Windows Phone hit

Najpovoljniji Windows Phone 8.1 smartfon nudi više zabave i muzike za isti novac koji biste potrošili u Android svetu.

Nokia je prestala da postoji krajem aprila, ali je ovaj model još uvek zadržao njen logo jer ga je Nokia samostalno razvijala. Potonji modeli iz finske fabrike nosiće naziv Windows Mobile i Nokia će i zvanično prestati da postoji kao brend u smartfon svetu. Ono po čemu će Lumia 630 ostati upamćena jeste da je to prvi Windows Phone 8.1 telefon, prvi dual SIM Windows Phone telefon i jedan od najpovoljnijih LTE telefona do danas – u LTE verziji, pod oznakom Lumia 635, cena telefona je oko 190 evra.

Nokia Lumia 630 igra na kartu brzog rada, povoljne cene i zabavnog izgleda, koji konkurencija nema u ovom cenovnom rangu.

Unapređeni Windows Phone 8.1 donosi padajući meni sa notifikacijama i brzim opcijama, Cortanu, digitalnu pomoćnicu, upeglaniji i kvalitetniji interfejs, podršku za fajl menadžer i bolje aplikacije. Takođe, aplikacije za Windows Phone eko-sistem konačno su „sve na broju“. Stigle su najbolje i najpoznatije iOS i Android aplikacije, a situacija se brzo menja nabolje i sa igrama.

Lumia 630 je tipičan predstavnik Nokijine dizajnerske škole – zaobljen, kvalitetno konstruisan i još bolje izrađen pametan telefon, sa maskama koje mogu da budu veoma živahnih boja i koje čvrsto stoje na svom mestu i nakon dosta skidanja. Ispod maske se kriju baterija dovoljna za dva dana korišćenja bez punjača, ležište za SIM karticu (ili dva, kad je u pitanju Dual SIM verzija), ali i ulaz za microSD kartice kapaciteta do čak 128 gigabajta memorije. Telefon je opremljen sa oko osam gigabajta interne memorije i 512 megabajta radne RAM memorije. Neka vas to ne uplaši jer Lumia 630 sa Windows Phone 8.1 i Snapdragon 400 čipsetom radi stabilnije i brže od bilo kojeg sličnog Android telefona. Tajna je u dobroj optimizaciji operativnog sistema i aplikacija, pa tako na Lumiji 630/630 Dual SIM/635 možete igrati FIFU 14, Dispicable Me ili Asphalt 8 bez ikakvih trzavica ili problema.

Nokia se nije kockala ni kada je kamera u pitanju, pa je ugradila svoju Nokia Camera aplikaciju, koju smo upoznali na Lumia 1020 i 1520, ali i kvalitetnu optiku koja pravi odlične fotografije. Rezolucija od pet megapiksela omogućava da omiljene slike odštampate bez bojazni da će biti lošeg kvaliteta ili mutne. Autofokus odlično radi posao već na razdaljini od samo tri centimetra od objekta, a balans belog, kontrast i zasićenost boja za svaku su pohvalu. Zbog hardvera koji raspolaže ograničenim resursima snimanje je omogućeno u HD rezoluciji do 30 sličica u sekundi, ali to i nije toliki promašaj ako se uzme u obzir kojem segmentu tržišta je Lumia 630 namenjena.

nokia1

Lumia 630 je zajedno sa Windows Phone 8.1 operativnim sistemom donela i novu muzičku aplikaciju, koja na jednom mestu objedinjuje sve muzičke opcije telefona. Tu su klasičan muzički plejer prilično jednostavnog (intuitivnog) dizajna sa Xbox Music dodatkom, koji funkcioniše kada se plati, a servis je dostupan i u Srbiji, kao i FM radio-prijemnik sa RDS funkcijom, kolekcija muzike u memoriji korisnika i sve druge aplikacije iz muzičkog segmenta. MusixMatch će u ritmu pesme reprodukovati stihove pesama gotovo svih hitova strane muzike koji mogu da vam padnu na pamet, a Shazam i SoundHound će pronaći pesmu koju slušate na radiju ili nekom drugom audio-izvoru i prikazati njene informacije. Kvalitet reprodukcije je odličan, kako preko spikerfona (koji je vrlo glasan), tako i preko 3.5 milimetarskih slušalica, koje ćete sami morati da kupite – u kutiji sa telefonom ne dolaze ni USB kabl, ni sluške, što je bio Nokijin pokušaj da što više smanji cenu. U Srbiji funkcioniše i kupovina muzike i aplikacija preko internet ili neke druge kartice, a posečna cena pesme ili aplikacije/igre je 80 dinara. Celi muzički albumi nude se po ceni od oko 820 dinara, u zavisnosti od popularnosti.

Neki od propusta su pomenuti prodajni paket bez slušalica i kabla, nedostatak selfi, odnosno prednje kamere, kao i izostanak blica, što fotografisanje i snimanje u mraku odmah baca na kolena. Ipak, za 180 evra teško da možemo očekivati savršen telefon, jer Nokia Lumia 630 je telefon nižeg srednjeg segmenta, kojem se mora gledati kroz prste. On igra na kartu brzog rada, povoljne cene i zabavnog izgleda, koji konkurencija trenutno nema. Telefon se može kupiti u slobodnoj prodaji i u paketima domaćih operatora u gotovo svim varijantama. Za Srbiju je važno istaći da dolazi sa besplatnim mapama za navigaciju, uz podršku za srpski glas i 3D mape većih gradova.

PLUS
WP 8.1 i brz rad.
Cena i izgled telefona.
Kamera i muzika.

MINUS
Prodajni paket.
Izostanak prednje kamere i blica.

Sistem: Windows Phone 8.1 + Nokia CYAN
Displej: IPS ClearBlack 4.5 inča, 854x480 piksela, 218 ppi
Čipset: Qualcomm Snapdragn 400, quad-core CPU na 1.2 gigaherca, Adreno 305 grafika
Memorija: 512 megabajta RAM, do 8 gigabajta ROM, microSD do 128 gigabajta
Kamera: 5 megapiksela, autofokus, Nokia Lens aplikacije, Panorama, 720p @ 30 fps video-snimanje
Dimenzije: 123x66x9,2 mm
Masa: 134 gr
Cena: 180 evra
Kontakt: www.comtradeshop.com
Reader Rating4 Votes62
Plus
WP 8.1 i brz rad.
Cena i izgled telefona.
Kamera i muzika.
Minus
Prodajni paket.
Izostanak prednje kamere i blica.
62
Ocena čitalaca