Samsung Galaxy S23 Ultra

Malo bolji

Sada već tradicionalno, južnokorejska kompanija Samsung predstavlja novu seriju svojih telefona nekoliko nedelja pre Mobile World Congressa. Zadržana je ista postavka serije – osnovni S23, zatim slični, ali dimenzijama veći S23+ i ultimativni model S23 Ultra, koji smo uzeli na test.

Prvo što moramo napomenuti jeste da S23 Ultra nije za svakoga – u pitanju je telefon s cenom od gotovo 1.500 evra, a svojim gabaritom neće se dopasti svakome. Ultra je model namenjen isključivo naprednim korisnicima koji žele da imaju sve, ali baš sve na najvišem nivou na svom telefonu. S druge strane, svake godine korisnici očekuju revolucionarne promene, ali se one jednostavno više ne događaju. Prošlo je vreme velikih promena i sada se više radi o laganoj evoluciji i manjim unapređenjima. Da li onda morate kupiti novi telefon baš svake godine? Sigurno da ne, ali krenimo sa opisom novog Samsungovog modela Galaxy S23 Ultra.

Najveću kritiku je Samsung trpeo zbog korišćenja različitih čipsetova na različitim tržištima, i tome je konačno došao kraj. Svi Samsung Galaxy S23 telefoni dolaziće sa Snapdragon 8 Gen 2 čipsetom i pominjanje Exynosa odlazi u istoriju. Isto kao i S22 Ultra, telefon ima 6,8 inča dijagonalu, s rezolucijom od 1.440 x 3.088 piksela, a čak je i ekran identični AMOLED s dinamičkim osvežavanjem do 120 herca. Prava razlika kod ekrana je u tome što sada ima mogućnost nižeg osvetljenja, što će odgovarati svima koji vole da čitaju s telefona u mraku.

Kad je u pitanju interna memorija, ovde je Samsung praktično duplirao kapacitete, jer je S22 Ultra dolazila sa 128, 256 i 512 gigabajta, a sada S23 Ultra dolazi sa 256, 512 giga i jednim terabajtom. I prošli model, kao i sadašnji, u osnovnoj verziji je imao osam gigabajta RAM memorije, dok su naredne dve verzije dolazile sa 12 gigabajta. Kad su u pitanju baterija i brzina punjenja, ni tu se ništa nije promenilo – baterija ima 5.000 miliamper-sati i brzi punjač je može puniti brzinom od 45 vati preko kabla i brzinom od 15 vati bežično. Ovo su brzine koje su ispod konkurencije, jer Oppo Find X5 Pro ima brzinu od 80 vati, ili čak Xiaomi 12 ima 67 vati. Brzina punjenja telefona je postala svojevrsna trka, ali Samsung očigledno lagano kaska za konkurencijom.

Dizajn

Nova Ultra ima gotovo identične dimenzije i masu, čak je i vizuelno dosta slična i gotovo niko neće primetiti da imate baš novi model. S23 Ultra i dalje ima oštre ćoškove, ali je zadnji panel sada ravniji. Tasteri za podešavanje glasnoće i uključivanje telefona malo su uvećani i spušteni malo niže zarad bolje ergonomije. Sama konstrukcija je i dalje sendvič od metala i stakla, ali sada zadnji panel ima novi Gorilla Glass Victus 2, koji bi trebalo da pruži bolju zaštitu. Kad je u pitanju sertifikacija, ona ostaje na IP68. Nova Ultra se pravi u četiri boje: tamnocrna, maslinastozelena, svetloljubičasta (lavanda) i krem (skoro bela). S Pen se nalazi na istom mestu i izgleda identično kao i prethodna verzija.

