JBL Bar 300 Pro

Jednostavnost na prvom mestu

Kao naslednik modela Bar 5.0 MultiBeam, novi Bar 300 Pro donosi dobro odabran set opcija i naprednu MultiBeam tehnologiju u kompaktnoj formi i po pristupačnoj ceni.

Kad je u pitanju surround zvuk, znamo da višekanalni sistemi sa zasebnim zvučnicima postižu najbolje rezultate, ali mnogi od nas ne žele da zatrpaju životni prostor gomilom kutija ili, jednostavno, nemaju vremena i volje da se posvete razvlačenju kablova, proučavanju tehnologija i mukotrpnom podešavanju takvog sistema. Zbog svega toga, JBL-ovi saundbarovi s MultiBeam tehnologijom predstavljaju odličnu alternativu, odnosno kompromis koji će pružiti određeni stepen surround doživljaja, ali na neuporedivo jednostavniji način i po znatno nižoj ceni.

Opis

Kao najmanji model u seriji, Bar 300 Pro upakovan je u prilično kompaktan gabarit – širina od nešto preko 80 centimetara i nizak profil omogućiće lako pronalaženje mesta i na manjoj komodi ili polici. Izduženo kućište jednostavne forme obogaćeno je vizuelno izdvojenim i drugačije finiširanim delom na gornjoj strani, koje je iskorišćeno za smeštaj diskretnog logotipa kompanije, dva mikrofona i osnovnih komandi. Tastera sada ima još manje nego kod prethodnika i svode se na komande za glasnoću i jedno dugme za odabir ulaza, koji su prilično krupni i izvedeni u obliku simbola funkcije. Kako smo već navikli u ovom cenovnom razredu, kućište je izvedeno od čvrste i dobro obrađene plastike, ali bez posebnih dodataka koji bi ovom saundbaru doneli luksuzan izgled – ovo je jednostavan i pristupačan uređaj, čije se vrline nalaze ispod poklopca. Prednja i bočne strane obložene su gustom metalnom mrežicom koja štiti zvučničke jedinice, a zaobljene uspravne ivice umekšavaju linije kućišta kako bi se izbegao kutijast izgled. Zadnja strana jednako je uobičajena i na levom delu sadrži bas-refleks port, dok se na desnom nalazi veća upuštena površina s priključcima. Kao glavni vid povezivanja predviđen je HDMI s najnovijim eARC standardom, a na raspolaganju je još jedan HDMI ulaz, kao i digitalni optički audio-ulaz. Povezivanje na lokalnu mrežu obavlja se preko eternet porta ili pomoću wi-fija, a dodatno su prisutni nezaobilazni blutut u verziji 5.0 i AirPlay.

Uprkos nepretencioznoj spoljašnjosti, Bar 300 Pro unutar kućišta sadrži dobro odmerena tehnička rešenja. Iza frontalne mrežice smeštene su četiri širokopojasne zvučničke jedinice, s membranama racetrack oblika i dimenzija 46 x 90 milimetara, dok se na uglovima kućišta nalaze dva visokotonska drajvera prečnika 20 milimetara. Visokotonci su usmereni blago u stranu i nagore, a položaj je precizno proračunat kako bi se postigla najveća moguća disperzija zvučnih talasa. Za pokretanje petokanalne postavke zadužena je amplifikacija ukupne snage 260 vati, a bas-refleks otvor omogućuje poboljšane niske tonove iz kabineta skromne zapremine.

Mogućnosti i zvuk

Upotreba ovog saundbara teško da bi mogla biti jednostavnija, naročito ako ga povežete s televizorom preko HDMI eARC porta – tada daljinski od TV-a preuzima uključivanje i kontrolu glasnoće, pa vam JBL-ov daljinac praktično više ne treba. Važno je naglasiti da Bar 300 Pro preko ovog tipa veze podržava prosleđivanje 4K Dolby Vision materijala, kao i Dolby Atmos audio-signal. Upotreba MultiBeam tehnologije potpuno je automatizovana, a na početku upotrebe potrebno je obaviti kalibraciju sistema preko aplikacije JBL One. Ova aplikacija takođe omogućuje upravljanje svim ostalim funkcijama, te pruža krojenje zvuka po meri pomoću grafičkog ekvilajzera, a može se koristiti i kao centralizovana početna tačka za puštanje muzike s raznovrsnih izvora, uključujući striming servise i kontrolu reprodukcije. Pristup lokalnim skladištima poveren je platformi Chromecast, uz Spotify Connect i glasovne asistente Google i Alexa.

