JBL Tour Pro 2 & Tour One M2

Putovanje u prvoj klasi

Nova generacija slušalica iz serije Tour donosi poboljšanja u mogućnostima i zvuku, kao i jedno veoma atraktivno rešenje.

Među brojnim modelima JBL slušalica našla se i jedna serija predviđena prvenstveno za putovanja, bilo da je u pitanju svakodnevni prevoz do posla ili odlazak na godišnji odmor. Pored veoma dobrog zvuka, modeli Tour Pro 2 i Tour One M2 pružaju odličnu autonomiju, visok stepen udobnosti i još neke prilično praktične dodatke.

Tour Pro 2

Pre godinu i po dana upoznali smo se s prvom generacijom serije Tour, a sad je pred nama nova iteracija. Pregled započinjemo in-ear modelom Tour Pro 2 – dizajn ovih True Wireless bubica je izmenjen, pa one sad imaju nešto manji rezonator, što je kompenzovano prisustvom sve popularnije akustičke cevi u donjem delu. Izgled je prilično atraktivan i kombinuje kvalitetnu plastiku i detalje u gun-metal finišu, uz sasvim diskretan logotip kompanije. Spoljašnje površine osetljive su na dodir i služe za upravljanje različitim funkcijama – iako ove komande traže određeni period privikavanja, i dalje ne vidimo bolji način kontrole a da se ne moraju potezati telefon i aplikacija. Drugi deo kompleta čini kutijica za transport i punjenje, koja je izrađena kvalitetno i sa zaobljenim ivicama kako ne bi smetala u džepu ili torbi. Posebnu atrakciju predstavlja displej na kutiji – ako nas sećanje dobro služi, ovo je prvi put da se susrećemo sa ovakvim rešenjem. Ekran u boji je jasan, pregledan i osetljiv na dodir, pa pored informacija, omogućuje upravljanje gotovo svim funkcijama. Prikaz se menja skrolovanjem, a funkcije su podeljene na 10 ekrana, uz informacije o statusu baterije u gornjem delu. Pored kontrole reprodukcije i glasnoće, ovde se može odrediti način rada ANC sistema, odabrati predefinisani ekvilajzer i upravljati drugim opcijama. Pored već opisanih promena u dizajnu, promene su prisutne i iznutra, najpre u vidu veće membrane, prečnika 10 milimetara. Reprodukcija u punom opsegu (20 Hz – 20 kHz) pruža zvučni pritisak od 95 decibela, a za povezivanje se koristi napredniji blutut v5.3. Autonomija je povećana zahvaljujući većim baterijama u slušalicama i kutiji, a JBL je uz sve to uspeo i da smanji masu bubica.

Tokom upotrebe, Tour Pro 2 gotovo da ne pokazuju nedostatke vredne spominjanja pri reprodukciji. Iako bi se zbog prisustva veće membrane moglo pomisliti da nove bubice pružaju naglašeni bas, JBL je ovo iskoristio na drugačiji način – za postizanje preciznijeg zvuka. Naime, reprodukcija donosi krupnije tonove i sveukupno veći i upečatljiviji zvuk, koji svrstava Tour Pro 2 u kategoriju ozbiljnih blutut bubica, ali ovo je postignuto uz zadržavanje veoma dobre definicije pojedinačnih nota. Rezolucija je verovatno na gornjoj granici onoga što blutut prenos može da ponudi, a čvrst bas pruža odličnu protivtežu jasnim i definisanim tonovima, čineći reprodukciju celovitom. Kvalitet zvuka kod bubica veoma zavisi od izolacije, odnosno naleganja u ušne školjke, a proizvođač je ovde otišao korak dalje i ponudio proveru zaptivenosti kroz aplikaciju JBL Headphones. Aplikacija, pored toga, nudi kontolu ANC sistema, koji veoma dobro obavlja eliminaciju zvukova okruženja, a može se podesiti da kompenzuje „curenje zvuka“ i oblik ušnog kanala, uz već uobičajene funkcije Ambient Aware i TalkThru. Prateće opcije omogućuju prilagođavanje komandi na dodir, automatsko pauziranje kad se bubice skinu, glasovnog asistenta i druge funkcije.

Tour One M2

Kao i prošlog puta, u redakciju su nam stigla dva predstavnika nove serije – pored bubica Tour Pro 2, tu je i veći model Tour One M2. Iako su ove slušalice deklarisane kao over-ear, Tour One M2 su ipak nešto manjeg gabarita kako bi omogućile lakše prenošenje. Pre slušalica, pažnju nam je privukla veoma dobra prateća kutija, koja je izvedena od tvrdog materijala i prilično je prostrana, pa u njoj ima mesta za opremu poput USB kabla za punjenje i audio-kabla. Same slušalice veoma nalikuju prethodnom modelu, što podrazumeva zaobljene rezonatore od lepo obrađene plastike i sa zaravnjenim spoljašnjim površinama, koje služe za upravljanje dodirom. Rezonatori na obodima sadrže osnovne komande, kao što su prekidač za uključivanje i blutut uparivanje, klackalica za podešavanje glasnoće i taster za kontrolu ANC sistema, a tu su i USB port za punjenje i audio-ulaz za korišćenje slušalica u pasivnom modalitetu. Podešavanje se obavlja po sve tri ose, uz metalne klizače s jasno izraženim podeocima na nosaču, a središnji deo rajfa, kao i unutrašnja strana rezonatora obloženi su nekom vrstom kože s mekanim ispunom. Specifikacije pokazuju da su over-ear slušalice pretrpele manje izmena nego bubice iz iste serije, pa je tako naveden neizmenjen frekvencijski opseg od 10 herca do 22 kiloherca, dok zvučnička jedinica prečnika 40 milimetara ima impedansu od 32 oma i nešto manji zvučni pritisak, od 93 decibela. Interna baterija ima kapacitet od 920 miliamper-sati, a blutut je unapređen na verziju 5.3, uz minimalno povećanje mase na 272 grama.