Kamere

Kod S23 Ultra kamera ipak je došlo do promene – glavna kamera sada ima 200 megapiksela, što zvuči neverovatno. Ipak, retko koji korisnik će koristiti ovu rezoluciju na fotografijama (jer i nema mnogo smisla), već će upotrebiti mogućnost povezivanja piksela. To je tehnologija u kojoj se 16 piksela uvezuje u jedan superpiksel, čime će se znatno unaprediti noćna fotografija, plus će se smanjiti šum na fotkama. Na ovaj način korisnik će dobiti daleko upotrebljiviji fajl, ali od 12 megapiksela. Inače, otvor blende kod glavne kamere ide na f/1,7 sa 23 milimetra žižne daljine i sa unapređenim sistemom optičke stabilizacije fotografije. Druga kamera je ultraširoka sa 12 megapiksela (12 MP, f/2,2), treća kamera ima trostruki zum (10 MP, f/2,4), a četvrta desetostruki zum (10 MP, f/4,9). Konačno, selfi kamera ima 12 megapiksela. Ako poredimo kvalitet fotografija s prethodnikom, čini nam se da se nisu kamere znatno unapredile, već se unapredilo procesiranje fotografija.

Softver

Samsung je presvukao Android 13 sa svojim One UI u verziji 5.1. S obzirom na to da dobro poznajemo ovaj korisnički interfejs, sve nam se činilo veoma logično i dobro organizovano. Samsung se obavezao da će četiri naredne godine davati velike nadogradnje softvera i pet godina sigurnosnih nadogradnji, što je zaista impresivno obećanje. Ultra je bogatija za meni posvećen isključivo S Penu, koji će se aktivirati kad izvadite olovku iz ležišta.

Baterija

Iako ima istu bateriju kao prethodni model, čini se da je softver odlično optimizovan i da je ekran nešto efikasniji, pa će vam baterija trajati solidno duže, možda i više od 20 odsto. Ako koristite punjač od 25 vati, telefon će se od nule do 100 napuniti za otprilike 80 minuta. Ako želite da kupite brzi punjač od 45 vati s posebnim USB-C kablom, koji podržava pet ampera, onda možete očekivati brzinu punjenja od 70 minuta.

Zvuk

Jedno od solidnih unapređenja jeste zvuk nove Ultre jer je, iskreno govoreći, zvuk na S22 Ultra bio problematičnog kvaliteta. Sad je reprodukcija čistija, oseća se manja kompresija u zvuku i, konačno, glasnoća je znatno veća. Mini-džek za slušalice je odavno otišao u prošlost i na ovu vezu možemo zaboraviti, ali zbog toga je Samsung dodao najjaču podršku za blutut u najnovijoj verziji.

Konkurencija

Ako posmatramo listu telefona koji imaju Snapdragon Gen 2, onda je jasno da Samsung ima solidnu konkurenciju. Tu, pre svega, mislimo na najavljeni Vivo X90 Pro+, zatim Xiaomi 13 i 13Pro, kao i OnePlus 11, dok očekujemo i novu verziju Oppo telefona X6 Pro. Ukratko, šta su glavne prednosti nove Ultre? Novi Snapdragon, bolja baterija, više memorije i bolji zvuk. Ali, s druge strane, Samsung i dalje kaska za konkurencijom u smislu brzine punjenja, dok kamere nisu unapređene onoliko koliko se očekivalo. Kad na to dodamo previsoku cenu, nismo sigurni da ćete pohrliti u prodavnice da potrošite ovoliko novca. Konačno, ranijih godina Samsung je najbržim kupcima davao poklone u vidu pametnih satova ili slušalica, dok ćete sada morati da se zadovoljite s duplo više memorije u promo-periodu.

Samsung Galaxy S23 Ultra
Ekran: 6,8 inča (1.440 x 3.088 piksela)
Procesor: Snapdragon 8 Gen 2
Memorija: 256 GB do 1 TB, 8 do 12 GB
Kamera: 200 + 10 + 10 + 12 MP, 12 MP selfi
Baterija: 6.000 mAh
Dimenzije i masa: 163,4 x 78,1 x 8,9 mm, 234 g
Cena: oko 1.450 evra
www.samsung.com/rs
Vrhunski ekran.
Baterija traje duže.
Bolji zvuk.
Previsoka cena.
Lošija promocijska ponuda.
4.8