Samsung Galaxy A9

Korak napred, dva nazad

Šansa da niste videli Samsungovu reklamu za telefon sa četiri kamere ravna je nuli. U pitanju je model A9 (2018), koji je prvi telefon na svetu sa četiri kamere na zadnjoj strani.

Danas, u vreme hiperprodukcije, veoma je važno biti prvu u svetu po nečemu. Trka je neumoljiva, a kad treba napraviti novi „feature“, proizvođači često kriju datume predstavljanja novih uređaja do poslednjeg trenutka kako ih neko ne bi prestigao. Slično se događalo s notch telefonima, a isto se upravo događa s prvim telefonom koji će imati „rupu“ u ekranu zarad selfi kamere. Samsung je u svojoj A seriji uspeo da u ovome ipak bude prvi, a marketinški budžet da se ovaj telefon ispromoviše čini se neograničenim. Ipak, da bi neki telefon bio dobar, nisu dovoljne samo četiri kamere već su neophodne i neke druge stvari, ali krenimo redom…

Pre otprilike godinu dana testirali smo A8, telefon koji je cenovno bio oko 500 evra, a trebalo je da bude pristupačnija verzija telefonu S8. U međuvremenu je najavljen S9, pa je cena svuda u svetu za S8 pala, osim, naravno, kod nas. Interesantno je da se S8 kod nas više skoro i ne nudi, ali tamo gde ga ipak ima u prodaju, cena je tragikomično visoka. U testu A8 telefona postavili smo pitanje isplativosti kupovine ovog telefona kad ipak možete kupiti vrhunski S8 na popustu (osim kod nas). Nešto slično se sad događa i sa S9 i A9 telefonima.

Dizajn
Samsung Galaxy A9 nema zakrivljeni ekran, što ga vizuelno vraća korak nazad u odnosu na top-modele. Ipak, A9 ima ekran od čak 6,3 inča, što je zaista velika površina ekrana i mnogima će se upravo zbog toga dopasti. Nažalost, ekran telefona A9 nema definisanu Corning Gorilla Glass zaštitu, proizvođač je ne pominje, a na našem testu primetili smo da je ekran zaista osetljiv na ogrebotine. Kako A9 ipak ima ivice oko ekrana i ujedno veliki ekran, primetićete da je telefon veliki kad ga držite u ruci. Tragovi otisaka prstiju su vidljivi, ali na to smo se već navikli. Preporučujemo kupcima ovog telefona da ga stave u dobru futrolu i postave i neku zaštitu preko ekrana.

Telefon ima centralno postavljen čitač otisaka prstiju na zadnjem panelu, dok su četiri kamere postavljene u nizu u levom gornjem uglu. Ispod njih nalazi se i LED blic. Pored tastera za uključivanje telefona i kontrolu glasnoće, tu je i neizbežan Bixby taster. Otvor za SIM kartice zapravo krije dva zasebna slota za SIM, kao i poseban slot za mikro-SD kartice. Ovo je veoma praktično rešenje i nadamo se da će se naći i na budućim S10 telefonima. Inače, A9 dolazi u tri boje: crnoj, roze i plavoj, koje imaju dodatne opise, koji zvuče smešno kad se prevedu: kavijar crna, roze žvakaća guma i plava limunada.

Ekran
Implementirani ekran ima dijagonalu od 6,3 inča i FullHD+ rezoluciju od 1.080×2.220 piksela, što daje gustinu od oko 392 piksela po inču. Samsung kaže da je ovo Super AMOLED ekran, međutim, kvalitet ovog ekrana je slaba tačka nove devetke. Direktnim poređenjem ekrana na S9+ i A9 jasno se vidi da boje nisu onako lepe i živahne kako smo navikli na Samsungovim ekranima. Takođe, možete A9 postaviti pod uglom i lako ćete videti da se kvalitet prikaza drastično menja. Nažalost, ni u jednom testu bilo stranog bilo domaćeg medija nismo pročitali negativnu kritiku na kvalitet ekrana, što smatramo dosta neobičnim.