Iako se jednodelni sistem u pogledu surround efekata ne može nadmetati s pravom višekanalnom postavkom, MultiBeam tehnologija obavlja sjajan posao pri kreiranju virtuelnog surround ugođaja. Sa ovom tehnologijom prvi put smo se sreli pre više od četiri godine i dosad nam je kroz ruke prošlo nekoliko MultiBeam saundbarova, i utisci su svaki put bili odlični – a Bar 300 Pro nastavio je u istom stilu. Pozornica je prostrana po sve tri ose, a širina je naročito upečatljiva, pa testirani sabvufer ume da iznenadi neočekivanim efektima koji iskaču iz uglova i s bočnih zidova prostorije. Tonovi su dovoljno precizni kako bi se postigla uzorna separacija, ali u svakoj situaciji zadržavaju dozu prepoznatljive prekookeanske topline. Trodimenzionalna prezentacija postoji i prisutno je pozicioniranje po dubini, ali najvećim delom u zoni ispred auditorijuma, dok je raslojavanje zvučne scene po visini prilično dobro artikulisano i jasno čujno. Najzad, dijalozi su rekreirani na prirodan način, uz uverljivo praćenje dešavanja na ekranu glatkom tranzicijom zvuka preko prostorije, a tehnologija PureVoice zadužena je za razgovetne glasove.

Tokom testiranja utvrdili smo da je Bar 300 Pro prilično obdaren za reprodukciju muzike u dvokanalnom formatu, te da može poslužiti kao savršeno rešenje za neobavezno slušanje muzike u pozadini. Pozornica je i u ovom slučaju široka i lepo razvijena, sa obiljem prostora i dovoljno vazduha oko instrumenata, a dvokanalna separacija sasvim je zadovoljavajuća. Iako preko blutut veze i tokom reprodukcije lossy zapisa neće briljirati u prikazu detalja, ponudite mu Tidal ili, još bolje, kakav visokorezolutivni snimak s lokalnog skladišta, i maleni saundbar iznenadiće vas količinom finesa i solidno izbalansiranim zvukom. Tonovi su vrlo prijatni i zaista savršeno skrojeni za celodnevno uživanje u muzici bez zamora, a prijatno nas je iznenadilo i niskotonsko područje – basovi su prisutni i veoma dobro uklopljeni u celinu zvučne slike, a proizvođač je omogućio i nezavisno podešavanje njihove glasnoće u pet koraka.

Zaključak

Ukoliko tragate za jednostavnim i neupadljivim, a opet dovoljno sposobnim i dobrozvučećim rešenjem za unapređenje zvuka vašeg televizora, JBL Bar 300 Pro nameće se kao sjajno i sasvim pristupačno rešenje. Njegov kvalitet zvuka odličan je u svakoj situaciji, bilo da su u pitanju surround efekti ili reprodukcija muzike, a napredna tehnologija i prisustvo savremenih rešenja učiniće da bude aktuelan i svestrano upotrebljiv tokom dugog niza godina.

JBL Bar 300 Pro
Broj kanala: 5.0
Ukupna snaga: 260 W
Frekvencijski opseg (-6 dB): 50 Hz - 20 kHz
Topologija: 4 x 46 x 90 mm širokopojasni, 2 x 20 mm visokotonci
HDMI ulazi: 2
Digitalni audio-ulazi: 1 x optički
Dodatno: LAN, wi-fi, blutut, AirPlay
Dimenzije (ŠxVxD): 820 x 56 x 103 mm
Masa: 2,5 kg
Cena: oko 430 evra
AVL Projekt, 021/4751-777
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Vrlo dobar surround i stereo.
Uverljiv zvuk i solidan bas.
Odlično odmeren set opcija.
Krajnje jednostavna upotreba.
Slabije izraženi zadnji kanali.
4