DALI RUBICON LCR

Vodoravno i uspravno

Tokom decenija razvoja audio-uređaja, mnogi proizvođači su pokušavali da naprave dobre zvučnike za postavljanje direktno na zid, ali su retki zaista uspeli u tome.

Rubicon-LCR-white-ugrill-vertical_1000x1000Ipak, kompanija DALI nije se zaustavila na tome da njihov novi model bude dobar samo za postavljanje na zid. Prilagodljiva koncepcija omogućava okretanje jedinice s visokotoncima za 90 stepeni, pa se RUBICON LCR može jednostavno preobraziti u zvučnik za reprodukovanje centralnog kanala u sistemu kućnog bioskopa. Pored ovog neobičnog zvučnika, nova serija sadrži i jedan regalski model klasičnih proporcija, koji nosi oznaku RUBICON 2. Ponuda podnostojećih modela prilično je bogata i započinje najmanjim modelom RUBICON 5, u sredini se nalazi RUBICON 6, a na vrhu je veliki RUBICON 8, opremljen sa pet zvučničkih jedinica.

Sajam tehnike
U poređenju sa tipičnim zvučnim kutijama, RUBICON LCR odlikuju se neobičnim proporcijama. Visina i širina kabineta su veći nego kod standardnih regalskih zvučnika, a posebno je izražen nesklad između površine prednjeg panela i prostora koji su zauzele zvučničke jedinice – ova površina obično je maksimalno iskorišćena, dok kod modela LCR ostaje dosta praznog prostora, posebno po širini. Za razliku od povećane širine i visine, dubina iznosi manje od 15 centimetara, a ukupna zapremina kabineta zadržana je na približnom nivou standardnih bookshelf modela srednje veličine (KEF Q300, B&W 685 S2 i sl.). Kabinet je izrađen od medijapana srednje gustine (MDF), sa debljinom prednjeg panela od 25 milimetara. Gornja, donja i bočne strane su ravne, ali je prednji panel primetno zaobljen, što dodatno ističe aluminijumske okvire zvučničkih jedinica. Na primercima koje smo imali na testu, nežne konture kabineta bile su dodatno naglašene belom bojom visokog sjaja, pa su RUBICON LCR odavali utisak moderne elegancije i izuzetne rafiniranosti. Ukoliko preferirate konzervativniji izgled, DALI nudi ovaj model u furniru od orahovine i ružinog drveta, kao i u luksuznoj crnoj boji visokog sjaja.

Na prednjoj strani, postavljene simetrično u odnosu na rubove, nalaze se dve jedinice prečnika 18 centimetara. Donja jedinica opremljena je standardnom niskotonsko-srednjotonskom membranom, koja se može sresti i kod drugih modela ove serije. Membrana je karakteristične tamnoljubičaste boje i izrađena je od drvenih vlakana – može se reći da su ova boja i tehnologija postale zaštitni znak danskog proizvođača, nešto poput žutih kevlarskih membrana kod B&W zvučnika.

Veoma velika i dobro ocrtana scena bila je upotpunjena vrlo solidnim niskim tonovima.

Za pokretanje je zadužen takozvani Linear Drive sistem, u čijem središtu se nalazi SMC (Soft Magnetic Compound) magnet. Prema navodima proizvođača, ova tehnologija obezbeđuje izuzetno nizak stepen izobličenja i pruža najveću moguću količinu detalja, čak i pri velikoj glasnoći. Ipak, pravi biser tehnologije i ono što će privući pažnju svakog audiofila jeste visokotonska jedinica, u čije su okruglo kućište smeštene dve membrane. U donjem delu postavljena je standardna kupolasta membrana prečnika 29 milimetara, koja je izrađena od tekstila, dok se u gornjem delu, pozicioniran uspravno u odnosu na kupolastu membranu, nalazi ribonski visokotonac dimenzija 17×45 milimetara.

DSC_8707Moramo priznati da su RUBICON LCR jedni od retkih zvučnika kod kojih je zadnja strana jednako zanimljiva kao prednja. Površina zadnje strane potpuno je ravna, sa po jednim uspravnim i vodoravnim žlebom koji se seku u središtu i formiraju četiri odvojene površine. U gornjem i donjem delu postavljeni su vrlo masivni metalni prihvatnici za montažu na zid, a ispod gornjeg prihvatnika nalazi se jedan par veoma velikih zvučničkih terminala. Pozlaćene osnove i masivne plastične oplate, terminali su postavljeni na uvučeni panel kako bi se kabinet mogao celom površinom prisloniti uz zid. Pomenuti žlebovi služe za smeštaj zvučničkih kablova, a poprilična širina omogućiće neometanu upotrebu kablova većeg prečnika – mi smo bez problema koristili Oehlbach Reference površine 2×4 kvadratna milimetra. Kao da sve navedeno nije dovoljno da impresionira, dva donja pravougaonika udomila su specifične bas-refleks otvore sa poklopcima koji usmeravaju vazduh nadole. Konačno, našlo se mesta i za malu etiketu koja sadrži oznaku modela, serijski broj zvučnika i u audiofilskom svetu veoma cenjeni natpis „Made in Denmark“. Tehničke karakteristike testiranih zvučnika su takođe veoma interesantne. Topologija je dvoiposistemska, a rezne frekvencije postavljene su na 3,1 i 14 kiloherca. Proizvođač deklariše frekvencijski opseg od 59 herca do 34 kiloherca, uz nominalnu impedansu od četiri oma i osetljivost od 89 decibela (1 W/1 m). Iako RUBICON LCR na papiru deluju sasvim prosečno, oni su još jedan dokaz da suve tehničke karakteristike ne mogu dočarati kvalitet zvuka, u šta smo se uverili tokom praktičnog dela testiranja.