Uprkos nešto manjem gabaritu, tanki zidovi jastučića gotovo u celosti obuhvataju ušne školjke, pa Tour One M2 pružaju veoma visok stepen udobnosti tokom sat-dva neprekidne upotrebe. Zapravo, u pogledu naleganja mogli bismo ih koristiti i duže, ali zatvoreni dizajn neminovno dovodi do zagrevanja ušiju – u svakom slučaju, komfor je više nego dovoljan za nekoliko sati uživanja u muzici ili gledanje jednog filma bez prekida. Reprodukcija pokazuje da su Tour One M2 vrlo elaborirane u pogledu zvuka, te da verovatno izvlače maksimum iz blutut prenosa. Finese svakako nisu u prvom planu, jer JBL i dalje neguje topliji, pun zvuk, tako da su detalji prisutni u pozadini, ali daleko od toga da ih nema. Tonski balans ovih slušalica odmeren je tako da na prvom mestu pruži prijatnu reprodukciju, koja će omogućiti duže slušanje bez zamora. Pozornica je lepo formirana, ali ne i neprirodno velika, a stereo-efekat i separacija kanala veoma su dobri. Tokom numere „Freddie Freeloader“ sa albuma „Kind of Blue“ Milesova truba bila je pozicionirana tačno u sredini, dok se u levom uglu nalazio povučeni klavir, a desni je bio rezervisan za bateriju bubnjeva. Kontrabas se pomaljao iz pozadine, s tonovima koji su bili krupni, ali i nešto masniji nego što bismo voleli. Naravno, zvuk se može znatno izmeniti preko aplikacije, koja pruža pet predefinisanih modaliteta i podešavanja po želji korisnika. Aplikacija takođe donosi veliki broj dodatnih opcija, a nama se naročito svideo Personi-Fi, koji služi za najveće moguće prilagođavanje zvuka preferencijama vlasnika – iako je procedura nešto duža, preporučujemo da je svakako isprobate. Na kraju, Tour One M2 smo isprobali u pasivnom režimu, što nam je omogućilo da sagledamo krajnje domete ovih slušalica. Snažna eksterna amplifikacija pokazala je da se iz ovih slušalica može izvući više detalja, uz precizniji prikaz, naročito u donjem opsegu. Zvučna slika bila je čistija, a pojedinačni tonovi jasniji, ali bez prelaska u bezdušno hladan prikaz. Stoga, pored velike upotrebljivosti u pokretu, Tour One M2 mogu poslužiti kao solidno rešenje za kućno slušanje.

Zaključak

Kako su Tour slušalice već u prvoj generaciji bile prilično uspešne, novo izdanje ne donosi epohalne promene – reklo bi se da je JBL zaigrao na sigurno i učinio dobre sprave još boljim. Pored odlične ergonomije i sada već zavidno dobrog ANC sistema, Tour slušalice druge generacije pružaju veoma dobar zvuk u svim režimima i – što je jednako važno – s najrazličitijim žanrovima muzike. Bilo da ih koristite pri prevozu do posla, na putovanju ili u kući, uživanje u muzici je zagarantovano.

JBL Tour Pro 2
Sistem: aktivne
Tip: in-ear
Frekvencijski opseg: 20 Hz - 20 kHz
Zvučni pritisak SPL: 95 dB
Povezivanje: blutut v5.3
Prečnik zvučničke jedinice: 10 mm
Kapacitet baterije: 70 + 70 + 850 mAh
Dodatno: mikrofon, ANC
Masa: 6,1 + 6,1 + 73 g
Cena: 299 €

JBL Tour One M2
Sistem: dinamičke
Tip: zatvorene
Frekvencijski opseg: 10 Hz - 22 kHz
Prečnik zvučničke jedinice: 40 mm
Zvučni pritisak SPL: 93 dB
Impedansa: 32 Ω
Povezivanje: blutut v5.3, kabl
Kapacitet baterije: 920 mAh
Dodatno: mikrofon, ANC
Masa: 272 g
Cena: 339 €
AVL Projekt, 021/4751-777
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Ergonomija i autonomija.
Raznovrsne opcije u aplikaciji.
Čvrst i precizan zvuk (Tour Pro 2).
Prijatan i sočan zvuk (Tour One M2).
Visoka cena.
4