rada na internu bateriju kapaciteta 3.000 miliamper-sati. Od dodatnih funkcija, Onyx Studio 4 omogućava telefoniranje preko mikrofona s Voicelogic tehnologijom za eliminaciju šuma i odjeka, istovremeno povezivanje dva uređaja preko blututa i podršku za Siri i Google Now. Pored toga, aplikacija HK Connect obezbeđuje povezivanje dva zvučnika u stereo-modalitetu, kao i povezivanje i simultanu reprodukciju na preko 100 zvučnika (HK Connect+).

Test
U pogledu kvaliteta reprodukcije testirani zvučnik podsetio nas je na skupljeg brata iz serije Onyx. Zvuk je snažan i zasićen, a Onyx Studio 4 omogućava veoma glasno slušanje bez primetnih izobličenja. Posebno su impresivni niski tonovi, koji su dobro definisani i masivni, ali uz zadržavanje one prijatne topline karakteristične za prekookeanske uređaje. Srednji tonovi sadrže solidnu količinu detalja i prilično su muzikalni, pa s lakoćom prenose energiju muzike. Takođe, kreirana pozornica ima znatno veću širinu nego što smo navikli od uređaja ovog tipa, što je zasluga postavljanja zvučničkih jedinica na sferičnu površinu. Sliku zaokružuju puni visoki tonovi veoma prijatnog kolorita, ali uz izostanak finih detalja. Naime, najviši deo spektra kao da je neznatno povučen u odnosu na ostatak zvučne slike, pa tonovima nedostaje malo živopisne upečatljivosti. Sigurni smo da bi situacija bila znatno bolja uz prisustvo aptX kodeka za prenos signala u CD kvalitetu, ali njegov izostanak je sasvim u skladu sa znatno nižom cenom testiranog zvučnika.

Iako nije neophodna za slušanje muzike, pripadajuća aplikacija HK Connect donosi nekoliko korisnih funkcija. Pored povezivanja dva zvučnika u stereo-modalitetu ili više od 100 zvučnika u Connect+ režimu, omogućeno je podešavanje Siri i Google Now glasovnih komandi, kontrola napunjenosti interne baterije, kao i provera verzije firmvera u zvučniku. Aplikacija se odlikuje preglednim rasporedom i potpuno je intuitivna za korišćenje.

Zaključak
Kao pristupačan i praktičan zvučnik atraktivnog dizajna, Harman Kardon Onyx Studio 4 privući će korisnike koji tragaju za dobrim i celovitim blutut zvukom koji mogu nositi sa sobom po kući i terasi, dok će interna baterija omogućiti slušanje i u dvorištu. Ipak, dimenzije ovog zvučnika suviše su velike da bismo ga nemarno ubacili u ranac i poneli sa sobom na izlet ili putovanje, pa njegovu portabilnost treba uzeti s rezervom.

Harman Kardon Onyx Studio 4
Snaga: 4x15 W
Frekvencijski opseg (-6 dB): 50 Hz - 20 kHz
Odnos signal-šum: 80 dB
Topologija: 2x75 mm bas/srednjetonac, 2x20 mm visokotonac
Povezivanje: blutut, mini-džek 3,5 mm
Interna baterija: 3.000 mAh
Dimenzije (ŠxVxD): 278x260x159 mm
Masa: 2,1 kg
Cena: 230 €
AVL projekt, 021/4751-777
Harman Kardon Onyx Studio 4
Pun i snažan zvuk.Masivan bas.Atraktivan dizajn.Jednostavna upotreba.
Povučeni visoki tonoviNema aptX.
3.8Overall Score
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac