Honor View 20

Važno je biti prvi

Iako se lansiranje novog top-modela kompanije Honor planira tek za 22. januar u Parizu, redakcija Hi-Filesa je imala prilike da isproba ovaj nesvakidašnji telefon. Trenutno je View 20 dostupan samo u Kini.

Posetili smo peti put CES sajam u Las Vegasu, a na obodima ovog šoua predstavljen je i novi flegšip kompanije Honor. Pred svega tridesetak uticajnih novinara, u hotelu Mirage, predstavnici kompanije Honor su nas upoznali sa svim karakteristikama ovog telefona, koji smo imali prilike i sami da isprobamo.

Odmah možemo reći da je Honor View 20 zapravo „mlađi brat“ telefona Huawei Mate 20 Pro, ali da dolazi po upola manjoj ceni. Kako je to moguće? Pa, nekada je Huawei bio 20 do 30 procenata jeftiniji od konkurentnih Samsung ili Apple modela, ali se sada po ceni izjednačio. Upravo tu „uskače“ B-brend iste kompanije, Honor, koji cilja na publiku kojoj je važnije da ima dobar telefon sa odličnim karakteristikama, nego koji je logotip ispisan na poleđini uređaja. Kao i na prethodnim modelima kompanije Honor, i ovde je izostao potpis nemačke Leice.

Opis
Sa svojim specifikacijama Honor se izjednačava sa Mate 20 Pro telefonom. Poseduje IPS LCD ekran dijagonale 6,4 inča, sa rezolucijom od 1.080 x 2.310 piksela, što daje gustinu od skoro 400 piksela po inču. Telefon pokreće HiSillicon Kirin 980 procesor sa osam jezgara. View 20 dolazi u dve, odnosno tri verzije. Prva bi bila sa osam gigabajta radne memorije i 256 gigabajta za skladište, dok druga verzija ima 128 gigabajta skladišta, ali može imati 6 ili 8 gigabajta RAM memorije. Treba odmah reći da telefon nema otvor za mikro-SD karticu, tako da je nemoguće proširiti memoriju na ovaj način i to treba uzeti u obzir pre odluke o kupovini određene verzije. Baterija telefona ima impresivan kapacitet od 4.000 miliamper-sati.

Dizajn
Zadnji panel telefona se veoma lepo presijava i ima ugravirano slovo V koje simbolizuje ime serije View. Međutim kada okrenemo telefon na prednju stranu, dolazimo do prave poslastice – naime, ovaj model nema notch, već dugo najavljivanu rupicu za otvor selfi kamere. Ovo je trend koji će obeležiti 2019. godinu, a trka je već počela. Naime, Samsung A8s ima otvor za selfi kameru prečnika 6,7 milimetara, dok Honor View 20 ima otvor od svega 4,5 milimetara. Na prezentaciji Honora, predstavnici su duhovito objasnili da je njihova rupica manja od Samsungove. Iako se čini da ovakvi podaci nisu bitni, činjenica je da ako već moramo imati negde „crnu fleku“ na ekranu, želimo da ona bude što manja. Pored toga, Honor se pohvalio time i da ima daleko manje izrezanih slojeva stakla, što čini ekran otpornijim na ogrebotine i oštećenja.

Kamere
Honor je još nešto uspeo da implementira što će predstavljati trend ove godine… Prednja kamera ima Sony IMX586 senzor od fantastičnih 48 megapiksela. Otvor blende je f/1,8 što su dosta impresivne karakteristike. Poseban deo prezentacije koje smo poslušali odnosio se na pametno prepoznavanje 3D objekata. Honor poseduje dodatni senzor za takozvani TOF (Time of Flight), koji poseduje predajnik i prijemnik koji trianguliraju udaljenost svih tačaka 3D objekta od objektiva kamere. Ovo funkcioniše na udaljenosti do jednog metra.

Karakteristike
Displej: 6,4 inča, 1.080×2.310 px, 398 ppi
Procesor: HiSilicon Kirin 980, dva jezgra 2,6 GHz, dva jezgra 1,92 GHz i i četiri jezgra 1,8 GHz
Operativni sistem: Android 9.0 sa Magic UI 2
Memorija (RAM/skladište): 6 ili 8 GB / 128 ili 256 GB
Ulaz za microSD: ne
Kamera prednja/zadnja: 48 MP / 25 MP
Baterija: 4.000 mAh
Dimenzije (ŠxVxD): 75,4×156,9×8,1 mm
Masa: 180 g
Cena: očekivano 500 €
www.hihonor.com/rs