Upotreba, softver i hardver
A9 pokreće Qualcommov procesor Snapdragon 660 sa osam jezgara. Reč je o procesoru srednje klase sa 14-milimetarskom tehnologijom. Radna memorija iznosi šest gigabajta, dok je skladište veličine 128 gigabajta. Kao što smo napomenuli, ovaj telefon može istovremeno da ima dve SIM kartice i dodatno mikro-SD karticu, i to do veličine 512 gigabajta, što je zaista impresivno. Samsung je na ovom telefonu ostavio 3,5-milimetarski priključak za slušalice, a prisutan je i USB-C priključak. Nažalost, USB-C je izveden u sporijoj verziji 2.0, što znači da će transfer podataka biti veoma spor, ali to je rešenje kojem pribegavaju svi proizvođači kad žele da naprave pristupačniji telefon. Baterija ovog telefona ima kapacitet solidnih 3.800 miliamper-sati, što bi trebalo da pruži odličnu autonomiju. Kako A9 ima „Always On Display“ opciju, interesovalo nas je koliko ona troši bateriju i došli smo do neobičnih saznanja. Naime, telefon koji je stajao bez korišćenja, bez dodatnih aplikacija, bez 4G veze, već je samo bio povezan na WiFi, prvog dana potrošio je šest odsto baterije na „Always On Displayu“. Drugog dana se ta brojka popela na 16%, da bi četvrtog dana dosegla 27%. Dakle, jednostavno možemo zaključiti da će vam ova opcija trošiti oko šest procenata baterije, što i nije zanemarljivo ako ste napredni korisnik.

Kad je u pitanju softver, A9 dolazi sa Androidom u verziji 8, s prepoznatljivim Samsungovim skinom, na koji se veoma lako možete navići. Podešavanja su takođe veoma logično raspoređena i kontrolisanje ovog telefona zaista je lagodno i neupućenim korisnicima.

Kamere
Konačno smo stigli i do najveće i naznačajnije osobine ovog telefona, a to su kamere. Na zadnjem panelu nalaze se četiri kamere, od kojih možete zapravo kontrolisati samo tri. Jedna kamera ima širokougaoni objektiv koji hvata pod uglom od 120 stepeni. Njena rezolucija je osam megapiksela sa otvorom blende od f/2,4. Druga kamera, posmatrano od vrha, zum je kamera koja ima dvostruki optički zum sa 10 megapiksela i istim otvorom blende. Treća kamera je glavna kamera, s najboljim osobinama poput otvora blende od f/1,7 i čak 24 megapiksela. Četvrta kamera se ne može koristiti samostalno, već služi samo kao pomoćna kamera glavnoj kameri za kreiranje bokeh efekata. Ona ima pet megapiksela i otvor blende od f/2,2, što je sasvim dovoljno za njenu ulogu. Ako imate dovoljno svetlosti, fotografije s bokeh efektom koje napravite pomoću ove dve kamere zaista su fantastične i mogu se direktno porediti s duplom kamerom na S9+ telefonu. Isto kao i kod S9+, korisnik može naknadno menjati količinu zamućenosti pozadine za najbolji vizuelni doživljaj. Nažalost, ako pokušavate da napravite „bokehlicious“ fotku pri nedovoljnom osvetljenju (noću), to neće biti moguće iz realnih razloga.

Selfi kamera je dobrog kvaliteta, sa 24 megapiksela. Softverska prednost ovih kamera je veštačka inteligencija, jer je Samsung implementirao softver koji će prepoznati kad je osoba na fotografiji zažmurila, kad je slika mutna ili kad je pozadinsko osvetljenje prejako. Takođe, A9 treba da prepozna šta fotografišete i da tako prilagodi podešavanja.

Zaključak
Galaxy A9 je dobar telefon, s pojedinim manama, tu pre svega mislimo na kvalitet ekrana. Četiri kamere, dobra baterija, dual SIM uz dodatni slot za memorijsku karticu samo su neke od prednosti. A9 je kod nas predstavljen s cenom od 77.779 dinara, koja je konstantno snižena na 69.999 dinara, mada smo tokom pisanja teksta primetili i kratku akcijsku cenu od 63.999. U Nemačkoj se danas S9, premijum telefon bez ikakvih mana, može kupiti za 599 evra, što je isto kao stalna akcijska cena A9. Sličan scenario kao i kad smo prošle godine poredili S8 i A8. Zbog svega navedenog možemo vam preporučiti da nađete na akciji S9 ili da ipak izdvojite daleko manje novca za A7. Razmislite da li vam zaista trebaju četiri kamere i odgovor će vam se sam javiti.

Samsung Galaxy A9
Displej: 6,3 inča, 1.080.2.220 px, 392 ppi
Procesor: Qualcomm SDM660 Snapdragon 660, 4x2,2 GHz + 4x1,8 GHz
Operativni sistem: Android 8.0 Oreo
Memorija (RAM/skladište): 6/128 GB
Ulaz za mikro-SD: da, do 512 GB
Kamera prednja/zadnja: 24+8+10+(5) MP / 24 MP
Baterija: 3.800 mAh
Dimenzije (ŠxVxD): 77x162,5x7,8 mm
Masa: 183 g
Cena: oko 590 €
www.samsung.com/rs
Četiri kamere.
Dual SIM plus slot za mikro-SD.
Velika baterija.
Visoka cena za ovakve hardverske specifikacije.
Loš prikaz ekrana.