Zvuk i prostor
Kao što smo već pomenuli, inovativna koncepcija omogućava testiranim zvučnicima da funkcionišu kao stereo par, preuzmu ulogu prednjih ili zadnjih kanala u sistemu kućnog bioskopa, ali i da se nađu na poziciji centralnog zvučnika. Poslednja pozicija zahteva skromno angažovanje vlasnika ili ovlašćenog servisera, a potrebno je okrenuti visokotonsku jedinicu za 90 stepeni. Zahvat je sasvim jednostavan i svodi se na odvijanje četiri zavrtnja, rotiranje jedinice i ponovno pričvršćivanje. Ipak, nas je najviše zanimalo kako će se RUBICON LCR pokazati kao stereo par, pa smo testiranje sproveli na taj način. Od samog početka bilo je jasno da su ovi zvučnici zaista nešto posebno u pogledu visokih tonova. Svaki detalj bio je reprodukovan potpuno verno i prirodno, a najsitnije nijanse bile su jasno čujne i odlično definisane – toliko da smo u nekim numerama prvi put čuli određene tonove i jasno ocrtano trajanje najtiših nota, što se ne dešava često. Malo je reći da su nas RUBICON LCR ovim podstakli da ponovo poslušamo brojne numere koje smo dobro poznavali, pa smo bili fascinirani koliko dobro „Space Oddity“ zvuči na ovim kutijama. Odjek tonova u uvodnom delu bio je besprekorno rekreiran, sa savršeno glatkom i tečnom promenom glasnoće i jasnim prikazom najsuptilnijih vibracija u zvuku. Uživanje se nastavilo albumom „Wish You Were Here“, a RUBICON LCR su nam pružili zaista odličnu reprodukciju numere „Shine on You Crazy Diamond“. Reski i u isto vreme rafinirani zvuci Gilmourove gitare ispunili su čitavu prostoriju, a zvučnici nisu pokazali ni najmanji znak naprezanja. Veoma velika i dobro ocrtana scena bila je upotpunjena vrlo solidnim niskim tonovima, koji su više slojeviti i plemeniti nego duboki. Njihova masa je nepobitna, ali je očigledno da je proizvođač prilično pošteno obavio merenja jer RUBICON LCR ne idu previše u dubinu – u „Welcome to the Machine“ izostale su subsonične vibracije i basovi koji prožimaju prostoriju. S druge strane, veoma je pozitivno to što ne pokušavaju da odsviraju ono što ne mogu, već se trude da, onoliko nisko koliko idu, sve zvuči kompletno, prirodno i dobro definisano.

DSC_8691Značajnu stavku za izvlačenje maksimuma iz ovih zvučnika predstavlja pozicioniranje. Iako mogu biti postavljeni na stalke ili komodu, RUBICON LCR će se najbolje osećati montirani direktno na zid. Razlog je jednostavan – otvori za bas-refleks usmereni su nadole i potreban im je slobodan prostor direktno ispod kabineta, a blizina zida ujedno pojačava najniže tonove. Pored toga, preporučujemo direktno povezivanje zvučničkih kablova jer će banana-priključci gotovo sigurno smetati u slučaju postavljanja na zid.

Kome su namenjeni?
Zahvaljujući pametnoj i elaboriranoj primeni tehnologija, RUBICON LCR su se svrstali među malobrojne zidne zvučnike koji su sposobni za istinsku hi-fi reprodukciju i audiofilski ugođaj. Ukoliko se pitate kome ovi zvučnici namenjeni, odgovor je prilično jednostavan. Pre svega, onima koji žele da rasterete prostor i izbegnu standardne audio-video police i stalke, a sa se pritom ne odreknu dobrog zvuka. U dnevnom boravku autora ovog testa beli zvučnici tankog profila savršeno su se uklopili sa belim zidom i postali gotovo neprimetni. Takođe, uz postavljanje na nešto većoj visini, RUBICON LCR su idealno rešenje za koegzistiranje skupih zvučnika i male dece u istom prostoru, što predstavlja nedosanjani san svih audiofila koji imaju porodicu. Za kraj, možemo reći da nas je DALI zaista oduševio ovako dobro realizovanim konceptom, a ujedno zaintrigirao da poželimo da poslušamo i neki od konvencionalnih modela nove serije RUBICON.

PLUS
Sjajno realizovan koncept.
Tehnička rešenja i upotrebljivost.
Fantastičan visokotonski opseg.
Prostornost i slojevit bas.
Izuzetan kvalitet izrade.

MINUS
U apsolutnom smislu, nedostatak najdubljih tonova.

Preporučena snaga pojačala: 20-150 W
Frekvencijski opseg (+/-3 dB): 59 Hz - 34 kHz
Osetljivost (1 W/1 m): 89 dB
Impedansa: 4 oma
Topologija: 1x165 mm bas, 1x29 mm visokotonac, 1x17x45 mm ribon visokotonac
Dimenzije (ŠxVxD): 278x468x146 mm
Masa: 8 kg
Cena: oko 2.000 evra
Reader Rating3 Votes79
Plus
Sjajno realizovan koncept.
Fantastičan visokotonski opseg.
Prostornost i slojevit bas.
Minus
U apsolutnom smislu, nedostatak najdubljih tonova.
79
Ocena čitalaca